Сноубордистът Владимир Павлов пред "168 часа": Не се страхувам от Шиша Пангма и след изчезването на Боян

https://www.24chasa.bg/novini/article/6939027 Сноубордистът Владимир Павлов пред "168 часа": Не се страхувам от Шиша Пангма и след изчезването на Боян Сноубордистът Владимир Павлов пред "168 часа": Не се страхувам от Шиша Пангма и след изчезването на Боян www.24chasa.bg

l Още по-мотивиран съм да стана първият човек, спуснал се от този връх със сноуборд и заради Петров също

l Имал съм близки разминавания с фаталния край в планината

l Уча сина си, че “невъзможно” е просто дума

Пред него застрашително се откриват над 8000 м до върха. Екипировката е тежка, а неговата раница е с 5 кг отгоре на останалите. Сноубордът на гърба му ще създава допълнителни проблеми при вятър.

Специалните сноуборд обувки вече са стигали на над 7000 м височина. Изкачването трябва да е чисто - без допълнителен кислород, за да изпита собствените му лимити, а спускането с дъската надолу - историческо. Шиша Пангма го предизвиква! И то след една трагедия, която обаче не разколебава опитния екстремен спортист в смелия му план.

Сноубордистът Владимир Павлов се подготвя от месеци, за да изпълни своя амбициозен проект през есента да стане първият човек в света, който ще направи спускане със сноуборд от връх Шиша Пангма (8013 м), след като го изкачи със собствени усилия. Само преди два месеца в своя щурм на същия връх изчезна най-успелият ни алпинист Боян Петров, но случилото се с него ни най-малко не отнема от решителността на Павлов да се отправи нагоре.

Пред "168 часа" сноубордистът разказа за специалната връзка, която има с планината повече от 20 години. Той се е доказвал по склоновете на Алпите, Доломитите, Кавказ, Алборз и Хималаите, а миналата година стана и първият българин, спуснал се със сноуборд от над 7000 метра от връх Ленин (7134 м) в Памир, Киргизстан.

- Как се готвиш за изключителното предизвикателство, което ти предстои?

- На практика се готвя почти цял живот, имайки зад гърба си над 20 години опит и разбира се, други високи върхове, които ми дадоха нужната увереност и квалификация, за да опитам да се спусна от 8-хилядник. Подготовката има много аспекти - физически трябва да поддържаш перфектна форма и показатели, психически е нужно да се готвиш за неизвестното и спускане на ръба на възможностите, трябва да се екипираш правилно, да избереш правилния период и връх и не на последно място, трябва да намериш финансиране за такъв проект, което се оказа нелека задача, особено след изчезването на Боян под същия връх. Трябва пълна отдаденост и да работиш здраво по всяко едно "перо". Аз се движа в правилната посока, с парите има проблем и съм създал една дарителска кампания*, където всеки може да ме подкрепи, а също така преговарям и с евентуални спонсори.

- Страхуваш ли се от Шиша Пангма?

- Не мога да го нарека точно страх, по-скоро уважение към планината и трудностите, които тя е способна да поднесе. Имам известни притеснения, а някои решения ще трябва да бъдат взети на място, но така е във високата планина - не всичко може да се предвиди и планира на 100% и има много неизвестни, които трябва да се решават по пътя. Така беше и с връх Ленин, и с връх Дамаванд, а и с много други места, на които съм се спускал. Смятам, че с правилната подготовка и отношение към планината много от рисковете биха могли да се минимизират до голяма степен, но не напълно. Така е и с всичко останало в живота.

- Твоята идея да се спуснеш от този опасен връх предхожда изчезването на Боян Петров в щурма му нагоре. Как ти се отрази случилото се с него и успя ли да разклати психиката ти?

- Изчезването на Боян определено е голяма загуба за България, за българския алпинизъм и наука. Макар и не от дълго, с Боян се познавахме лично и комуникирахме доста по повод проектите ми, така че за мен е и лична загуба. Определено много неприятен инцидент, но не мисля, че по някакъв начин ме разколеба случилото се, по-скоро съм още по-мотивиран да отида там и заради него също. Редно е да се отбележи, че целите ни за този връх, а и подходът ни към него са тотално различни, така че аналогия не е редно да се прави. За съжаление, разклати се психиката на много хора около мен, които се настроиха негативно към проекта ми.

- Мнозина те смятат за "луд". Какво би казал на тези, които не могат да гледат нагоре по твоя начин?

- Хубаво е хората да се информират, преди да обявяват когото и да било за луд. Аз съм стигнал дотук много постепенно и логично, а и с немалко труд и опит, така че едва ли някой от тези хора може да се постави на моята позиция, за да ме определи като такъв или онакъв. Това, което е възможно за мен, може да не е за друг и обратното. От друга страна, Шиша Пангма нашумя заради Боян, но малко хора осъзнават, че крайната ни цел и подход много се различават, и предполагат съвсем различни рискове и усилия. Той се целеше в истинския връх на 8027 м, а аз - в Централния на 8013 м, които могат да се разглеждат като 2 различни планини и начинания, но това трудно може да се разбере от масовия зрител или читател. Не мога да позволя на другите хора да поставят граници пред мен, да ме определят или да ми казват какво мога, или не мога просто защото те не знаят. Благодарен съм на приятелите си, които застанаха и продължават да седят зад мен и ми помагат да продължа напред.

- С Боян Петров участвали ли сте в съвместни експедиции?

- С Боян се познаваме покрай начинанията ни и неведнъж ми е помагал със съвети. Не сме имали съвместни проекти, въпреки че имаше вероятност тази есен да бъдем заедно в атаката на Чо Ойо, защото този връх бе резервен вариант за мен.

- Трябва да направиш и опасно изкачване без кислород. Защо за теб то ще е по-трудно, отколкото за останалите алпинисти?

- Изкачването е еднакво трудно за всички, просто аз имам да нося и сноуборд на раницата си, който тежи едни допълнителни 5 кг. плюс площта му, която създава проблеми при вятър, какъвто на високото винаги има. Катеря се също така със сноуборд обувки, което представлява трудност, но все пак аз съм свикнал с това и не мисля, че ще имам проблеми, тъй като ги приспособявам за целта и вече съм бил с тях на над 7000 м височина. Държа на чисто изкачване без допълнителен кислород, защото искам да видя докъде мога да стигна със собствени усилия.

- Какви са шансовете да не успееш да стигнеш до самото спускане?

- Тук не може да се говори с точност и проценти, защото там, горе, съвсем не всичко зависи от мен, а също от времето, качеството на снега и опасностите в конкретния период, в който ще направя своя опит. Аз се готвя да съм 100% готов за това спускане и правя нужното, но едно трайно разваляне на времето би могло да осуети всичко и това е извън контрола ми. Така е навсякъде по планините всъщност, но при успех това ще е първото в света сноуборд спускане от този връх. Редно е да се отбележи, че спускане ще има при всички случаи, въпросът е от каква височина, надявам се да е от самия връх.

- Склонен ли си да поемаш рискове, или можеш да се отказваш, когато се окажеш в непредвидена ситуация?

- Няма как да не се поемат рискове, ако искаш да направиш нещо подобно - въпросът е да си се подготвил за тях, така че шансовете да са на твоя страна. Когато рискът стане твърде голям и неоправдан, разбира се, следва отказване, защото иначе последствията на такива места са фатални.

Още четете в "168 часа"

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Кой депутат какво си купи през 2019 година

Кой депутат какво си купи през 2019 година

Коли, апартаменти или селски вили, някои от депутатите имат нови придобивки от 2019 г., сочат годишните им имуществени декларации в регистъра на Комисията по противодействие на корупцията. Други пък са упели да спестят в банката по няколкостотин хиляди. Повечето от депутатите декларират спестени средства от 2/3-ти

КАДЪР: Би Ти Ви

Протестиращи отново са на плаж пред резиденцията на Ахмед Доган

В парк Росенец протестиращи организират ново парти с плажуване край резиденцията на Ахмед Доган. За трети път демонстранти се събират край имота под надслов „Доган сарай бийч фестивал“. Протестното плажуване започна в 11 ч. Те настояват за премахване на метално ограждение край плажа, на което има надпис „строителен обект“

Христо Христев Снимка: Фейсбук

Доцент в СУ прави списък на симпатизиращи на Борисов, заканва им се

"За протокола искам само да кажа, че си водя списък на всички гербави подлизурковци, които подпляскват на всички безумия на Борисов и се подиграват на хората, които реагират на войнстващото тържество на баналната простащина, което управлението на този човек представлява. Драги люде, няма да ви забравим."  Този пост силно възмути фейсбук

Проф. Костадин Ангелов

Министър Ангелов: Нямаме никакво намерение да затваряме градове

По думите му КПП-та няма да се връщат „Следим изключително загрижено всички цифри, те са общодостъпни. Нашите решения са мотивирани на базата на тях. Нямаме никакво намерение никъде да затваряме никакви държави, градове, никакви КПП-та”. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов

Министър-председателят Бойко Борисов СНИМКА: Архив

Бойко Борисов: Днес ще запаля свещичка за успеха на България

Премиерът Бойко Борисов честити празникът Голяма Богородица в профила си във фейсбук. "Днес е един от най-големите християнски празници - Успение на Пресветата Богородица. Нека Божията майка да ни помага и да ни закриля! И днес ще се помоля за здравето на всички българи и ще запаля свещичка за успеха на България. Благословени да са всички именици

Десислава Атанасова КАДЪР: БНТ

Десислава Атанасова: Много от протестиращите искат ВНС и промяна на системата

Има разнопосочни искания на този протест, той е многостранен, многоцветен. Млади хора, които искат да живеят по различен начин. Голяма част от тях искат Велико Народно събрание, мажоритарен вот, такъв какъвто предлагаме за формирането на това ВНС и като цяло промяна на политическата система. Това заяви в извънредно издание на "Още от деня" по БНТ

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Томислав Дончев КАДЪР: Би Ти Ви

Дончев: Категорично има нужда от промени в конституцията и свикване на ВНС

Категорично има нужда от промени в конституцията и свикване на ВНС, заяви вицепремиерът Томислав Дончев в студиото на Тази събота по Би Ти Ви. Илюзия е, че един политик трябва да говори добре - един политик трябва да може да слуша добре. Мисля, че тези предложения са в резултат на добрия слух, каза Дончев

Христо Иванов КАДЪР: Би Ти Ви

Христо Иванов: Вместо промяна, се предлага подмяна

Борисов участва в сценарий за циментиране на статуквото. Вместо промяна, се предлага подмяна. Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в студиото на Тази събота по Би Ти Ви. Нещата, които той предлага за промени в съдебната система, аз му ги предложих още през 2015 г., каза Иванов

Екатерина Захариева КАДЪР: Нова тв

Захариева: Още през 2017 г. поехме ангажимент за свикване на ВНС

В нашата предизборна програма още през 2017 г. поехме ангажимент да започнем дебат за нова конституция и за свикване на Велико народно събрание. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в студиото на „Събуди се” по Нова тв. „Темата за това какво още е необходимо да се направи като изменение във връзка със

Картини  от колекцията на КТБ. На преден план - портрет на Цветан Василев

Машина на времето: 13.8.2014 г. 20 години в затвора за Цветан Василев

Банкерът Цветан Василев е обвинен в длъжностно присвояване в особено големи размери. Заплашват го до 20 г. затвор, ако бъде признат за виновен. Това пише на първата си страница “24 часа” от 13 август 2014 г. Обвинението е повдигнато задочно, тъй като мажоритарният собственик на КТБ е в чужбина и адресът му не е известен

174 са новите заразени с COVID-19, 8 починаха за ден

174 са новите заразени с COVID-19, 8 починаха за ден

174, с двама по-малко от вчера, са новодиагностицираните с COVID-19 лица през последното денонощие. Направените PCR тестове за изминалите 24 часа са 5934. Това показва Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград - 20; Бургас - 4; Варна - 24; Велико Търново - 3

Снимки РУМЯНА ТОНЕВА

37-и ден: Затвориха пак кръстовището на бул. "Ситняково" (Снимки)

23.30 часа: Протестиращите освободиха кръстовището пред румънското посолство, което беше блокирано от тях по-рано тази вечер. 22.00 часа: Все още никой не е дошъл от полицията, два автобуса са блокирани, някои от колите успяха да се изтеглят от кръстовището. 21.49 часа: Протестиращите се опитват да спрат движението на възловото кръстовище пред

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber