На риба с Цанко: На Резово ловят уклей вместо паламуди

https://www.24chasa.bg/novini/article/6571160 На риба с Цанко: На Резово ловят уклей вместо паламуди На риба с Цанко: На Резово ловят уклей вместо паламуди www.24chasa.bg

Времето на заргана дойде, но само единични бройки се хващат по цялото Черноморие

Каре местни рибари от Резово демонстрираха риболовни успехи във вторник с улов на уклейки.

“Пускаме на половин метър дълбочина между лодките и рибките кълват постоянно. На бял червей сме. Какво друго да ловим, като зарганът още не е дошъл при нас”, казва Митко, който работи в единствения ресторант в селото.

Ден преди това имаше слух, че на Резово са хванали циганки, дребни паламуди, се оказа блъф. Мълвата тръгна от Китен, където местните рибари продължават да гонят дребни чернокопи.

“Появи се и сафрид. Има в пасажите и от едрите риби майки”, казва бай Петър. Проверката в кофите обаче показва, че сафридите са нормални и малко на брой. За сравнение миналата есен на пристана се ловяха екземпляри над педя, сафриди, които никога не са се срещали по нашия бряг.

Аз не съм професионален рибар, но само за едно излизане с лодката успях да хвана 17 кг лефер, хвали се местният пекар в Китен.

Той обяснява как на буната към морето в градчето цяла привечер на блесна са били хващани лефери по 500 грама, но отново става дума за миналата есен. Последните дни през настоящата се появиха множество чернокопчета по 3-4 пръста - ламаринки, както им казват в Китен, заради това, че плоските дребосъци нямат месо.

Морето обаче ври от тях и принуждава зарганите да се разбягват насам-натам и да не идват край брега.

В Китен, където

на ден са ловени по

100-150 заргана,

сега за успех се

смятат десетина

бройки. При това рибите са още дребни и само от време на време удря по някой голям приличен екземпляр.

Едър зарган няма дори на легендарното пристанище в Черноморец. Край скалите зад него други години нямаше случай да не даде зарган.  

Затова варненци, които преследват тези риби от Шабла до Резово винаги се отбиват на връщане от Синеморец, за да компенсират неуспешните улови.

Бригада от 4 човека от Ямбол отана без нито една риба, след като въртя бомбардите 4 часа.

“Сутринта отидохме до Царево и в стария град, под църквата, хванахме по 3-4 дребни заргана. Върнахме се тук, но няма нищо. Такова чудо не е било. Сега отиваме обратно в Царево", обясни башът на бригадата.

Преди по-миналия петък морето е давало зарган и платерини на дъно на буната на резиденция “Перла”. Следващите 5 дни обаче вдигна голяма вълна и риболовът замря. Дори в тихите води на пристанищата рибите бяха изнервени и отказваха да кълват.

В пристанището на Китен се ловяха само дребни граци, които обаче бяха с размери на тиквени семки. Там се обадиха на бомбардите, хвърляни за зарган, дребни иларии, които местните упорито продължават да наричат платеринки.

Известно е, че този кефалов вид трябва да е от 300 грама нагоре.

В края на октомври единични паламуди се появиха във Варненския залив. Сред тях имаше и дребни чернокопи. Собственикът на яхта Пеньо Ванков обеща да направим снимки на паламуди и циганки и екипът ни специално отиде да лови на тролинг. Обиколката започна от нос Галата, мина през “Евксиноград” и стигна водите пред Дружба. Нито една циганка обаче не се закач на тролинг. В същото време десетки лодки преследваха на чепаре дребни чернокопи, които ту се появяваха, ту изчезваха.

Десетината лодки и няколкото яхти постоянно се пререждахаа при вида на някой да изкара чернокоп на чепаре.

“Няма никакво възпитание. Видят ли да вадиш риба, хукват, секат ти курса, без да им мигне окото. Луда работа”, оплака се яхстменът Пеньо.

В околностите на

Несебър зарганът

също изчезна.

И надеждите на

местните да хванат

калкан се оказапа

илюзорни

Във Варна продължават да клечат за илария на новия канал за езерото и да взимат по някоя риба. В четвъртък на Четвърта буна бяха изкарали няколко риби. В същото време на спирка “Панорама” на Златни пясъци след двучасово въртене на прозрачна бомбарда във вълните рибар изкара едва един зарган.  

Обещанията за циганско лято в края на ноември са последната надежда по Черноморието. Прогнозите морската вода да почне да пада стремглаво от 15 градуса на 10 също дават надежда за активност на рибата. Със сигурност на север ще се появят кълба от заргани, а на юг може паламудът от Босфора отново да тръгне на север за последно преяждане с дребосъци.

С каква бомбарда се лови зарган

Изобретяването на бомбардата като инструмент за морски риболов се приписва на варненец. Поначало този уред се използва в Италия като заместител на булдото за речен риболов. Преди 15 години се ловеше на прозрачно булдо, което примамваше успешно зарганите. После се появиха по-здравите френски булда, които имаха сивкав цвят, но летяха по-надалеч заради здравата си пластмаса. После дойде модата на бомбардите, които в началото бяха само плаващи и в различни цветове. Най-популярни бяха червените, които се виждаха добре в морската вода. Постепенно плаващите бомбарди бяха напълно изхвърлени във Варна, сега се ползват упорито все още в Бургаско.

Оказа се, че прозрачните бомбарди, които се движат на метър под повърхността на водата, са по-ефективни. Лошото е, че при тях трябва да заметнеш, да започнеш да въртиш бавно и да гледаш върха на пръчката. Докато при плаващите уреди от този тип се вижда как зарганът изскача на водата и започва да преследва морския червей, закачен на кукички 12-и номер зад повод от тънък флурокарбон, който е 1,20-1,50 метра дълъг.

Появиха се и черни бързо потъващи бомбарди, които откровено ходят по дъното. Те също са ефективни, особно когато има вълни и зарганът слиза надолу. Често обаче на дъното кълват досадните и лигави лапини вместо заргани.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Държавна бавачка и за децата до 12 г., но само на многодетни майки (Обзор)

1514 семейства вече имат Майките с три или повече деца до 12 г. ще могат да получат бавачка от държавата. Те трябва да кандидатстват за помощта до 28 февруари в Агенцията по заетостта. Услугата е част от проекта “Родители в заетост”, а миналата седмица правителството предвиди 30 млн. лв. за бавачки тази и следващата година.

Защо се карат кметовете на Карлово и Калофер

Кабаиванов и Стоянов влизат в съдебна битка за паметника на Ботев Залогът е голям - и двамата искат властта в града на Левски В люта съдебна битка се впускат кметовете на Карлово и Калофер - д-р Емил Кабаиванов и Румен Стоянов. Кабаиванов заведе дело за клевета срещу Стоянов. Поводът е изказване на калоферския кмет, че отпуснатите 300 хил.

КЗК отново ще се произнася дали Гебрев може да купи “Дунарит”

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще решава наново дали предприятието за търговия с оръжия и боеприпаси "Емко" на Емилиян Гебрев може да придобие русенския военен завод "Дунарит". Решението е петчленка на Върховния административен съд (ВАС), оглавявана от зам.-шефката на съда Мариника Чернева.

Борисов се отказа да ходи в Давос, без Тръмп и Макрон нямало смисъл

Премиерът Бойко Борисов се е отказал да участва в Световния икономически форум в швейцарския курорт Давос, който ще се проведе тази седмица. Българският министър-председател е преценил, че няма смисъл да участва и да се плащат пари за пътуването, след като много от световните лидери отказаха участие в тазгодишния форум.

Главното мюфтийство остро осъжда посегателството над Централната Софийска синагога

Главното мюфтийство остро осъжда посегателството над Централната Софийска синагога, станало на 19 януари, съобщиха от пресслужбата на мюфтийството. 19 януари /шабат/ е специален за израелтяните, отбелязват от мюфтийството, изразяват безпокойство от случилото се и остро осъждат този вандалски акт на нетърпимост и религиозна омраза към

Бивш командир в НАТО: F-16 е най-добрият избор за България

"Летял съм на почти всички модели на F-16. Този, който се предлага на страната ви, е последният – най-нов модел. Това, което наистина отличава този самолет, е, че той е оборудван с последно поколение системи и оборудване. Това включва възможност на атака през деня и нощта", заяви пред Bulgaria ON AIR бившият главнокомандващ силите на НАТО в Европа

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Освобождават близо 1400 работници от три завода за производството на кожени тапицерии

Близо 1400 работници ще бъдат освободени от трите завода на "АЛС България " ООД . Те ще бъдат консултирани от съвместни екипи на Агенцията по заетостта и Главната инспекция по труда за правата си да получат посреднически услуги и възможно най-бързо да получат нова работа, предаде БНР. Южноафриканският инвестирор в производството на кожени

В 11 области в страната е обявена грипна епидемия

Грипна епидемия от днес в Добрич, а от утре в Пловдив и в Софийска област. Така епидемията обхваща общо 11 области в страната. Над 590 са училищата в страната, които са затворени заради грипна ваканция, предаде БНТ.  От утре до петък децата в пловдивско излизат във ваканция, до края на седмицата няма да учат и учениците в Добрич.

Юристи: Арабаджиеви вече могат да се разпореждат с имотите си (Обновена)

Ветко и Маринела Арабаджиеви вече могат да се разпореждат с имотите си, да ги продават или да сменят собствеността им. Това обясниха юристи след решението на пловдивския административен съд от 14 януари т.г. С него се вдигат забрани и запори върху имоти и банкови сметки на фирмата на хотелиерския бос "Виктория груп корпорейшън".

Адвокатът на Живко Мартинов: Не мога да си обясня защо да се искат суджуци, а не пари

Бившият депутат Живко Мартинов престоя няколко часа в следствието. Той бе призован заедно с адвоката си по повод разследването за изнудване, придобило публичност като "суджукгейт". На излизане от сградата на следствието защитникът на Мартинов Христо Ботев обясни, че бившият депутат бил питан от разследващите по повод интервю,

"Атака": Разговори за евроизборите и водача на листата не са водени в "Обединени патриоти"

До момента разговори за предстоящите евроизбори не са водени в коалицията "Обединени патриоти - НФСБ, "Атака" и ВМРО" и съответно въпросът за водаческото място на евролистата не е поставян, заявяват от "Атака" в отговор на медийни публикации. "Разпространяваните откровени лъжи, че лидерът на "Атака" Волен Сидеров искал да води листата на

МОН: Пропуснатият по време на грипна ваканция материал ще се преструктурира

Пропуснатият по време на грипна ваканция материал ще бъде преструктуриран, за да не се допуска изоставане на учениците, съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието. Всеки учител ще трябва да прецени как да навакса уроците и да уведоми директора на училището. Дните без учебни занятия няма да бъдат отучвани.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber