За 50 г. Наказателният кодекс е променян 104 пъти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6864553 За 50 г. Наказателният кодекс е променян 104 пъти За 50 г. Наказателният кодекс е променян 104 пъти www.24chasa.bg
Министърът на правосъдието Цецка Цачева на конференция за 50 г. от влизането в сила на НК в Софийския университет разговаря с адвокат Даниела Доковска. До тях е председателят на адвокатския съвет Ралица Негенцова. СНИМКА: Йордан Симeонов

Все още обаче в него се предвижда затвор за продавачка, която удря в грамажа

Продавач, който измами купувач при тегленето или меренето на стока или който си служи с неверни мерки и теглилки, се наказва с лишаване от свобода до две години или с пробация. Това гласи чл. 232 от Наказателния кодекс. По силата на този текст половината търговци от Женския пазар например трябваше вече да са в затвора.

Той обаче е типичен пример, че нашият Наказателен кодекс (НК), който преди дни навърши 50 години, е писан по друго време, когато за три пити кашкавал се отиваше зад решетките.

Наказателният кодекс е от април 1968 г., когато държавата ни е в навечерието на т.нар. реален социализъм. Обнародван е в “Държавен вестник” на 2 април, влиза в сила в началото на май същата година. Първата му поправка е светкавична - само 10 дни след публикуването му в “Държавен вестник”.

До декември 1989 г. е променян 21 пъти. През 90-те години на миналия век - 22 пъти.

През първото десетилетие на новото столетие е

прекрояван още

34 пъти, а през

последните

10 години -

31 пъти

Само през миналата година са коригирани текстове през февруари, юли, октомври и декември.

Друг типичен пример за разпоредба, която звучи абсолютно в духа на социализма, е чл. 141, ал. 1. Лице, което упражнява медицинско занятие, ако след като бъде поканено, не се притече на помощ на болен или на родилка без уважителна причина, се наказва с пробация или с глоба от сто до триста лева.

Текстът поражда въпроси без отговори - как се разбира, че минувачът край болния е медицинско лице, та да се подаде сигнал в полицията, какво значи уважителна причина, а и някой да е чувал за лекар, подминал бременна жена, паднала на тротоара? Освен това живеем в 2018 г., за добро или зло, отношенията между хората са много по-различни от 1968 г. Любопитно е колко осъдени има по чл. 141, ал 1 от НК.

Примерите с недобросъвестните търговци и непритеклия се на помощ медик ясно показват, че

НК трябва

да се

промени

цялостно

в духа на

времето

и в него да няма кухи разпоредби, които никой не изпълнява. Тези два текста просто трябва да ги няма. Не е работа на полицията, която и без това е претрупана с кражби, грабежи, насилие срещу деца и жени, да дебне некоректните търговци по пазарите. Задължение на проверяващите органи е да глобяват продавачите, които удрят в грамажа.

Но много или малко са 50 години за наказателен закон?

Не, ако е сериозно обновен, а не прекрояван на парче, смятат юристите. Френският и австрийският например са писани в началото на миналия век, но са претърпели цялостно обновяване. Германският е от 150 г., с редакция от 1998 г.

Единият проблем на нашия НК е, че нерядко

измененията се

правят от

чист популизъм,

смятат юристите. Типичен пример за това са идеите да се пренапише текстът за неизбежната отбрана. Конкретният повод беше, че лекар застреля до гаража си рецидивист. Политиците се възползваха и вместо да се захванат с престъпленията по служба и специалната цел, се заеха да пишат нови разпоредби за неизбежната отбрана. Наложи се правната общност в един глас да обяснява, че текстът е един от най-работещите и вероятно сред малкото, които не се нуждаят от корекции. В подкрепа на този факт говори и липсата на осъдителни присъди за неизбежната отбрана в съда в Страсбург.

Чисто нов или обновен НК? Юристите са разделени на две. Според едни е необходимо да се напише нов. Подобно мнение застъпи наскоро на конференция по повод 50-годишнината на НК и правосъдният министър Цецка Цачева. Други смятат, че нов не е нужен, а цялостно обновен.

Опит да се напише нов НК беше направен през 2010 г., когато министър на правосъдието беше Маргарита Попова. Три работни групи под ръководството на проф. Александър Стойнов работиха по него 4 години.

В тях се включиха магистрати от Върховния касационен съд (ВКС) и Върховната касационна прокуратура (ВКП), следствието, представители на адвокатурата, експерти от Министерството на правосъдието, от МВР и други министерства и ведомства, учени, неправителствени организации.

В него бяха обособени седем вида наказания: лишаване от свобода, пробация, конфискация, глоба, лишаване от права, порицание и доживотен затвор. В проекта

наказанието

доживотен

затвор

без замяна беше

отпаднало

За първи път се заговори, че може да се помисли за отпадане на доживотната присъда.

Работата по проекта продължи и по времето на наследничката на Попова - Диана Ковачева. Публикуван беше на страницата на Министерския съвет през 2014 г. Тогава правосъден министър вече беше Зинаида Златанова. Посрещнат беше с остри критики и не го внесоха в парламента за гласуване. Юристите откриха в него много спорни текстове - например 1 г. затвор за заблуда на потребителя. За да се бори дървената мафия, се предлагаше затвор и ако хванат някого да събира дърва в гората.

Темата за обновяването на НК обаче не спря да е актуална. Тя беше акцент и в последния отчетен доклад на главния прокурор Сотир Цацаров. Впрочем същите проблеми безрезултатно бяха поставени и в предишния, най-вече защото остарелите текстове се оказват препъникамък пред доказването на корупционните престъпления и пораждат практически проблеми.

Даването, взимането и предлагането на рушвет е действие между двама, най-много трима души, ако се включи и посредник.

Никой не

разказва пред

20 души, че си

е поискал

едни пари

от някого

За да стартира разследването, трябва да се подаде сигнал. Тъй като в България никой не вярва, че нещо ще се случи, ако се оплаче, сигналите за корупция не валят.

Затова една от идеите е човекът, който доброволно е съобщило за дадения подкуп, макар и не незабавно, включително и когато не е бил изнудван, да бъде стимулиран.

Друга идея, върху която може да се мисли, е да отпадне провокацията към подкуп. Според Цацаров към това предложение трябва да се подходи внимателно.

Текстът за

провокацията

към подкуп

е много спорен,

защото е напълно възможно да разубеди хората да подават сигнал за поискания им рушвет. Достатъчно е да се намери умел адвокат, който да докаже, че подкупният чиновник не е искал пари, а просто са му ги набутали в ръцете, провокирайки го.

Безспорно от промяна се нуждае и чл. 282 за длъжностно престъпление, т.е. длъжностно лице, което наруши или не изпълни служебните си задължения. Трудността при него е, че трябва да се докаже, че чиновникът е имал взаимоотношения с облагодетелствания или увредения от неговите действия.

Друга идея, която може да се обмисли, е

да се намаляват

наказанията на

подсъдими,

допринесли

съществено

не само за разкриване и доказване на престъпленията, за които са им повдигнати обвинения по конкретно дело, но и за тежки престъпления по други дела.

В последния доклад на прокуратурата главният прокурор предлага да се помисли и за някаква своебразна форма на имунитет срещу свидетелстване за тежки престъпления.

Според юристи може да се коментира и по-опростена процедура за налагане на глоби при определени нарушения. Тоест да не се вкарва всичко в НК и да се санкционира чрез наказателния процес.

Така например делата за престъпления, за които е предвидено наказание до 3 г. лишаване от свобода, приключват с налагане на глоба. Това обаче се случва след няколко години, когато се мине по реда на няколко инстанции. Така че глобата може да се наложи и събере, преди да се извърви целия процес, непосредствено след констатиране на нарушението.

Към момента обаче няма работна група, която да пише изцяло обновен проект на НК.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Урок по философия втрещи родители

Урок по философия стана повод за бурно недоволство сред много родители. Причината е въпрос, касаещ употребата на наркотици, включен в него. В практическо упражнение ученици анализират казус за личностна изява в клас. Според ситуацията нова ученичка трябва да реши дали да употреби марихуана, предложена ѝ от момче, което тя харесва.

Борисов: Като падат цените на горивата, защо не пада и цената на хляба? (снимки)

- Толсистемата тръгва от август, обяви премиерът - Йончева ме заплашва с изненади - те това могат, отсече той Защо когато падат цените на горивата, не пада и цената на хляба? А като тръгне да се качва нещо, веднага почват да говорят, че ще скочат хранителните продукти. Това заяви премиерът Бойко Борисов,

Цацаров: Още през 2012-а показах документи - апартаментът не ми е дарен, купил съм го

"На 19.05.2019 г. /неделя/ вечерта, сайтът „Биволъ“ публикува статия със заглавие „Апартаментгейт: След затварянето на имотния регистър, името на Цацаров изчезна от скандална сделка. Цацарови – редовни клиенти на имоти от съдружник на „Мултак № 1“ в Пловдив“. Според изложените твърдения, по повод извършено през 2007 г.

Назначиха Чавдар Маринов за заместник-министър на земеделието, храните и горите

Със заповед на министър-председателя Бойко Борисов на длъжността заместник-министър на земеделието, храните и горите е назначен Чавдар Маринов. Това съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет. Чавдар Маринов е завършил Тракийския университет в гр. Стара Загора със специалност „Животновъдство“, има и придобита образователно-квалификационна

Подариха компас на Мария Габриел в Бургас (Видео)

Компас, с който винаги да намира правилния път към Бургас, и книжка за известния бургазлия Петьо Пандира, получи водачката на евролистата на ГЕРБ преди минути в Бургас. Всеки момент в експоцентър "Флора" ще започне дискусия с Габриел на тема "Фалшиви новини и ценности на цифровото общество". На форума присъстват депутати,

Адвокати на среща с Мая Манолова днес за проблеми в Търговския регистър

Днес, 20 май 2019 г., в 16.00 часа омбудсманът Мая Манолова ще се срещне с адвокати във връзка с проблеми, които срещат при работата си с Търговския регистър. В петък, 17 май т.г., 64 техни колеги я сезираха с отворено писмо, в което сигнализират за системно постановяване на неправомерни откази от страна на регистъра.

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Бум на кърлежите в София

Столичани сигнализират за бум на нахапани от кърлежи в София, предава Би Ти Ви. Една от потърпевшите е Марияна Тавлеива, която се е сблъскала с неприятното насекомо пред блока си в столичния ж.к. „Младост”. „Ненадейно усетих сърбеж по корема и на следващия ден реших да проверя и забелязах кърлеж”, разказа жената.

Борисов към симпатизанти: Абе, сладури, да карате внимателно! (Видео)

С възгласи "Бойко, Бойко!" симпатизанти преметстваха на Асеновградско шосе премиера Борисов. Той отиде при тях и ги здрависа. "Подмладили сте се!", казаха му те. А той ги попита дали им харесва новия път. "Направихме този път, защото имаше много катастрофи по него. Сега той е мазен и хубав. Да не се изкушават младите да карат бързо с мощни коли,

АТАКА праща ямболски ученици на олимпиада в Япония

Горд съм, че успях да извоювам нова болница в Ямбол, каза Сидеров в родния си град Партия АТАКА помогна на ученици от Природо-математическата гимназия в Ямбол да заминат на олимпиада в Япония. Младите таланти ще представят страната ни на състезанието по математика от 15 до19 юли в гр. Фукуока. Помощта за гимназистите беше връчена на директора на

Връщат часовника за 7707 кандидат-пенсионери

НОИ ще върне часовника за 7707 кандидат-пенсионери. Толкова са хората подали заявление за пенсиониране от началото на годината до 7 май 2019 г., когато стана ясно, че коефициентът, по който се определя размерът на пенсията, може да се определя по старата и по новата методика. Те са и първите, които ще избират между изчисляване на базата на три

Остро отравяне със сероводород убило работниците в свинефермата в Попина

Причина за смъртта на 52-годишния Борис П. и 53-годишния Пенчо Д., които загинаха в свинеферма в силистренското село Попина, е отравяне със сероводород. Това са показали резултатите от аутопсията на телата на главния механик и неговия колега, които са извършвали ремонтни дейности в септична шахта там, съобщиха от прокуратурата.

СДВР взима мерки за обществения ред на мача ”Левски“ -„ЦСКА- София“ утре

Столичната дирекция на вътрешните работи предприема всички необходими мерки за охрана на обществения ред и безопасност на движението в столицата във връзка с предстоящото дерби на 21 май /вторник/ от 18.00 часа на Национален стадион ”Васил Левски”, съобщиха от пресцентъра на МВР. Преди, по време и след провеждане на спортната среща полицейските

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber