Плащането с карта - без такса, за теглене на пари ще е минимална

https://www.24chasa.bg/novini/article/6674967 Плащането с карта - без такса, за теглене на пари ще е минимална Плащането с карта - без такса, за теглене на пари ще е минимална www.24chasa.bg
Нова евродиректива предвижда таксите при плащане с банкова карта да отпаднат.

Банките ще могат да отказват възстановяването на суми до 100 лв. без такса, за теглене на пари ще е минимална

Основни банкови услуги скоро ще се предлагат с нулеви такси, а за други размерите им ще се намалят. Това предвижда нов закон за платежните услуги, който вече е приет от парламента на първо четене. При гласуването му на второ ще се определи и кога точно ще влезе в сила.

Безплатно става откриването и закриването на сметка, внасянето и тегленето на пари на гише или през ПОС устройство и разплащания с банкови карти, включително при пазаруване по интернет.

Проектът въвежда изискванията на две евродирективи - за съпоставимост на банковите такси и за разплащанията с банкови карти. Втората задължава банките да осигурят лесен и евтин достъп до техните услуги на всеки гражданин.

Гарантира се правото на

всеки да има поне

една основна сметка,

която да му позволява да ползва обичайните банкови услуги. Това се отнася за всеки европейски гражданин или законно пребиваващ в страна от ЕС. Което означава, че българите ще могат да си откриват сметки навсякъде в ЕС, дори да нямат постоянен адрес в съответната страна.

В момента у нас за откриване на сметка сумите варират между 2 и 5 лв. Закриването е безплатно в повечето банки, но някои удържат до 10 лв., ако сметката се затвори, преди да е изтекла година от нейното отваряне. Поддържането на сметка на месец излиза средно 2 лв. Внасянето на пари най-често е безплатно, а тегленето до 2000 лв. струва най-често 1 лв.

Проектът на закон въвежда и изискването таксите, които всяка банка събира по основните операции, да са по-ниски от средния размер, събирани в предходната календарна година. Контролът ще се осъществява от БНБ. Когато 10 или повече банки не начисляват такса за някоя операция, тя ще се определи като безплатна.

Всяка банка ще бъде длъжна да уведоми клиентите си още при откриването на сметка за таксата. Всеки ще получава годишно извлечение какви такси и за какво са му удържани.

БНБ ще поддържа

специален сайт, на

който всеки ще може

да сравнява таксите

за определена услуга - например за теглене на пари от банкомат, за плащане на данъци, за внасяне на сума в каса или за превод.

Законът въвежда два нови вида платежни услуги, които ще се извършват изцяло в интернет - услуги по иницииране на плащане и по предоставяне на информация за сметка. С първата ще се позволява на потребителя да поиска доставчикът на платежната услуга да осъществи директна връзка между сайта на търговеца, от който иска да пазарува, и платежната му сметка. Това означава, че ще е възможно да се извършват евтини онлайн плащания, без да е необходимо да се притежава кредитна или дебитна карта, електронен портфейл или да се използва посредник при операциите.

Услугата по предоставяне на информация за сметка ще даде възможност на потребителите да имат достъп до обобщена информация за няколко или дори всички платежни сметки, които притежават. Компаниите, които предлагат услуги по инцииране на плащане, ще се лицензират от БНБ, а за доставчиците на услуги по предоставяне на информация се въвежда регистрационен режим.

За да се повиши сигурността, законът въвежда задълбочено установяване на идентичността на клиента при плащания, осъществявани чрез отдалечен достъп и в интернет, и въвежда изискването да се докладва на БНБ всеки инцидент.

Намалява се

максималният

размер

на загубите, които

клиентът понася,

ако бъдат изтеглени неправомерно пари от сметката му. В момента банките може да откажат плащането на суми до 300 лева, новият таван е 100 лева. Над него те ще имат задължение да възстановят парите.

При подаването на жалба банката трябва да отговори до 15 работни дни. Ако не може да спази срокът, законът я задължава да обясни писмено на клиента защо и кога ще отговори, като това трябва да стане максимум до 35 работни дни.

Разширява се и обхватът на платежните операции, за които се носи отговорност - в него се включват и такива, при които само един от доставчиците е на територията на ЕС, като се обхващат и всички валути. В момента това важи само за операции в рамките на ЕС и в евро или левове.

Законът задължава също банките

да идентифицират

платеца при

електронните

разплащания чрез

поне два независими

елемента

- нещо, което само ползвателят знае - парола и допълнителен код. Може да се използва и пръстов отпечатък или разпознаване на ириса.

Банките ще могат да изискват информация, която да идентифицира доставчиците на услуги по интернет с цел защита на потребителите.

От БНБ съобщиха, че с наредбите по прилагането на закона ще бъдат уредени някои въпроси по приложението на директивата, свързани с лицензионните процедури, регистрирането на клонове и представители на платежни институции.

Повечето големи банки заявиха, че когато законът бъде приет, ще бъде изпълняван. А отстъпките и облекченияте вече са започнали. Повечето са обявили нови тарифи, в които между 30 и 50 такси са напълно премахнати, а други 100-150 са с намалени размери.

Банките ще дават и изчерпателна информация за основни операции като теглене на пари в брой в рамките на ЕС, изпълнение на кредитни преводи, плащания с карти.

Специално за уязвимите групи, получаващи месечни социални помощи, се предвиждат по-благоприятни ценови условия при използването на платежните сметки.

От банките посочват още, че новата регулация не се отнася до депозитни или спестовни сметки, както и до такива, свързани с усвояването и обслужването на кредити.

Директиви пестят 550 млн. на потребителите в ЕС

Въвежданите директиви на ЕС са три. В първата се описват правилата за съпоставимост на таксите за платежни сметки. Втората е за установяване на бърза и лесна процедура за потребителите, които желаят да сменят своя доставчик на платежни услуги в рамките на страната. Третата е за осигуряване на възможности законно пребиваващите в ЕС потребители да откриват сметки за основни операции независимо от тяхното местопребиваване и финансово състояние.

Евродирективата ще направи възможно разплащането без такси при пазаруване в интернет от чуждестранен търговец, при резервиране и плащане на хотел, самолетни билети и др. Забраната за допълнителни такси ще покрие 95% от картовите плащания в ЕС и ще спести на потребителите повече от 550 млн. евро годишно, е изчислила Европейската комисия. Банките, издатели на карти, също няма да начисляват такси върху крайния потребител. В момента за разплащания през ПОС, който е в чужбина, повечето банки у нас вземат 0,5% от сумата.

Такса ще има при превалутиране на сметки. Те трябва да са сходни или еднакви във всички държави от ЕС. Това правило важи и за трансфери между банкови сметки в различни европейски страни, за теглене на пари в брой от банкомати и директен дебит.

БНБ и Асоциацията на банките в България са готови със списък с таксите за най-използваните платежни услуги, който вече е представен в Европейската комисия. Информацията, която ще бъде база за сравнение на офертите в отделните финансови институции, ще бъде обявена на сайт на централната банка. С въвеждането клиентите ще избират финансовата институция, която предлага най-ниските такси. Освен това ще бъде създадена процедура за бързо и лесно прехвърляне на платежна сметка от една банка към друга, но в рамките на страната.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Иск срещу България за 80 млн. евро заради КТБ отхвърлен окончателно (Обзор)

Владислав Горанов и водещи кантори спечелиха арбитражи за 1,7 млрд. лева Съд във Вашигтон отряза претенциите на Омански фонд заради отнетия лиценз на финансовата пирамида на Цветан Василев Международният център за разрешаване на инвестиционни спорове във Вашингтон е отхвърлил окончателно на 13 август иска на Държавния резервен фонд на Оман срещу

Кадастрални скици на имоти вече ще могат да се заявяват в общините

В бюджета на общините да постъпва разликата в стойността на таксата между електронен и хартиен документ, когато местната администрация подпомага службите по геодезия, картография и кадастър при обслужването на гражданите. Това се предвижда в предлаганите промени в Тарифа №14 за таксите, които се събират в системата на Министерството на

Бързите кредити с 235 млн. лв. повече за година (Обзор)

Бързите кредити са се увеличили с 235 млн. лв., или 9,7% за година. В края на юни те достигат 2,66 млрд. лв., сравнено година по-рано, когато са били 2,49 млн. лв., показват данни на БНБ за края на юни. Най-голям е делът на кредитите над 5 г. - 45 на сто. Общата им стойност е 1,2 млрд. лв. и се увеличават с 18,7% за година

Големите предприятия с ERP системи получават алтернатива от НАП

Предприятията с приходи от продажби над 16 млн. лв., стойност на активите по баланс над 8 млн. лв. и персонал от над 50 души (за които са налице поне 2 от трите критерия) и чиито продажби в брой са под 5% от приходите, ще могат да изберат да ползват и софтуер за управление на продажбите (СУПТО), който създава стандартизиран одиторски файл,

Косово забрани вноса на картофи и мед от Северна Македония

Косовското министерство на търговията и промишлеността наложи днес забрана за внос на картофи и мед от Северна Македония в отговор на забраната за внос на жива риба за зарибяване от Косово в Северна Македония, предаде агенция МИА. Министерството съобщи, че това е реципрочна мярка, която започва да се прилага от днес и ще остане в сила,

Приеха оставки на шефове на „Cathay Pacific Airways Limited" след протестите в Хонконг

Днес Съветът на акционерите на авиокомпания „Cathay Pacific Airways Limited" свика съвещание, на което бяха приети оставките на главния изпълнителния директор на компанията Рупърт Хог и търговския директор Пол Лу. Постовете им ще бъдат заети съответно от Аугустус Тан и Роналд Лам, информира Радио "Китай".

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Бизнес

АПИ прие символичния ключ на електронната система за събиране на пътни такси (Снимки)

От 20 август в 4 демонстрационни центъра в София, Пловдив, Русе и Варна превозвачите ще могат да тестват издаването на маршрутни карти Председателят на агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски прие символичния ключ на Електронната система за събиране на пътни такси на база изминато разстояние – тол, от изпълнителя на проекта за проектиране

Шефът на хонконгската авиокомпания "Катай пасифик" Рупърт Хог подаде оставка

Изпълнителният директор на "Катай пасифик" (Cathay Pacific) Рупърт Хог подаде днес оставка във връзка с участието на служители на авиокомпанията в антиправителствените протести в Хонконг, предаде ДПА, като се позова на китайски медии. През миналата седмица двама пилоти и други двама служители на компанията бяха уволнени заради своята подкрепа за

Гърция отчете първичен бюджетен излишък от 1,779 милиарда евро

Гърция отчете първичен бюджетен излишък от 1,779 милиарда евро в периода януари-юли 2019 г., надвишавайки поставената цел за излишък от 803 милиона евро в този период, съобщава АНА-МПА, позовавайки се на данни на министерството на финансите. В същия период на миналата година първичният бюджетен излишък е бил 926 милиона евро, посочва агенцията,

Китай е намалил с над 1.1 трилиона юана данъците и таксите през първото полугодие на годината

Според публикувани неотдавна от Националното данъчно управление данни, през първото полугодие на годината Китай е намалил с 1.17 трилиона юана данъците и таксите, информира Радио "Китай". Съкратените данъци след реформата на ДДС са 436.9 милиарда юана, данъчните облекчения за микропредприятията – 116

Лондонската фондова борса претърпя най-дългото спиране на работа от 8 години

Технически проблем на Лондонската фондова борса (London Stock Exchange) спря в петък търговията на водещите британски компании, известни като "сини чипове" за цял час и 40 минути, като това е най-дългото подобно принудително прекъсване на работата от 8 години насам, предава БНР. Неясен технически проблем попречи на компаниите

Бързи, но не толкова яростни? Европа опитва да намери решение за е-тротинетките

Направо ги забранете. Налагайте глоби за превишена скорост. Накарайте ползвателите им да полагат изпит за правоуправление. От Париж до Берлин европейските градове търсят решения за двуколесното явление, което бързо преобразява градския пейзаж в световен мащаб: електрическите скутери. Защитниците им ги наричат скок към бъдещето, освежаващ,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber