Съд: Поне 39 пъти акушерката е удряла с юмруци бебето Никол

https://www.24chasa.bg/novini/article/6943108 Съд: Поне 39 пъти акушерката е удряла с юмруци бебето Никол Съд: Поне 39 пъти акушерката е удряла с юмруци бебето Никол www.24chasa.bg
Емилия Ковачева преди едно от заседанията. След присъдата тя е под домашен арест.

Никой не я е

принуждавал

да работи

извънредно,

правела го

доброволно за

повече пари

Акушерката Емилия Ковачева е нанесла поне 39 удара по бебето Никол Димитрова, но има и много периоди, в които с фигурата си е закривала действията си от камерата. Фиксирани са и множество притискания с ръце по главата на детето, душене по шията, силни разтърсвания, обръщане с главата надолу, а и други насилствени действия спрямо Никол.

Това пише съдия Владимир Астарджиев от Софийския градски съд в мотивите си към присъдата на Ковачева. Те бяха обявени във вторник.

Акушерката, която е подсъдима за опит за убийство на новородено, получи 18 г. затвор на първа инстанция на 15 септември 2017 г. Предстои делото да се гледа от Софийския апелативен съд.

Малката Никол се ражда на 14 април 2015 г. напълно здрава с ръст 52 см, тегло 3,230 кг и обиколка на главичката 34,5 см. В нощта срещу 18 април 2015 г. пеленачето, което е едва на 3 дни, е пребито с юмруци и шамари в стаята за новородени. Според записите от камерите

първите

два удара

са в 1,49 ч,

а последните

резки шамари

са в 3,03 ч

Преди дни бащата на Никол Румен Димитров сподели, че в резултат на ударите по главичката, момиченцето е отключило епилепсия.

“Побоят е продължил много дълго време. Тя е нанасяла жестоки удари на беззащитно същество на три дни, което не е било в състояние да окаже съпротива или да повика помощ”, пише в мотивите си съдията.

Според него фактът, че Ковачева е акушерка, т.е. човек, призван да оказва специализирани грижи в първите дни от живота на човешките същества, разкрива изключително “садистично отношение спрямо Никол и я характеризира като жесток и безскрупулен човек”.

“С нанесения на тридневното бебе побой, целящ умъртвяването му, подсъдимата е демонстрирала своята безчовечност и жестокост, както и пълна незаинтересованост за основните права на другите - включително правото на живот”, се казва в мотивите.

Причината поради, която акушерката се е отнесла с такава жестокост с момиченцето, така и не става ясна в хода на делото. Тя твърди, че не е удряла детото. Според Астарджиев какъвто и да е обаче конкретният мотив, “подтикнал я да направи опит да убие Никол, няма нищо, което да оправдае и омаловажи стореното от нея”.

Той приема, че

има довършен

опит за убийство,

но исканата от акушерката смърт на пеленачето не е настъпила единствено благодарение на лекарите от болница “Токуда”.

На първа инстанция Ковачева не е получила най-тежкото наказание, предвидено в закона - доживотен затвор, защото не е осъждана, вдовица е, която сама издържа две дъщери, все още учещи.

Съдията обстойно коментира записите от камерите в стаята за новородени в болница “Софиямед”, запечатали ударите на акушерката. Основното твърдение на нейния адвокат Владислав Янев бе, че те са манипулирани и не може да бъдат доказателства по делото.

“Въпреки че са извън рамките на наказателния процес, може да се използват в наказателното производство”, е мнението на Астарджиев.

Причината е, че записът е извършен на законно основание, тъй като на входовете на болницата е имало предупреждение. Самата Ковачева също е знаела за видеозаснемането в сградата и е дала своето писмено съгласие. Съдът обръща внимание, че всички записи задълбочено са изследвани от тройна и петорна експертиза.

Те по “категоричен начин и научнообосновано доказват, че са автентични и не са манипулирани”.

По делото е доказано още, че достъпът в отделението по неонатология е ставал само с чип-карта. Така че

през нощта срещу

18 април 2015 г.

в отделението

не са влизали

външни хора,

а при децата между 1 и 6 часа е била единствено Ковачева.

Съдията оборва и тезата на адвокат Янев, че тя е била принуждавана да кара по 24-часови смени.

Той отбелязва, че Ковачева действително е карала двойна смяна, но е била съгласна, тъй като имала материални затруднения и поемала допълнителна работа.

“Изработването на две последователни 12-часови смени спестявало разходи за пътуване до Самоков, но в същото време я преуморявало”, казва съдът.

Ковачева обаче не е била принуждавана да работи извънредно и е можела да откаже поемането на 24-часови дежурства.

“Всички разпитани по делото свидетели, които са били наясно с нейното социално, семейно и материално положение, са единодушни, че тя е поемала повече дежурства, за да има икономическа изгода, като графиците за дежурства винаги са били съгласувани с нея и нейните желания”, казва съдът. Затова и липсвали всякакви основания да се приеме, че в нощта срещу 18 април тя е била под въздействието на някакви непредвидими и неочаквани фактори, намирала се в ненормално състояние и тези външни фактори са мотивирали нейното поведение по отношение на децата.

В мотивите се споменава, че тя е упражнила насилие и спрямо други бебета, но тъй като няма обвинение за това, съдът не го коментира.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Крими

Цветан Димитров, дългогодишен следовател по тежки икономически и криминални престъпления

Следовател Цветан Димитров: Разследвахме главния прокурор, той се поболя и почина от рак

Домашен арест за обвиняем за убийство в село Громшин

Домашен арест за обвиняем за убийство в село Громшин

Шофьори се бият с бухалки в Русе

Шофьори се бият с бухалки в Русе

Иззетата в Ловешко марихуана е за над 500 хил. лева

Иззетата в Ловешко марихуана е за над 500 хил. лева

4 месеца условно и 10 000 лева глоба лева за жена от Вършец, нарушила карантината

4 месеца условно и 10 000 лева глоба лева за жена от Вършец, нарушила карантината

Рецидивист в ареста, ограбил жена в Дупница

Рецидивист в ареста, ограбил жена в Дупница

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber