Кметът на Септември ощетил града с 13 млн. лв. с назначения, продажби на имоти, поръчки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6693253 Кметът на Септември ощетил града с 13 млн. лв. с назначения, продажби на имоти, поръчки Кметът на Септември ощетил града с 13 млн. лв. с назначения, продажби на имоти, поръчки www.24chasa.bg
Кметът Марин Рачев

 

Комитетът “Да спасим община Септември” подава сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров

Щети за 13 млн. лева е нанесъл на община Септември кметът Марин Рачев - това е посочено в постановление на Софийската градска прокуратура (СГП) след проверка на ДАНС. "24 часа" видя документа през декември.

Постановлението е изпратено по компетентност на Специализираната прокуратура към Специализирания наказателен съд, се казва в документа. Днес спецпрокуратурата направи акция в община Септември.

Проверката е започнала през август 2017 г., когато инициативният комитет “Да спасим община Септември” и местни жители подават сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров. Те посочват, че кметът Марин Рачев възлага обществени поръчки и сключва договори с фирми, които са свързани с него, заяви пред “24 часа” председателят на комитета Николай Баташки. Той допълни, че са

събрани 5283

страници с

доказателства

за нарушения

“В документите са цитирани данни за нарушения на Закона за обществените поръчки. Раздаване на поръчки по шуробаджанашка линия, липса на проведени процедури и контрол по изпълнението на поръчките, фалшива отчетност и др. Представени са и доказателства за връзка с жената на кмета и сделка с фирма на нейна втора братовчедка.

В преписката са и резултатите от проверки на ДАНС и на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) за работата на Рачев”, твърди Баташки, който бил уведомен от прокуратурата за резултатите. 

В документите на обвинението е посочено, че за периода 2016-2017 г. 11 фирми, в които собственици или управители са Гергана Стоянова, Светла Димитрова и Владимира Бояджийска, спечелили или изпълнявали обществени поръчки по договори с община Септември.

Според прокурор от “Антикорупция” може да се направи основателен извод, “че кметът на Септември Марин Рачев е възложил в нарушение на Закона за обществени поръчки редица дейности на дружества, с които има връзка - бил е съдружник в тях, управители и собственици на дружествата са негови близки и роднини.

Според доклада от АДФИ по време на изпълнение на строително-монтажните дейности са съставяни документи за осъществен контрол, но реално той не е упражняван. От взетите обяснения на засечените лица е видно, че фирмите, които са изпълнители на обществените поръчки, нямат необходимата техника и работна сила за изпълнение на заложените дейности. Те не могат да обяснят какви точно дейности са осъществени, което е предпоставка да се смята, че фирмите им се управляват от други лица. Собствениците на фирми сключвали допълнителни договори за наеми, което оскъпява проектите.

По мнение на експерти в строителния бизнес нанесените щети на община Септември възлизат на около 13 млн. лева, се казва в постановлението на прокуратурата. Отделно от това при проверките е констатирано, че голяма част от

възложените

дейности не

са изпълнени

в пълен обем

или въобще не са извършени, но са разплатени.

За какво конкретно става дума в документите? Управителката на някои от фирмите изпълнители Гергана Стоянова живее на съпружески начала със Стоимен Загорски. Той е собственик на дружествата “Чепинска кариера” и “Менсъл груп”. В тях като управител и впоследствие “собственик в сянка” е участвал кметът Рачев.

В момента Загорски е служител в община Септември, съобщава майка му на проверяващите. Името на майката е Светла Димитрова, посочена като управител на други фирми, спечелили обществени поръчки от общината.

Третата жена, собственик на подобни фирми, е Владимира Бояджийска. Нейният съпруг Пламен Бояджийски е в близки отношения с кмета Рачев. Отделно Бояджийска и съпругата на кмета - Васка Рачева, са втори братовчедки.

“Владимира Бояджийска като собственик на фирма “Лео газ 80” е собственик на имота, на който е построена бензиностанция, находяща се на входа на Септември. На логото и е изписано “Рачев”. Бензиностанцията е отдадена под наем на фирма “Ойл Транс-ПЗ”. Собственик на фирмата е Станимира Тодорова Асиева, за която се предполага, че е човек на кмета Рачев”, се казва в документите на прокуратурата.

“Лео газ 80” и Владимира Бояджийска фигурират и в сделка с община Септември - продажби на имот край село Варвара. Той е с площ 95,535 дка и първоначално е бил собственост на вече заличената от съда през 2014 г. фирма “Стройкомерс”, когато управител и съсобственик на дружеството е сестрата на Рачев - Татяна.

Парцелът е продаден от съдия-изпълнител на публична продан за 12 250 лв. на “Петролин” с управител Милен Кехайов. През 2015 г. той го препродава на “Лео газ 80”, собственост на Владимира Бояджийска, за същата сума.

Новият собственик го разделя на парцели. С единия е образуван нов поземлен имот с площ 10 дка. През март 2017 г. в настоящия кметски мандат на Рачев този имот от 10 дка е продаден от “Лео газ 80” на община Септември за 147 580 лева без ДДС. По груби сметки цената на парцела само за 3 г., когато го придобива общината, е скочила 117 пъти.

Във връзка с постановлението на прокуратурата

от “Да спасим

община

Септември”

искат кметът да

бъде отстранен

от поста, тъй като има вероятност да повлияе на разследването, заяви председателят му Николай Баташки.

Рачев бе издигнат от ГЕРБ и спечели изборите на първия тур. Името му нашумя няколко месеца преди вота в тв разследване за фирма, за която се твърдеше, че е негова собственост и която инертни материали от Чепинска река извън рамките на концесията. Последваха проверки и концесията бе прекратена.

В окръжния съд на Пазарджик се води дело срещу Рачев. Той е обвинен, че в качеството му на едноличен търговец е укрил и не е платил данъци от продажбата на петролни горива в размер на 115 000 лева.

Марин Рачев: Не съм облагодетелствал близки и приятели - това установи и комисията за конфликт на интереси

Кметът на Септември Марин Рачев изпрати през декември до “24 часа” писмено становище, в което обяснява своята гледна точка по обвиненията.

Имотът от 10 дка е закупен на цена, определена от независим оценител и по решение на общинския съвет. Теренът е бил придобит за строителство на компостираща инсталация за зелен отпадък. Теренът е със смесено предназначение. На този етап общината не разполагала с друг имот за тези цели. Изграждането на инсталацията ще доведе до по-ниски такси за битови отпадъци, казва Рачев.

“Важно е и че има влязъл в сила Общ устройствен план, чиято подготовка и процедура за обособяване на зони е започнала в предишния кметски мандат и е недопустимо да се изграждат обекти извън утвърдените в този план - в това число и зоната за компостираща инсталация”, твърди Рачев.

Кметът опровергава и другите констатации, като твърди, че колкото и обществени поръчки да са проведени в общината и да са сключени договори, дейностите по тях не са възлагани, докато не се осигури финансиране.

Според него тази система е изградена, за да се избегнат тромавите процедури по обжалване на обществени поръчки, от което страдали много общини в страната.

Рачев отрича и да е възлагал поръчки на близки и приятели, като цитира проверка на местната комисия за конфликт на интереси, която не открила нарушения. Той твърди още, че не е собственик на бензиностанция на изхода на Септември, и смята, че това може да се провери много лесно.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Пенсионната ни система е добра, въпреки че пенсионерите ни нямат спестявания.

Пенсионната ни система по-добра от германската

Живеем малко и се пенсионираме късно, но точно това е основното предимство на България в глобална класация на “Алианц” За разлика от другите в ЕС само 20% от възрастните у нас имат спестени пари Българската пенсионна система е 9-ата най-стабилна в света и е по-добра от тези на Германия, Франция и почти всички останали в ЕС

Бразилският президент Жаир Болсонаро участва днес в митинг със свои симпатизанти, въпреки санитарните норми и правилата за социална дистанция за борба с новия коронавирус. Снимки: Ройтерс

Бразилският президент на митинг, въпреки мерките за социална дистанция

Бразилският президент Жаир Болсонаро участва днес в митинг със свои симпатизанти, въпреки санитарните норми и правилата за социална дистанция за борба с новия коронавирус, съобщи Франс прес. Държавният глава, който е отявлен противник на карантинните мерки, се появи пред президентския дворец в Бразилия и приветства симпатизантите си

Христо Явашев-Кристо СНИМКА: РОЙТЕРС

Почина Христо Явашев - Кристо

Художникът Христо Владимиров Явашев, известен като Кристо, почина от естествена смърт днес, 31 май 2020 г. в дома си в Ню Йорк. Той бе на 84 години. Това бе съобщено току-що в официалната му страница във фейсбук от близките му.   В изявление от офиса на Кристо се казва: Кристо живя пълноценен живот, той не само мечтаеше за невъзможни неща

Пламен и Атанас Бобокови на събитие, организирано от “Приста ойл”

“Ние”: $ 60 милиона - Бобокови сами си мерят богатството с други 43-ма българи (Обзор)

Кой кой е в списъка на братята, писан и съставен между Коледата на 2004 и лятото на 2005 г. Полското списание “Впрост”, което класира 100-те най-богати в Източна Европа, впечатлило силно сънародниците ни Прокуратурата пусна списък с имена на богати българи и парите им, открит в дома на арестуваните братя Бобокови, и отпуши конспирациите

Борисов с кмета на Бургас Димитър Николов и депутати от ГЕРБ.

Борисов: Съжаляваме за Цветанов, тогава се налагаше да го махнем (Обзор)

Обиден е и ще си прави партия - това го може, пожелавам му успех, коментира той за първи път новия политически проект на бившия втори в ГЕРБ Очакванията са Цветан Цветанов да направи своя партия. Това обяви премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов от Бургас в неделя и така за първи път официализира политическата мълва

Офиси и къщи на Атанас и Пламен Бобокови в Русе бяха обискирани

Атанас Бобоков: Имената и сумите са бележки, взех ги от книгата "Най-богатите българи"

Като гледах пресконференцията останах с впечатлението, че не се говори нищо за отпадъци, не се говори за обвинения, а се показва гърба на една снимка, която е взета от моя дом. Тези имена и тези суми съм ги взел от една книга, която се казва "Най-богатите българи". Водил съм си бележки. В единия от редовете пише: Ние - Атанас и Пламен Бобокови и

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Откритият съмнителен боклук край Червен бряг. Кадър: БНТ

Още не е ясно откъде е боклукът, открит край Червен бряг

Все още не е ясно какъв е произходът на съмнителния боклук, който беше открит край Червен бряг. При първоначалния оглед е установено, че най-вероятно става дума за предварително преработен чрез изгаряне отпадък от акумулатори и електроника. Сигналът е подал журналист от Червен бряг. По случая работят МВР и прокуратурата

Проф. Христо Пимпирев Снимка: Архив

Проф. Христо Пимпирев: Единствено в Антарктида няма заболял от COVID-19

В момента Антарктида е единственият континент на земята, където няма заболял от коронавирус. Това каза в интервю за агенция „Фокус“ директорът на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев. „Коронавирусът там не присъства. Разбира се, даже и грипният вирус трудно вирее там. Най-много някой да си го донесе от населените континенти

Златка Бончева и нейните шампионки: (от ляво на дясно) Камелия Игнатова, Галя Рангелова, Лили Игнатова, Анелия Раленкова, Тереза Карнич и Илияна Раева.

"168 часа": Треньорката зад първите ни златни момичета

Златка Бончева подготвяла малки гимнастички и ги предавала на Нешка Робева и други треньорки  Илияна Раева била най-непослушната, но получила урок, който никога не забравя Малцина знаят, че зад феноменалния успех на най-известните ни гимнастички стои треньорката Златка Бончева. Тя е жената, която им показва първите стъпки в грациозния спорт

КОРНЕЛИЯ НИНОВА

Корнелия Нинова: Имунната система на партията сработи

Докато аз съм председател, решенията за БСП ще се взимат от БСП „БСП е истинският носител на леви политики, защото всичко, което се налага да се прави за преодоляване на последиците от коронакризата, ние предлагаме от няколко години. То обаче беше отхвърляно, а сега е реален процес. Сега се говори за ролята на държавата в икономиката

Иво Недялков Кадър: бТВ

Иво Недялков: Обикновено се пише списък за милиони като се прави финансова схема

Списъкът с имена, срещу които и суми с пари, който разпространи прокуратурата, вероятно е правен не за един ден, а няколко месеца. Това коментира пред бТВ бизнесменът Иво Недялков. При разследването на схемата с опасни отпадъци разследващите намират в дома на един от обвиняемите записки с имената на българи

Красимир Живков / Снимка: Юлиян САВЧЕВ

Зам.-министър Живков: С Атанас Бобоков съм се виждал два пъти, а с Пламен Бобоков - веднъж, в делегация

Зам.-министърът на околната среда Красимир Живков издавал разрешителни и “всички други неща”, и назначавал хора в РИОСВ-Плевен само след благословията на собственика на “Приста Ойл” Атанас Бобоков. Двамата били изключително близки и още от 2014 г., когато Живков се занимавал с издаването на разрешителни

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber