Кръстьо Драгинов: Защо няма държавно училище за надарени деца, които искат да дълбаят в науката

https://www.24chasa.bg/novini/article/6537504 Кръстьо Драгинов: Защо няма държавно училище за надарени деца, които искат да дълбаят в науката Кръстьо Драгинов: Защо няма държавно училище за надарени деца, които искат да дълбаят в науката www.24chasa.bg
Златният медалист от национални състезания по химия Кръстьо Драгинов СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

От средното образование в България има полза, защото човек може да разбере в какво е добър

Висшето образование на медалистите да се поема напълно от държавата

Младежите да могат да специализират още от училище, казва студентът по медицина Кръстьо Драгинов

- На 31 октомври в. “24 часа” отличи 54 ученици със значителни постижения в науката и на международни олимпиади. Вие сте един от наградените, Кръстьо. Като наскоро завършил природо-математическата гимназия в Гоце Делчев, как оценявате предимствата и недостатъците на българското средно образование?

- От образованието в България има полза, защото човек може да разбере в какво е добър. Учим много предмети и наистина се набляга върху тях, поне в нашата гимназия. Така ученикът вижда кое му е интересно и с какво иска да се занимава в бъдеще. Най-малкото получава обща култура. Тя ще му бъде полезна във всяка сфера на живота. Недостатъците са от същото естество - наистина се набляга върху всичко. Говоря от моя гледна точка, но съм чувал и други олимпийци да говорят така за своите предмети. Аз бих искал да се наблегне върху химията, но един математик иска върху математиката, историкът иска върху историята. Може би там е проблемът. Когато си избрал това, което те влече и с което искаш да се занимаваш, другите предмети някак леко те спъват. Не може да се получи, ако учиш само в училище, тъй като класът е от много деца и всеки харесва нещо различно. Има множество школи и проекти. Министерството на образованието също организира такива школи, след като човек е достигнал до национален кръг. То отпуска средства и се правят в съответното училище за избрани ученици, с които учителите да се занимават.

Ако някой иска

наистина да

постигне нещо,

не става само

с училище,

тъй като трябва да се задълбочи. Това, което на мен ми беше много полезно, е подготовката ми в София в Химическия университет. Но тази подготовка е, след като ученикът се класира и за олимпийския кръг.

- Какви са вашите съвети за подобряването на системата?

- Може би трябва да се засилят подготовките по някои предмети, но ако това се направи, част от учениците няма да бъдат доволни. Трябва да се създадат повече школи, чрез които учениците да бъдат разпределени според своите знания и интереси, а не да се събират в един клас по 10 души. Тъй като от тях един е много по-напреднал, друг е много по-назад. Трябва да се съчетават нещата в групите.

- Ако бяхте министър, какво щяхте да направите?

- Бих създал например клас от ученици от цялата страна, не само от Гоце Делчев или София. С ученици, които са наистина добри в дадена област и искат да се развиват в нея. Това би могло да бъде държавно училище, в което да се събират такива деца. Да се занимават с дълбините на науката, а не с това, което е по регламент. То трябва да се плаща от държавата. Все пак ние, получавайки такова образование и явявайки се на олимпиада, представяме държавата. Добре ще бъде тя да ни спонсорира.

- Олимпийците получават ли достатъчно грижи от държавата?

- Да. Отпускат се пари за школи за нас. Предлагат ни се обучения и държавни стипендии. Не мога да се оплача по никакъв начин.

- Защо избрахте да учите медицина?

- Това е детската ми мечта. Идеята да помагам на другите и да имам знанието да го правя, ми вдъхва надежда за по-добро бъдеще. Това ще бъде най-голямото удоволствие за мен.

Искам да бъда

кардиохирург

Поне според мен сърцето е един от най-важните органи в човешкото тяло и има още какво да се разгадае за него. Например как да се намали честотата на инфарктите или атеросклерозата, изобщо всичко в сърдечносъдовата система. Ако не е кадриохирургията, то това би било само хирургия. Аз съм още в началото на моето следване и ще откривам още интересни факти за човешкото тяло. В бъдеще, ако нещо ме грабне, не знам дали ще устоя.

- Много от вашите връстници заминават в чужбина. Вие защо останахте?

- Ако човек иска да се развива, може да го направи навсякъде. Аз

искам да остана

в България,

защото е моя родина. Тук се чувствам най-добре и съм сигурен, че не сме по-назад от другите държави. И в образованието, и в икономиката, във всичко. Мотивите на всеки са различни. Чувал съм, че някои искат да пътуват, защото България била малка според представите им. Друг иска да получи по-добро образование. Не го разбирам. Това, което ние получаваме тук, поне за мен, е предостатъчно. Може някой ден да изляза навън, да получа някаква специализация в определена област, но винаги ще искам да се върна в моята родина.

- Какво трябва да се промени, за да остават повече млади хора у нас?

- Някои бягат от финансова гледна точка. Според тях, когато излязат навън и някой им даде стипендия, покривайки разходите за образованието, е по-добре. Може би държавата трябва да спонсорира някаква бройка студенти, които да бъдат, както е навън, с изцяло платено обучение. При нас част от сумата се поема от държавата. Трябва

да се създаде

фонд, който

да покрива

образованието

на част от изявените ученици, които са показали, че могат.

- А какво може да задържи лекарите у нас?

- И тук проблемът е свързан с финанси. В чужбина има развитие на новите технологии - нова апаратура. Но мои колеги, които завършват, вече говорят за технологии, които са единични в света, но които дори и български болници притежават. Разбира се - една за цяла България, но наистина я има и тук. Добре е, че някои излизат навън, за да се възползват от технологиите, но винаги е по-добре човек да връща тези знания в родината. На бъдещото поколение трябва да се обясни, че светът е широк и за всички, но България си е за българите. Преди си мислех, че болниците са много стари, че вътре мирише и не е приятно за стоене. Нищо подобно. Там, където съм влизал до момента, не е така. Болниците са ремонтирани. Последната, в която ходих, беше “Света Екатерина” и казаха, че е ремонтирана още през 2001 г., а вътре е много запазено. Може би в някои има нужда от пари за ремонт на сградите, но не мога да кажа, че това нещо не се прави.

Визитка:

- Роден в Гоце Делчев на 24 април 1998 г.

- Завършил природо-математическата гимназия “Яне Сандански”

- Студент по медицина в МУ - София

- Член на Асоциацията на студентите медици в България (АСМБ)

- Златен медалист на националните състезания по химия

- Владее руски и английски

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Вижте отговорите на матурата по български език и литература

Министерството на образованието и науката публикува верните отговори от матурата по български език и литература. Разказът "Косачи" на Елин Пелин беше темата на интерпретативното съчинение на въпрос №41. Зрелостниците работиха върху фаталния 13 вариант на матурата. Вижте тук матурата по БЕЛ и верните отговори.

Карадайъ от Бял извор: Помним нашите герои и следваме тяхната мисия - права, свободи и демокрация!

„Всяка година, ние се събираме, за да почетем жертвите на възродителния процес, които са героите на демокрацията. Те са нашите герои. Сега ние с достойнство се опитваме да водим тяхната борба и мисия. Да я продължаваме!“ Това заяви в ардинското село Бял извор лидерът на ДПС и водач на листата за европейските избори Мустафа Карадайъ на проведения

Габриел в Несебър: Гласът на България трябва да се чува още по-силно в Европа

„Важно е да кажем заедно „Да, искаме уважавана България в Европа, да, искаме Европа, която да усещаме във всяко училище, във всяко малко и средно предприятие, във всяко населено място“. Благодарение на Несебър и неговите жители знаем още колко по-силно трябва да се чува гласът на България. Като комисар по цифрова икономика и общество не мога да

Мария Габриел и Емил Радев поздравиха жителите на Владиславово за празника на варненския район

Водачът на листата на ГЕРБ и СДС за европейските избори Мария Габриел и кандидатът за евродепутат Емил Радев бяха сред гостите на тържеството, с което район „Владислав Варненчик“ чества своя празник, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. Навръх 21-ми май - Деня на светите равноапостоли Константин и Елена, в местността Ментеше бе отслужен водосвет,

Андрей Ковачев и Жечо Станков ще бъдат на събитие на ГЕРБ в парк "Овча купел"

Кандидатите за евродепутати Андрей Ковачев и Жечо Станков ще присъстват на хепънинг на ГЕРБ в парк "Овча купел", съобщиха от пресцентъра на партията. Кандидатите за евродепутати от листата на ГЕРБ и СДС Андрей Ковачев и Жечо Станков ще присъстват на хепънинг на ГЕРБ в парк „Овча купел“, който се организира от районната структура на партията.

Делото за свободата на Миню Стайков ще се решава през юни

Делото за мярката за неотклонение на алкохолния бос Миню Стайков ще се решава през юни, реши състав на Апелативния спецсъд.  Причината за това е, че днешното съдебно заседание се яви само едно вещо лице от общо четирима. След справка от кабинета на директора на "Пирогов" проф. Асен Балтов съдът обяви,

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Кабинетът осигури евросредства за възстановяване на видинската синагога

Правителството на Република България е осигурило европейски средства за възстановяването на Видинската Синагога, съобщават от община Видин, цитирани от БТА. С решение на МРРБ подаденото проектно предложение от община Видин "Реставрация и адаптация на Синагога Видин в туристически обект "Културен център "Жул Паскин" е одобрено по процедурата за

Поредица нещастия сполетели семейството на загиналата край Берковица

Тежката катастрофа край Берковица, при която загина 48-годишна жена от село Бързия, се оказа пореден трагичен епизод от лавина нещастия, сполетели цяло семейство в Берковско, предаде "Труд". В понеделник към 14,37 часа Нели 3. от село Бързия се блъсна с автомобила си "Тойота Ярис" в товарен "Фолксваген Транспортер" на път Е-79.

Европейската мрежа на жените лидери подкрепи Мария Габриел

Европейската мрежа на жените лидери, която включва над 300 жени на високо ниво в частни, обществени и академични области от 24 европейски държави изпрати официално писмо за подкрепа до водача на листата на ГЕРБ и СДС за изборите за членове на Европейския парламент и настоящ комисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел,

Инж. Мирослав Маринов е новият шеф на Изпълнителна агенция по горите

Инж. Мирослав Маринов е новият изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по горите, съобщиха от МЗХГ. Той е завършил Лесотехнически университет в София с придобита образователно-квалификационна степен магистър по "Горско стопанство" и специализация по "Ловно и рибно стопанство" през 2008 г. Магистър е и по международни икономически отношения и

Ивелина Василева: Не сме съгласни с Елена Йончева да се възобнови “Бургас - Александруполис"

„Няма как да се съглася с г-жа Елена Йончева, която изказва съжаление, че петролопроводът "Бургас - Александруполис" е проект, който сме изгубили. Напротив!“. Този статус публикува бургаският кандидат за евродепутат Ивелина Василева от ГЕРБ в профила си в социалната мрежа Фейсбук. Тя допълни, че „Този петролопровод не се случи,

2,5 млн. са активните шофьори, 95% от катастрофите - заради човешка грешка

Според данните на национално представено изследване, близо 2,5 млн. са активните шофьори в България, а човешкият фактор е сред основните причини за настъпване на пътнотранспортни произшествия. Затова е много важно да се изследват различните групи водачи, какви са основните грешки, които допускат на пътя, и какво е довело до тях.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber