Обвиниха шофьорката на реното за касапницата край Вакарел (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6816652 Обвиниха шофьорката на реното за касапницата край Вакарел (Обзор) Обвиниха шофьорката на реното за касапницата край Вакарел (Обзор) www.24chasa.bg
Наблюдаващ прокурор по делото е Мирослав Ангелов. СНИМКА: Десислава Кулелиева

Цвета Таскова е хващана пияна зад волана. Шофьорът на рейса бил само глобяван

29-годишната шофьорка на реното, което в петък се удари в рейс край Вакарел на магистрала “Тракия”, е вече обвинена от Софийската окръжна прокуратура. Ще ѝ се търси отговорност за причиняване на смъртта на 6-имата. Това съобщи наблюдаващият прокурор по делото Мирослав Ангелов, който отказа да назове името ѝ.

По неофициална информация на “24 часа” името ѝ е Цвета Таскова. Тя е от Плевен. Задържана е за 72 ч, а в понеделник прокуратурата ще иска съдът да ѝ наложи постоянен арест.

Основните мотиви на прокуратурата да я подведе под отговорност са свързани с това, че експертиза е установила, че

реното ѝ е в

техническа

изправност

и автомелето е станало заради “субективни действия на шофьорката”, каза прокурор Ангелов.

Той уточни, че вече е извършен оглед на катастрофата и са иззети много доказателства. Разпитани са повече от 25 човека, а най-важният е дал показания пред съдия.

Прокурорът каза, че багажът на пострадалите и техните близки ще бъде върнат. Много от пасажерите на злополучния рейс са пътували за чужбина.

Освен това прокуратурата вече е иззела и документи от фирмата “Юнион Ивкони” за досието, прегледите и ремонтите на автобуса. Изискани били и графиците на дежурство на шофьорите.

Направени са и 6 аутопсии на загиналите.

Двамата шофьори на автобуса и на реното са били наказвани от КАТ. Преди 2 години Таскова е била с иззета книжка заради шофиране пияна, а

Веселин Георгиев

е бил глобяван за

леки провинения,

добави още наблюдаващият прокурор.

От обвинението молят всички очевидци на катастрофата да се осмелят да свидетелстват и да се свържат с прокурор Ангелов на телфона 0886 88 25 34. 2-3 автомобила са минали през нея и не са спрели.

Обвиниха шофьорката на

реното за касапницата

край Вакарел

Една от версиите, по които работят разследващите е, че реното може да е ударило предната лява гума на автобуса и заради това той да се е завъртял надясно, падайки в канавката.

Проверява се дали и автобусът е технически изправен.

“Елементарната житейска логика сочи, че ако пътниците бяха с колани, можеше да са живи. Но експертите по делото може да твърдят друго”, каза прокурор Ангелов.

Възможно е да има и други обвиняеми, допуснаха разследващите.

“Както шофьорът си караше, изневиделица автобусът започна да се обръща.

Озовах се на

земята и излязох

по най-бързия

начин,

описа катастрофата младеж, който се разминал само с драскотини. “Аз бях първият, който излезе от автобуса. Шокът ми беше не от това, което се е случило, а че има десетки ранени около мен, целите в кръв, а не мога да помогна”, добави момчето и поясни, че автобусът не е карал бързо. Младежът пътувал сам.

Загиналият Юмер трябвало да лети за Франция

Село Вишна скърби за Юмер, много честен човек. Работеше като строител във Франция. Излязъл е от вкъщи в 6,30 ч на 13 април и се качил в рейса от Айтос. Имаше билет за Франция, не успя да стигне”, казва кметът на руенското село Мехмед Исмаил.

46-годишният Юмер Юмер е един от 6-имата загинали в тежката катастрофа.

Оставя съпруга и две деца сираци.

Синът му е ученик в X клас, бил пълен отличник. Дъщерята е семейна и живеела във Франция. Там били още братът и двете сестри на Юмер.

Той също дълго работел във Франция. Дошъл си в България преди 2-3 месеца. Постоял малко в родното си село и решил отново да замине на гурбет. Жена му Зейнеб в момента била на трудовата борса, имала здравословни проблеми.

Веднага след като научили за катастрофата, близките на Юмер започнали да му звънят, но не успели да се свържат. Едва късно вечерта узнали, че той е една от жертвите. Официално им потвърдили вчера.

Кметът на Руен Исмаил Осман съобщи, че още две жени от Руенско са ранени в инцидента.

Около 14 ч в събота тялото на Юмер бе освободено и близки го откараха в родното с.

Вишна, където днес ще бъде погребан.

Спасиха ръката на мъж и скалпа на жена, шофьорът е с травма на гръдния кош

Нощта е преминала спокойно за тримата пациенти, които постъпиха в “Пирогов” след тежката катастрофа край Вакарел. Всички те са без непосредствена опасност за живота към момента.

13-годишното момче, което е настанено в Детска реанимация, е в стабилно състояние, съобщи изпълнителният директор на УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов” проф. Асен Балтов. То е на спонтанно дишане, в съзнание. В събота му направиха контролни изследвания. Майката на момчето също е добре. Тя е настанена в травматологията на “Пирогов”.

Другата пострадала жена остава в хирургията на “Пирогов” в стабилно състояние.

Относително спокойно е преминала нощта за пациентите, настанени в УМБАЛ “Св. Анна”- София АД.

Те са обезболени и контактни, заяви дежурният лекар в реанимацията д-р Димо Генджелиев. Все още обаче състоянието им е критично. Добър знак има, че към обед четирима от петте пациенти в реанимацията са на собствено дишане. Само най-пострадалата жена все още се поддържа на вентилирано дишане. Все още обаче има опасност за живота на пациентите в реанимацията.

В “Св. Анна”- София в деня на катастрофата са направени операции на шест от пациентите (три жени и трима мъже). През нощта, около 22 часа приключи операцията на най-тежко пострадалата пациентка. По-рано през деня лекарите от Клиниката по лицево-челюстна хирургия оперираха жената с тежка рана на скалпа. Мъжете, които са били оперирани, са били с фрактури на горни крайници. При единия от тях фрактурата е била открита, но хирурзите са успели да спасят ръката.

Стабилно, без опасност за живота е състоянието на трите жени, приети във Военномедицинска академия Най-тежко пострадалата има травма на шията и на таза.

В “Софиямед” след катастрофата били докарани двама - мъж и жена. След преглед жената е пусната още същия ден, защото не се е наложило да остане. Мъжът, койтно е шофьорът на злополучния автобус, е с травма на гръдния кош. В стабилно състояние е и без опасност за живота, ще бъде изписан от болницата още днес, казаха от “Софиямед”. 33-годишният мъж е бил в шок непосредствено след катастрофата, но не до степен да не може да води разговор. Споделил е с медицинския персонал, че случилото се ще му остане травма за цял живот.

Двама мъже все още са в “Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда”. И двамата са претърпели ортопедични операции след катастрофата. Стабилни са, в добро състояние са и се възстановяват, казаха от болницата. Ще останат 6 дни в болницата, каквото е изискването на здравната каса. Две жени, пострадали в катастрофата, са дошли със собствен транспорт. Те са имали само охлузни рани, които лекарите от спешното отделение са обработили и са ги пуснали за домашно лечение.

Според информация от сайта на здравното министерство 3-ма са били докарали в болница “Царица Йоанна - ИСУЛ”. Момиче на 19 г. е хоспитализирано с комоцио и ще остане под наблюдение. Две жени са били само с повърхностни рани и са били освободени от болницата.

Мантинелите не са задължителни при наклон под 3 метра

На мястото, на което автобусът на “Юнион Ивкони” се е обърнал, мантинелата прекъсва. Ако имаше, това щеше да предотврати катастрофата или поне да намали броя на жертвите, заяви по БНТ председателят на неправителствената организация “Българско обединение на шофьорите” Христо Радков.

Според експерта от Института по пътна безопасност Диана Русинова обаче действащите правила изискват мантинела само в случай, че денивелацията между края на пътното платно и зоната извън е повече от три метра. Точно на мястото на преобръщането няма никаква денивелация. Отводнителният канал е твърде плитък.

Една от необходимите промени в законодателството е мантинелите да станат задължителни за всички пътища, на които е разрешение движение с повече от 90 или с повече от 120 километра в час. Институтът вече е подготвил промени, които ще представи на 24 април в Пловдив. 

Георги Атанасов, изпълнителен директор на директор на “Юнион Ивкони”:

За нас този случай е ясен от самото начало

- Г-н Атанасов, как научихте за инцидента вчера и какво ви разказа шофьорът на място?

- Мениджърът на вътрешни линии ми се обади и ме информира за катастрофата. Отидох на място и се видях с шофьора. Той ми обясни, че лекият автомобил го е ударил странично и той е напуснал платното за движение.

- А действията на вашия шофьор? Той казва, че е опитал, но е нямало как да задържи автобуса.

- За нас причината за инцидента е напълно ясна както от обясненията на самия шофьор, така и от обясненията на част от свидетелите на място. Аз съм удостоверил с очите си какъв е проблемът там, на място. Така че причината е ясна, не е необходимо да се спекулира по какъвто и да било начин.

Вследствие на удара от лекия автомобил автобусът напуска платното за движение.

- Вашият шофьор Веселин Георгиев е почивал 3 дни, качил се е в Сливен.

- Точно така. Шофьорът е управлявал от Сливен до мястото на катастрофата, т.е. между 2 часа и половина и 3. Няма как да коментираме каквото и да било за състоянието на водача. Той е бил отпочинал много добре и за професионален шофьор разстояние от 200 км в светлата част на деня по магистрала в изрядни, нормални условия не е нещо, което би могло да измори професионален шофьор.

- А носенето на колани, което е задължително по закон?

- Всички автобуси, произведени след 2008 г., е задължително да имат предпазни колани. При предупреждаване от страна на водача или стюарда в самия курс, за съжаление, самите ние като пътници приемаме това с насмешка, като не ги ползваме изобщо.

Няма как чисто физически един шофьор или стюард да убеди 50 пътници, ако те самите не поискат.

Всичко това е в самите нас, ние трябва да разберем, че това е важно за нас като пътници.

- Появиха се коментари във фейсбук, че шофьорите, не само за този случай, а по принцип могат да кажат, че няма да тръгнат, ако пътниците не поставят коланите си. Има ли как да предприемете някакви мерки?

- При нас допълнително ще бъдат поставени още стикери на стъклата на автобусите, ще има и допълнителни предупреждения към пътниците.

Разбирате обаче, че ако човек сам няма желание да си сложи предпазния колан, независимо дали в автобус, кола или самолет, няма орган, различен от полицията, който да може да го санкционира.

- Шофьорите във вашата фирма притеснени ли са след инцидента?

- Чисто човешки всеки се притеснява след подобна трагедия. Това е съдбата на 43-ма пътници, според мен няма как човек да е подготвен за такъв инцидент.

Документално да, фирмата документално е подготвена, всички документи са изрядни, всичко, което са изискали от полицията, прокуратурата и органите, е предоставено вчера на момента. Няма как обаче някой да е подготвен.

- Нещо важно за оцелелите. Билетът е застраховка.

- Точно така. Автобусите са снабдени с няколко типа застраховки. Една от тях е и застраховка на мястото. Тя се удостоверява с билета за съответния курс.

Обезщетението се търси от съответната застрахователна компания, с която е сключена полица. Ще помагаме с всякакви средства и информация на всеки един от пътниците и ще опитаме да им бъдем максимално полезни.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Архитект Ивайло Петков е първият нов играч в отбора на Фандъкова (Обзор)

Кметът постави три задачи - визията на града, наредбата за единен дизайн и звено за инвестициите Архитект Ивайло Петков е първото ново лице, което ще влезе в листата на ГЕРБ за общински съветници в София. Той бе представен вчера от столичния кмет Йорданка Фандъкова по време на проверка на строителството на нова детска градина в “Курило”

Желяз Андреев е свален от издирване в Интерпол с червена бюлетина, благодари на Борисов и главния прокурор (Обзор)

САЩ искаха екстрадицията му заради обвинения, че е нарушил ембаргото над Сирия като работник в колцентър в България “Вече съм свободен, червената бюлетина за мен падна благодарение на усилията на правителството, премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Сотир Цацаров.” Това каза Желяз Андреев, след като лично получи официалния документ за

Цацаров и депутати зад промяната - доживотни присъди за убийците! (Обзор)

Чувството за справеливост е ценността, която да изберем, призова главният прокурор Становището на прокуратурата е, че предложеното ограничаване на съкратеното съдебно следствие при тежка телесна повреда и умишлено убийство категорично трябва да се приеме. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров на дебатите вчера на парламентарната правна комисия

Пожар и край Костинброд

Сухи треви и храсти се запалиха във вилната зона над Костинброд. На място са изпратени екипи на пожарната, които се борят с огъня, съобщи Би Ти Ви. Пламъците са на метри от подстанция "София-Запад", която подава електрозахранване от АЕЦ "Козлодуй" към западната част на столицата и някои южни райони. Кметът на града увери

Менда Стоянова: Медицинските сестри за мен искат нещо, което няма как да бъде изпълнено

От гледна точка на ситуацията, случаят с протестите на учителите и медицинските сестри е съвсем различен. Учителите са в бюджетната сфера, докато при медицинските сестри - те просто са работещи в едни търговски дружества - частни и държавни. Получават своите доходи от заработка, от преминали и лекувани болни през съответни клинични пътеки

КЗК отхвърли иск за спиране на обществената поръчка за Национална детска болница

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отхвърли искането за „спиране на процедурата” за възлагане на обществена поръчка за Националната детска многопрофилна болница. Според комисията отрицателните последици за всички интереси, които могат да се увредят от спирането на процедурата, превишават ползата от нейното налагане

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Цветанов: Допускат се много грешки по време на кампанията от всички политически формации

Искам да има честна, справедлива кампания, но това, което наблюдавам в момента, е че действително се залага на живот и смърт, всеки ще покаже най-лошото си лице. Смятам, че се допускат доста грешки от всички политически формации в планирането на съответната кампания. Това коментира пред Би Ти Ви бившият зам

Момиче се хвали, че кара с 298 км/ч на магистрала

Снимка как кара по магистрала с 298 км/ч качи във фейсбук млада жена. Тя е заснела километража на "поршето" си, който се е заковал на високата скорост. Така при ограничение от 140 км/ч на магистрала жената си позволява да го надвиши двойно, че и отгоре. Кристина Маринова обаче явно не е наясно с английския

Градоначалникът на Монтана стана кмет на годината (Снимки)

Градоначалникът на Монтана Златко Живков стана победител в категорията кмет на годината за голяма община в церемония, проведена тази вечер в зала 6 на НДК. Награждаването е в рамките на ежегодната класация, провеждана за седми път от платформата kmet.bg, като този път градоначалниците са били оценявани за целия мандат 2015-2019 г.

Пожарникари за огъня в София: Няма опасност за хората и летището (Видео)

Няма опасност за хората и за летището, смятат от пожарната относно огъня, който се гори до бул. "Брюксел" в София, предаде БТА. Три пожарни автомобила има на мястото на инцидента. Сигналът за пожара, който гори в покрайнините на София, е подаден в 18,40 часа днес, съобщиха от пожарната. Горят сухи треви и храсти в близост до Летище София

Пожар и в столичния квартал "Лозенец", горя изоставена къща

Пожар избухна в столичния квартал "Лозенец". Инцидентът се случи на ул. "Цветна градина", предаде bTV. Няма информация за пострадали. От пожарната казаха, че огънят е тръгнал от изоставена къща, а пламъците са обхванали и къщата в съседство. Общо 3 пожарни се включиха в гасенето. Пожарът е овладян. Причините за огъня все още се изясняват

Голям пожар до летище София, цистерните с авиационно гориво на 500-600 метра (Снимки,видео)

Голям пожар избухна в района на летище София, предаде Нова тв. Горят декари сухи треви и храсти, като огънят заплашва складови базови в близост. Цистерните с авиационно гориво на летище София са на около 500-600 метра от огъня. Той е нам етри от бул "Брюксел" и хотели в района. Сигнал за пожара е предаден след 18:30 часа

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber