Наказват чиновниците, объркали класирането за гимназиите в София (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6943075 Наказват чиновниците, объркали класирането за гимназиите в София (Обзор) Наказват чиновниците, объркали класирането за гимназиите в София (Обзор) www.24chasa.bg
Шефът на комисията за информационно осигуряване Камен Радев, шефката на регионалното управление в София Ваня Кастрева и зам.-министърът на образованието Таня Михайлова обясняват какво се е случило с класирането. СНИМКА: Пиер Петров

-  ТУ “Електронни системи” сложено вместо на 4-о на 28-о място, още три сгрешени

- Не е ясно колко са разплаканите деца, но поне 20 няма да са в желаното училище

Гаф с първото класиране за елитните гимназии в София побърка родители и седмокласници вчера. Неправилно се оказа изчислен балът в 4 училища.

Вместо

математиката

от външното

оценяване да се

утрои, тя е била

взета един път

Така елитното Технологично училище “Електронни системи” към Техническия университет изведнъж се оказа на 28-о вместо на 4-о място. Погрешно балът за там бе изчислен на 256,500 вместо на реалните 419 точки.

Грешки има при изчисляване на бала и в Софийската професионална гимназия по електроника “Джон Атанасов”, както и за една паралелка в Националната природо-математическа гимназия и гимназията по архитектура, строителство и геодезия (бившия Строителен техникум).

Така, след като в 10 часа класирането беше качено на сайта на министерството на образованието, около час по-късно беше свалено, за да се поправя грешката. В 10,30 пък шефката на Регионалното управление на образованието в София-град Ваня Кастрева обяви пред медиите сбърканото класиране. После то пак бе качено, този път обаче без столичните училища. А в 14,30 медиите бяха свикани наново, за да се обясни какво се е случило.

Не е ясно колко деца са били разплакани, след като

първо са видели,

че влизат,

а следобед това се е оказало невярно. Според Кастрева само за 20 деца ще има промяна в училището спрямо първоначално обявеното на сайта. При останалите потърпевши щяло да има промени предимно в паралелките.

“Тепърва ще установим какво точно се е случило. Ще направим проверка и ще има наказани”, категоричен бе министърът на образованието Красимир Вълчев. След като обявявиха подробности от класирането, той участва в образователна конференция в парламента.

Разкриването

на гафа тръгва

от родители

Искам да изкажа своята благодарност към родителите на София, които са отговорни, бдителни и граждански активни, каза Кастрева. Тя благодари и на МОН, откъдето регионалното управление получило изкючителна институционална подкрепа.

Увери, че балообразуването е един от най-проверяваните елементи - прави се от комисията за контролно сверяване, след като преди това е работила друга комисия - тази за информационно осигуряване.

Алгоритъмът се въвежда от 4-ма души, след това се проверява лично от мен, каза шефът на комисията за информационно осигуряване Камен Радев. Факт е, че има техническа грешка. Класирането обаче е резултат на индивидуални резултати, каза и зам.-министър Таня Михайлова. Според нея няма излъгани или ощетени.

Софийската математическа гимназия отново е лидерът по успех на изпитите след 7-и клас.

Учениците, подали заявления за участие в първи етап на класиране, са 8896. 34% от тях са го направили по интернет.

Двойно повече са

кандидатите

от страната за

училище в София

спрямо миналата година. Тогава са били 306, а тази - 621.

Най-желаните паралелки са с профил “Чужди езици” (английски и испански език) в 22-о средно училище “Г. С. Раковски”, както и с испански и английски в 164-а испанска гимназия.

От професионалните гимназии най-желаните класове са “Банково дело” и английски език в Националната търговско-банкова гимназия, специалност “Електронна търговия” и английски език в същото училище, и “Системно програмиране” и английски в Софийската професионална гимназия по електроника “Джон Атанасов”.

В София засега са закрити 15 профилирани и 16 професионални паралелки.

Класираните ученици са 8256, некласирани - 640. Свободните места за следващия етап са 729.

ТУЕС: Надяваме се, че не е целенасочено срещу нас и репутацията ни

“Искрено се надяваме, че това не е целенасочено действие срещу най-елитното технологично училище в България – Технологично училище “Електронни системи” към Техническия университет в София. Не желаем да бъде накърнявана репутацията на училището, което вече тридесет години изгражда гръбнака на IT индустрията в страната ни”. Това се казва в становище на гимназията, разпространено до медиите. Оттам обясниха, че балът за прием в ТУЕС се образува от оценката по български език и литература от национално външно оценяване, 3 пъти оценката по математика от НВО, оценката по математика от удостоверението за завършен седми клас и оценката по физика от удостоверението за завършен 7-и клас. (24часа)

В страната първи са езиковите

и математическите училища

Езиковите и математическите гимназии са лидери по успех в цялата страна.

Максималният и минималният бал за пловдивските гимназии е като миналогодишният. Най-високият е в Английската - 495 за момиче за паралелка с английски. 1221 деца от Пловдивския регион са аут от първото класиране. 238 от тях са посочили по 1-2 желания и балът не им е стигнал. Други 938 пък изобщо не са подали заявления по различни причини. ЕГ “Иван Вазов”, популярна като Руската, ЕГ “Пловдив” - Английската, и Хуманитарната са в топ 3 на най-желаните училища от децата.

Природо-математическата и езиковата гимназии във Велико Търново традиционно приемат с най-високи балове. Ученикът с най-висок бал - 495,5 т. е пожелал

да учи

математика

с немски език

в ПМГ

Също елитното училище е предпочел следващият по бал - с 468,5 т.Той ще учи софтуерни и хардуерни науки.458,5 е най-високият бал за профилираните чуждоезикови паралелки в езикова гимназия.

За поредна година варненската математическа гимназия “Д-р Петър Берон” е училището, в което се влиза с най-висок бал. Тази година това са рекордните 497 точки за паралелка информатика с английски език. Втора по успех е отново паралелка на математическата гизмания - информатика с немски език и с бал 494.

Първенец след 1-ото класиране при училищата в Ловешко е Гимназията за изучаване на чужди езици в областния град. Това е и най-предпочитаното от седмокласниците училище. Балът за паралелките с немски език е 457, толкова е и за обучението с английски.

На второ място по бал е математическа гимназия в Ловеч - 453, следвана от троянското училище “Васил Левски” - 434.

В Кюстендилска област с най-висок бал - 460, са приети ученици в Езикова гимназия “Д-р Петър Берон” в Кюстендил. Следват Средно училище “Св. Паисий Хилендарски” - Дупница, и ПМГ “Проф. Емануил Иванов” - Кюстендил. Най-ниският минимален бал е в Средно училище “Христо Ботев” - Бобов дол - 30 точки.

Езикова гимназия “Брехт” и математическа гимназия “К. Величков” от профилираните учебни заведения в Пазарджик са с най-много кандидати и с попълнени места от завършилите 7-и клас ученици да учат в тях. Най-висок бал за прием отчитат в ЕГ “Б. Брехт” - 450.

1735 ученици от подалите заявления 1779 да учат в гимназиите в Плевен са се класирали на първия етап. Сред тях 106-има са от други области.

При максимален бал 500

първа е

Математи-

ческата

гимназия

в Плевен,

където е постигнат бал 488, следва Езиковата гимназия с 471, трета е “Иван Вазов” (452).

Езиковата гимназия “Христо Ботев” традиционно е училището в Кърджали, към което завършилите 7-и клас проявяват най-голям интерес. Максималният бал за прием в школото тази година е 458,5, а минималният - 273,5.

На първо място в Монтана са се класирали седмокласниците, които ще изучават чужди езици в профилираната гимназия с преподаване на чужди езици “Петър Богдан”, следвани от тези, които ще изучават програмиране в природо-математическата гимназия “Св. Климент Охридски”.

С най-висок максимален бал в Смолян е ППМГ “Васил Левски” с 467 за приема на първо класиране. Втора е Езикова гимназия “Иван Вазов” - 465. (24часа)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Изпариха лазерно тумор, бъбрекът е запазен и работи (Обзор)

5-сантиметров тумор в бъбрека на 64-годишна пациентка беше изпарен с лазер, а органът - запазен. Това стана в клиниката по урология на УМБАЛ “Пловдив” под ръководството на нейния шеф проф. д-р Димитър Шишков. Туморът бил локализиран в долния край на левия бъбрек. Хирургът съхранил 2/3 от органа и сега той продължава да функционира.

Полиция влиза в трите морски къщи за гости на свекъра на Йончева. Тя: Това е медийна атака (Обзор)

Вилното селище “Велика” е финансирано с 372 хил. лв. по договор от 2010 г. Съдружник е Анатоли Стоянов - баща на арх. Пламен Тодоров Полицията ще проверява дали е имало туристи там и плащани ли са данъци Водачът на европейската листа на БСП съветва “жълто-кафяви сайтове” да спазват журналистическите правила за разследвания Прокуратурата започва

Константин Каменаров: Подавам оставка

Съветът за електронни медии решава в сряда дали ще я приеме, след което бързо трябва да избере нов шеф на БНТ за три месеца “Утре подавам оставка”, каза Константин Каменаров пред “24 часа” във вторник, ден след като стана ясно, че Софийският градски съд (СГС) потвърди присъдата му. Генералният директор на БНТ не пожела повече да коментира

Националът Страхил Попов потресен от присъдите по делото "Чората"

Футболистът от националния отбор по футбол Страхил Попов изрази мнение по повод осъдителните присъди на петима полицаи във връзка със смъртта на Ангел Димитров, известен като Чората. Той почина при полицейска акция на 10 ноември 2005 г., а следствието и съдебният процес продължиха почти 14 години. В крайна сметка полицаите бяха окончателно осъдени

Училището ще възпитава децата на 16 ценности, нагласи и умения

- Заедно със семейството ще ги учи да се гордеят с България, да уважават европейските ценности, на доброволчество и на работа в екип - Учениците ще разрешават конфликти по неагресивен начин - Подрастващите ще придобият нетърпимост към корупцията Учителите ще възпитават децата на патриотизъм, доброволчество, благотворителност и толерантност.

УНСС пред фалит! Спори с правителството кой трябва да плати новия корпус (обзор)

Сметките му пред запор, може да спрат стипендиите на студентите и заплатите на преподавателите. Финансовото министерство праща проверка Най-големият университет в страната - Университетът за национално и световно стопанство (УНСС), е пред фалит. Причината са неплатени задължения към фирмата, която строи новия корпус.

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Волен взе русофил водач на листата, при Симеонов има ром (Обзор)

Окончателно: 13 партии и 8 коалиции с кандидати, ЦИК тегли жребия утре С разиграване на номерца регистрираха листите си в ЦИК НФСБ и “Атака”. И двете партии заявиха един и същи час, но Валери Симеонов изпревари Волен Сидеров, което пък наложи вторият да изчака партньора си в “Обединени патриоти” да си тръгне, преди да се появи в комисията.

Дъжд с частици от Сахара валя в Смолян, на Рожен - сняг

Дъжд, примесен с пясъчни частици валя днес в Смолян, предаде БТА. От Метеорологичната станция на Рожен обясниха, че вероятно става дума за оцветен валеж с пясъчни частици от Сахара, който се наблюдава обичайно през пролетта в региона. На Рожен през деня е паднал лек снеговалеж. Метеорологичната станция ще обобщи утре информацията дали и в други

Пенсионира се върховна съдийка, решавала делата Белнейски и Чеци

Една от най-известните в магистратските среди наказателни съдийки от Върховния касационен съд (ВКС) Капка Костова бе пенсионирана от Висшия съдебен съвет (ВСС). По предложение на Лозан Панов тя получи грамота и почетен знак, както и парична награда в размер на 1000 лв. за проявен висок професионализъм и за безупречно и образцово изпълнение на

Вижте пътната обстановка в страната за утре

Информация за състоянието на републиканските пътища и въведени ограничения за 24.04.2019 г. І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: На 24.04.2019 г. ще бъде предимно слънчево с повече облаци сутринта над източните, а след обяд над планинските райони, но почти без валеж. Ще духа слаб източен вятър. Дневните температури отново бързо ще се повишат и

Младен Маринов: Ударихме най-високите нива в йерархията на ало измамниците

Това беше едно брутално престъпление. Жена, която се е прибирала, е била причакана, изнасилена и убита. Три години колегите работиха по този случай, основното, което допринесе за разрешаването на този случай, бе добрата работа на колегите. Така министърът на вътрешните работи Младен Маринов коментира в предаването "Още от деня" по БНТ разкритото в

Проверяват близки на Елена Йончева заради къщи за гости на морето

Върховна касационна прокуратура ще проверява водача на евролистата на БСП Елена Йовчева заради имоти на морето, съобщиха от прокуратурата на своя сайт. В срок от месец главна дирекция на националната полиция трябва да провери за какво се използват свързани със семейството й къщи, строени с европари.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber