Наказват чиновниците, объркали класирането за гимназиите в София (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6943075 Наказват чиновниците, объркали класирането за гимназиите в София (Обзор) Наказват чиновниците, объркали класирането за гимназиите в София (Обзор) www.24chasa.bg
Шефът на комисията за информационно осигуряване Камен Радев, шефката на регионалното управление в София Ваня Кастрева и зам.-министърът на образованието Таня Михайлова обясняват какво се е случило с класирането. СНИМКА: Пиер Петров

-  ТУ “Електронни системи” сложено вместо на 4-о на 28-о място, още три сгрешени

- Не е ясно колко са разплаканите деца, но поне 20 няма да са в желаното училище

Гаф с първото класиране за елитните гимназии в София побърка родители и седмокласници вчера. Неправилно се оказа изчислен балът в 4 училища.

Вместо

математиката

от външното

оценяване да се

утрои, тя е била

взета един път

Така елитното Технологично училище “Електронни системи” към Техническия университет изведнъж се оказа на 28-о вместо на 4-о място. Погрешно балът за там бе изчислен на 256,500 вместо на реалните 419 точки.

Грешки има при изчисляване на бала и в Софийската професионална гимназия по електроника “Джон Атанасов”, както и за една паралелка в Националната природо-математическа гимназия и гимназията по архитектура, строителство и геодезия (бившия Строителен техникум).

Така, след като в 10 часа класирането беше качено на сайта на министерството на образованието, около час по-късно беше свалено, за да се поправя грешката. В 10,30 пък шефката на Регионалното управление на образованието в София-град Ваня Кастрева обяви пред медиите сбърканото класиране. После то пак бе качено, този път обаче без столичните училища. А в 14,30 медиите бяха свикани наново, за да се обясни какво се е случило.

Не е ясно колко деца са били разплакани, след като

първо са видели,

че влизат,

а следобед това се е оказало невярно. Според Кастрева само за 20 деца ще има промяна в училището спрямо първоначално обявеното на сайта. При останалите потърпевши щяло да има промени предимно в паралелките.

“Тепърва ще установим какво точно се е случило. Ще направим проверка и ще има наказани”, категоричен бе министърът на образованието Красимир Вълчев. След като обявявиха подробности от класирането, той участва в образователна конференция в парламента.

Разкриването

на гафа тръгва

от родители

Искам да изкажа своята благодарност към родителите на София, които са отговорни, бдителни и граждански активни, каза Кастрева. Тя благодари и на МОН, откъдето регионалното управление получило изкючителна институционална подкрепа.

Увери, че балообразуването е един от най-проверяваните елементи - прави се от комисията за контролно сверяване, след като преди това е работила друга комисия - тази за информационно осигуряване.

Алгоритъмът се въвежда от 4-ма души, след това се проверява лично от мен, каза шефът на комисията за информационно осигуряване Камен Радев. Факт е, че има техническа грешка. Класирането обаче е резултат на индивидуални резултати, каза и зам.-министър Таня Михайлова. Според нея няма излъгани или ощетени.

Софийската математическа гимназия отново е лидерът по успех на изпитите след 7-и клас.

Учениците, подали заявления за участие в първи етап на класиране, са 8896. 34% от тях са го направили по интернет.

Двойно повече са

кандидатите

от страната за

училище в София

спрямо миналата година. Тогава са били 306, а тази - 621.

Най-желаните паралелки са с профил “Чужди езици” (английски и испански език) в 22-о средно училище “Г. С. Раковски”, както и с испански и английски в 164-а испанска гимназия.

От професионалните гимназии най-желаните класове са “Банково дело” и английски език в Националната търговско-банкова гимназия, специалност “Електронна търговия” и английски език в същото училище, и “Системно програмиране” и английски в Софийската професионална гимназия по електроника “Джон Атанасов”.

В София засега са закрити 15 профилирани и 16 професионални паралелки.

Класираните ученици са 8256, некласирани - 640. Свободните места за следващия етап са 729.

ТУЕС: Надяваме се, че не е целенасочено срещу нас и репутацията ни

“Искрено се надяваме, че това не е целенасочено действие срещу най-елитното технологично училище в България – Технологично училище “Електронни системи” към Техническия университет в София. Не желаем да бъде накърнявана репутацията на училището, което вече тридесет години изгражда гръбнака на IT индустрията в страната ни”. Това се казва в становище на гимназията, разпространено до медиите. Оттам обясниха, че балът за прием в ТУЕС се образува от оценката по български език и литература от национално външно оценяване, 3 пъти оценката по математика от НВО, оценката по математика от удостоверението за завършен седми клас и оценката по физика от удостоверението за завършен 7-и клас. (24часа)

В страната първи са езиковите

и математическите училища

Езиковите и математическите гимназии са лидери по успех в цялата страна.

Максималният и минималният бал за пловдивските гимназии е като миналогодишният. Най-високият е в Английската - 495 за момиче за паралелка с английски. 1221 деца от Пловдивския регион са аут от първото класиране. 238 от тях са посочили по 1-2 желания и балът не им е стигнал. Други 938 пък изобщо не са подали заявления по различни причини. ЕГ “Иван Вазов”, популярна като Руската, ЕГ “Пловдив” - Английската, и Хуманитарната са в топ 3 на най-желаните училища от децата.

Природо-математическата и езиковата гимназии във Велико Търново традиционно приемат с най-високи балове. Ученикът с най-висок бал - 495,5 т. е пожелал

да учи

математика

с немски език

в ПМГ

Също елитното училище е предпочел следващият по бал - с 468,5 т.Той ще учи софтуерни и хардуерни науки.458,5 е най-високият бал за профилираните чуждоезикови паралелки в езикова гимназия.

За поредна година варненската математическа гимназия “Д-р Петър Берон” е училището, в което се влиза с най-висок бал. Тази година това са рекордните 497 точки за паралелка информатика с английски език. Втора по успех е отново паралелка на математическата гизмания - информатика с немски език и с бал 494.

Първенец след 1-ото класиране при училищата в Ловешко е Гимназията за изучаване на чужди езици в областния град. Това е и най-предпочитаното от седмокласниците училище. Балът за паралелките с немски език е 457, толкова е и за обучението с английски.

На второ място по бал е математическа гимназия в Ловеч - 453, следвана от троянското училище “Васил Левски” - 434.

В Кюстендилска област с най-висок бал - 460, са приети ученици в Езикова гимназия “Д-р Петър Берон” в Кюстендил. Следват Средно училище “Св. Паисий Хилендарски” - Дупница, и ПМГ “Проф. Емануил Иванов” - Кюстендил. Най-ниският минимален бал е в Средно училище “Христо Ботев” - Бобов дол - 30 точки.

Езикова гимназия “Брехт” и математическа гимназия “К. Величков” от профилираните учебни заведения в Пазарджик са с най-много кандидати и с попълнени места от завършилите 7-и клас ученици да учат в тях. Най-висок бал за прием отчитат в ЕГ “Б. Брехт” - 450.

1735 ученици от подалите заявления 1779 да учат в гимназиите в Плевен са се класирали на първия етап. Сред тях 106-има са от други области.

При максимален бал 500

първа е

Математи-

ческата

гимназия

в Плевен,

където е постигнат бал 488, следва Езиковата гимназия с 471, трета е “Иван Вазов” (452).

Езиковата гимназия “Христо Ботев” традиционно е училището в Кърджали, към което завършилите 7-и клас проявяват най-голям интерес. Максималният бал за прием в школото тази година е 458,5, а минималният - 273,5.

На първо място в Монтана са се класирали седмокласниците, които ще изучават чужди езици в профилираната гимназия с преподаване на чужди езици “Петър Богдан”, следвани от тези, които ще изучават програмиране в природо-математическата гимназия “Св. Климент Охридски”.

С най-висок максимален бал в Смолян е ППМГ “Васил Левски” с 467 за приема на първо класиране. Втора е Езикова гимназия “Иван Вазов” - 465. (24часа)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

ЕК одобри още 210 млн. лв. за ремонт на училища по програма "Региони в растеж" 2014-2020

Европейската комисия одобри още 210 млн. лв. за ремонт на образователната инфраструктура в страната по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.,съобщиха от пресцентъра на регионалното министерство. Средствата се прехвърлят от инвестиционен приоритет „Енергийна ефективност“ на първата ос на ОПРР,

Каракачанов обсъди с Джон Съливан теми от двустранното сътрудничество

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов проведе среща със заместник-държавния секретар на САЩ Джон Съливан днес, 15 декември 2018 г., съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната. На срещата бяха обсъдени теми от двустранното сътрудничество, стратегическото партньорство и регионалната сигурност.

"Дръзки" се завърна от мисия

Рано тази сутрин във Военноморската база в Бургас акостира фрегата „Дръзки" след поредната си успешна мисия, предаде БНТ. В продължение на 40 дни моряци патрулираха край северните брегове на Африка. Командването на постоянната група кораби на НАТО в Средиземно море е дало висока оценка на българския екипаж за извършените проверки на кораби и

Джон Съливан предаде на Борисов послание от Тръмп: България е значим партньор

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна със заместник-държавния секретар на САЩ Джон Съливан. Във фокуса на разговорите бяха сигурността, енергетиката, инвестициите и двустранните отношения, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Премиерът Борисов отново увери, че България напълно изпълнява поетите ангажименти към НАТО и препотвърди

Спасеният в Пирин турист Цветан: Планината винаги крие рискове

Спешна спасителна акция в планината с щастлив финал. Преходът без храна и вода в Пирин, предприет в петък от 29-годишен мъж благотворително, прие изненадващ обрат, след като Цветан Найденов подаде сигнал, че не може да продължи, защото е крайно изтощен. „Ние изпълнихме нашата мисия, което беше най-важното.

Николай Банев през 1988 г. си обеща дръзко да стане втория Онасис

30 години по-късно той и третата му жена са обвинени за пране на пари и неплащане на данъци “Успехът е резултат от дързост, повече дързост и още повече дързост”. Дали 21-годишният Николай Банев е прочел тази рецепта на Аристотел Онасис, когато през 1988 г. си обещава да повтори живота на един от най-богатите мъже в света?

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Агресивна пропаганда ли са билбордовете с прегърнати мъже или жени?

Според Светьо Витков билбордовете, на които се показват двама прегърнати мъже или жени, са агресивна пропаганда и атака върху хетеросексуалните. „Няма да видите мъже да се разхождат прегърнати“, опровергава го мениджъра Виктор Лилов в ефира на Нова тв. „Ако свободата на на мисълта и словото наричаме парадиране, имаме голям проблем“, допълва той.

Едното платно при тунела на кръстовище "Лъвов мост" ще бъде временно затворено

Едното платно при транспортния тунел на кръстовище "Лъвов мост" ще бъде временно затворено за движение, от 10 часа до 12 часа, съобщиха от Столична община. Причината е извършване на

Голямата равносметка: Всички емигранти от „Фермата“ се завръщат в България

На прага на финала на „Фермата: Съединение“, който ще се излъчи в неделя на живо по bTV, шоуто постигна една от целите си на сезона – да върне в България емигрантите, които участваха в това издание. Сред тях са и двамата участници, живеещи в чужбина, които ще се борят за голямата награда от 100 000 лева – Роси и Роман.

Каракачанов: Не може да оставиш армията гладна, министерството не е в нарушение

Министърът на обраната Красимир Каракачанов казва пред Нова тв, че в политиката нищо не е твърдо, ако нямаш твърди убеждения. Относно инцидента с аварийно кацналия самолет, той не се притеснил, въпреки че бил на борда му. Имал пълно доверие на пилотите и инстинктите им. „Не можеш да оставиш армията гладна и тука няма нарушение от страна на

Бивш шеф на БДЖ: Няма доклад от мен до ДАНС

Това е много относително, зависи от състоянието на влаковете. Картините показват факти, които са в и извън БДЖ. Не бих казал, че БДЖ е в криза, има известна криза в "Пътнически превози". Той е свързан с амбициозния график, който са си заложили и с ремонтния план. Това заяви бившият изпълнителен директор на БДЖ Владимир Владимиров.

Родители съдят училище, санкционирало децата им заради фалшиви бележки

Красимир Чолаков е класен ръководител на 4-те момчета от 12 клас, които са дали фалшиви бележки за извиняване на отсъствията си в бургаско училище. Той се усъмнил в достоверността им заради амбулаторните номера. Директорката на школото предприела мерки, защото не искала да толерира подобно поведение и санкционирала учениците,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber