Маймуните боравят с парите така, както повечето инвеститори на фондовите борси

https://www.24chasa.bg/novini/article/6852720 Маймуните боравят с парите така, както повечето инвеститори на фондовите борси Маймуните боравят с парите така, както повечето инвеститори на фондовите борси www.24chasa.bg
Няколко месеца, след като приматите започнали да получават пари за свършена от тях работа, не само научили, че могат да си купят плодове, но поставени в ситуация на избор, сами отивали при този, който им дава повече за по-малко жетони.

Концепцията за парите може да се усвои дори от същества с “мозък колкото грахово зърно” и потребности, ограничени до храна и секс, показва проучване

Могат ли парите да променят навиците дори на маймуните? – Да!

Отговора дават икономистът Кийт Чен и професорът по когнитивна наука и психология Лори Сантос - учени в университета в Йейл. През 2005 г. те провели експеримент със седем маймуни от вида капуцини, смятани от някои зоолози за едни от най-глупавите примати, а други ги определят пък като едни от най-умните маймуни на новото време.

Учените въвели трудови отношения сред общността на маймуните и започнали да им плащат за извършената от тях работа. След няколко месеца капуцините били научени не само как практично да разполагат с парите, които получавали, но започнали да проявяват и черти от характера, типични за хората – алчност, жестокост, ярост в отстояване на парите си и подозрителност към останалите.

“Никой никога не е виждал едно куче съзнателно, справдливо и с някаква цел да обмени кокали с друго куче, например”, казва Чен, който с изследването доказва тезата си, че уменията на хората да обменят парична валута принадлежи само на човекоподобната раса.

Проучването се провело на остров край бреговете на Пуерто Рико. Първоначално то било без конкретна цел – Чен и Сантос решили просто да дават пари на маймуните и да видят какво ще се случи. Вместо истински банкноти обаче те им давали метални жетони, а след няколко месеца капуцините разбрали, че срещу тях могат да получават плодове. Идеята за парите, както показали резултатите, може да бъде усвоявана от същества с “мозък, колкото грахово зърно” и потребности, ограничени единствено до храна и секс.

Последвала втората фаза на проучването, в която на всяка маймуна били раздадени 12 жетона, които трябвало сами да решат как ще похарчат. Идеята била капуцините да схваната концепцията за бюджетиране.

Изследователите създали и малък импровизиран пазар, на който се предлагали храни с различна цена. Искали да проверят дали маймуните обръщат внимание колко пари дават и дали ще се опитат да ги увеличат, обяснява психологът Лори Сантос.

“Това, което ни изненада, е, че с малко обучение маймуните започнаха да купуват храна на по-ниска цена. Освен това

отиваха да пазаруват много

повече от онези, които им

даваха повече храна

за по-малко жетони”,

казва тя.

Поредното доказателство за това, че капуцините осъзнават концепцията на парите, идва след като един от тях се опитва да си купи нещо по-вкусно за ядене с парче краставица, изрязана под формата на жетоните, които получавали.

По време на проучването учените забелязват още няколко неща. Първо маймуните започват да проявяват опортюнистични наклонности, като използват всеки удобен момент и заграбват останали без надзор жетони. С това показвали, че разбират стойността им. В друга ситуация пък един от капуцините успял да се добере до кутията, в която се съхранявали жетоните, и да вземе всички, които били вътре, което създало лек хаос по време на проучването.

Насред хаоса обаче излседователят Чен успял да улови как

една от маймуните дала

част от жетоните си на

друга в замяна на секс

Първоначално той решил, че това може да е израз на обич, но останал изненадана, когато видял, че щом актът приключил, капуцинът, който получил жетоните, отишъл да си купи грозде. Това според учените била първата проява на проституция сред маймунското общество.

На друг етап от изследването изследователите въвели възможност за избор. Маймуните можели да търгуват с един от двама души. Разликата била, че единият давал две зърна грозде за един жетон – сигурна сделка без загуби, другият давал или едно, или три зърна грозде за един жетон. Втората опция крие по-голям риск, защото в половината от опитите могат да получат едно зърно грозде, а в другата половина – три.

Този пример, съотнесен към реалния живот на хората, изглежда така: имате опция да вземете гарантирана сума от 2000 долара или шанс да получите 1000 или 3000 долара.

Повечето хора ще заложат

на сигурните 2000 долара.

Е, така постъпват

и маймуните,

което донякъде не е изненада, все пак имаме общи гени.

Ситуацията става по-интересна, когато изследователите променят експеримента така, че маймуните да имат същата възможност за избор, но с различна отправна точка. Така единият продавач, въпреки че те виждат, че има три зърна, продължава да дава на маймуните две срещу един жетон. За тях “това е неизбежна, но малка загуба”, обяснява проф. Сантос. Другият е рисков - понякога дава на маймуните три зърна грозде, понякога отнема две и дава само едно.

Съотнесена към хората, ситуацията ще изглежда така: разполагате с 3000 долара. Знаете, че със сигурност ще загубите 1000 долара и ще ви останат 2000, но може и да рискувате. Ако заложите половината от времето, ще загубите 2000 и ще ви останат 1000 долара, но през другата половина няма да губите нищо. Какво ще направите?

Оказва се, че повечето хора ще изберат най-рисковия вариант. Резултатите от проучването изненадващо показали, че и маймуните правят същото. Мисълта, че ще загубят, е толкова болезнена, че рискуват да претърпят по-голяма загуба заради възможността да не загубят нищо.

Резултатите от двете тестови ситуации показали, че приматите са статистически неразличими от повечето инвеститори на фондовите борси, казва икономистът Чен.

Решенията, които хората

вземат относно парите,

често изглеждат неразумни

и могат да доведат до

ценови балони и сривове на

финансовите пазари

Това, което иска да каже проф. Сантос чрез своя експеримент с капуцините, е, че вероятно все още съществуват някои еволюционни поведенчески особености, които трудно се заличават.

И все пак фактите от проучването с капуцините показват следното: когато бъдат научени да използват пари, маймуните реагират много рационално в първични ситуации, като залагането на сигурна по-голяма печалба например, реагират ирационално в рискови ситуации като хазарта, не се справят със спестяване на пари, крадат, когато имат тази възможност, използват парите за храна, а в някои случаи дори и за секс. С други думи държанието им почти не се различава от това на видовете, които много от колегите на Чен изучават, а именно Homo sapiens, т.е. човеците.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Пенсионер сам вдигна мост

В постройката са вложени 200 тона строителни материали, които 73-годишният Юсеин Мадански пренесъл на ръце Мост, по който да минават тежки камиони, построи сам пенсиониран миньор от рудоземското село Чепинци. 73-годишният Юсеин Мадански тествал моста с натоварен камион, който тежал 26 тона. “Две години го градих, наскоро го довърших.

Проф. Боян Биолчев: “Преселението” не е хорър, кръвта е в душите на героите

Авторът избра Царево за предпремиера на книгата си - тук преди време махал пионерските връзки на децата при срещите им с писатели Първо в Царево проф. Боян Биолчев представи най-новата си книга - “Преселението”, в петък. Морският град е мястото, където се развива последното действие в книгата, а е и любимо място на автора.

Ваклин: 10 минути, след като Иванчева получи парите, преписката ми бе пусната

„Когато подадете документи за една преписка и стигнете до районната администрация, която има единствено курирска роля да изпрати писмото до главния архитект, а в същото време чакате 7-8 месеца, ви става ясно, че не става въпрос за некадърност, а за нещо друго”. Това заяви пред камерите на Канал 3 строителният предприемач Александър Ваклин във

Само НАП успя да вземе 85 623 лв. от Бисеров, забогатял от политика близо до Костов и Доган

Боли ли, като ви вадят зъбките, попита зам.-председателят на парламента опозицията ГЕРБ през 2013 г. Четири месеца по-късно него го заболя - Швейцария засече преводи от хиляди, Сивия кардинал подаде оставка и всичко потъна в мълчание 85 623 лв. Само с тази сума се е разделил Христо Бисеров. За Сивия кардинал,

Цветанов се срещна с кмета на Банско Георги Икономов (Снимки)

Председателят на ПГ на ПП ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов се срещна с кмета на Банско Георги Икономов преди официалното откриване на новия ски сезон. На срещата присъстваха народните представители Даниела Савеклиева, Александър Мацурев и Десислава Атанасова и част от кметския екип, съобщават от пресцентъра на ПП ГЕРБ.

Банев здраво стиска имотите, които трябва да подели с децата на покойната си съпруга

6 години продължават делата между милионера и доведената му дъщеря Раиса Иванова Вече 6 години доведената дъщеря на Николай Банев - Раиса Иванова, не може да получи наследството на майка си, покойната поетеса и бизнесдама Дочка Банева. Съдебната сага между олигарха и 36-годишната жена, възпитаничка на британски университет,

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Цветанов ще участва в церемонията по официалното откриване на ски сезона в Банско

Председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов ще участва в церемонията по официалното откриване на ски сезона в Банско. Събитието е днес от 18.00 часа на площад "Никола Вапцаров" в курорта. Съобщението е на пресцентъра на ПП ГЕРБ. На него ще присъстват още евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов,

Върнете шестте ястребинчета в уроците по история, зове Илияна Йотова (Обновена)

Омразата и национализмът не решават проблеми, заяви Илияна Йотова на възпоменателния събор за 75 години от разстрела на шестте ястребинчета „Ксенофобията и национализмът днес шестват в речите на политиците в цял свят. Но омразата и национализмът не са лекарство за никой проблем. Те няма да преборят неравенството и липсата на справедливост в

Президентът Радев обсъди с Джон Съливан стратегическото партньорство

Държавният глава Румен Радев е разговарял на "Дондуков" 2 със заместник-държавния секретар на САЩ Джон Съливан, който е на посещение в България. В срещата е участвал и посланик Ерик Рубин. Във фокуса на разговорите са били стратегическото партньорство между България и САЩ, както и развитието на двустранното сътрудничество,

Сирак върна изгубен портфейл с 1 000 лв.

29-годишен мъж от Смолян върна вярата в доброто у една възрастна жена. Илия Савов, който израства в дом за деца, лишени от родителски грижи, намерил портфейла на дамата с голяма сума пари вътре, но не си и помислил да го задържи, предаде NOVA. В портфейла имало 1000 лева. Когато го видял обаче, Илия веднага се насочил към близкия магазин,

ЕК одобри още 210 млн. лв. за ремонт на училища по програма "Региони в растеж" 2014-2020

Европейската комисия одобри още 210 млн. лв. за ремонт на образователната инфраструктура в страната по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.,съобщиха от пресцентъра на регионалното министерство. Средствата се прехвърлят от инвестиционен приоритет „Енергийна ефективност“ на първата ос на ОПРР,

Каракачанов обсъди с Джон Съливан теми от двустранното сътрудничество

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов проведе среща със заместник-държавния секретар на САЩ Джон Съливан днес, 15 декември 2018 г., съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната. На срещата бяха обсъдени теми от двустранното сътрудничество, стратегическото партньорство и регионалната сигурност.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber