80% от дохода похарчен по банков път - 1% отстъпка от данъка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6817637 80% от дохода похарчен по банков път - 1% отстъпка от данъка 80% от дохода похарчен по банков път - 1% отстъпка от данъка www.24chasa.bg
Подаването на данъчната декларация за доходите не е задължително да става с отиване на крака до НАП - тя може да се прати онлайн или по пощата.

Намаленията се дават, ако няма стари дългове

Остават две седмици до края на срока, в който всеки може да плати данъка за доходите си без наказателна лихва.

Налозите за имота и за колата, както и такса смет могат да се платят на части през годината, но без отстъпка.

Тези, които тепърва ще го правят, вече нямат право на 5% отстъпка, ако са подали данъчната декларация онлайн, защото срокът за това изтече в края на януари.

За първи път обаче от тази година може да се ползва 1% бонус от данъка за доплащане, но не повече от 500 лв. Условието е поне 80% от доходите от заплата да са похарчени по банков път.

За целта е необходима единствено декларация,

без да се прилагат

банкови извлечения

към нея.

За първи път приходната агенция пусна данъчна декларация и за починали близки. Тя може да бъде попълнена от техните наследници, които не са задължени да го направят. Ако обаче липсва такъв документ, а те наследяват негови фирмени активи, задължително ще минат през данъчна проверка.

В образеца на декларацията трябва да се попълнят доходите на починалия до датата на неговата смърт, както и авансово платените налози, ако има такива.

Хората, които често грешат при изчисляването на дължимите данъци, могат да ползват образец на данъчния

формуляр с

баркод, който

автоматично

пресмята сумите,

след като се попълни информацията за получените доходи и ползваните облекчения. Този документ обаче може да се попълва и изпраща единствено офлайн, а не трябва да се разпечатва.

Който притежава персонален идентификационен код (ПИК), може да изпрати декларацията си и онлайн, без да е нужно да я разпечатва, за да я подава по пощата или на гише в офис на НАП.

Няма промяна в облекченията за деца. Единият от родителите може да намали данъка си с 20 лева за едно дете и с 40 лева за две деца. Младите семейства могат да намалят данъка на единия от двамата съпрузи с размера на платените лихви по ипотеката. Условията за този бонус са три - да са в официален брак, единият от двамата да е под 35 години, а жилището им да е единствено.

Родители, които искат да ползват данъчни облекчения обаче, е важно да знаят, че ако имат дори

един лев стари

задължения,

например неплатени

глоби от КАТ,

данъчните няма да признаят намалението на налога.

От НАП напомнят още, че от тази година всеки може да плати дължимите налози и през ПОС терминали в офисите на НАП, и през интернет, където преводите са без такси.

Целта е да няма такси за превеждането на парите, както и да се избегне трупането на стотинки заради забавяне в банковия превод.

За първи път от тази година, в новите данъчни декларации всеки може, ако пожелае,

да впише и

необлагаеми доходи,

които е получил през 2017 г. - например от социални помощи, от продажба на един имот, от награди или друго, както и полученото имущество по наследство, завещание или дарение, или възстановено право на собственост. Предимството на доброволното вписване е, че то предпазва от назначаването на ревизия, която иначе трябваше да установи откъде и колко са тези доходи.

Запазени са данъчните облекчения за хора с намалена работоспособност. Те могат да намалят общата сума на получените

облагаеми доходи

със 7920 лв.,

включително за годината на настъпване на неработоспособността и за годината на изтичане срока на валидност на решението.

Който е установил, че е сбъркал при обявяването на данните или изчисляването на данъка, може да поправи грешката си с подаване на еднократна коригираща декларация след изтичане на срока за подаване на годишната данъчна декларация.

Как да попълним документа без грешки? Експерти дават няколко съвета. Първият е да се впишат в декларацията всички облагаеми доходи. Те могат да бъдат както парични, така и непарични. Когато са в пари, но във валута, задължително се преизчисляват в левове по курса на БНБ към датата на изплащането им. Непаричните пък се остойностяват по пазарна цена, също към датата на придобиване.

Не са задължени да подават годишна данъчна декларация хората, които са получили само доходи от заплата при един работодател, който е удържал авансово налога, и които няма да ползват данъчни облекчения.

Не е задължително да се попълват всички приложения към данъчната декларация. Трябва да се попълнят

само тези, които

са за получения

от него вид доход

Най-честите формални грешки, които могат да доведат до недоразумения и санкции, са непопълването на вярно ЕГН и три имена. Тогава човек, който иначе е редовен, може да се води неподал данъчна декларация.

Важно е също да се попълни актуален адрес за кореспонденция. Това е така, защото много често инспекторите изпращат съобщения за отстраняване на грешки или за налагане на наказания,

които няма да

бъдат получени,

ако адресът е

неточен или непълен

Документът може да бъде подаден лично или чрез упълномощено лице, изпратен по пощата или онлайн. Ако го изпращате по пощата, пазете непременно обратната разписка, защото с нея може да докажете, че наистина сте изпратили декларацията, както и спазен ли е срокът за това.

Сумите в декларацията се попълват в

левове и стотинки

до втория

десетичен знак,

а закръгляването става към по-ниската от тях. При липса на достатъчно редове за попълване на информацията в приложенията може да се приложи списък с допълнителни редове.

Към данъчната декларация се прилагат копия от вносни бележки за платени данъци, за направени дарения, за данъци, внесени в чужбина, и други документи, които доказват вписаните в документа суми.

Данъците за имота може

да се плащат и на части,

но тогава няма отстъпка

Кампанията за плащане на местните данъци и такси също тече. Задълженията за имот може да се плащат наведнъж или на равни вноски.

При избор на разсрочено плащане вноските за данък недвижими имоти и данъка за колите са две - първата се дължи до 30 юни, а втората – до 31 октомври 2018 г. За такса битови отпадъци има четири вноски – до 30 април, 30 юни, 30 септември и 30 ноември.

При плащането на данък сгради или данък МПС наведнъж до 30 април има 5% отстъпка. За такса битови отпадъци отстъпка не се предвижда.

Столична община вече обяви, че всички каси са снабдени с ПОС терминали, а освен това може да се плати по банков път.

За единствено жилище законът е предвидил 50% отстъпка от налога. Собствениците на имоти е важно да знаят, че данък се дължи и за такива, които не се обитават целогодишно.

Който е придобил нов имот, има два месеца, за да го обяви в общината. Ако не го направи, го заплашва глоба до 500 лв. Три месеца е отпуснал законът за да се регистрира в данъчното автомобил.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Петя Аврамова: Следващата седмица трябва да има нов председател на УС на АПИ

Следващата седмица трябва да има нов председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“. Това съобщи в предаването „Седмицата“ на Дарик радио министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. Тя допълни, че се обмислят различни варианти и се търси най-доброто решение.

Решение на Съда на ЕС отваря вратичка България да иска край на арбитражите

Заведени дела има от няколко енергийни компании, исковете са за над 1 млрд. лева 22 държави от ЕС, сред които България и Чехия, излязоха с декларация, с която заявяват, че ще бъдат прекратени арбитражните дела, заведени по силата на споразумения за защита на инвестициите. Документът е публикуван в четвъртък,

Влог и в банков клон извън ЕС със защита до 100 000 евро

Предложението ще бъде в закона за банковата несъстоятелност Вземания по влогове на физически лица, както и такива на малки и средни фирми, които са направени в клон на банка извън ЕС, да са защитени до 100 хил. евро. Предложението е записано в проект за промени на Закона за банковата несъстоятелност, който е обявен за обществено обсъждане.

74% от шведските фирми у нас планират разширение на бизнеса

74% от шведските фирми, работещи в България, планират да разширят бизнеса си тук през следващите 3 години, като 60% от онези сред тях, които имат производствени бази тук, възнамеряват да инвестират още в тях. Това гласят резултатите от проучване сред шведския бизнес, представено в четвъртък вечерта на неформална сбирка в столичен клуб по повод

Още удобства и възможности за потребителите с новата версия на мобилното приложение MyTelenor

Новата версия 1.11 на мобилното приложение MyTelenor, която вече е налична за Android и ще бъде налична за iOS в близките дни, предлага още удобства и възможности за потребителите. Версията е достъпна за потребители със смартфони с операционни системи Android 4.4 и iOS 9 или по-нови. Клиентите на абонаментните планове на Теленор,

НАП: Хазната губи над 1 млрд. лева годишно заради фалшиви касови бележки

Държавната хазна губи над един милиард лева годишно заради укриване на обороти чрез фалшиви касови бележки, заяви за БНР  говорителят на Националната агенция за приходите Росен Бъчваров. По думите му, ако компаниите започнат подготовка за подмяна на касови апарати през януари, няма да имат проблем да изпълнят изискването на закона до края на март.

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Бизнес

Почна проучване за разширение на Чиренското газохранилище

„Булгартрансгаз“ ЕАД започна триизмерни сеизмични проучвания в землищата на общините Враца и Криводол във връзка с планираното разширяване на газовото хранилище край Чирен. В рамките на проучванията ще бъдат обхванати 198 кв. км., в които са включени землищата на Враца, Криводол и 7 села в района. Целта е да бъдат получени сеизмични данни за

Основателят на "Хуауей" предвижда удвояване на печалбите на компанията до 5 години

Жън Джънфей, основател на китайския технологичен гигант Хуауей каза, че компанията вероятно ще удвои приходите си в рамките на пет години, тъй като трудностите, пред които е изправена днес, няма да окажат голямо влияние върху бизнеса ѝ, съобщава bulgarian.cri.cn. В интервю за китайска медия наскоро Жън каза,

170 електронни магазини обявени в НАП

170 електронни магазини вече са обявени в НАП, съобщават от приходната агенция. Търговците, които използват собствени, наети е-магазини или публично достъпни онлайн платформи за продажби са длъжни да подадат информация за това пред Национална агенция за приходите до 29 март 2019 г. Изискването е валидно за лицата,

Близо 3 млрд. пътувания се очакват в периода на Пролетния празник в Китай

Приблизително 3 милиарда пътувания се очаква да бъдат направени в пиковия период на почивката за Китайската нова година, който започва от 21 януари и приключва на 1 март, съобщава bulgarian.cri.cn. Цифрата е с 0,6% по-висока от миналата година, каза Лиен Уейлян, заместник директор на Държавната комисия за развитие и реформа на пресконференция.

През 2018 г. приходите от данъци в Китай са намалели

Вчера директорът на Национална данъчна администрация Уан Дзун заяви, че през 2018 г. приходите от данъците възлизат на 13,8 трилиона юана, което представлява увеличение с 9,5% в сравнение със същия период на миналата година. Заедно с това се изпълнява политика за намаляване на данъците, с което ефективно е била намалена тежестта върху бизнеса,

Пирински към Европейската инвестиционна банка: Необходима е засилена кохезионна роля!

На 17 януари 2019 г. Европейският парламент прие с голямо мнозинство резолюция относно контрола на финансовите дейности на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) през 2017 г. Докладчикът по досието, евродепутатът социалист Георги Пирински заяви, че Групата на социалистите и демократите многократно е обръщала внимание на необходимостта от

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber