Кметът на Септември ощетил града с 13 млн. лв. с назначения, продажби на имоти, поръчки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6693253 Кметът на Септември ощетил града с 13 млн. лв. с назначения, продажби на имоти, поръчки Кметът на Септември ощетил града с 13 млн. лв. с назначения, продажби на имоти, поръчки www.24chasa.bg
Кметът Марин Рачев

 

Комитетът “Да спасим община Септември” подава сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров

Щети за 13 млн. лева е нанесъл на община Септември кметът Марин Рачев - това е посочено в постановление на Софийската градска прокуратура (СГП) след проверка на ДАНС. "24 часа" видя документа през декември.

Постановлението е изпратено по компетентност на Специализираната прокуратура към Специализирания наказателен съд, се казва в документа. Днес спецпрокуратурата направи акция в община Септември.

Проверката е започнала през август 2017 г., когато инициативният комитет “Да спасим община Септември” и местни жители подават сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров. Те посочват, че кметът Марин Рачев възлага обществени поръчки и сключва договори с фирми, които са свързани с него, заяви пред “24 часа” председателят на комитета Николай Баташки. Той допълни, че са

събрани 5283

страници с

доказателства

за нарушения

“В документите са цитирани данни за нарушения на Закона за обществените поръчки. Раздаване на поръчки по шуробаджанашка линия, липса на проведени процедури и контрол по изпълнението на поръчките, фалшива отчетност и др. Представени са и доказателства за връзка с жената на кмета и сделка с фирма на нейна втора братовчедка.

В преписката са и резултатите от проверки на ДАНС и на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) за работата на Рачев”, твърди Баташки, който бил уведомен от прокуратурата за резултатите. 

В документите на обвинението е посочено, че за периода 2016-2017 г. 11 фирми, в които собственици или управители са Гергана Стоянова, Светла Димитрова и Владимира Бояджийска, спечелили или изпълнявали обществени поръчки по договори с община Септември.

Според прокурор от “Антикорупция” може да се направи основателен извод, “че кметът на Септември Марин Рачев е възложил в нарушение на Закона за обществени поръчки редица дейности на дружества, с които има връзка - бил е съдружник в тях, управители и собственици на дружествата са негови близки и роднини.

Според доклада от АДФИ по време на изпълнение на строително-монтажните дейности са съставяни документи за осъществен контрол, но реално той не е упражняван. От взетите обяснения на засечените лица е видно, че фирмите, които са изпълнители на обществените поръчки, нямат необходимата техника и работна сила за изпълнение на заложените дейности. Те не могат да обяснят какви точно дейности са осъществени, което е предпоставка да се смята, че фирмите им се управляват от други лица. Собствениците на фирми сключвали допълнителни договори за наеми, което оскъпява проектите.

По мнение на експерти в строителния бизнес нанесените щети на община Септември възлизат на около 13 млн. лева, се казва в постановлението на прокуратурата. Отделно от това при проверките е констатирано, че голяма част от

възложените

дейности не

са изпълнени

в пълен обем

или въобще не са извършени, но са разплатени.

За какво конкретно става дума в документите? Управителката на някои от фирмите изпълнители Гергана Стоянова живее на съпружески начала със Стоимен Загорски. Той е собственик на дружествата “Чепинска кариера” и “Менсъл груп”. В тях като управител и впоследствие “собственик в сянка” е участвал кметът Рачев.

В момента Загорски е служител в община Септември, съобщава майка му на проверяващите. Името на майката е Светла Димитрова, посочена като управител на други фирми, спечелили обществени поръчки от общината.

Третата жена, собственик на подобни фирми, е Владимира Бояджийска. Нейният съпруг Пламен Бояджийски е в близки отношения с кмета Рачев. Отделно Бояджийска и съпругата на кмета - Васка Рачева, са втори братовчедки.

“Владимира Бояджийска като собственик на фирма “Лео газ 80” е собственик на имота, на който е построена бензиностанция, находяща се на входа на Септември. На логото и е изписано “Рачев”. Бензиностанцията е отдадена под наем на фирма “Ойл Транс-ПЗ”. Собственик на фирмата е Станимира Тодорова Асиева, за която се предполага, че е човек на кмета Рачев”, се казва в документите на прокуратурата.

“Лео газ 80” и Владимира Бояджийска фигурират и в сделка с община Септември - продажби на имот край село Варвара. Той е с площ 95,535 дка и първоначално е бил собственост на вече заличената от съда през 2014 г. фирма “Стройкомерс”, когато управител и съсобственик на дружеството е сестрата на Рачев - Татяна.

Парцелът е продаден от съдия-изпълнител на публична продан за 12 250 лв. на “Петролин” с управител Милен Кехайов. През 2015 г. той го препродава на “Лео газ 80”, собственост на Владимира Бояджийска, за същата сума.

Новият собственик го разделя на парцели. С единия е образуван нов поземлен имот с площ 10 дка. През март 2017 г. в настоящия кметски мандат на Рачев този имот от 10 дка е продаден от “Лео газ 80” на община Септември за 147 580 лева без ДДС. По груби сметки цената на парцела само за 3 г., когато го придобива общината, е скочила 117 пъти.

Във връзка с постановлението на прокуратурата

от “Да спасим

община

Септември”

искат кметът да

бъде отстранен

от поста, тъй като има вероятност да повлияе на разследването, заяви председателят му Николай Баташки.

Рачев бе издигнат от ГЕРБ и спечели изборите на първия тур. Името му нашумя няколко месеца преди вота в тв разследване за фирма, за която се твърдеше, че е негова собственост и която инертни материали от Чепинска река извън рамките на концесията. Последваха проверки и концесията бе прекратена.

В окръжния съд на Пазарджик се води дело срещу Рачев. Той е обвинен, че в качеството му на едноличен търговец е укрил и не е платил данъци от продажбата на петролни горива в размер на 115 000 лева.

Марин Рачев: Не съм облагодетелствал близки и приятели - това установи и комисията за конфликт на интереси

Кметът на Септември Марин Рачев изпрати през декември до “24 часа” писмено становище, в което обяснява своята гледна точка по обвиненията.

Имотът от 10 дка е закупен на цена, определена от независим оценител и по решение на общинския съвет. Теренът е бил придобит за строителство на компостираща инсталация за зелен отпадък. Теренът е със смесено предназначение. На този етап общината не разполагала с друг имот за тези цели. Изграждането на инсталацията ще доведе до по-ниски такси за битови отпадъци, казва Рачев.

“Важно е и че има влязъл в сила Общ устройствен план, чиято подготовка и процедура за обособяване на зони е започнала в предишния кметски мандат и е недопустимо да се изграждат обекти извън утвърдените в този план - в това число и зоната за компостираща инсталация”, твърди Рачев.

Кметът опровергава и другите констатации, като твърди, че колкото и обществени поръчки да са проведени в общината и да са сключени договори, дейностите по тях не са възлагани, докато не се осигури финансиране.

Според него тази система е изградена, за да се избегнат тромавите процедури по обжалване на обществени поръчки, от което страдали много общини в страната.

Рачев отрича и да е възлагал поръчки на близки и приятели, като цитира проверка на местната комисия за конфликт на интереси, която не открила нарушения. Той твърди още, че не е собственик на бензиностанция на изхода на Септември, и смята, че това може да се провери много лесно.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Машинното гласуване падна на 1-о четене (Обзор)

Със 122 гласа “за”, 96 “против” и 1 въздържал се депутатите приеха отмяна на машинното гласуване при провеждането на местни и на парламентарни избори у нас. То бе предложено от депутати от ГЕРБ, “Обединени патриоти” и “Воля” и срещна сериозен отпор от страна на опозицията в продължил над 2 часа дебат в извънредното заседание на парламента.

Атака срещу държавата - всеки един от 5-те милиона българи може да бъде изнудван (Обзор)

Тъжният извод е, че държавните системи, колкото и да се подобряват, винаги ще бъдат уязвими, заяви Горанов Българските власти пробват контакт с хакера, който плаши да публикува още информация Опит за атака срещу правителството и политическа дестабилизация на България, който обаче не идва от чужда държава.

Радев с вето върху финансирането на партии от бизнеса (Обзор)

Само БСП и ВМРО го подкрепят Вето върху текстовете, с които се разрешава партиите да бъдат финансирани и от фирми, наложи президентът Румен Радев. Той върна за ново обсъждане промените в Закона за държавния бюджет, с чиито преходни разпоредби пада досегашната забрана - компенсация за това, че субсидията стана само 1 лв.

Борисов против идеята на вицето си Дончев да се мисли за общински данък върху доходите

Облагането няма да се пипа в този мандат Срещу предложението на вицепремиера Томисла Дончев след изборите да се проведе дебат - дали общините да не получат право да слагат надбавка върху данъка на доходите, се обяви премиерът Бойко Борисов. “Данъци в този мандат няма да се променят”, коментира вчера пред “24 часа” министър-председателят.

Къща се срути в родопско село, хората отказват да я напуснат

Къща се срути от дъждовете в доспатското село Црънча, но обитателите й майка и син отказват да я напуснат. Сградата рухнала изведнъж при поредния порой. През това време минавала жена през улицата, но е невредима. В къщата живеят Фиданка и синът й Красимир Долапчиеви. "От срутването от едната страна на къщата вече се вижда всичко вътре в стаите,

Говорителят на НАП Бъчваров: В хакнатата база данни няма електронни подписи

„Изтеклите данни са чувствителни и са на малко над 5 млн. души. В базата не се съхраняват подписи или електронни подписи”. Това каза пред Нова тв говорителят на НАП Росен Бъчваров. Той заяви, че „към момента има данни за външен опит за достигане до тази информация”. Услугата, чрез която се смята, че е извършена атаката, вече е прекратена.

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Рискът да се разпространи африканска чума по свинете в България е много висок

Рискът да се разпространи африканската чума по свинете на територията на България след последните случаи в Плевенска и Бургаска области е много висок. Съществува висок риск от поява на африканска чума във Франция, Германия, Австрия, Финландия и Словакия и други страни. Това сочат данните на Центърът за оценка на риска по хранителната верига към

Пловдив посрещна с почести мощите на Св. Марина (Снимки)

С почетен военен строй Пловдив посрещна мощите на света Марина. Те бяха донесени от Гърция за храмовия празник на едноименната митрополитска църква под тепетата. Честната глава на света Марина ще бъде пренесена в храм Св. Марина, където ще остане до 18 юли. Църквата ще е отворена денонощно, за да могат всички желаещи да се помолят пред мощите,

Вижте какво ще решава Министерски съвет утре

1. ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ОДОБРЯВАНЕ ПРЕДЛОЖЕНИЕ ДО НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ЗА РАТИФИЦИРАНЕ НА РАМКОВОТО СПОРАЗУМЕНИЕ МЕЖДУ МИНИСТЕРСТВОТО НА ИКОНОМИКАТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И LOCKHEED MARTIN GLOBAL INC ОТНОСНО ПРОГРАМА ЗА ПРОМИШЛЕНО СЪТРУДНИЧЕСТВО F-16 БЛОК 70. Внася: министърът на икономиката 2. ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА РЕШЕНИ № 411 НА

Горанов: Системата на НАП е в минимален процент копирана, но не е манипулирана

"Службите знаят много. Нещата са изключително обезпокоителни, но можеше и да бъде много по-зле. Системата на НАП в минимален процент е копирана, но тя не е счупена, не е манипулирана, не е заличена. Действително дължим извинение на всички български граждани, които по един или друг начин ще бъдат засегнати от този теч на инофрмация".

Първи случай на морбили в Старозагорско

Регистриран е първият потвърден случай на морбили в област Стара Загора, съобщиха от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в града. Предприети са превантивни мерки за ограничаване на заболяването. Най-вероятно инфекцията е внесена. Случаят е бил регистриран на 12 юли. Мъж от град Гурково е бил приет в Клиниката по инфекциозни болести.

Ангелкова се срещна с представители на Управителния съвет на Националния борд по туризъм

Министърът на туризма Николина Ангелкова проведе работна среща с представители на Управителния съвет на Националния борд по туризъм и с членове на организацията. По време на дискусията бяха обсъдени мерки за привличане на повече туристи през настоящия сезон и подготовката на лято 2020 и 2021 г., както и за удължаване крилата на активните сезони.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber