"168 часа": 100-грамово устройство можеше да спаси живота на Боян Петров

https://www.24chasa.bg/novini/article/6866734 "168 часа": 100-грамово устройство можеше да спаси живота на Боян Петров "168 часа": 100-грамово устройство можеше да спаси живота на Боян Петров www.24chasa.bg

l Най-достоверната версия твърди: алпинистът ни е паднал в покрита със сняг ледена пропаст

Катерачът тръгнал нагоре в лошото време, защото бързал да хване друга експедиция за Еверест

Боян Петров не успя да спечели и тази битка. Планината този път не го пусна по пътя обратно надолу. В България се развихри невиждана интернет истерия около великия български алпинист.

Зариха ни с излишно емоционални изповеди на хора, които дори не са го познавали.

Затънахме и в хейтърски коментари

- защо толкова се вълнуваме за един обикновен авантюрист, при положение, че има толкова гладни деца, възрастни хора и т.н.

Глупавите хора никога няма да свършат на тази земя, но безпристрастната истина е, че за Боян си заслужаваше да се вълнуваме и да не го забравяме. Историята му би трябвало да е

личен пример за тълпите от отчаяни и нещастни хора

Дори сега, когато вече почти няма надежда да бъде открит жив, той пак е пример.

Въпреки всички предупреждения той реши сам да атакува върха, съзнавайки прекрасно какво може да му се случи. Ако можеше по някакъв свръхестествен начин да се свърже с нас, със сигурност би забранил на близки, познати и фенове да съжаляват за него. Нищо чудно, че роднините му и сега остават на крака и не спират да повтарят, че техният любим човек е останал там, където винаги е искал да бъде.

Извън философските разсъждения остава въпросът какво точно се е случило с великия ни алпинист по пътя нагоре на хималайския осемхилядник Шиша Пангма. След публикуването на всевъзможни версии на този етап най-достоверна изглежда тази, според която Петров е пропаднал в пропаст, покрита със сняг.

Един от най-опитните шерпи, помагащи на алпинистите

от чужбина да покоряват Шиша Пангма, смята, че това се е случило някъде между лагер 3 и самия връх. Точно там планината предлага

смъртоносни капани за своите гости

и най-лекото отклонение от маршрута може да се окаже фатално.

Само че отклонението от маршрута не бива да бъде смятано за огромна грешка, тъй като изкачването на този осемхилядник прилича на туристически поход до Черни връх. Времето може да се влоши внезапно и да да намали видимостта почти до нула. Вятърът, снегът и мъглата силно ограничават възможността на алпиниста да се движи по уж безопасния маршрут нагоре.

Истината е, че Боян Петров тръгва към върха точно в такова лошо време и като нищо може да е попаднал в ледена цепнатина, от която няма излизане. След неговото изчезване започна обществена дискусия какво точно е накарало Петров да пренебрегне собствената си сигурност и да атакува върха при крайно рисковани метеорологични условия.

По този въпрос се изказаха предостатъчно слабо подготвени по темата хора, но имаше и специалисти, които се опитаха да обяснят прибързаните действия на опитния алпинист.

Пред журналиста Огнян Георгиев организаторът на фаталната експедиция Мохан Ламсал обясни, че Петров е поел риск с времето.

Според него идеята на Боян е била през цялото време

да действа соло, без да ползва шерпи, въжета

или допълнителен кислород. На практика това не е новост в мисиите на българина, тъй като той по принцип е предпочитал да се катери сам, за да следва собственото си темпо.

При подобно катерене обаче се увеличават многократно рисковете и когато не може да разчиташ на чужда помощ, би трябвало да си максимално сигурен в своите възможности и външните фактори. И все пак Боян Петров тръгва към върха, въпреки че времето е лошо и останалите членове на експедицията предпочитат да изчакат подобряване на атмосферните условия. Мохан Ламсал има обяснение за поетия от нашия алпинист риск.

"Бързаше, защото го чакаше експедиция към Еверест, организирана от нас. Боян беше включен в нея. Планираше на 3 май да атакува върха, на 4 май да се върне в лагер 2 и на 5 май да слезе, твърди организаторът на последната за Боян Петров експедиция. Това може би е единствената сериозна грешка на алпиниста ни, въпреки че от удобното кресло или масичка в парка е лесно да се обсъждат и разнищват грешките на човек, който е тръгнал да покорява

едно от най-негостоприемните места на планетата

В тази връзка Мохан Ламсал не обвинява, а единствено съобщава факти, за да бъде сглобена цялостната картинка. Той няма обяснение защо българинът предприема соловата си мисия, без да вземе сателитния си телефон. В България бяха изказани мнения, че алпинистът е решил да се лиши от устройството, за да бъде максимално лек по пътя нагоре. Опитните катерачи режат и етикетите на дрехите си, за са изхвърлят още някой и друг грам излишно тегло. Сателитният телефон и батериите със сигурност са щели да тежат на Петров, който тръгва нагоре без кислород и помагачи.

Един от най-известните алпинисти в света обяснява точно какво усилие изисква носенето на иначе много важната за живота на алпиниста техника. Италианецът Симоне Моро изчислява, че ако сателитният телефон тежи

300 грама, то те се умножават по

10 000 стъпки

Което от своя страна излиза 3 тона допълнително усилие. Моро признава, че и той самият е правил компромиси с екипировката си - слага си по-леки обувки, тръгва с по-малко гориво и дори изоставя допълнителния чифт чорапи. Но винаги взема със себе си сателитен телефон и резервни батерии.

50-годишният италианец категорично подчертава, че не смята за грешка решението на Боян Петров да не вземе със себе си устройството за комуникация. И признава, че шансовете за оцеляване на Боян Петров можеха да бъдат много по-големи, ако беше взел в багажа си друга техника, която набира все по-голяма популярност сред алпинистите. Става дума за устройството "Ин Рийч" на "Гармин", което тежи 100 грама и може да предава съобщения за помощ. Благодарение на него спасителните екипи много по-бързо щяха да получат шанса да се ориентират къде е алпинистът и евентуално да се опитат да му помогнат.

Словосъчетанието "Ако беше взел модерната джаджа, щеше да е друго...", в случая изглежда крайно неуместно.

В планината

няма "ако"

Всичко се случва и никой не може да бъде максимално подготвен за опасностите. Още повече че по времето, когато Боян изчезва, се развихря силна буря, която можеше да заглуши и най-модерната техника за проследяване чрез джипиес сигнала.

Внимание заслужават и думите на вече споменатия организатор на експедицията с участието на Боян Петров, според който той въобще не е имал намерение да изоставя сателитния си телефон. Мохан Ламсал смята, че това е сериозно отклонение от първоначалния план на българския алпинист. Той е ценял своето средство за връзка по време на соловите си походи в планината. И все пак не го взема със себе си, когато тръгва да покорява Шиша Пангма.

Сериозно недоумение буди и фактът, че палатката му е намерена отворена и с натрупал се сняг вътре. Закон за опитните алпинисти е да вдигнат ципа, преди да тръгнат на поход. Боян Петров не го е направил, което извади на бял свят версията, че той може да е излязъл от своето платнено укритие и в този момент да е пометен от лавина. В деня на неговото изчезване обаче

не са регистрирани лавини

До редакционното приключване на броя спасителите в планината правеха последни усилия да разберат какво точно се е случило с Боян Петров. Планината засега крие как са преминали последните минути живот на великия български алпинист, който спечели толкова много други битки. И този път той не загуби. Остана завинаги там, където се чувстваше истински свободен и щастлив.

Четете още:

Прекратиха спасителната операция за Боян Петров. Кирил Петров от екипа под Шиша Пангма: Бог да го прости!

Боян най-вероятно е паднал в цепнатина. Имахме уговорка да се видим в подножието на Еверест

Той е там, където се чувства най-свободен. Ставаме с надежда, лягаме с плач

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Защитата: България да осигури турски адвокат на 4-мата граничари, подсъдими за смъртта на рибар (Обзор)

Заседанието на бургаския съд е насрочено за 9 ноември, дотогава адвокатите трябва да се снабдят с още писмени доказателства, които да бъдат изпратени в Кърклареле Районният съд в Бургас даде отсрочка във вторник на 4-мата гранични полицаи, подсъдими в Турция за смъртта на турски рибар и отложи делото, на което те трябваше да дадат обяснения.

Бизнесмен намерен обесен в завода си в Кочериново

54-годишният бизнесмен Георги Динков бе намерен тази вечер обесен в завода си в Кочериново. Той е собственик на фирма "Робифирпласт" , която преди години се занимаваше с производство и търговия на велосипеди. След това Динков построи фабрика за производство на найлонови изделия в Кочериново. В двора й бе и къщата му,

Съдебните лекари на бунт, отказват експертизи, МВР не им ги плаща

Вътрешното ведомство: Правим всичко възможно Съдебните лекари от няколко области в страната излизат на протест, защото МВР не им плаща хонорарите за извънреден труд като вещи лица. В знак на недоволство медиците отказват и да дават заключения за убийства, изнасилвания и побои. Сред първите, които се стягат за бунт, са съдебните лекари във Варна,

Да няма платен отпуск след майчинството, внася бизнесът

Жените, които са ползвали отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст, да нямат право на платен годишен отпуск за този период. Тази промяна в Кодекса на труда предлагат от Асоциацията на организациите на българските работодатели. В момента след връщането от майчинство се полага и платен годишен отпуск.

Разискванията по вота на недоверие към правителството се очаква да са в петък

Дебатите по проекта на решение за гласуване недоверие на Министерския съвет с министър-председател Бойко Борисов заради провала в областта на здравеопазването се очаква да са в петък. Това предвижда проектопрограмата на Народното събрание за тази седмица. Вотът на недоверие беше внесен от БСП в понеделник.

Би Ти Ви в отговор на „Юнион Ивкони“: Работим по най-високите журналистически стандарти

В Позиция на bTV Media Group, разпространена до медиите се казва: Във връзка с писмо, разпространено от „Юнион-Ивкони“ на 16 октомври, bTV Media Group заявява, че всички репортажи в bTV Новините, разработени след получаване на сигнали от зрители, се подготвят според най-високите журналистически стандарти и се излъчват в обществен интерес,

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Караянчева: Румен Радев казва А, но не довършва до Я, нека критикува, но с конкретика

Странно е, защото аз видях мотивите и те са на тема, която в момента е подложена на дебат, но не е влязла в НС, в крайна сметка мотивите са малко - кои са били министрите и шефовете на здравната каса. БСП предлагат тяхната визия как ще се справят със здравеопазването. Тези мотиви са на сайта на Народното събрание,

Вижте какво решава Министерски съвет утре

1. ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ПРИЕМАНЕ НА НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ЕЛИМИНАЦИЯ НА МОРБИЛИ И РУБЕОЛА 2019-2022. Внася: министърът на здравеопазването 2. ПРОЕКТ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ ЗА ОДОБРЯВАНЕ НА ВЪТРЕШНОКОМПЕНСИРАНИ ПРОМЕНИ НА УТВЪРДЕНИТЕ РАЗХОДИ ПО ОБЛАСТИ НА ПОЛИТИКИ/БЮДЖЕТНИ ПРОГРАМИ ПО БЮДЖЕТА НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ ЗА 2018 Г.

Мъжът, катастрофирал с училищния автобус в Кюстендилско, е получил инфаркт

Мъжът, катастрофирал в понеделник с училищния автобус в Кюстендилско, е получил инфаркт, но е положил усилия да спре машината, съобщиха от прокуратурата. Вчера, около 15.00 ч., в с. Слокощица, община Кюстендил, стана пътнотранспортно произшествие с училищен автобус, превозващ деца. По първоначални данни, по време на движение на автобуса,

66-годишен турист почина край езерото Бъбрека в Рила

66-годишен турист е починал в Рила по време на излет, съобщиха от ПСС-Дупница. Мъжът, който е от София е бил на разходка заедно със съпругата си. Около 13,30 ч му е прилошало. Жена му се обадила за помощ на сина им, а той е позвънил на тел. 112. Инцидентът станал преди петото езеро Бъбрека, уточни ръководителят на отряда на ПСС в Дупница Кирил

Почина бащата на детското кино Димитър Петров

На 93-годишна възраст почина големият български режисьор и сценарист Димитър Петров, съобщи БНТ. Той остави на българската публика някои от най-любимите детски филми, като "Васко да Гама от село Рупча", "Куче в чекмедже", "Таралежите се раждат без бодли", "С деца на море". Димитър Петров е роден на 22 октомври 1924 г. в с. Рила, Благоевградско.

Цвети редува медали по лингвистика, математика и руски

На стажа в ЦЕРН ѝ се пада опит със сблъсък на частици Цветелина Стефанова от Русе има над 24 медала по математика, лингвистика и руски, а през малкото си свободно време пише стихове и танцува. Тя е в XI клас в СУЕЕ “Св. Константин-Кирил Философ” в Русе и е пълна отличничка.  Последното състезание, на което се явява момичето,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber