Кметът на Септември ощетил града с 13 млн. лв. с назначения, продажби на имоти, поръчки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6693253 Кметът на Септември ощетил града с 13 млн. лв. с назначения, продажби на имоти, поръчки Кметът на Септември ощетил града с 13 млн. лв. с назначения, продажби на имоти, поръчки www.24chasa.bg
Кметът Марин Рачев

 

Комитетът “Да спасим община Септември” подава сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров

Щети за 13 млн. лева е нанесъл на община Септември кметът Марин Рачев - това е посочено в постановление на Софийската градска прокуратура (СГП) след проверка на ДАНС. "24 часа" видя документа през декември.

Постановлението е изпратено по компетентност на Специализираната прокуратура към Специализирания наказателен съд, се казва в документа. Днес спецпрокуратурата направи акция в община Септември.

Проверката е започнала през август 2017 г., когато инициативният комитет “Да спасим община Септември” и местни жители подават сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров. Те посочват, че кметът Марин Рачев възлага обществени поръчки и сключва договори с фирми, които са свързани с него, заяви пред “24 часа” председателят на комитета Николай Баташки. Той допълни, че са

събрани 5283

страници с

доказателства

за нарушения

“В документите са цитирани данни за нарушения на Закона за обществените поръчки. Раздаване на поръчки по шуробаджанашка линия, липса на проведени процедури и контрол по изпълнението на поръчките, фалшива отчетност и др. Представени са и доказателства за връзка с жената на кмета и сделка с фирма на нейна втора братовчедка.

В преписката са и резултатите от проверки на ДАНС и на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) за работата на Рачев”, твърди Баташки, който бил уведомен от прокуратурата за резултатите. 

В документите на обвинението е посочено, че за периода 2016-2017 г. 11 фирми, в които собственици или управители са Гергана Стоянова, Светла Димитрова и Владимира Бояджийска, спечелили или изпълнявали обществени поръчки по договори с община Септември.

Според прокурор от “Антикорупция” може да се направи основателен извод, “че кметът на Септември Марин Рачев е възложил в нарушение на Закона за обществени поръчки редица дейности на дружества, с които има връзка - бил е съдружник в тях, управители и собственици на дружествата са негови близки и роднини.

Според доклада от АДФИ по време на изпълнение на строително-монтажните дейности са съставяни документи за осъществен контрол, но реално той не е упражняван. От взетите обяснения на засечените лица е видно, че фирмите, които са изпълнители на обществените поръчки, нямат необходимата техника и работна сила за изпълнение на заложените дейности. Те не могат да обяснят какви точно дейности са осъществени, което е предпоставка да се смята, че фирмите им се управляват от други лица. Собствениците на фирми сключвали допълнителни договори за наеми, което оскъпява проектите.

По мнение на експерти в строителния бизнес нанесените щети на община Септември възлизат на около 13 млн. лева, се казва в постановлението на прокуратурата. Отделно от това при проверките е констатирано, че голяма част от

възложените

дейности не

са изпълнени

в пълен обем

или въобще не са извършени, но са разплатени.

За какво конкретно става дума в документите? Управителката на някои от фирмите изпълнители Гергана Стоянова живее на съпружески начала със Стоимен Загорски. Той е собственик на дружествата “Чепинска кариера” и “Менсъл груп”. В тях като управител и впоследствие “собственик в сянка” е участвал кметът Рачев.

В момента Загорски е служител в община Септември, съобщава майка му на проверяващите. Името на майката е Светла Димитрова, посочена като управител на други фирми, спечелили обществени поръчки от общината.

Третата жена, собственик на подобни фирми, е Владимира Бояджийска. Нейният съпруг Пламен Бояджийски е в близки отношения с кмета Рачев. Отделно Бояджийска и съпругата на кмета - Васка Рачева, са втори братовчедки.

“Владимира Бояджийска като собственик на фирма “Лео газ 80” е собственик на имота, на който е построена бензиностанция, находяща се на входа на Септември. На логото и е изписано “Рачев”. Бензиностанцията е отдадена под наем на фирма “Ойл Транс-ПЗ”. Собственик на фирмата е Станимира Тодорова Асиева, за която се предполага, че е човек на кмета Рачев”, се казва в документите на прокуратурата.

“Лео газ 80” и Владимира Бояджийска фигурират и в сделка с община Септември - продажби на имот край село Варвара. Той е с площ 95,535 дка и първоначално е бил собственост на вече заличената от съда през 2014 г. фирма “Стройкомерс”, когато управител и съсобственик на дружеството е сестрата на Рачев - Татяна.

Парцелът е продаден от съдия-изпълнител на публична продан за 12 250 лв. на “Петролин” с управител Милен Кехайов. През 2015 г. той го препродава на “Лео газ 80”, собственост на Владимира Бояджийска, за същата сума.

Новият собственик го разделя на парцели. С единия е образуван нов поземлен имот с площ 10 дка. През март 2017 г. в настоящия кметски мандат на Рачев този имот от 10 дка е продаден от “Лео газ 80” на община Септември за 147 580 лева без ДДС. По груби сметки цената на парцела само за 3 г., когато го придобива общината, е скочила 117 пъти.

Във връзка с постановлението на прокуратурата

от “Да спасим

община

Септември”

искат кметът да

бъде отстранен

от поста, тъй като има вероятност да повлияе на разследването, заяви председателят му Николай Баташки.

Рачев бе издигнат от ГЕРБ и спечели изборите на първия тур. Името му нашумя няколко месеца преди вота в тв разследване за фирма, за която се твърдеше, че е негова собственост и която инертни материали от Чепинска река извън рамките на концесията. Последваха проверки и концесията бе прекратена.

В окръжния съд на Пазарджик се води дело срещу Рачев. Той е обвинен, че в качеството му на едноличен търговец е укрил и не е платил данъци от продажбата на петролни горива в размер на 115 000 лева.

Марин Рачев: Не съм облагодетелствал близки и приятели - това установи и комисията за конфликт на интереси

Кметът на Септември Марин Рачев изпрати през декември до “24 часа” писмено становище, в което обяснява своята гледна точка по обвиненията.

Имотът от 10 дка е закупен на цена, определена от независим оценител и по решение на общинския съвет. Теренът е бил придобит за строителство на компостираща инсталация за зелен отпадък. Теренът е със смесено предназначение. На този етап общината не разполагала с друг имот за тези цели. Изграждането на инсталацията ще доведе до по-ниски такси за битови отпадъци, казва Рачев.

“Важно е и че има влязъл в сила Общ устройствен план, чиято подготовка и процедура за обособяване на зони е започнала в предишния кметски мандат и е недопустимо да се изграждат обекти извън утвърдените в този план - в това число и зоната за компостираща инсталация”, твърди Рачев.

Кметът опровергава и другите констатации, като твърди, че колкото и обществени поръчки да са проведени в общината и да са сключени договори, дейностите по тях не са възлагани, докато не се осигури финансиране.

Според него тази система е изградена, за да се избегнат тромавите процедури по обжалване на обществени поръчки, от което страдали много общини в страната.

Рачев отрича и да е възлагал поръчки на близки и приятели, като цитира проверка на местната комисия за конфликт на интереси, която не открила нарушения. Той твърди още, че не е собственик на бензиностанция на изхода на Септември, и смята, че това може да се провери много лесно.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Деца, учете, за да сте щастливи цял живот! (Обзор)

Това заръча министър Вълчев с първия звънец "Децата да са щастливи не само в училище. Да учат, за да бъдат щастливи през целия си живот. Един ден да се обърнат назад, да си спомнят за училището и да осъзнаят това, което им е дало”, това заръча министърът на образованието Красимир Вълчев на старта на новата учебна година

Иван Костов заяви, че КТБ вече е собственост на Външнотърговската банка на Русия

Всичките активи на "Корпоративна търговска банка" отидоха в руски ръце, но не в кръга около споменавания заради шпионския скандал у нас Константин Малофеев, а в групата на Външнотърговската банка на Русия - ВТБ. Това коментира в студиото на "Лице в лице" по bTV бившият премиер Иван Костов. Обвинението в престъпление против републиката за

Шофьорката на взривеното такси заредила метан в незаконна бутилка за пропан-бутан (обзор)

Минка минала технически преглед на 20 август, устройството за евтино гориво го нямало в документите Таксиметровата шофьорка от Добрич, чиято майка загина при взрив в колата ѝ, е пожелала да зареди с метан, а бутилката е била за пропан-бутан. Това разказа в понеделник управителят на бензиностанцията Димитър Димитров

Отбор от 9 депутати в битката за местна власт, и двама бивши евродепутати си пожелаха кметски стол

От основните партии само ДПС още не е обявило кандидатите си официално 9 действащи депутати влизат в битката за местната власт. Освен тях за кметове са номинирани един бивш народен представител и двама доскорошни евродепутати, сочи статистиката от първите вече ясни номинации на партиите. Най-много депутати пуска в кметската битка БСП и през

Екстрасенската Мая Попова се бори за живота си, кандило подпали къщата й (Обзор)

Бившата тв водеща е с 40% изгаряния след пожар в Созопол Известната екстрасенска и бивша тв водеща Мая Попова, която е надарена със сензорната дарба да предсказва земетресения, пострада жестоко при пожар в Созопол и се бори за живота си. 63-годишната софиянка е с 40% изгаряния, след като кандило подпали в неделя вечерта къщата ѝ на ул

Рояк пчели пречи на самолет да излети, напада персонала

Полет на "Еър Индия" беше отложен с няколко часа заради рояк пчели, който блокира видимостта на пилотския състав, предава Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Раздразнените насекоми атакували яростно персонала, който се опитал да ги отстрани от предните стъкла на самолета. Инцидентът бил регистриран на летището в град Колката

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Пътят Русе-Бяла взе нова жертва

Шофьорка загина при катастрофа на пътя Русе-Бяла, преди разклона за село Мечка. Това съобщи регионалният говорител на МВР Даниела Малчева. Сигнал за инцидента е подаден малко след 18,20 часа. На място са изпратени екипи на полицията и на Спешна помощ, предаде БТА.  По първоначална информация лек автомобил, пътуващ в посока Русе

Купувал ли си е мълчанието на родителите британският пастор педофил в Сливен?

Хората, подали последния сигнал срещу пастора педофил в Сливен Даниел Хъл, остават анонимни, но според полицията къщите им са близо до Молитвения му дом. В дома, заедно с него, живеели деца на възраст от 8-12 години. Явно финансовият мотив е карал и родителите, и децата да мълчат за това какво се случва там

8209 лв. е заплатата на шефа на БНР - повече от премиера!

Светослав Костов е получил през август заплата от 8209 лева, а през юли е бил малко по-скромен - 7800 лева. Генералният директор на Българско национално радио, който зае поста на 2 юли, на практика е по-високо платен от министър-председателя и президента на България. Данните ни бяха предоставени неофициално от източници от парламента

Катастрофа ограничава движението на АМ "Хемус" в района на Невша към Варна

Временно се ограничава движението в изпреварващата лента, при км 376 на АМ "Хемус", в посока Варна, в района на Невша поради ПТП. Трафикът се осъществява в активната лента и се регулира от "Пътна полиция", съобщават от АПИ. Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост. Всички граждани и транспортни фирми могат да получават

Проверяват държавната администрация по метода „таен клиент“

Съветът за административната реформа проведе днес заседание под председателството на вицепремиера Томислав Дончев. На заседанието бяха одобрени важни документи, допринасящи за повишаването на ефективността и качеството на работата на администрацията. Това съобщиха от пресслужбата на кабинета. Приета бе Методология за провеждане на наблюдение по

МУ-Варна откри новата учебна година

С тържествен водосвет за здраве и благополучие, отслужен от Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, днес бе открита новата академична 2019/2020 година в Медицински университет – Варна. Ректорът проф. д-р Красимир Иванов приветства студентите, които за 58-ма поредна година прекрачиха прага на университета: „Предстои ви да се срещнете с

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber