Кръстьо Драгинов: Защо няма държавно училище за надарени деца, които искат да дълбаят в науката

https://www.24chasa.bg/novini/article/6537504 Кръстьо Драгинов: Защо няма държавно училище за надарени деца, които искат да дълбаят в науката Кръстьо Драгинов: Защо няма държавно училище за надарени деца, които искат да дълбаят в науката www.24chasa.bg
Златният медалист от национални състезания по химия Кръстьо Драгинов СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

От средното образование в България има полза, защото човек може да разбере в какво е добър

Висшето образование на медалистите да се поема напълно от държавата

Младежите да могат да специализират още от училище, казва студентът по медицина Кръстьо Драгинов

- На 31 октомври в. “24 часа” отличи 54 ученици със значителни постижения в науката и на международни олимпиади. Вие сте един от наградените, Кръстьо. Като наскоро завършил природо-математическата гимназия в Гоце Делчев, как оценявате предимствата и недостатъците на българското средно образование?

- От образованието в България има полза, защото човек може да разбере в какво е добър. Учим много предмети и наистина се набляга върху тях, поне в нашата гимназия. Така ученикът вижда кое му е интересно и с какво иска да се занимава в бъдеще. Най-малкото получава обща култура. Тя ще му бъде полезна във всяка сфера на живота. Недостатъците са от същото естество - наистина се набляга върху всичко. Говоря от моя гледна точка, но съм чувал и други олимпийци да говорят така за своите предмети. Аз бих искал да се наблегне върху химията, но един математик иска върху математиката, историкът иска върху историята. Може би там е проблемът. Когато си избрал това, което те влече и с което искаш да се занимаваш, другите предмети някак леко те спъват. Не може да се получи, ако учиш само в училище, тъй като класът е от много деца и всеки харесва нещо различно. Има множество школи и проекти. Министерството на образованието също организира такива школи, след като човек е достигнал до национален кръг. То отпуска средства и се правят в съответното училище за избрани ученици, с които учителите да се занимават.

Ако някой иска

наистина да

постигне нещо,

не става само

с училище,

тъй като трябва да се задълбочи. Това, което на мен ми беше много полезно, е подготовката ми в София в Химическия университет. Но тази подготовка е, след като ученикът се класира и за олимпийския кръг.

- Какви са вашите съвети за подобряването на системата?

- Може би трябва да се засилят подготовките по някои предмети, но ако това се направи, част от учениците няма да бъдат доволни. Трябва да се създадат повече школи, чрез които учениците да бъдат разпределени според своите знания и интереси, а не да се събират в един клас по 10 души. Тъй като от тях един е много по-напреднал, друг е много по-назад. Трябва да се съчетават нещата в групите.

- Ако бяхте министър, какво щяхте да направите?

- Бих създал например клас от ученици от цялата страна, не само от Гоце Делчев или София. С ученици, които са наистина добри в дадена област и искат да се развиват в нея. Това би могло да бъде държавно училище, в което да се събират такива деца. Да се занимават с дълбините на науката, а не с това, което е по регламент. То трябва да се плаща от държавата. Все пак ние, получавайки такова образование и явявайки се на олимпиада, представяме държавата. Добре ще бъде тя да ни спонсорира.

- Олимпийците получават ли достатъчно грижи от държавата?

- Да. Отпускат се пари за школи за нас. Предлагат ни се обучения и държавни стипендии. Не мога да се оплача по никакъв начин.

- Защо избрахте да учите медицина?

- Това е детската ми мечта. Идеята да помагам на другите и да имам знанието да го правя, ми вдъхва надежда за по-добро бъдеще. Това ще бъде най-голямото удоволствие за мен.

Искам да бъда

кардиохирург

Поне според мен сърцето е един от най-важните органи в човешкото тяло и има още какво да се разгадае за него. Например как да се намали честотата на инфарктите или атеросклерозата, изобщо всичко в сърдечносъдовата система. Ако не е кадриохирургията, то това би било само хирургия. Аз съм още в началото на моето следване и ще откривам още интересни факти за човешкото тяло. В бъдеще, ако нещо ме грабне, не знам дали ще устоя.

- Много от вашите връстници заминават в чужбина. Вие защо останахте?

- Ако човек иска да се развива, може да го направи навсякъде. Аз

искам да остана

в България,

защото е моя родина. Тук се чувствам най-добре и съм сигурен, че не сме по-назад от другите държави. И в образованието, и в икономиката, във всичко. Мотивите на всеки са различни. Чувал съм, че някои искат да пътуват, защото България била малка според представите им. Друг иска да получи по-добро образование. Не го разбирам. Това, което ние получаваме тук, поне за мен, е предостатъчно. Може някой ден да изляза навън, да получа някаква специализация в определена област, но винаги ще искам да се върна в моята родина.

- Какво трябва да се промени, за да остават повече млади хора у нас?

- Някои бягат от финансова гледна точка. Според тях, когато излязат навън и някой им даде стипендия, покривайки разходите за образованието, е по-добре. Може би държавата трябва да спонсорира някаква бройка студенти, които да бъдат, както е навън, с изцяло платено обучение. При нас част от сумата се поема от държавата. Трябва

да се създаде

фонд, който

да покрива

образованието

на част от изявените ученици, които са показали, че могат.

- А какво може да задържи лекарите у нас?

- И тук проблемът е свързан с финанси. В чужбина има развитие на новите технологии - нова апаратура. Но мои колеги, които завършват, вече говорят за технологии, които са единични в света, но които дори и български болници притежават. Разбира се - една за цяла България, но наистина я има и тук. Добре е, че някои излизат навън, за да се възползват от технологиите, но винаги е по-добре човек да връща тези знания в родината. На бъдещото поколение трябва да се обясни, че светът е широк и за всички, но България си е за българите. Преди си мислех, че болниците са много стари, че вътре мирише и не е приятно за стоене. Нищо подобно. Там, където съм влизал до момента, не е така. Болниците са ремонтирани. Последната, в която ходих, беше “Света Екатерина” и казаха, че е ремонтирана още през 2001 г., а вътре е много запазено. Може би в някои има нужда от пари за ремонт на сградите, но не мога да кажа, че това нещо не се прави.

Визитка:

- Роден в Гоце Делчев на 24 април 1998 г.

- Завършил природо-математическата гимназия “Яне Сандански”

- Студент по медицина в МУ - София

- Член на Асоциацията на студентите медици в България (АСМБ)

- Златен медалист на националните състезания по химия

- Владее руски и английски

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Лекари: Да влезе в закона, че за рак няма да се дава най-евтиното лекарство

Изрично да се разпише в Закона за бюджета на здравната каса, че принципът да се изписва най-евтиното лекарство няма да важи при лечение на рак. Това поиска гилдията на онколозите пред парламентарната здравна комисия в четвъртък. Зам.-министър Жени Начева и шефът на касата д-р Дечо Дечев заявиха преди седмица,

Взривът в Хитрино е станал минути след изключване на контактната мрежа (Обзор)

Експерти потвърдиха, че от горяща печка е дошла искрата, опожарила влаковата композиция Съдът в Шумен постави допълнителни въпроси към експертите за състоянието на железния път и на стрелките №1 и 5 Контактната мрежа не е причина за възпламеняването на изтеклия газ от пробитата при дерайлирането цистерна №10 край Хитрино.

Майката на Деница след оневиняването на всички за двете мъртви момичета на ул. “Алабин” : Пак убиха и нас, и децата

Основният свидетел по делото живее на метри от Съдебната палата, но дълги години не можеше да бъде открит Онемях, като чух присъдата. Отново убиха децата, но и нас за кой ли път. Така през сълзи Александрина Ченишева, майка на премазаната от рухналата сграда на ул. “Алабин” 39 Деница Ченишева, лаконично коментира присъдата на Софийския градски

5 години затвор за психотормоз у дома, ще предупреждават жертвата, ако насилникът излезе (Обзор)

Депутатите обърнаха дебата в спор за семейните и християнските ценности Психическият тормоз в домашни условия да се наказва с до 5 години затвор. Прокурор да преследва нанасянето на средни и тежки телесни повреди като престъпление от общ характер. А жертвите да бъдат уведомявани, ако нападателят им излезе или избяга от затвора,

Лекарства откраднати от хематологията, сред тях тези, за които разследват депутат

- Апашите влезли през външната врата на болничната аптека, заглушили СОТ-а - Атакували единствено стаята със скъпите медикаменти за клинични проучвания Лекарства за клинични изпитвания, които е използвал бившият директор и настоящ депутат проф. Георги Михайлов, са откраднати от аптеката на националната хематологична болница, научи “24 часа”.

Цветанов: Системната политическа атака на БСП към нас е изградена с фалшиви новини

Днес фалшивите новини са най-голямото предизвикателство. От БСП много умело ги използват, за да ни атакуват ежедневно. Така те успяват да създават напрежение в обществото и да ни карат да влизаме в обяснителен режим, отсявайки непрекъснато истината от лъжата. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Кои са кметовете отличници на 2018 г.? (Снимки)

Кмет на годината е Пламен Стоилов на Русе, а на гражданите - Атанас Камбитов на Благоевград 30 кметове на малки средни и големи общини бяха отличени в конкурса “Кмет на годината”, който се провежда за шести път. Призовете бяха раздадени в 10 категории на церемония в НДК. Наградата “Кмет на годината” за голяма община получи кметът на Русе Пламен

Фандъкова: Утре оставете личните си коли и ползвайте градски транспорт

Софиянци да оставят в петък личните си автомобили и да ползват градски транспорт, за да допринесат за по-чист въздух. Това призова столичният кмет Йорданка Фандъкова, след като получи наградата за голяма община в категорията “Паркове и екотранспорт” в конкурса кмет на годината. За първи път в петък ще се проведе инициативата “Ден за по-чист

Протестърът с руския джип: В неделя съм с жигула или на колело

Най-популярният водач на протести в България Мартин Пенчев от Поморие, който се появи на автошествие в Бургас с джип кубче с руска регистрация, смята да го смени със стара жигула или колело на протеста в неделя, 18 ноември. "Хванаха се за джипа, щом това е зрелищно за медиите, добре. Но пишат, че съм бил племенник на Бенчо Бенчев.

Протестиращи отново затвориха пътен възел "Даскалово" и автомагистрала "Люлин"

Недоволни перничани и тази вечер блокираха пътен възел "Даскалово" и автомагистрала "Люлин". Те отново настояват за по-висок стандарт на живот и реформи в правителството. Разрешение за протеста не е искано и не е давано от община Перник, предава БТА. Междувременно ОД на МВР разпространи позиция, в която заявява,

Вижте ограниченията по пътищата на страната за утре

Информация за състоянието на републиканските пътища за 16.11.2018 г. І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: През следващото денонощие над по-голямата част от страната ще бъде предимно облачно. В Северна България и източните райони ще има превалявания от слаб дъжд, в Предбалкана и Североизточна България от дъжд и сняг.

Бисер Петков: Проблемите и исканията на протестиращите майки се удовлетворяват

Проблемите и исканията на майките с деца с увреждания се удовлетворяват. Правителството предприе законодотателни инициативи, за които да се гарантират правата на хората с увреждания. Това заяви социалният министър Бисер Петков в предаването "Още от деня" по БНТ. "Вчера на второ четене беше приет проектозакона за хората с увреждания.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber