Росен Йорданов: Майката на Пелов ни каза къде се крие през 2011 г. и го убеди да се предаде

https://www.24chasa.bg/novini/article/6909369 Росен Йорданов: Майката на Пелов ни каза къде се крие през 2011 г. и го убеди да се предаде Росен Йорданов: Майката на Пелов ни каза къде се крие през 2011 г. и го убеди да се предаде www.24chasa.bg
Росен Йорданов

При атака на баретите можеше да пострадат и невинни, казва психологът

- Г-н Йорданов, вие участвахте в предишното издирване на Владимир Пелов през 2011 г., лесно ли бе заловен тогава?

- Когато всичко завърши добре, изглежда лесно. Когато се обърне колата, пътища много. За съжаление, сегашният случай е поредният, при който на това ръководство на министерството му се обърна колата.

Ако се върна назад, ситуацията тогава бе доста напрегната - след като бе извършил въоръжен грабеж, Пелов беше стрелял по полицаи, преди да избяга и да се укрие. Сформира се щаб в РПУ - Ботевград, с директор на Областната дирекция на МВР Николай Николов, софийския окръжен прокурор, служители от СОБТ, аз и един колега бяхме от Института по психология. Заградителните мероприятия не дадоха резултат, защото се забавиха заради организационни затруднения и недомислици от страна на прокуратурата.

Колегите от сектор “Издирване” и областната дирекция работеха доста активно - имам предвид проучване и наблюдение на всички възможни адреси, където Пелов би могъл да се укрива. Той не бе открит на тези места и ние решихме, че най-вероятно близките му имат някаква информация за местонахождението му.

Проведох доста продължителен разговор с майка му, от порядъка на 3-4 часа, и я убедих, че е много по-добре той да се предаде, отколкото да загуби живота си, както и вероятно щеше да стане.

Бяхме поизучили

неговия нрав и

стил на

поведение,

от друга страна, обстоятелството, че беше стрелял по полицаи, можеше да внесе допълнителна острота в реакциите и действията на баретите. Така че при една атака най-вероятно щеше да се стреля, можеше да пострадат дори и невинни хора - Пелов се укриваше във вилната зона на Ботевград при един свой родственик, който също можеше да пострада.

В крайна сметка майка му ни каза къде се укрива и благодарение на нейното съдействие и на постоянните напътствия, които ѝ давахме, тя успя да го убеди, че всичко е блокирано от баретите и няма как да избяга и той се предаде.

- Защо според вас сега Пелов е избрал да се укрива в родния си град, а не е направил опит да избяга в чужбина?

- Той не се е укривал през цялото време в родния си град, отишъл е там 10-15 дни след като е избягал от затвора. Очевидно е търсил някаква логистична подкрепа - храна, пари, подслон. Аз съм сигурен, че те не са имали намерение да стоят постоянно в Ботевград.

- Как смятате, защо двамата не са се разделили веднага след бягството от затвора?

- Не мисля, че трябва да превръщаме интервюто в учебно помагало за бегълци. Причините може да са най-различни и със сигурност прозаични – липса на сигурно място, липса на “ятаци”, средства, характерът на отношенията им и т.н. Разбирам логиката на “разделянето”, но не съм сигурен, че логиката е синоним на истината или реалността.

- Какво отличава Пелов от други престъпници, които познавате?

- Вижте сега, няма да правя апологетика на Пелов, но съм го казвал и друг път -

той бе един доста

опасен човек

Като казвам опасен, имам предвид, че нямаше хуманни, етични и психологични граници, които не е готов да премине. За да постигне конкретни свои цели, той може да направи абсолютно всичко. Освен това неговата агресивност бе доста перфидна, защото при него липсваше тази “сигнална” фаза в агресивното поведение, в която човек лесно може да разпознае враждебното намерение , когато някой е разгневен.

При него по-скоро имахме добър самоконтрол и агресията му по-често е ненадейна и доста решителна. Агресивното му поведение можеше да дойде, когато не се предполага такава реакция. Ако някой е пречка пред Пелов, нищо не би го възпряло независимо какъв статус, позиция или връзка има с него. Затова в известна степен съществуваше риск и за близките, защото при него всичко можеше да се очаква.

- Нещо изненада ли ви, когато изследвахте психологията на Пелов през 2011 г.?

- Чак да ме изненада - не, но ме впечатли способността му да влияе на околните, да ги убеждава и да печели доверието им. Също така една особена вътрешна “колизия” между стратегия и целенасоченост, от една страна, и същевременно крайна импулсивност, от друга. Но това все пак са типични за психопатната личност черти.

- МВР понесе много критики в публичното пространство за действията си по издирването на Пелов след бягството му от затвора.

- Критиките са заслужени. Най-тъжното е, че по този случай са работили много достойни полицаи. Аз поне знам за един със сигурност. Но начинът, по който се реагира на нормалния публичен интерес, нелепият начин, по който се представи и обясни и организира всичко - това са отговорности на министъра и на главния секретар,

а те за пореден

път се издъниха

Просто демонстрират въпиеща некомпетентност и аз още в началото на мандата им, не защото имам нещо персонално срещу тях, попитах какво дава основание тези хора да поемат такава отговорна задача. Не беше лансирана нито една идея, камо ли концепция за политиките по сигурност, за реформи и т.н. Оказа се, че съм бил прав. Не може да се внушава на обществото, че с жандармерия и военни се търсят избягали престъпници. Те се издирват с тиха, аналитична и упорита оперативна работа, а заградителните мероприятия са накрая. Този случай, за съжаление, не е единственият.

Спомняте се за двамата пернишки престъпници, които взривиха банкомат и успяха да избягат въпреки шумно афишираните заградителни мероприятия.

Обещаваха, че са на крачка от разкрития за отвличането на момчето в Герман. Те обаче направиха нещо, което не познавам в цялата си практика - да внесат обвинение срещу помагачи, без да е ясно на кого са помагали или поне да има обосновано предположение.

Време е и журналистите, и обществото да поискат одит на ефективността в МВР. Проблемът не е персонален, а системен, защото е резултат на едни вредни, лоши, демодирани соцпрактики, бих ги нарекъл. Такова министерство се управлява с идеи, със стратегия, а не с неумели реакции след извършването на някое по-шумно престъпление.

CV

l Роден на 3 октомври 1969 г. в София

l Завършил психология в СУ “Св. Климент Охридски”

l Магистър по организационна и трудова психология. Магистър по социална психология

l Дипломиран психодрама-терапевт и водещ на груповодинамични тренинг обучения

l Работил в Института по психология на МВР от 1996 до 2007 като специалист по криминална психология, 2010-2013 г. е негов зам.-директор

l Сега е собственик на консултантска компания

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Маргарита Дупаринова първа ухажва Апостол, подарява му кокиче

Двамата се женят на сцената на Народния театър, когато играят в “Ромео и Жулиета” Мильо Карамитев бяга от родното си градче в Лозенградско след Междусъюзническата война и стига до Бургас. Жени се за Донка от с. Веселие и отглеждат трима синове. Спас Дупаринов се ражда в ихтиманското село Веринско.

Пиян шофьор се обърна по таван край Русе

Пиян шофьор се обърна по таван тази вечер при катастрофа на изхода на Русе. Инцидентът е станал на прав участък, непосредствено преди влизането в града по пътя Русе – Бяла. Лек автомобил с великотърновска регистрация е предприел рисковано изпреварване, когато видял, че срещу него в насрещното идва друга кола, предава bTV.

Проверки за нерегламентирано изгаряне на отпадъци в София

Общината и регионалната инспекция по околна среда започват проверки за нерегламентирано изгаряне на отпадъци в автосервизи и пунктове за вторични суровини, съобщава БНТ. Сред мерките срещу замърсяването на въздуха в София са засилени проверки за изгаряне на материали на открито и по-често събиране на едрогабаритни отпадъци.

Специална защита за съдии и прокурори дори при обида

Вмешателството в работата на съдии, прокурори и следователи като злонамерени атаки, заплахи и натиск да стане престъпление. Тази идея за промяна в Наказателния кодекс (НК) предлагат членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) Боян Магдалинчев и Цветинка Пашкунова, които ръководят работна група за реакция при кризи.

Автобус и микробус се блъснаха в София, трима мъже са ранени (Видео, обновена)

Трима души са ранени при катастрофа между автобус на градския транспорт и лек автомобил в София, съобщава Нова телевизия. Инцидентът е станал на ул. ”Бистришко шосе” 138 в 17:10 часа. В автобуса не са се возили пътници. Ранени са шофьорът на колата, както и двама пасажери в нея. Водачът на автомобила е на 23 години и е с травма на крака.

Цветанов: Членството в ЕС и НАТО на Македония означава мир и просперитет в района

Поздравявам народните представители в парламента на Македония, които вчера приеха едно историческо решение. С него се даде начало на процедурата за конституционна промяна, след която името на страната ще бъде променено на Северна Македония. Това написа във фейсбук заместник-председател на изпълнителната комисия на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Борислав Зюмбюлев за случая с Виктория: Има предразсъдъци към България

Северин Красимиров призна вината си, но това не отменя, че престъплението е брутално. Аз нито съм съдия и не искам да се произнасям. Защо общественото мнение в социалните мрежи смята, че това е нещо прикрито, можем само да гадаем, каза в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” по Канал 3, главният редактор на „24 часа” Борислав Зюмбюлев.

Шофьор се наниза на мантинелата на АМ "Струма", в болница е

50-годишен мъж пострада след като с лек автомобил "Нисан" се наниза на мантинелата при 85 км. на автомагистрала "Струма" край Кочериново, съобщава БГНЕС. Има ударен още един автомобил - миниван "Фиат". Водачът и спътницата му не са пострадали. Ударът е в задната му част. Инцидентът е станал към 16.20 ч.

Автовоз излезе от пътя и падна до река край Разлог

Автовоз излезе от пътя и падна до река Глазне край Разлог. Водачът му не е пострадал, предаде БГНЕС. Пътният инцидент е станал в 15.40 ч. в района на изхода на село Баня на пътя Разлог - Якоруда - Велинград. Движещият се в посока Велинград автовоз на остър ляв завой излязъл вдясно от пътя и се обърнал на едната си страна.

Тунелът под Лъвов мост в София е наводнен (Снимки)

Тунелът под Лъвов мост в посока бул. "Христо Ботев" е наводнен и движението е ограничено. От Дирекция "Аварийна помощ и превенция" към Столична община почистват шахтата от насъбрали се много листа в нея. Очаквайте

Давали с шепи допинг на атлетите от ГДР с храната на Белмекен

Всички спортисти от ГДР са били допингирани на високопланинската ни база в Белмекен. Това признава олимпийският шампион по десетобой от Сеул Кристиан Шенк в автобиографичната си книга, която излезе този август. “Тогава нищо не съзнавахме. Смятахме, че са витамини и минерали. Едва по-късно разбрах, че това е допинг.

България остава седма в Сеул заради две отнети титли и бягството на Наим

Олимпиадата в Сеул се смята за най-успешната в историята на българския спорт. По две причини. Първо, вземаме невероятните 10 златни медала, което не се е случвало до момента. И второ - правим го в условията на тотална конкуренция срещу най-добрите на планетата. Реално на игрите в Сеул вземаме с 6 медала по-малко от тези в Москва,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber