Вижте сравнение на потребителските заеми, които отпускат банките

https://www.24chasa.bg/novini/article/6735744 Вижте сравнение на потребителските заеми, които отпускат банките Вижте сравнение на потребителските заеми, които отпускат банките www.24chasa.bg
Увеличава се общият размер на изтеглените потребителски кредити през миналата година, отчитат от БНБ.

Условията от рекламите са стандартни, променят ги при договаряне на кредита

Лихви с разлика от по 3%, годишен процент на разходите от едноцифрен до двуцифрен, много допълнителни условия при договарянето на всеки конкретен заем. Това показва преглед на офертите на 10 произволно избрани банки за потребителските кредити. (Какво показва сравнението - виж инфографиката, която представя оферти за 5-годишен заем от 10 000 лв.)

Най-много са тези, които определят срок за изплащането им от 2 до 10 години, а най-предпочитаният от повечето клиенти срок е 7-годишен. Продължителността на времето за връщане на заетите пари е един от факторите, от който зависи месечната вноска.

Пет от съпоставените банки поставят условие за размера на сумата - те не отпускат под 150 лева, или 75 евро. Ограничение има и при максималния размер, над който се смята, че те вече не са потребителски кредити - таванът най-често е 75 000 лева или 37 500 евро.

Различията при лихвите са не само в размера им. Има банки, които оферират два типа условия по заемите - при фиксиран лихвен процент за целия период на кредита или променлив. На сайтовете им има кредитни калкулатори, с които всеки кандидат може да разиграе двата варианта и да избере такъв, който отговаря на неговите възможности.

Най-често повечето банки дават гратисен период от 1 до 3 месеца, през който няма лихви. Други пък предлагат опрощаване на лихвите по няколко вноски при определени условия, най-често при последната.

Големи разлики има и при годишния процент на разходите, т.нар. ГПР. В него освен лихвата се включват и всички допълнителни такси и плащания, които се дължат за обслужване на заема. Повечето финансови експерти съветват размерът на тази сума, а не само лихвата, да е водещ при избора на банка и вид кредит.

Почти при всички банки има задължително условие - превод на работната заплата или депозитна сметка при тях. Всички се застраховат с това, че при по-големи суми могат да искат гаранти или някакво обезпечение по заема. Застраховката “Живот” е задължителна при 9 от 10-те трезора. Няколко банки предлагат програми за защита на плащанията.

Те предпазват кредитополучателя от неочаквани и непредвидими събития в бъдещето като безработица, продължителна болест, инвалидност или дори смърт. При тази програма де факто се продава застрахователен пакет, който оскъпява минимално кредита, а парите от него се теглят след изплащане на заема.

Нито един кредитополучател няма да получи заем при общите условия, предлагани от банката, споделят банкери и кредитни консултанти. Преди да бъде одобрен, особено ако сумата е по-голяма, всяко от условията ще бъде преценено в зависимост от неговата възраст, семейно положение, имотно състояние , т.е. от т.нар. рисков профил. Тогава ще му бъде предложена конкретна оферта с индивидуализирани условия.

Оскъпяването им намаля почти три пъти за 8 години

Почти три пъти са паднали лихвите по потребителските кредити за последните 7 години, показва статистиката на БНБ.

Оскъпяването .достигна върха си по време на кризата през 2009 г. Тогава годишната лихва по потребителските заеми бе почти 14%. Последните актуални данни на БНБ са за декември миналата година и според тях средното оскъпяване е паднало на 8,85% за кредити в левове и и до 4,94 на сто за тези в евро.

От статистиката на централната банка се вижда още, че в последните месеци на миналата година започва леко поскъпване на потребителските заеми. През декември спрямо ноември средната годишна лихва се е вдигнала с 0,71 процентни пункта за тези в левове и с 0,04 за тези в евро.

Това, което прави впечатление, е, че въпреки понижението на лихвите крайната цена на потребителските кредити през последната година не се е понижила чувствително. През 2017 г. например оскъпяването на заемите е намаляло с почти 20%, но годишният процент на разходите се е свил чувствително по-малко.

Причината за това е, че редица банки при свалянето на лихвите повишават някои от таксите за обслужване на кредита. Така крайната му цена с включени всички разходи не се променя значително. Въпреки това банките продължават и през тази година с активната реклама на потребителски кредити, като се удължават срокове на промоции с преференциани лихви и условия.

Потребителските кредити имат ръст през последната година, става ясно още данните на БНБ. Общият им размер в края на януари е достигнал 7,774 млрд. лв., като се увеличават с 6,5% на годишна база.

Най-голям е обемът на жилищните кредити - 9,506 млрд. лв., като при тях годишното нарастване също е най-високо - 8,2%.

На годишна база другите кредити се увеличават с 3,3% до 1,204 млрд. лева. Домакинства общо имат задължение от 19,741 млрд. лв. (18,8% от БВП) в края на януари 2018 година. Спрямо същия месец на 2017 г. те се увеличават с 6,1%.

Експертите напомнят, че при тегленето на кредит е важно да се отчете очакващото се повишение на лихвите, което най-вероятно ще започне от следващата година. Поради това е добре да се прецени дали да се сключва дговор с фиксирана лихва, или плаваща, която зависи от няколко европейски индекса.

Друго важно условие при заемите с фиксирана лихва е възможността банката да начисли такса при предсрочно погасяване. Тя може да е до 1% от сумата, ако не е минала една година от изтеглянето на заема.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

416 кг боклук хвърля всеки българин на година

416 кг боклук е изхвърлил средно всеки българин през 2017 г. Това показват данни на Евростат, публикувани в сряда. Количеството се е увеличило с 12 кг в сравнение с 2016 г., когато е било 404 кг. Но за три години има чувствително намаление. Според данните на Евростат през 2014 г. битовите отпадъци на глава от населението са били 442 кг.

АПИ публикува договора за изграждането на АМ "Хемус"

На интернет страницата на Агенцията "Пътна инфраструктура" /АПИ/ е публикуван договорът за изграждането на 134-ти км от АМ "Хемус" с "Автомагистрали" ЕАД, съобщиха от агенцията. На интернет страницата на агенцията в "Профил на купувача" е публикуван договорът за изграждането на 134-ти км от автомагистрала "Хемус" в участъка от пътен възел "Боаза"

Турски фирми ще модернизират жп линия в Румъния за 600 млн. евро

Румънската национална железопътна компания заяви, че група турски фирми е спечелила договор на стойност 600 милиона евро за модернизиране на ключова жп линия в северозападната част на Трансилвания, предаде Асошиейтед прес. Компанията Че Фе Ре заяви днес, че 28-километровият участък ще бъде построен през следващите четири години.

Граждани правят първа копка на тунела под "Петрохан"

Участници в Гражданска инициатива правят първа копка на тунела под „Петрохан“ на 25 януари, съобщи един от организаторите адвокатът Даниел Каменов. Багерът ще покопае символично след земляческата среща на берковчани в София към 19 часа. Ентусиастите са млади и неостаряващи по дух хора - съдии, бивши кметове, лекари, депутати и др.

ЕС готви отговор за 20 млрд. евро, ако митата на САЩ върху колите влязат в сила

Европейският съюз е готов да наложи мита върху американски вносни стоки на стойност 20 млрд. евро, ако президентът Доналд Тръмп изпълни заканата си и все пак въведе допълнителни налози за вноса на европейски автомобили и автомобилни части. Това съобщи генералният директор на главна дирекция „Търговия“ към Европейската комисия Жан-Люк Демарти,

Албена Георгиева е новият главен оперативен директор на "Billa България"

Албена Георгиева е новият главен оперативен директор на "Billa България" и ще отговаря за отделите "Управление на категориите", "Развитие собствени марки", "Контрол на качеството", "Спейс мениджмънт", "Импорт мениджмънт" и "Търговия на едро", предаде "Капитал".  Тя ще бъде част от борда на директорите,

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Бизнес

Ангелкова обсъди туризма с краля на Испания

Разговарях с краля на Испания Фелипе Шести в рамките на Международното туристическо изложение FITUR в Мадрид. Това написа във фейсбук министърът на туризма Николина Ангелкова.  "Уверих Негово Величество в готовността на страната ни да развива още по-активно партньорството с Испания в туризма и в инициативите на специализираните международни

КЕВР ще получи консултантска помощ от Европейската банка за развитие

Правителството одобри проект на Споразумение за предоставяне на подкрепа за проекти между Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Със споразумението КЕВР ще получи консултантска помощ от ЕБВР за подобряване на аналитичния и технически капацитет,

Изменят критериите за устойчивост на биогоривата

Министерският съвет прие постановление за изменение и допълнение на Наредбата за критериите за устойчивост на биогоривата и течните горива от биомаса. Това съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет. С изменението на Наредбата се въвеждат изисквания за предотвратяване на умишлено превръщане на суровини в отпадъци,

България и Черна гора ще си сътрудничат в сферата на международните автомобилни превози на пътници и товари

Правителството одобри проект на спогодба между България и Черна гора за международни автомобилни превози на пътници и товари. Това е първият документ, с който се регламентират отношенията между двете държави, засягащи автомобилните превози от или до територията на договарящите се страни, както и за транзитното преминаване.

14 г. след приватизацията “Дунарит” пак може да стане държавен

КЗК отново трябва да се произнесе дали военният завод може да бъде купен от “Емко” 14 години след приватизацията на “Дунарит” държавата отново има шанс да стане негов собственик. Причината - във вторник Върховният административен съд реши, че Комисията за защита на конкуренцията трябва отново да се произнесе може ли фирма “Емко” на бизнесмена

Очаква се българският износ да надхвърли 57 млрд. лв. през 2019 година

Заместник - министърът на икономиката Александър Манолев прогнозира, че се очаква българският износ през 2019 година да надхвърли 57 млрд. лв. Манолев е прогнозирал това по време на откриването на българо-японски бизнес форум, съобщиха от Министерството на икономиката. В събитието са участвали и посланикът на Япония Масато Ватанабе,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber