Военни часове поне по веднъж на седмица

https://www.24chasa.bg/novini/article/6668916 Военни часове поне по веднъж на седмица Военни часове поне по веднъж на седмица www.24chasa.bg
Последните наборни войници влязоха в казармата през 2007 г. Тези наборници са от Плевен. СНИМКА: Румяна Тонeва

Доброволна казарма най-рано от 2019 г.

Все още плановете за нея не били разписани, а и Министерството на отбраната няма бюджет

Млади лекари се натискат за обучение като войници, за да си намерят по-лесно работа в Германия

Още от септември гимназистите да минават по 50 часа военно обучение в рамките на учебната година. За това са се договорили министерствата на отбраната и на образованието. Планът за въвеждането на повече военно обучение се пишел от експерти на двете министерства, научи “24 часа”.

В момента учениците от 9-и и 10-и клас преминават военно обучение, но само по 5 учебни часа в годината. Освен това тези часове са в рамките на часа на класния и реално учениците не придобивали почти никакви умения, твърдят военни.

Заради това часовете ще бъдат увеличени 10 пъти, освен това

вече щели да

се водят от

специализирани

преподаватели

В момента се пишели учебните програми за разширеното военно обучение.

Задължителното военно обучение в гимназия и въвеждането на доброволна казарма са записани в управленската програма на правителството. Засега обаче казармата се отлага поне за 2019 г., въпреки че вицепремиерът Красимир Каракачанов обяви, че е договорил подкрепата на премиера Бойко Борисов и парламента за приемането ѝ.

За тази година в бюджета на Министерството на отбраната няма предвидени средства за въвеждане на казарма, обясниха оттам. Ясни били обаче принципите на доброволната служба.

Кандидатите да преминат през казарма ще получават заплата, но тя ще е доста по-ниска от тази на професионалните военни. Освен това те нямало да сключват договор. По желание след службата доброволците ще могат да се прехвърлят в професионалната армия. Надеждите на вицепремиера Каракачанов са такива войници да попълнят липсващите 5500 души в професионалната войска.

Експертите подчертаха пред “24 часа”, че идеите още са в начален етап от разработката им. Не е изяснено на този етап дали доброволната казарма ще продължава 6 или 9 месеца.

След като Каракачанов обяви намерението си обаче, срещу идеята му се обяви бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов. Той нарече доброволната казарма опасна импровизация. “Армиите, които въвеждат ограничена “наборна” служба,

първо са

осигурили добро

заплащане,

ефективна

подготовка

и модерно оръжие на професионалната си армия, а и младежите им не си търсят образование и работа главно в чужбина”, написа той във фейсбук.

Паралелно със засиленото военно обучение в гимназията военните ще продължат да предлагат и доброволно военно обучение в центровете си в Плевен и Велико Търново.

В Плевен през бившето ШЗО за 2016 г. са минали на обучение два курса, единият от 45 души, а вторият от 60. Заради липса на пари през 2017 г. е имало само един курс, а за 2018 г. се планира да бъдат обучени 120 души.

На това военно обучение, което преминава за месец, може да се запише всеки българин, който е годен за военна служба и не е навършил 55 години. Обучението в Плевен е за хора със средно образование. Висшистите пък могат да преминат военно обучение във Велико Търново, където подготовката е двуседмична и се провежда във военния университет. Интерес към тях имало главно от млади лекари, защото с военно обучение си намирали по-лесно работа в Германия, разказаха офицери.

В 27 страни военната служба е задължителна, а в 48 имат професионална армия

27държави в света имат задължителна военна служба, а в 48 действа професионална армия.

В някои страни - Израел например, жените също са длъжни да ходят в казарма.

Повечето държави обаче изискват само от мъжете да служат за определен период от време. Възрастта на записване е различна.

В Турция задължителната военна служба се прилага за всички мъже от 20 до 41 години, като има изключения. Тези, които учат в университет или придобиват професионална квалификация, могат да отложат казармата с няколко години. Студентите обаче трябва да отслужат най-късно до 29-годишна възраст. Турските граждани, които са живели или са работили в чужбина най-малко 3 години, могат да бъдат освободени от военна служба в замяна на определена такса в чуждестранна валута. Турция разполага с около 700 000 души армия. На мобилизация при война подлежат всички мъже от 16 до 60 г.

От 2009 г. и Гърция въведе задължителна военна служба. Тя е от 9 месеца за мъжете в армията и 12 месеца за военноморските и военновъздушните сили. Отделно от това Атина развива и професионална армия. Наборниците получават пълно здравно осигуряване. Призивната възраст е 18 г.

Сърбия премахна задължителната военна служба от 2011 г. В момента сръбските въоръжени сили се състоят от професионални и доброволни военни.

Румъния също прекрати задължителната военна служба през 2006 г., а през 2007-а бе въведена професионална армия.

САЩ имат професионална армия. Минималната възраст за наемане в американската армия е 17 г. ( със съгласието на родител) или 18 г. Максималната възраст е 35.

Всяка година в армията на Русия влизат на служба около 500 000 младежи, част от задължителната казарма. Срокът е 12 месеца. Наборниците започват тренировки от 18-годишни. Завършили студенти и мъже с военно образование са освободени от казарма от 2008 г.

През 2017 г. руският президент Владимир Путин обяви, че задължителната военна служба в страната с времето ще бъде отменена.

През 2010 г. германското правителство отмени задължителнат военна служба с цел създаване на професионална армия. Последните наборници бяха извикани през 2011 г.

Италия има професионална армия от 2005 г. Във въоръжените сили на страната могат да участват мъже и жени, с изключение на случаите на война или сериозна международна военна криза, когато може да се извърши подбор. Испания и Италия също се отказаха от задължителната казарма.

Великобритания има доброволческа армия. Британското кралско семейство е уникално изключение от традицията, тъй като всички мъже от рода на кралица Елизабет II са длъжни да изпълнят военна служба.

Казармата за швейцарските мъже е задължителна и включва 18 или 21 седмици базово обучение, както и годишни 3-седмични опреснителни курсове.

Швеция върна задължителната военна служба от 2018 г., за да отговори на глобалните предизвикателства в сферата на сигурността, включително от страна на Русия. Продължителността ѝ е 11 месеца.

Норвегия има задължителна казарма от 19 месеца за мъже и жени, които са навършили 19-годишна възраст.

Дания има задължителна служба за всички годни мъже. Продължителността на военното обучение е четири месеца и обикновено се извършва от мъже на възраст от 18 до 27 години.

Исландия пък няма армия от 1869 г. Страната е член на НАТО, а защитата ѝ се осигурява от военните сили на САЩ.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Кога се прави изследване за HER2?

Отговаря д-р Антоанета Томова, консултант на в. "24 часа" по онкология от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г. Нормалните клетки, които изграждат млечната жлеза, имат около 20 000 НЕR2 рецептора. Те отговарят за растежа и развитието на клетките. През 1987 г. е установено, че размножението на гена HER2 е свързано с прогресия на

Техник от енергото загина на работа, разследват инцидента

Служител на фирма подизпълнител на "Енерго про" загина при нелеп инцидент по време на работа. Варненската окръжна прокуратура е образувала досъдебно производство по случая. Назначени са проверки, които трябва да установят дали в случая има престъпление. " Делото се води за евентуално престъпление по член 123, ал.

Мария Габриел: 75 % от младите в Европа не разпознават фалшивата новина

75 % от младите хора в Европа между 15 г. и 24 г. открито споделят, че не могат веднага да различат фалшивата от истинската новина. Цифрата е плашеща, затова са необходими повече мерки в областта на медийната грамотност, заяви в Бургас еврокомисарят и водач на евролистата на ГЕРБ Мария Габриел по време на дискусията "Фалшивите новини и ценностите

110 години Вапцаров - може да е знак, че ще се падне на матурата

- По него абитуриентите писаха и миналата година, но повторения често са се случвали - 10 точки свалят на изпита грешки с членуване, местоимения и учтива форма при причастията Кръгла годишнина от рождението на Никола Вапцаров отбелязваме тази година - 110 г. Дали това не е знак, че е голяма вероятността поетът да се падне на матурата по български

Патриарх Неофит се срещна с Кипърския архиепископ Хризостом Втори (Видео)

Патриарх Неофит се е срещнал днес с архиепископа на Кипър Хризостом Втори, който е на кратко посещение у нас. По време на приема са споделени чувства на братска любов и приятелство между Българската православна църква и Кипърската архиепископия, съобщиха от Българската патриаршия. В срещата са участвали Пловдивският митрополит Николай,

Захариева и Хайко Маас ядоха баница в Халите и се возиха на метрото (СНИМКИ)

Външните министри на България и Германия Екатерина Захариева и Хайко Маас направиха обиколка на историческия център на София, явоха баница в Халите и след това се качиха на метрото. След официалните разговори в Министерския съвет Захариева разходи германския си колега из забележителностите в центъра на София.

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Опитаха да убият възрастен варненец, той почина, но не от нападението

Криминалисти от ОД на МВР – Варна задържаха 30-годишен мъж, направил опит да убие 86-годишен варненец. В хода на работа по досъдебно производство е установено, че по тялото на стареца има следи от насилие. Експертиза е констатирала, че смъртта на мъжа е настъпила в резултат от общото му увредено здравословно състояние, а не от нанесените му травми,

Кметът на Бургас: Фалшивите новини засегнаха и мен, не се развеждам (Обновена)

"И аз бях засегнат от фалшиви новини. През ден ми се налага да обяснявам, че нямам намерение да се развеждам, имам много сплотено и щастливо семейство. Разбрах обаче, че само един кмет не може да се пребори с фалшиви новини, важна е и интелигентността на хората. Борабата с фалшивите новини става все по-необходима,

Румен Радев: За нас Германия е стратегически партньор в ЕС и НАТО

Предизвикателствата, пред които е изправена Европа, изискват механизми за своевременно вземане на решения и реакция и още по-тясна интеграция в областта на отбраната и сигурността. Това заяви президентът Румен Радев днес на среща с министъра на външните работи на Федерална република Германия Хайко Маас.

Урок по философия втрещи родители

Урок по философия стана повод за бурно недоволство сред много родители. Причината е въпрос, касаещ употребата на наркотици, включен в него. В практическо упражнение ученици анализират казус за личностна изява в клас. Според ситуацията нова ученичка трябва да реши дали да употреби марихуана, предложена ѝ от момче, което тя харесва.

Борисов поздрави Здравко Димитров за новия път Пловдив-Асеновград (Снимки, обзор)

- Областният управител пък благодари на премиера за доверието - Толсистемата тръгва от август, обяви премиерът - Йончева ме заплашва с изненади - те това могат, отсече той Премиерът Бойко Борисов лично поздрави областния управител на Пловдив Здравко Димитров за разширението на "Асеновградско шосе". Много ми харесва", каза министър-председателят,

Цацаров: Още през 2012-а показах документи - апартаментът не ми е дарен, купил съм го

"На 19.05.2019 г. /неделя/ вечерта, сайтът „Биволъ“ публикува статия със заглавие „Апартаментгейт: След затварянето на имотния регистър, името на Цацаров изчезна от скандална сделка. Цацарови – редовни клиенти на имоти от съдружник на „Мултак № 1“ в Пловдив“. Според изложените твърдения, по повод извършено през 2007 г.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber