"168 часа": Крал Артур, тамплиерите, Наполеон и Хитлер по следите на Светия Граал

https://www.24chasa.bg/novini/article/6804887 "168 часа": Крал Артур, тамплиерите, Наполеон и Хитлер по следите на Светия Граал "168 часа": Крал Артур, тамплиерите, Наполеон и Хитлер по следите на Светия Граал www.24chasa.bg

Исторически хроники свидетелстват, че Йосиф Ариматейски пренася чашата във Великобритания и там тя изчезва

Бонапарт нарежда щателно претърсване на архивите на Ватикана, а фюрерът издирва реликвата из цяла Европа

Най-издирваните през всички векове християнски светини са пряко свързани с възкръсването на Исус Христос. Това са Граалът - чашата, която Спасителя дава на учениците си, за да отпият от кръвта му, и копието, с което е прободен на кръста.

Заради Граала са проведени десетки експедиции през вековете. Причината е, че на митичния предмет се приписват необичайни качества - твърди се, че той

осигурява вечен живот,

вечна младост, с него може да бъде победен всеки противник, да бъде спечелена всяка война и други подобни.

Основата на легендата е апокрифното евангелие, посветено на живота на Йосиф Ариматейски - мъжът, измолил тялото на Спасителя от Пилат Понтийски, за да го погребе.

Според ръкописа след изчезването на тялото на Исус,

Йосиф е арестуван и вкаран в затвора

По чудодеен начин успява да се спаси и заедно с чашата с кръвта на Исус и цялата си фамилия отплава за Великобритания.

В историческите хроники на Гластънбъри от X- XI век няколко източника посочват, че Йосиф Ариматейски е бил търговец на метали. Древните мини в района дори се наричали "Корпус Кристи", което в превод от латински означава "Тялото на Христа". Има свидетелства, че работниците там пеели: „Йосиф бе в търговията с калай". В негова чест дори има химн. В него се разказва как Ариматейски водел в Англия малкото момче Исус. Според историческите свидетелства Йосиф се установява в района на графство Съмърсет с голямата си фамилия и основава първата християнска общност в района.

Древният хроникьор Уилям от Малмсбъри свидетелства, че тези "истински ученици на Исус" строят и първата църква във Великобритания.

Някъде около 1000 г. друг историк, подписал се като Б., споменава, че е имало древна църква, строена

"не с човешки умения, а подготвена от Бог за човешкото спасение".

За нея свидетелства през 433 г. и св. Патрик, който току-що започвал да проповядва християнството из британските острови. Тогава той отбелязва, че е заварил действаща църковна общност в района.

Думите му се потвърждават около 600 г. и от св. Августин, който след посещението си в района написал до папа Григорий: "В западната част има остров с бликаща вода,

с природна красота и в него е построена църква не от човешкото изкуство, а от ръцете на Бога."

Около тази изключителна църква Йосиф Ариматейски и св. Филип организирали християнска задруга от 12 ученици на Исус и на кръглата маса пред тях неизменно бил Граалът.

След 540 г. обаче следите му се губят, тъй като някъде по това време крал Артур и неговите рицари посвещават живота си на търсенето.

Според някои чашата е погребана с Йосиф, чийто гроб все още се търси в района на графство Съмърсет и Гластънбъри. Според други

митичният крал,

за когото излизат все повече доказателства, че е реална историческа личност, все пак открива светинята. Мнозина допускат, че е погребан с нея, но и това не е сигурно, тъй като гробът му все още не е открит. Има предположения, но не и достатъчно факти.

Други смятат, че рицарите на крал Артур все пак намират Граала някъде в района на Синай - между Египет и Израел. Заради връщането на езичеството по тези земи обаче

Бог отново взема чашата на небето

Заради тази вековна мистерия кръстоносците на свой ред предприемат рискованите си походи из Светите земи, търсейки Граала. Както и рицарите на Артур, така и тамплиерите се съюзяват със сарацините с надеждата да попаднат на горещи следи. 

Дали откриват търсената реликва или друга светиня, не е ясно, но от беден и малоброен орден изведнъж тези йоанити се превръщат в държава в държавата. С огромна власт те отварят многобройните си банки, отпускат заеми, изкупуват имоти, заради което кралете в Европа са принудени да им се подчиняват, а

Ватиканът става

техен инструмент

В някакъв момент на папа Климент V и на френския крал Филип Хубави им идва до гуша от претенциите на рицарите тамплиери и те решават да организират заговор срещу тях. На 13 октомври 1307 г. тайно разпращат писма до всички монарси в Европа, обвинявайки ордена в ерес. Започват процеси, кланета, мъчения.

Хората на френския крал и папата търсят нещо, но тамплиерите не издават тайните си

През 1314 г. е арестуван последният велик магистър на ордена Жак дьо Моле. На кладата той произнася стряскащото си пророчество, че екзекуторът му Филип Хубави много скоро ще го последва в смъртта. За ужас на мнозина то се сбъдва и още същата година монархът умира на 46-годишна възраст.

След кръстоносците Наполеон Бонапарт на свой ред е привлечен от светинята като магнит. Мнозина смятат, че походите му са свързани именно с чашата. Има доста свидетелства, че в архива на Ватикана той и наетите от него учени са търсели данни за нея и къде могат да я открият.

Тезата им била, че след избиването на кръстоносците Римокатолическата църква може да я е отнела от тях и да я е скрила някъде в подземията си.

В Италия все пак французинът открива чаша, за която се твърди, че е Граалът. Бонапарт

смята, че тя е истинската,

защото е от изумруди, но когато я отнася в Париж, се оказва, че е от обикновено египетско зелено стъкло. Вероятно затова той я връща отново на Италия и продължава търсенето си.

Дали легендарният френски император я намира, не е ясно, но Хитлер бил убеден, че с нея е свързан възходът на Наполеон Бонапарт.

За да придобие неговата слава и за да завладее Европа, фюрерът на свой ред се впуска в няколко поредни експедиции в търсене на Граала. Затова той държи пряко отговорен дясната си ръка - началника на СС Хайнрих Химлер.

Той също като Хитлер е обсебен от неограничените способности, които дава светинята, и от възможността с нея да завладеят Европа.

В това отношение основен помощник на Химлер става младият археолог Ото Ран Изследователят прави серия от проучвания и стига до извода, че за последно Граалът е бил в катарската крепост Монсегюр във Френските Пиренеи. Там се натъква на серия от подземия, някои от които с формата на чаша. По стените им също е изрисувана реликвата. Затова Ото Ран прави извода, че тя тайно е изнесена през тези пещерни тунели малко преди обитателите на крепостта да бъдат изгорени на клада.

Защо са смята, че Ран е открил нещо, какво пише в мистериозната му книга, изпъстрена с кодове и загадки и какъв е краят му, четете в сайта на "168 часа".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Свят

Президентът на Руската федерация Владимир Путин СНИМКА: Ройтерс

Путин и Лукашенко обсъдиха ситуацията в Беларус

Президентите на Русия и Беларус Владимир Путин и Александър Лукашенко обсъдиха по телефона ситуацията в Беларус и съседни страни, предадоха Ройтерс и ТАСС. По-рано днес Лукашенко заяви, че иска да разговаря с Путин, като предупреди, че уличните протести са заплаха не само за неговата страна, предава БТА

Американският държавен секретар Майк Помпейо СНИМКА: Ройтерс

САЩ и Полша подписаха споразумение за военно сътрудничество

Държавния секретар на САЩ Майк Помпейо подписа споразумение за сътрудничество в сферата на отбраната между САЩ и Полша, което ще създаде възможност за преместване на американски войски от Германия в Полша, предаде Асошиейтед прес. На церемония във Варшава Помпейо и полският министър на националната отбрана Мариуш Блашчак подписаха споразумение за

Беларуският президент Александър Лукашенко СНИМКА: Ройтерс

Лукашенко заяви, че иска да разговаря с Путин

Беларуският президент Александър Лукашенко заяви, че иска да разговаря с руския си колега Владимир Путин, докато в страната се засилва протестното движение срещу преизбирането му, предадоха Франс прес и ТАСС. "На път е да бъде извършена агресия срещу Беларус. Трябва да се свържем с Путин, президента на Русия, за да мога да говоря с него незабавно"

СНИМКА: Ройтерс

Хърватия защитава отварянето си за туристи, докато броят на заразените расте

Хърватия въвежда от днес нови ограничителни мерки, за да намали броя на заразените с новия коронавирус, съобщава ДПА. Страната, в която към момента има около 820 000 туристи, включително много германци и австрийци, почиващи на адриатическото крайбрежие, съобщи за нови 180 заразени в четвъртък и за други 208 в петък

СНИМКА: Ройтерс

Русия започна производството на ваксината срещу COVID-19

В Русия започна производството на ваксината срещу коронавирус, разработена от изследователския център по епидемиология и микробиология „Н. Ф. Гамалея“. Това съобщиха от руското здравно министерство, цитирани от БГНЕС. „Започна производството на ваксина срещу новата коронавирусна инфекция COVID-19, разработена от изследователския център „Гамалея

СНИМКА: Радио Китай

Китай възстановява полетите между Чънду и Франкфурт

„Еър Чайна“ възстанови полетите между гр. Чънду, административния център на провинция Съчуан, и германския град Франкфурт, които бяха спрени заради пандемията от COVID-19, предава Радио Китай. Това е първият възобновен директен маршрут между Западен Китай и Европа, след подновяването на механизма за възнаграждения и субсидии на Китайското

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Свят

СНИМКА: Pixabay

Четирима българи са пострадали при верижна катастрофа в Белград

Четирима българи са пострадали при верижна катастрофа в сръбската столица Белград тази нощ. Те са с леки наранявания, уточняват от вътрешното министерство на съседката ни, предава БГНЕС. Оттам информират, че верижната катастрофа с няколко автомобила е станала малко след

СНИМКА: Радио Китай

Радио Китай: Глупостите на Наваро отразяват провала на американския механизъм за вземане на решения

Наскоро в интервю за „Фокс Нюз“ ръководителят на Националната комисия по търговия на САЩ Питър Наваро заяви, че „недоумява“ защо американското общество се е разделило заради епидемията, а гневът на американците е насочен към сънародниците им. Той продължава да анализира със „странната си логика“ твърдейки

Украйна регистрира рекорден брой заразени с COVID-19 за денонощието СНИМКА: Ройтерс

Украйна регистрира рекорден брой заразени с COVID-19 за 24 часа

Украйна регистрира 1847 нови случая на коронавирус за последните 24 часа, отбелязвайки нов рекорд, предаде Ройтерс. Броят на случаите на COVID-19 в Украйна нарасна рязко след смекчаването на някои наложени ограничения, предава БТА. Данните за последния ден, съобщени от националния съвет по отбрана и сигурност

Абас Мусави Снимка: Уикипедия

Иран приветства решението на ООН и заяви, че САЩ са изолирани

Техеран приветства решението на Съвета за сигурност на ООН да отхвърли предложената от САЩ резолюция за продължаване на оръжейното ембарго срещу Иран, предаде Франс прес. "За 75-годишната история на ООН, Америка никога не е била толкова изолирана", заяви в туитър говорителят на иранското външно министерство Абас Мусави

СНИМКА: Ройтерс

Япония отбелязва с разкаяние годишнината от капитулацията на страната във ВСВ

Японският премиер Шиндзо Абе се зарече днес Япония никога повече да не участва във войни, говорейки на паметна церемония в Токио по повод 75-годишнината от капитулацията на страната във Втората световна война, предаде Ройтерс. "Трагедията на войната никога вече не трябва да се повтори. Ние сме изпълнени с решимост да останем верни на това обещание

СНИМКА: Pixabay

Пентагонът създава работна група за изучаване на НЛО

Министерството на отбраната на САЩ реши да създаде работна група за разследване на случаите на появи на неидентифицирани летящи обекти (НЛО), се казва в съобщение на Пентагона, цитирано от ТАСС. Целта е да се подобрят схващанията по този проблем и представите за природата и произхода на НЛО. Мисията на работната група е да открива

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber