21-годишен учител подготвя деца за робоолимпиадата в Мексико

https://www.24chasa.bg/novini/article/6845396 21-годишен учител подготвя деца за робоолимпиадата в Мексико 21-годишен учител подготвя деца за робоолимпиадата в Мексико www.24chasa.bg
ГеоргиСтаменов преподава роботика от 3 г. и в едно от занятията с най-малките деца сглобяват роботизиран пингвин. СНИМКА: Митьо Маринов

Седемгодишни деца сглобяват малки роботи, след това сядат пред компютъра и програмират. След няколко часа прилагане на физични, математически и компютърни знания творенията на малките инженери оживяват. Това се случва в класа на младия учител по роботика Георги Стаменов.

“Роботиката е бъдещето”, казва Стаменов, който е на 21 г. и преподава в първото училище по роботика в България “Робопартанс”. “Главната идея на учениците е да се развиват в техническите науки. Докато децата строят робота, разбират основни научни принципи, като например какво е инерция или как работи зъбното колело. Научаваме ги също на основна математика”, разказва Георги, като добавя, че се е случвало да им обяснява и много по-сложни неща от тези, които е нормално да се учат в училище. Негов колега е обяснявал на малките инженери дори какво е двоен интеграл и те са го разбрали.

“Като се сложи сглобяването на робота като залъгалка, много по-лес- но се учи, защото им се налага да го програмират, да намерят центъра му на тежестта, за да може той да стои изправен и така магията се случва”, казва Стаменов. Идеята за първото робоучилище идва на младите предприемачи Кирил Митов и Екатерина Аначкова през 2009 г. В него се учат деца от 7-годишна възраст до такива, на които им предстои дипломиране в гимназията.

Първоначално се започва със семпли сглобки от специален пластмасов конструктор “Лего”, а по-големите ученици имат часове и с метални части, като им се налага да запояват кабели, да боравят с инструменти и дори сами да направят 3D модел на свой робот. В днешни дни освен в София училищетосе е разраснало във Варна, Велико Търново, Видин, Габрово, Карлово, Пловдив и Русе, като в цялата страна на роботика се учат над 250 деца.

За втора поредна година училището иска да изпрати най-добрите деца на олимпийските игри по роботика First Global Challenge. “Там участват отбори от цял свят. Миналата година беше във Вашингтон, а тази година ще е в Мексико от 15 до 18 август. За да замине отборът, са нужни 18 хил. долара, а ние сме успели да съберем едва 4 хил.”, казва Георги Стаменов, който се надява, че ще се намерят спонсори, с помощта на които децата да могат да заминат. В състезанията има различни категории, включително и сумо, в което целта е да избуташ противниковия робот от тепиха. Има и състезание по ориентиране в град с умалени мащаби. Там машината трябва да измине възможно най-бързо разстояние от точка А до точка Б. Дизайнът се измисля от участниците и се оценява допълнително в интервю с журито. Идеята е да се създаде изцяло автономен робот, който не се управлява с дистанционно, а взема решения сам и се ориентира в средата, за която е програмиран.

Германия е сред най-силните страни в състезанията по роботика. Те са икономическа и технологична сила, но и във всяко училище има подобни технически кръжоци. Още от първи клас Георги е запален по конструкторите, но роботиката за него се появява в 9-и клас, когато учи в Националната природо-математическа гимназия. Тогава участва в едно от робосъстезанията в България, а впоследствие и в няколко други турнира, на които заедно с отбора си става втори в Източна Европа и 15-и в Европа. Тогава се запознава с Кирил Митов, който го кани да започне да преподава в първото училище по роботика. Откакто завършва гимназия, започва да преподава и вече трета година е учител по роботика.

“За мен да преподавам, е нещо много готино. Да обясниш на едно малко човече нещо и да видиш как то започва да го прилага в животаси, е изключително ценно” казва Стаменов. В преподаването си той гледа на децата като на малки роботи, чиито платки имат нужда от конструиране и програмиране. Освен да ги научи на сложните математически и физични принципи, той се опитва и да им преподаде основни ценности. И явно ус пява, защото миналата година негов малък ученик печели конкурс с рисунка, на която го представя като свой герой. Нарисуван е с пелерина и островърха шапка на магьосник, защото преподава знанията лесно като на магия. “Това 7-годишно дете беше враждебно към другите ученици и аз му отделих повече внимание. Започнах да му показвам колко е лошо да не се държи добре с другите. Не съм сигурен колко научи роботиката, но като малка личност мисля, че успях да му помогна много. Трябва да се помага на слабите, защото силните винаги ще са топът”, казва учителят.

Налага му се да проявява много търпение, за да предразположи деца- та към на пръв поглед сложния материал. “Имах две братчета, от които едното беше много притеснително. На първото занятие плака 18 пъти, на второто - 3 пъти, на четвъртото намерихме момиче, което харесва, аз го сложих до нея и да видиш как си направи робота първи и даже є обясняваше и помагаше на нея”, казва Георги.

Освен учител той е и студент по статистика във Факултета по математика и информатика на Софийския университет “Св. Климент Охридски” и е сред отличниците в курса. Въпреки че много от неговите съученици от НПМГ са заминали в чужбина, той не намира смисъл в емигрирането. “Ако заминаваме в чужбина, вдигаме реномето на чуждите университети, защото реномето на един университет се определя от студентите”, казва Стаменов, който смята, че единственото предимство на чуждестранните висши училища е материалната база.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Наука и технологии

Змиорките в Темза са станали хиперактивни заради кокаин във водите на реката

Змиорките в Темза са станали хиперактивни заради високото съдържание на коакин във водите на реката, пише standard.co.uk. Британски учени са взели проба близо до канализационните тръби на зданието на парламента, предаде БНР. Целта е била да се провери има ли ръст в потреблението на наркотика, а освен това да се види как се отразява изтичането на

Хляб със смлени скакалци вече се продава във Финландия (Видео)

Във Финландия бяха пуснати в продажба първите партиди хляб с изсушени и смлени на брашно скакалци, съобщи в. "Мирър", цитиран от БТА. Новото производство е дело на пекарната "Фейзър". В едно хлебче е прибавено брашното от 70 насекоми. То се доставя от ферма в Холандия. С добавката насъщният става по-богат на протеини, твърдят производителите.

Изкуствен интелект откри неизвестен досега прачовек

В ДНК на съвременния човек са оставили следи не само неандерталците (Neanderthal) и т.нар. денисовци (Denisova), пишат учени от университета в Барселона в статия, публикувана в Nature Communications. Авторите анализират ДНК на съвременните жители на Азия и Океания, за които се предполага, че са запазили генетичното наследство от древни обитатели

"Роскосмос" ще сформира отряд от жени-космонавти

Държавната корпорация "Роскосмос" ще сформира отряд от жени-космонавти за орбитални полети, като търсенето на кандидатки ще се извършва сред космически специалистки, съобщи ТАСС, цитирана от БТА. "Ще бъде сформиран пълноценен отряд космонавти от млади жени, специализирали в ракетно-космическия отрасъл", заявиха от "Роскосмос".

Китайският лекар, стоящ зад бебетата с редактирани гени, е действал на своя глава

Китайски следователи установиха, че Хе Джанкуей, китайският лекар, стоящ зад раждането на две бебета с редактирани гени, е действал на своя глава, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.  Според китайските медии докторът ще бъде наказан за всяко свое нарушение на действащите в Китай закони. Хе Джанкуей редактира гените на бебетата с

Ранобудните наблюдаваха първото за годината лунно затъмнение (Снимки)

Първото лунно затъмнение за 2019 г. можеше да се наблюдава от България рано тази сутрин, съобщиха от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при БАН. Частичните фази на затъмнението започнаха в 5.37 часа българско време, когато Луната навлезе в земната сянка, а в 6.41 часа започна пълната фаза,

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Наука и технологии

Птичите пера вдъхновяват ново поколение лепила и космически материали

Едва ли има човек, който да не е играл с птичи пера и да не е наблюдавал с удивление как когато прокара пръст по тях, те се отварят, подобно на цип, и сякаш като по чудо се събират отново. Изследване на американски специалисти върху това удивително свойство може да доведе до създаването на следващото поколение лепила и космически материали,

Океанските вълни стават все по-разрушителни

Океанските вълни стават по-силни и по-разрушителни с всяка изминала година заради покачващите се температури на водата, съобщи "Сайънс алърт", цитиран от БТА. Учени от университета на Кантабрия са установили взаимна зависимост между затоплящите се океани и големината и силата на вълните, според която колкото повече се покачват температурите,

Астрономи идентифицираха тропическа буря на сатурновата луна Титан

Учени от университета на Айдахо установиха, че дъждовете на сатурновата луна Титан напомнят много онези, които обикновено се наблюдават на Земята, съобщава сайтът Спейс. Заключенията им са въз основа на снимки, изпратени от космическия апарат "Касини" една година преди навлизането му в атмосферата на Сатурн през 2017 г.

Индия разработва робот андроид, който ще изпрати в космоса

Индийската организация за космически изследвания няма първо да изпрати животни в космоса по примера на други страни, а ще изведе в орбита специално създаден за целта робот андроид, предаде ТАСС. Това заяви ръководителят на организацията Кайласавадиву Сиван. Първият индийски самостоятелен пилотиран полет е насрочен за декември 2021 г.

Астероидът Апофис може да се сблъска със Земята през 2068 година

Учени от Държавния университет в Санкт Петербург предупредиха, че съществува опасност откритият през 2004 година астероид Апофис да се сблъска със Земята през 2068 година, предаде РИА "Новости". Специалистите отчитат, че на 13 април 2029 година небесното тяло ще премине само на 38 хиляди километра от нашата планета.

Пръстените на Сатурн са сравнително млади

Данни от космическият апарат "Касини" разкриха, че пръстените на Сатурн са се образували сравнително късно в историята на Слънчевата система, съобщиха световните информационни агенции. Учени от университета "Сапиенца" в Рим изчислиха масата на пръстените на базата на гравитационните измервания на планетата, направени от "Касини".

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber