Искаме дял от ЧЕЗ през държавна фирма, но не от енергетиката, за да няма наказание от ЕС (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6743115 Искаме дял от ЧЕЗ през държавна фирма, но не от енергетиката, за да няма наказание от ЕС (Обзор) Искаме дял от ЧЕЗ през държавна фирма, но не от енергетиката, за да няма наказание от ЕС (Обзор) www.24chasa.bg
Вицепремиерът Томислав Дончев, Гинка Върбакова и финансовият министър Владислав Горанов обясняват, че държавата може да стане акционер в ЧЕЗ у нас.
Вицепремиерът Томислав Дончев, Гинка Върбакова и финансовият министър Владислав Горанов обясняват, че държавата може да стане акционер в ЧЕЗ у нас.

Борисов говорил с чешкия премиер Андрей Бабиш

След това се срещна и с Гинка Върбакова, която бе избрана за купувач, тя била съгласна държавата да влезе в сделката

Българската държава да  придобие участие в бизнеса на ЧЕЗ у нас - това е поискал премиерът Бойко Борисов от чешкия си колега Андрей Бабиш.

Двамата разговаряли по телефона в сряда вечерта, като Борисов поискал от Бабиш контакт с ръководството на “ЧЕЗ груп”, за да обсъдят този вариант, съобщиха от правителствената пресслужба.

В него Борисов споделил, че изнесените информации за структурата на финансирането на придобиването на ЧЕЗ от “Инерком” са подхранили съмненията му, че сделката е проблемна.

Двамата

премиери

заявили, че

нямат и не са

имали каквато

и да е връзка

със сделката

или дружеството купувач, решенията за които са взети от Съвета на директорите на “ЧЕЗ груп”.

След като подчертали, че са дали публичност на съмненията си за неспазване на добрите практики при осъществяване на сделката, Борисов и Бабиш потвърдили, че ще следят внимателно за довеждане докрай на проверките от компетентните органи на двете държави.

Часове след разговора с Бабиш - в четвъртък рано сутринта, Борисов извика в Министерския съвет собственичката на “Инерком” Гинка Върбакова.

Ще се търси начин държавата да влезе в сделката за ЧЕЗ, склонна съм на такова участие, потвърди Върбакова след срещата.

Борисов поискал

да има пълен

контрол върху

сделката

Върбакова възможно най-скоро щяла да замине за Чехия, за да обсъди с ЧЕЗ възможностите българската държава да се включи. Собственичката на “Инерком” още веднъж повтори, че финансирането на сделката ще бъде напълно прозрачно и че ще е от международни банки. Тя подчерта, че български банки в сделката не участват (Какво още каза Върбакова пред депутатите - на 7-а стр.)

“Ние заявихме воля, че искаме да участваме. Държавата има възможността да влезе в подобна сделка, но тази сделка е подготвяна повече от година и половина от частни субекти, така че волята зависи от тях. Виждаме добрата воля на българското дружество да допусне под една или друга форма държавата в сделката. Най-малко искаме контролен дял”, коментира финансовият министър Владислав Горанов.

Държавата може да придобие дял от ЧЕЗ в България, но не чрез БЕХ или друго енергийно дружество, коментираха източници от правителството. Причината е, че ако такава фирма вземе акции в енергото, ще има наказателна процедура от Брюксел за концентрация.

Най-вероятно,

ако се стигне до

придобиване на

държавен дял,

това ще стане

през ДКК

(Държавната консолидационна компания), чийто принципал е Министерството на икономиката.

ДКК бе собственик на миноритарните дялове в трите енергоразпределителни дружества, преди те да бъдат продадени през фондовата борса.

ДКК вече бе използвана като собственик при подобна сделка, след като държавата изкупи военния завод “Авионамс”.

Държавната компания придоби дял и във ВМЗ - Сопот, при увеличението на капитала му. И в двата случая финансирането дойде от Българската банка за развитие.

Решаваща дума дали българската държава може да влезе в бизнеса е на ЧЕЗ.

Компанията

майка в Прага

трябва да се

съгласи да

има още един

акционер

освен вече избрания купувач “Инерком”.

В предварителните документи към сделката с българската фирма е записано, че тя няма право да продава акции от ЧЕЗ на други компании.

Ето защо е необходимо изричното съгласия на чехите, за да може държавата да стане акционер.

Каракачанов: Държавата да си върне участието във всички ЕРП-та

Държавата да си върне участието във всички електроразпределителни дружества, заяви вчера министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Той уточни, че това е само идея на коалиционния на управляващите партньор - “Обединени патриоти”.

“Защо мислим, че Гинка, Пенка и Драгойчо са по-добри собственици от държавата. Държавата трябва да придобие отново контрола върху енергоразпределителните дружества. Само казвам кое би било добре. Финансовият министър трябва да каже дали това е възможно. Във Франция енергоразпределителните дружества са държавни. Там има друга практика – дават ги на концесия за 20-25 години", допълни Каракачанов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

316 са новозаразените с COVID-19 за последното денонощие, което са 4,6% от всички тествани

316 са новозаразените с COVID-19 за последното денонощие, което са 4,6% от всички тествани

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски СНИМКА: Ройтерс

Пендаровски: Българската позиция за Македония е от комунистическите времена

Георги Енев

По 100 лв. давал Георги да му копаят гробове, за кремация близките плащали по 1000

Мила Вачева, която обичаше да търси истории, а често те сами я намираха

Мила Вачева, която обичаше да търси истории, а често те сами я намираха

КИРИЛ ПЕТКОВ

Петков поканен като премиер на среща на либералите, където е ДПС (Обзор)

Задачи за творческо и логическо мислене на изпитите в 4-и клас

Задачи за творческо и логическо мислене на изпитите в 4-и клас

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave