И Борисов покани Путин в България (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6889965 И Борисов покани Путин в България (Видео) И Борисов покани Путин в България (Видео) www.24chasa.bg
СНИМКИ: Фейсбук/Бойко Борисов

Господин президент, мисля, че водихме един много полезен разговор. Това каза премиерът Бойко Борисов на пресконференция след срещата с президента на Русия Владимир Путин в Кремъл.

"Нашите колеги поеха ангажимент с ЕК да намерят правилната формула. На 27 юни в Москва откриват една изложба на Средновековието - чудотворни икони ще бъдат показани тук", каза още Борисов.

"Предадох на Путин поздрави от Юнкер и като намери време е добре дошъл в България. Мисля, че и Радев го е поканил. Информирах Путин за това, което правим за Западните Балкани. Искам да привлечем всички световни лидери, които имат интерес към региона, за да повдигнат БВП и народите ни да живеят по-добре. Надявам се Путин да положи усилия за спирането на конфликта в Сирия и мигрантската вълна да спре да тормози Европа", добави премиерът.

"Накрая да му пожелая успех и добро домакинство, целият свят ще гледа световното. Започнах и свършвам с добрата работа, която имаме със специалните служби по отношение на пране на пари, трафик на хора и т.н.", каза още Борисов.

"По отношение на случая "Скрипал" не сме говорили. Що се отнася до срещата ни с Борисов - говорихме за сътрудничество в енергетиката. В България само една наша компания е инвестирала над 3 млрд. долара. 25% от бюджета на България се формира от дейността на тази компания. Днес обсъдихме всичко това", каза президентът Путин.

"Мога да потвърдя, че сме обсъдили въпроса за продължаване на газовата връзка през България. Преработваме това в план с нашите турски и български приятел - под каква форма и на какви цени трябва да определи българската страна", добави той.

"Пазарът е това, което определя цените. Отдавна Русия не е онази държава на плановата икономика. Ние имаме за цел да транспортираме и да си вземем нашите транзитни такси. Знам за тежките ни отношения преди години, но благодаря на Путин, че не е злопаметен", каза Борисов.

"Още март месец сме си говорили и независимо от отношенията, винаги аз съм бил виновен и този, който е създавал напрежение, и в най-трудни времена когато съм казал, искам да говоря, винаги ми е казвал отговор. И винаги Путин ми е казвал "Не съм аз виновен, ти си виновен", добави той.

"Ние сме готови да запазим транзит през Украйна. Това, което говорихме днес с Борисов, са реални неща, тъй като почти напълно е завършено поставянето на първата тръба в Черно море. Подписани са всички нужди документи с Турция, втората тръба е поставена наполовина. Всичко, което говорим, е реално и то в най-близко време", каза Путин.

"Директна тръба в момента не е възможна. Ако направим така, че да сме стабилен газоразпределителен център за Европа, ще седнем да говорим тогава, ако се докажем, че имаме интерес. Около 800 милиона евро президентът Путин и Газпром са ни опростили за докараните тръби на пристанището в Бургас", каза Борисов.

"Виждаме, че България съжалява за провала на проекта "Южен поток". Никой не се съмнява, че реализацията му щеше да е изгодна за България", каза Путин.

"Ние приветстваме всяка икономическа активност в сферата. Това създава пазарни условия за работа, а ние се интересуваме именно от това. Нас ни безпокои това, че пазарните условия предполагат равни условия за всички", каза още той.

"Доколкото знаем за Азербайджан са били предоставени специални отстъпки. Защо на "Южен поток" не предоставиха подобни отстъпки. С какво България е по-лоша? Искаме да се създаде благоприятна ситуация на пазара в Европа", добави Путин.

"Ние със собствени пари можем и продължаваме да си разширяваме газопреносната система. Това е прекрасна възможност пазарът да се насити, който докара най-евтин газ, от него ще взимаме. Към нас беше проявено по-особено отношение, тъй като ние сме най-лоялната страна в ЕС и всички газопроводи ни заобиколиха. Ние за да сме принципни, отказахме всичко, и тогава бяха най-нежките ни отношение с Русия, но по-големият прощава, поне при нас", каза Борисов.

"По-големият винаги иска да му бъде платено, разбираме България. Те разбират, че при тези финансови гаранции бихме тръгнали и по единия, и по другия път. Надявам се да няма повторение на някои конфликти", каза Путин.

"Юнкер донесе в София планът за хъб "Балкан". Колегите Макрон и Меркел също минаха на срещи при Путин и са казали, че много твърдо съм си поставил условията в Брюксел. Това е правилното решение за България", завърши Борисов.

                                                                                                                                   

И Борисов покани Путин в България (Видео)

Бойко Борисов и Владимир Путин по време на срещата в Москва СНИМКА: РОЙТЕРС
Бойко Борисов и Владимир Путин по време на срещата в Москва СНИМКА: РОЙТЕРС

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Свят

Бойци на "Ислямска държава" СНИМКА: Архив/Ройтерс

Разузнаването на САЩ: "Ислямска държава" готви удар след шест месеца

Трета доза в Италия ще се поставя на всички от януари

Италия ще поставя трета доза от ваксините на всички от януари

Ангела Меркел

Меркел стана служебен канцлер на ФРГ

Външният министър на Тайван Джоузеф Ву СНИМКА: Ройтерс

Тайван: Конфликт с Китай ще е световна катастрофа

Елизабет Втора

Обрат: Лекари съветват Елизабет Втора да си почива

Българско семейство лежи тежко болно от COVID oт десетина дни в болницата на Падуа.

СНИМКА: ИНСТАГРАМ

Български съпрузи антиваксъри интубирани един до друг в Падуа

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber