Невидимият милиардер №1 на Чехия е избраният да купи “Теленор”, bТV и “Нова” четат, че и тях бил искал

https://www.24chasa.bg/novini/article/6706927 Невидимият милиардер №1 на Чехия е избраният да купи “Теленор”, bТV и “Нова” четат, че и тях бил искал Невидимият милиардер №1 на Чехия е избраният да купи “Теленор”, bТV и “Нова” четат, че и тях бил искал www.24chasa.bg

Петер Келнер е известен с това, че не съсипва, а развива всеки бизнес

Купува медии, но не обича телевизионния бизнес

Почитател е на черно-бялата фотография

53-годишният Петер Келнер, който е кандидат за бизнеса на “Теленор” в Централна и Източна Европа, включително и в България, е богаташ №1 в Чехия и в целия регион.

Според “Форбс” е 105-и по богатство в света за 2017 г. със състояние от 12,2 милиарда долара. Групата му PPF управлява активи за над 35 млрд. евро в индустрии като банкиране, финансови услуги, застраховане, биотехнологии, земеделие и имоти.

Сайтът “Капитал” лансира версията, че най-богатият източноевропеец е подал през януари добра оферта за Нова тв. Същият сайт цитира чешки медии, които преди два месеца твърдяли, че Келнер участва в консорциум, който иска да придобие дейността на американската компания майка СМЕ в целия регион, част от която е bТV.

На въпрос на “24 часа” към Нова тв лаконичният отговор бе: “Слухове не коментираме.”

Източник от Прага, който познава добре бизнеса на Петер Келнер, обясни, че той не обича телевизионния бизнес и ако прави сделки с медии, после ги препродава.

Роден е на 20 май 1964 г. в Ческа Липа в обикновено семейство. Детството си прекарва в петия по големина град в Чехия Либерец. Там учи и завършва икономическо училище. След това и икономика на промишлеността във Висшето училище по икономика в Прага.

Работил е във външнотърговско предприятие “Стройимпорт” и във филмовото студио “Барандов” като асистент на продукция.

Първите си стъпки в бизнеса прави в предприятие, което внася копирна техника. Там стартира като счетоводител, но бързо се издига до старши икономист.

В далечната 1991 г. Келнер успява да убеди един от мощните стопански ръководители - директора на стъкларските заводи Стефан Попович,

да му отпусне

заем в размер

на 20 млн. крони Попович по-късно признава, че видял в него огромен потенциал, познания и чар.

С парите от заема Келнер, който тогава е на 27 години, основава холдинговата компания “Първи приватизационен фонд” (Пи Пи Еф), чието наименование всъщност загатва откъде идва богатството му по-късно. Прави мощна рекламна кампания, а между 1992 и 1994 г. изкупува приватизационните бонове на повече от 200 хиляди чехи, като с тях купува акции от 202 държавни предприятия, подлежащи на приватизация, на номинална стойност 4,9 млрд. крони.

През 1996 г. купува 20% от Чешката застрахователна компания, постепенно вдига капитала ѝ и я прави една от 10-те най-големи в Европа. Навлиза в банковия бизнес, създава “Хоум кредит” и още няколко финансови компании. В периода 1998 -2007 г. е председател на управителния съвет на Пи Пи Еф и притежава 94,25% от акциите ѝ.

През 2007 г. прави джойнтвенчър с мощната италианска застрахователна компания “Дженерали”.

Различни източници пишат, че Келнер е и

сред първите

приватизатори

в Русия

Още през 1993 г. основава там инвестиционен фонд “Петър Велики”, който инвестира пари в съкровищни бонове и в различни акции, включително в енергетика. През 1998 г. приключва дейността си в Русия заради кризата и според различни източници изнася от страната всички активи на фонда на стойност между 30 и 50 млн. долара. По думите на самия Келнер обаче е загубил около половин милиард долара. Неофициално се говори, че се изнесъл от Русия, защото настъпил опашката на руската мафия.

През 2007 г. става съсобственик на застрахователната компания “Ингосстрах”, купувайки чрез Пи Пи Еф 40% от акциите ѝ. Това обаче е против интересите на мажоритарния собственик Олег Дерипаска, който не иска чужденци. Алуминиевият магнат прави акционерно събрание без знанието на Келнер и вдига капитала 4 пъти, като делът на чеха пада от 38,5 на 9,6%. Чешкият магнат повежда

дръзка съдебна

битка с олигарха,

която печели

Твърди се, че партньорството с “Дженерали” е направило от Келнер един от големите играчи на финансовия пазар в Европа, разширявайки дейността си на изток към Китай, Индия, Виетнам, Индонезия и Филипините. В застрахователната компания “Дженерали Пи Пи Еф холдинг” италианците имат 51%, а чехът - 49%. Освен във финансови услуги фондът на Келнер инвестира в енергетика, търговия, туризъм, медии, имоти. Джойнтвенчърът с “Дженерали” обаче е прекратен през 2013 г., когато Келнер продава неговия дял и задържа някои части от активите на “Дженерали” в Русия.

Размахът на Келнер, за когото се говори, че не съсипва, а развива всеки бизнес, с който се е захванал, не подминава медиите.

Той купува

чешката “Нова

телевизия”,

развива я и я продава през 2004 г. на СМЕ. Печалбата от тази трансакция е 10 млрд. долара, според чешки медии.

Милиардерът има опит и в телекомуникациите, където държи над 80% от О2 - най-големия оператор в Чехия, и №3 в Словакия с общо над 7 млн. абонати в двете страни.

Малцината, които го познават лично, твърдят, че Келнер прекрасно знае какво прави, познава добре бизнеса си и носи харизма.

Пословична обаче е неговата сдържаност с медиите. Твърди се, че до 2007 г. чешката преса е разполагала с една-единствена негова снимка. Запознати обаче откриват малко повече в интернет и няколко негови интервюта, в които той говори единствено за бизнес.

Известен е случай, когато отказвайки интервю на всекидневника “Млада фронта днес”, Келнер пише на репортерите, че на въпроси

за личния си

живот са длъжни

да отговарят

актьори и

политици, но не

и бизнесмени

Публичността очевидно е отчайващо чужда на милиардера, защото нито политици, нито бизнесмени могат да се похвалят, че го познават. Рядко участва в публични срещи и бизнес преговори. Ревниво пази не само подробности и за професионалния, и за личния си живот. Заради това са му лепнали прякор - Невидимко.

Келнер има два брака и четири деца - син и три дъщери. С втората си съпруга Рената Келнер са основали фондация, чрез която строят училища и подпомагат бедни студенти.

Впрочем никой не знае къде точно живеят семейство Келнер. За едни официалният му адрес е резиденцията в градчето Вране над Вълтава, която впрочем е обсипана с архитектурни награди. Но клюката носи, че рядко се задържат там. Говори се, че има къщи в Барбадос, Нова Зеландия, Алпите, но Келнер не се чувства длъжен да обръща внимание на слухове.

Провинциалното селце Подкози обаче се спряга най-често за негов дом. Медиите твърдят, че често пътува с някой от двата си самолета (“Гълфстрийм G500” и “Боинг 737”) и че обича да почива на о-в Мавриций.

Говори се, че всичките му снимки, известни в медиите, са черно-бели в чест на известния чешки фотограф Йозеф Судек (1896-1976), чиито фотографии сам колекционира.

“Милиардите не са животът”, заявява в едно от редките си интервюта Петер Келнер. В него признава, че би искал да прекарва повече време с децата и семейството си.

В друго споделя: “Повече ме интересува качеството на въздуха в Прага, отколкото политиката и клюките, които тя произвежда!”

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Исканията за пари по автозастраховка с 50% ръст, стигат почти 1 млрд. лева

Изплатените обезщетения през 2018 година по “Гражданска отговорност” са 612 млн. лева, което е със 100 млн. повече от 2017 г. Претенциите, подадени към застрахователните компании по задължителната застраховка “Гражданска отговорност” за 2018 г., доближават 1 млрд. лв. Това показват данните на Комисията за финансов надзор към 31 декември 2018 г.

Минерална вода и в “Надежда”, ще строят обществен басейн

Обществен минерален басейн зад 15-о училище в “Надежда” може да изгради Столичната община. Това е една от идеите по проект за зелен здравословен коридор по програма “Хоризонт 2020” на ЕС. София си партнира с Порто и Нант, участват 28 международни институции. Столицата получава 1,2 млн. евро за проекти в сферите на енергията, водата,

Чумата по овце и свине у нас била овладяна (Обзор)

Чумата по овцете и свинете е овладяна, но страната ни остава със статут на инфектирана заради съществуващо огнище в гр. Болярово, където стопани не позволяват да умъртвят животните им. Това заяви в сряда изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните Дамян Илиев. Според агенцията не би се стигнало дотук,

416 кг боклук хвърля всеки българин на година

416 кг боклук е изхвърлил средно всеки българин през 2017 г. Това показват данни на Евростат, публикувани в сряда. Количеството се е увеличило с 12 кг в сравнение с 2016 г., когато е било 404 кг. Но за три години има чувствително намаление. Според данните на Евростат през 2014 г. битовите отпадъци на глава от населението са били 442 кг.

АПИ публикува договора за изграждането на АМ "Хемус"

На интернет страницата на Агенцията "Пътна инфраструктура" /АПИ/ е публикуван договорът за изграждането на 134-ти км от АМ "Хемус" с "Автомагистрали" ЕАД, съобщиха от агенцията. На интернет страницата на агенцията в "Профил на купувача" е публикуван договорът за изграждането на 134-ти км от автомагистрала "Хемус" в участъка от пътен възел "Боаза"

Граждани правят първа копка на тунела под "Петрохан"

Участници в Гражданска инициатива правят първа копка на тунела под „Петрохан“ на 25 януари, съобщи един от организаторите адвокатът Даниел Каменов. Багерът ще покопае символично след земляческата среща на берковчани в София към 19 часа. Ентусиастите са млади и неостаряващи по дух хора - съдии, бивши кметове, лекари, депутати и др.

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Бизнес

ЕС готви отговор за 20 млрд. евро, ако митата на САЩ върху колите влязат в сила

Европейският съюз е готов да наложи мита върху американски вносни стоки на стойност 20 млрд. евро, ако президентът Доналд Тръмп изпълни заканата си и все пак въведе допълнителни налози за вноса на европейски автомобили и автомобилни части. Това съобщи генералният директор на главна дирекция „Търговия“ към Европейската комисия Жан-Люк Демарти,

През 2019 година Китай ще стане най-големият пазар в света за търговия на дребно

Според компанията eMarketer през 2019-а година Китай ще надмине САЩ, за да се превърне в най-големият пазар в света за търговия на дребно, съобщава агенция MarketWatch, цитирана от БНР.  Експерти твърдят, че китайският пазар ще надхвърли този на Съединените щати със 100 млрд. долара, като продажбите в Китай ще нараснат със 7,5% до 5,636 трлн.

Албена Георгиева е новият главен оперативен директор на "Billa България"

Албена Георгиева е новият главен оперативен директор на "Billa България" и ще отговаря за отделите "Управление на категориите", "Развитие собствени марки", "Контрол на качеството", "Спейс мениджмънт", "Импорт мениджмънт" и "Търговия на едро", предаде "Капитал".  Тя ще бъде част от борда на директорите,

Ангелкова обсъди туризма с краля на Испания

Разговарях с краля на Испания Фелипе Шести в рамките на Международното туристическо изложение FITUR в Мадрид. Това написа във фейсбук министърът на туризма Николина Ангелкова.  "Уверих Негово Величество в готовността на страната ни да развива още по-активно партньорството с Испания в туризма и в инициативите на специализираните международни

КЕВР ще получи консултантска помощ от Европейската банка за развитие

Правителството одобри проект на Споразумение за предоставяне на подкрепа за проекти между Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Със споразумението КЕВР ще получи консултантска помощ от ЕБВР за подобряване на аналитичния и технически капацитет,

Изменят критериите за устойчивост на биогоривата

Министерският съвет прие постановление за изменение и допълнение на Наредбата за критериите за устойчивост на биогоривата и течните горива от биомаса. Това съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет. С изменението на Наредбата се въвеждат изисквания за предотвратяване на умишлено превръщане на суровини в отпадъци,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber