Ще пуснат ли предсрочно магистратите шофьора, сгазил 4-годишния Паоло?

https://www.24chasa.bg/novini/article/6939378 Ще пуснат ли предсрочно магистратите шофьора, сгазил 4-годишния Паоло? Ще пуснат ли предсрочно магистратите шофьора, сгазил 4-годишния Паоло? www.24chasa.bg
Георги Сапунджиев в залата на Старозагорския окръжен съд преди 4 години СНИМКИ: Ваньо Стоилов

Това трябва да се промени - сега затворникът сам може да поиска свободата си, а съдът да се съгласи, казва майката на детето Красимира Иванова

Апелативните съдии ще решат по съвест, по закон, но вероятно ще трябва да чуят и общественото мнение дали Георги Сапунджиев да излезе близо 2 г. по-рано

“Безобразие!” - това бе първата реакция на Красимира Иванова от Стара Загора, когато миналия четвъртък научи, че съдът пуска условно предсрочно от затвора шофьора на джипа, който уби сина ѝ Паоло. Нещастието стана в пешеходната зона на града на 2 юни 2014 г.

Красимира е психолог и умее да намира точните думи. Когато на първа инстанция през 2014 г. шофьорът Георги Сапунджиев получи 3 години и 4 месеца затвор, тя обобщи: “Нищожна присъда.” Чак след това намери сили да коментира:

“Детето ми беше

на 4 годинки, те

не му дадоха

дори толкова.”

Почернената майка разбира много добре, че в този случай вината не е нито на Сапунджиев, нито на съда, който го пуска от затвора 1 година, 10 месеца и 10 дни преди да е изтекло наказанието му.

“Проблемът е в закона, който позволява затворникът сам да поиска свободата си, а съдът да се съгласи с това му искане. Затова законът трябва да се промени”, категорична е Красимира.

В този случай тя и съпругът ѝ Иван вече не са страна по делото и нямат юридически инструменти, за да му повлияят, както го сториха преди 4 г. Тогава обжалваха присъдата на шофьора, направи го и самият обвиняем. В резултат на това Пловдивският апелативен съд, като втора инстанция, завиши наказанието на 6 г. затвор.

Всъщност годините са 9, но процесът се водеше по съкратената процедура, което автоматично намалява с 1/3 времето за затвора. В Пловдив съдът наложи и да бъде отнета шофьорската книжка на Георги Сапунджиев не за 5, а за 8 г.

Върховният касационен съд потвърди присъдата на пловдивските магистрати и осъденият влезе зад решетките - в общежитие от открит тип, както бе записано в присъдата.

Тогава вече родителите на убитото дете я приеха като справедлива. Явно не са очаквали, че 4 години по-късно и ден преди църковния празник на свети Петър и Павел, на който техният Паоло празнувал имен ден, тя ще бъде смекчена.

Но на 28 юни поне за юристите нямаше изненада - по закон Сапунджиев наистина има всички основания да получи предсрочно свободата си. Дори да си я поиска сам, без адвокат, както направи.

Най-напред, защото

вече е изтърпял

над половината

от наложеното

му наказание

От затворническата администрация подкрепиха това му желание с още аргументи: имал примерно поведение зад решетките, работел в земеделския институт край града, изкарал успешно курс по отговорно шофиране, дори започнал да проявява интерес към религията.  

Поне в началото не възрази и прокуратурата. Тя само поиска във времето, което остава до окончателното изтичане на наказанието, Сапунджиев да се среща всеки ден с пробационен служител. В началото затворникът пожела тези срещи да бъдат за по-кратко време, но след това прие дългия срок.

Георги Сапунджиев все още не е на свобода. По закон има 7-дневен срок, в който определението на окръжния съд в Стара Загора може да се обжалва или протестира от страните по делото - самия затворник, затворническата администрация или прокуратурата. Направи го прокуратурата, без да чака крайния срок, а само няколко часа след като стана ясно.

Когато на 21 ноември 2014 г. - в Деня на християнското семейство, бе прочетена нищожната по думите на майката на Паоло първа присъда, прокуратурата не протестира. Делото тогава отиде в Пловдив заради намесата на обвиняемия и почернените родители.  

Сегашното бързо решение за протест създава впечатление за действия под натиск, още повече че поне в началото не бяха посочени и мотивите за този протест. Защото макар и законно определението за предсрочната свобода на затворника се оказва

неприемливо

за общественото

мнение

То се настрои срещу шофьора Георги Сапунджиев още от мига, когато се разбра, че е прегазил момченцето на забранено за автомобили място, докато то карало колелото, купено му ден по-рано за 1 юни - Деня на детето. Още тогава социалните мрежи се нажежиха от твърденията, че поведението му било неадекватно и нагло.

Държанието му в съдебната зала по време на процеса също възмути много хора. Макар да седеше на 3 метра от пейката на почернените родители почти 8 часа, докато траеше делото, Сапунджиев нито веднъж не събра смелост да погледне тези хора в очите.

Или пък да направи опит за нещо като извинение. Само в началото на процеса промърмори тихо, че съжалявал, но от банката пред съдията.

Старозагорци, а и хора от цялата страна се интересуваха от развоя на този процес. Нещастната съдба на прегазения Паоло ги обедини. В Стара Загора имаше шествие от центъра до лобното място на детето, което дълго време бе затрупано с цветя и плюшени играчки. Познати и непознати идваха тук, за да запалят свещички и помълчат в памет на момченцето. Пред съда в деня на процеса също имаше много хора в подкрепа на майката Красимира.

Сега тази показност вече е няма, но напрежението витае във въздуха и една искра може да го възпламени. Заради това няма съмнение, че в полето на пловдивските магистрати бе изпратена трудна топка. Те трябва да вземат окончателното решение за предсрочната свобода на Сапунджиев по съвест, по закон, но вероятно, волно или не, ще трябва да чуят и общественото мнение.  

Макар юристите да казват, че когато то влезе в съдебната зала през вратата, правото излиза през прозореца.

От казуса “Сапунджиев” майката Красимира Иванова очаква да научи отговора на още един въпрос: присъдата в случай като този се налага, за

да превъзпита

човека или

да го накаже?

Самата тя от началото твърди, че не търси вендета и отмъщение, но смята, че наказанието в случая е по-важното. А законът е такъв, че смекчава тъкмо усещането за наказание и засилва чувството за безнаказаност.

Тя си налага да не мисли често за това. Казва, че смъртта на сина ѝ е обърнала и променила всичко в живота на семейството. За себе си е намерила най-вярното решение - на 14 февруари 2017 г. тя и съпругът ѝ Иван се сдобиха с дъщеричка, нарекоха я Бела. И тя, както и близнаците Паоло и Анжела са заченати инвитро - трагедията със смъртта на момченцето дойде след дълго чакане на рожби в тяхното семейство.

“Искам да възпитам дъщерите си да ценят човешкия живот. Искам да мога да излизам с тях спокойно, без да се страхувам за живота им”, казва Красимира, но признава, че се страхува. Вече не може да шофира, дори продала новата си кола. Но преди да се появи Бела, тя намери сили да се включва в благородни каузи за безопасни пътища като например инициативата “Аз съм бъдещето. Пази ме!”.

Трагедията със сигурност промени из основи и живота на шофьора Георги Сапунджиев. Дали е станал по-добър в годините зад решетките, щом се е обърнал и към религията? И преди, и сега затворникът не желае да говори с журналисти. За него се знае само, че след катастрофата двете му деца живеят в Германия, а къщата му в село Змейово се охранява от огромни кучета.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Крими

Обвиненият за подкуп кмет на Костенец остава зад решетките

Кметът на Костенец Радостин Радев, който е обвинен за подкуп, остава зад решетките. Това реши спецсъдия Пенка Велинова.  Според прокуратурата Радев, който е избран за кмет с подкрепата на БСП, е обещал 30 000 лева на общинския съветник Георги Донков. Целта му била да бъде гласувано решение, с което кметът да бъде упълномощен да подпише запис на

Вежди, който прегази глухонемия велосипедист, скрил колата си в гараж и хвърлил колелото в храстите

Полицията го открива след преглед на всички около 400 коли на записите от видеокамерите в района Виновният за смъртта на колоездача е с българско и с шведско гражданство Шведският гражданин Вежди Иляз, който блъсна с автомобил 37-годишния глухоням велосипедист Месут Мустафа вече е обвиняем. 31-годишният мъж е обвинен от окръжната прокуратура в

Глобиха проститутка след 12 предупреждения

42-годишна жена отнесе глоба в размер на 500 лева заради получаване на на нетрудови доходи чрез проституция. Жрицата на любовта е работила в местността 'Крушките" край стария път от Варна за Бургас, предаде "Дарик". В период от три месеца и половина през 2017 г. на нея са й били връчени 12 предупредителни протоколи от полицаи.

Европейски пътни глоби застигат нашенци у дома

Окръжният съд в Добрич призна финансови санкции, наложени на двама български шофьори в чужбина заради нарушения на правилата за движение по пътищата. Глобените са жители на Добрич и Генерал Тошево. 34-годишен добричлия е бил санкциониран в Германия за това, че на 1 юни 2018 г., като водач на товарен автомобил,

Задържаха мъж, произвел в гаража си 9 огнестрелни оръжия със сгъваем приклад

Арестуван е 59-годишен мъж от Пордим, който е произвел огнестрелни оръжия в гаража си. Това съобщи Владимир Николов - наблюдаващ прокурор от Районната прокуратура в Плевен. Вчера на база на получена оперативна информация, служители на полицията в Пордим са претърсили и иззели от дома на обвиняемия 9 самоделни огнестрелни оръжия и сериозно

Шофьор без книжка на съд, опитал да подкупи полицаи със 100 лв.

Окръжна прокуратура – Велико Тръново предаде на съд неправоспособен шофьор за даване на подкуп на полицаи, съобщиха от Апелативна прокуратура. Обвинението срещу М.Д. е за това, че на 31.01.2019 г. в с. Церова Кория, общ. Велико Търново, дал дар – пари в размер на 100 лева на двама полицейски инспектори в Участък Килифарево при РУ Велико Търново,

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Крими

Задържаха над 3000 дрехи и 90 чифта маратонки на "Дунав мост" 2

Служители от ГД "Митническо разузнаване и разследване" са задържали 3725 текстилни артикула - бельо и дрехи, и 90 чифта маратонки в района на ГКПП "Дунав мост" 2. Това съобщават от пресцентъра на Агенцията "Митници". Стоката е била с лого и надписи, които наподобяват регистрирани марки. Текстилните изделия са открити при проверка на излизащ от

Мъж си присвоил 110 000 лева от дарителска кампания за болно дете в Плевенско

Полицейски действия по противодействие на измама са предприели вчера от служители на отдел "Разследване", "Икономическа полиция", специализирани полицейски сили при ОДМВР-Плевен и РУ-Долна Митрополия. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. В рамките на досъдебно производство, образувано по чл.209, ал.

Издирват 73-годишня Антон от видинското село Кутово

ОДМВР-Видин издирва Атанас Борисов Иванов, 73-годишен от село Кутово, съобщиха от полицията. Атанас Иванов е в неизвестност от 18 юни 2019 г., когато е напуснал дома си. Бил е облечен с бяло-червена карирана риза, светлобежов панталон и обут с шарени обувки тип "сабо". Възрастният мъж се издирва по молба на близките.

Съдят фалшификаторите, печатали 11,6 млн. евро в хотел в Слънчев бряг

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу четиримата привлечени към наказателна отговорност за участие в организирана престъпна група за производство на неистински доларови и еврови банкноти в хотел „Кантилена 2“ в кк „Слънчев бряг“ и разпространяването им в страната.

Съдът в Пазарджик отстрани от делото за радикален ислям прокурор Недялка Попова

Окръжният съд в Пазарджик отстрани от делото срещу 14 подсъдими за проповядване на верска омраза и призоваване към ислямска война прокурора по процеса Недялка Попова. Това стана след като повечето обвиняеми, начело с имама Ахмед Муса Ахмед, и техните адвокати по време на поредното заседание в сряда следобяд по делото поискаха отстраняването на

Разследват случай с ранено куче в тутраканско село

Досъдебно производство за проявена жестокост към куче е образувано в РУ-Тутракан, съобщиха от областната дирекция на МВР в Силистра. След подаден сигнал, в сряда оперативна група е посетила село Вълкан, където е открито безстопанствено куче с нараняване на единия крак, причинено, по първоначални данни, от ловно оръжие.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber