"Елпром Троян", "ВИТТЕ аутомотив България", "Лидъл България" и АМК с награди на германската икономика

https://www.24chasa.bg/novini/article/6682659 "Елпром Троян", "ВИТТЕ аутомотив България", "Лидъл България" и АМК с награди на германската икономика "Елпром Троян", "ВИТТЕ аутомотив България", "Лидъл България" и АМК с награди на германската икономика www.24chasa.bg
Младен Мондешки, собственик на "Елпром Троян" СНИМКА: Йордан Симeонов

Германо-българската идустриално-търговска камара връчи в четвъртък вечерта наградата за германска икономика в България за 2017 година на фирми, допринесли за развитието на двустранните икономически отношения.

Призовете бяха в четири катерогии. В категория "Иновации" първа награда взе "Елпром Троян" с изпълнителен директор Младен Мондешки - завод за  производство на електромотори с възможност за асемблиране на дивайс и интерфейс, както и допълване с хардуерни и софтуерни решения. "За нас е изключителна чест да получим наградата. Това е огромно признание за нашия труд. Днес ние създаваме бъдещето - това, което е индустриална революция 4.0", каза Росица Петкова при получаването на отличието.

Милена Драгийска-Денчева, изпълнителен директор на "Лидл България". СНИМКА: Йордан Симeонов

Второто място в тази категория взе "Нухелт", а третото - "Лидъл България".

Д-р Христо Христов, управител на ВИТТЕ Аутомотив България. СНИМКА: Йордан Симeонов

В категория "Голямо предприятие" първо място спечели "ВИТТЕ аутомотив България". Немската компания е лидер в производството на затварящи и заключващи механизми и системи за достъп в автомобилната индустрия. "Изключително сме радостни и горди от наградата, тя е отражение на близо 10 години усилие и труд, за да докажем, че една германска инвестиция може да се случи много успешно в България", каза управителят на компанията Христо Христов. Второто място беше за ТЕД - БЕД, а третото - за "Фесто производство".

Калоян Иванов, управител на АМК СНИМКА: Йордан Симeонов

AMK Antriebs und Steuerunгstechnik GmbH - един от водещите в света производители на електродвигатели, електрически задвижвания и управляваща техника, спечели първо място в категория "Малко и средно предприятие".

Младен Мондешки, собственик на "Елпром Троян", получи наградата в категория "Иновации" СНИМКА: Йордан Симeонов

Статуетката в категория "Корпоративна и социална отговорност" получи "Лидъл България".

Журито бе съставено от представители на ГБИТК, Министерство на икономиката, Министерство на Външните работи, СУ „Св. Климент Охридски“, Industry Watch, Института за пазарна икономика, Института за икономическа политика, Консултативния съвет „Индустрия“ към ГБИТК и медиите.

Официални гости на събитието бяха г-н Тим Курт, президент на ГБИТК, Румен Радев, президент на България,  Херберт Салбер, посланик на Германия у нас и проф. Анастас Герджиков, ректор на СУ „Св. Климент Охридски“.

"Германия е била, е и ще бъде наш основен партньор и в икономически, и в политически план. Моето първо посещение като държавен глава беше именно в Берлин. България е фактор на Балканите, тя е политически, макроикономически и финансово стабилна държава, която прави всичко възможно, за да създава по-привлекателна бизнес среда - тя е такава и заради географското ни положение, и заради данъците, и квалифицираната работна ръка. Преките инвестиции в последните 20 години са 3 млрд. евро. Но не само парите и инвестициите са важни, важно е още нещо: присъствието на немския бизнес тук ни помага да изградим един по -успешен модел между икономика и държавна институция и модел на мислене, който се предава на хиляди млади българи", заяви президентът Румен Радев.

"За мен е голяма чест да съм тук, на честването на 25 години българо-германска търговска камара. Когато преди 5 месеца поех поста си като посланик в България, пред мен възникна въпросът какво е икономическото взаимоотношение между двете държави. Отговорът е, че нещата се случват добре. Търговските цифри са красиви, но съм облекчен, че в последната година България постигна голям търговски обмен с Германия. Това показва как ние, Федерална република Германия, разбираме икономическите отношения - да изграждаме солидни връзки, защото знаем, че ние се чувстваме добре, когато нашите съседи се чувстват добре. Ние приемаме България като съсед, въпреки че нямаме граници, но те в днешно време са само фиктивни. Образованието е много важно, тук то би било полезно, за да се преодолее липсата на квалифицирана работна ръка." Така приветства гостите посланикът на Германия Херберт Салбер.

Ректорът на Софийския университет Анастас Герджиков изрази удоволствието си от това, че унивеситетът е домакин на този форум.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Рекламациите за изравнителна сметка за парно - до 31 август

Намаляват се сроковете за рекламация на изравнителните сметки за парно. В момента който не е осигурил достъп за отчитане на уредите, може да поиска допълнителен отчет и преработване в срок от 3 месеца от получаване на изравнителната сметка. Предвижда се рекламациите да са с фиксирана дата - до 31 август.

“Енерго-Про” инвестира 250 000 лв. в нова мрежа

“Електроразпределение Север” (в групата на “Енерго-Про Варна”) изгради за 250 000 лв. нова въздушна електропроводна мрежа в селищно образувание Боровец Юг, югоизточно от варненския квартал Аспарухово. Поставени са 183 нови стоманобетонни стълба, а дължината на проводника е 13 000 м. Проектът е изпълнен изцяло с усукани изолирани проводници,

Над 1 млрд. лeва евросредства до 2020 г. за модернизиране на училища и детски градини

Над 1 млрд. лв. ще достигнат европейските инвестиции за модернизиране на българските училища и детски градини до 2020 г. Това обяви във Варна заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на ОПРР Деница Николова, съобщиха от министерството. В града заедно с кмета Иван Портних тя откри обновените с евросредства

Захариева: Почти всяка седмица се открива фабрика с германски инвеститор в страната

"Германският външен министър от 2015 г. не е идвал в страната. И фактът, че Хайко Маас беше в понеделник - непосредствено преди края на предизборната кампания за евроизборите, показва, че Германия счита БЪлгария за наистина силен партньор и много силна проевропейска държава", коментира външният министър Екатерина Захариева пред БНТ.

Борисов и Ципрас утре дават старт на изграждането на газова връзка между двете страни

Министър-председателят Бойко Борисов и гръцкият премиер Алексис Ципрас ще дадат началото на изграждането на междусистемната газова връзка между България и Гърция утре, 22 май. Двамата ще проведат и среща на четири очи, в която ще обсъдят сътрудничеството между България и Гърция, както и енергийната,

Отвориха офертата за локалните платна на пътя Пловдив - Асеновград

Отворена е постъпилата оферта на „ИСА 2000“ ЕООД за изработване на технически проект и строителство на локални платна на път II-86 Пловдив - Асеновград. Проектът ще се финансира от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“, а индикативната стойност на поръчката е 15,5 млн. лв. без ДДС. Това съобщиха от пресцентъра на АПИ.

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Бизнес

ЧЕЗ Разпределение вложи 7 млн. лева в дистанционно обслужвани електромери и реконструкция на мрежата в област Перник

През 2019 г. се осъществява проект по автоматизация на мрежата средно напрежение в областта Ръководството на ЧЕЗ проведе редовната си дискусия с местните власти от област Перник. Регионалният мениджър на ЧЕЗ за България Карел Крал запозна представителите на общините с приоритетите на компанията, а изпълнителният директор на ЧЕЗ Разпределение

Фонд на фондовете отвори първоначалните оферти за „ Фонд Мецанин/Растеж “

Днес, 21 май 2019 г., в сградата на Фонд на фондовете се проведе публично заседание, на което бяха отворени първоначалните оферти, получени по процедурата за възлагане на обществена поръчка с предмет „Фонд Мецанин/Растеж“. Той е финансиран със средства по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020,

"Фейсбук" разследва пробив на лични данни за 50 милиона потребители на "Инстаграм"

"Фейсбук" разследва как информацията за близо 50 милиона потребители на "Инстаграм" (Instagram), включително за високопоставени "влиятелни" потребители, е била на разположение онлайн на сървър на компанията Amazon.com и е била лесно достъпна за всеки, заявиха във вторник от "Инстаграм" пред Би Би Си, цитирана от БНР.

Все още няма равно заплащане за един и същ труд за работещите жени и мъже

Равното заплащане за един и същ труд все още не е реалност за работещите жени и мъже - това е един от основните изводи в проекта на доклад за равнопоставеност на мъжете и жените в България, който е качен за обществено обсъждане, предаде БНР. Разликата в заплащането на мъжете и жените е най-голяма в здравеопазването и социалните дейности - 28

Активите на инвестиционните фондове в България - за 4152.1 млн. лв.

Към края на март 2019 г. активите, управлявани от местните и чуждестранните инвестиционни фондове, които осъществяват дейност в България, възлизат на 4152.1 млн. лева, съобщава Българската народна банка, цитирана от БТА. Техният размер нараства на годишна база с 492.2 млн. лева (13.4 на сто) и с 246.2 млн. лева (6.

Борисов: До октомври 2020 г. АМ "Хемус" между Варна и Търговище ще е готова (Видео, снимки)

"Ще дадем пари да се довърши храмът. Трябва да върнете църквата при хората. Това е работа за всички. Имаше период, в който се караха синодите. Вече е в миналото. Следващата седмица ще се справим с първия транш от 500 000 лв., после втория и следващия път, когато дойдем, ще направим рекапитулация. Нека след сто години хората да кажат - имаше един

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber