Кремъл плащал милиарди на туитър и фейсбук (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6535680 Кремъл плащал милиарди на туитър и фейсбук (Обзор) Кремъл плащал милиарди на туитър и фейсбук (Обзор) www.24chasa.bg
Владимир Путин СНИМКА: РОЙТЕРС

- Световни лидери и богаташи лъсват с офшорки в райски досиета

- “Парадайз пейпърс” разкриват офшорните финансови операции на около 120 политици от 50 страни, обслужвани от адвокатската кантора “Епълби” от Бермудските острови

- Документите са хакнати от базата на кантората и отново, както при “Панама пейпърс”, са предоставени на германския “Зюддойче цайтунг”

Нов теч на информация от адвокатска кантора в офшорна зона, обслужваща най-богатите и могъщи хора в света, разкри как руски пари влияят на най-големите социални мрежи “Фейсбук” и “Туитър”.

“Парадайз пейпърс” (досиета от рая - б.р.) разкриват за офшорните финансови операции на около 120 политици от 50 страни, обслужвани от адвокатската кантора “Епълби” от Бермудските острови.

Достъп до документите е получил германският в. “Зюддойче цайтунг”, който ги е споделил с международната журналистическа разследваща организация ICIJ, в. “Гардиан”, Би Би Си, WDR, “Монд” и в. “Ню Йорк таймс”.

Става дума за

около 13,4

милиона

документа

на кантората, които са били копирани от неизвестен засега хакер и пратени на вестника. 

Данните от публикуваните документи показват още и отношенията между финансови компании, които са собственост на Кремъл, и инвестициите в туитър и фейсбук.

През 2011 г. инвестиционен фонд, управляван от руския магнат Юри Милнер, получил 191 млн. долара от руската банка ВТБ и ги инвестирал в туитър. В публикацията си “Зюддойче цайтунг” нарича ВТБ “черната каса за стратегически цели на Путин”. От друг близък до Кремъл концерн - “Газпром”, Милнер получил пари за инвестиция във “Фейсбук”. Друга сума той вложил в “Туитър”.

И в двата случая Милнер работил с офшорни фирми, които прикривали следите на капиталите. Дъщерна на “Газпром” фирма - пощенска кутия на име “Кантон Сървисис”, превежда парите на дъщерна фирма на инвестиционния фонд на Милнер “Дигитал Скай Технолоджис”. Пред “Ню Йорк таймс” Милнер не оспорва това: “Това са просто сделки!”

Фейсбук също реагира, като обясни, че инвестицията не дава право на активна намеса в делата на фирмата.

Самият журналистически консорциум обяви, че “съществуват легитимни начини за използване на офшорни компании и тръстове”.

“Не се опитваме да намекнем, че някои лица, компании или други структури, фигуриращи в базата данни на Международния консорциум за журналистически разследвания, създаден въз основа на “течове” за офшорките, обезателно са нарушили закона или са действали по друг неправилен начин”, се казва в съобщение за медиите, съпровождащо публикацията на новите разкрития.

Разследването “Парадайз пейпърс” наподобява много предишния голям журналистически удар - “Панама пейпърс”, в който

с участие на

в. “24 часа” бяха

открити и

български имена

Международният консорциум от 300 репортери, сред които и Алексения Димитрова от вестник “24 часа”, спечели Пулицър за разследването “Панама пейпърс” за офшорните сметки на знаменитости.

Разследването бе най- голямото изтичане на тайна информация в историята. Единственият български партньор на консорциума от журналисти бе в “24 часа”.

Разкритията тогава се базираха на документи от адвокатската кантора “Мосак Фонсека” от Панама. Документите бяха хакнати и пратени отново на “Зюддойче цайтунг”.

Към “Парадайз пейпърс” сега се прибавят и документи от още 19 офшорни зони. Как точно обаче журналистите се сдобиват с тях, остава тайна, както бе и с Панамските досиета. 

В “Парадайз пейпърс” изплуват имена на политици от ранга на кралица Елизабет Втора, търговския министър на САЩ Уилбър Рос,

канадския

премиер

Джъстин Трюдо,

бившия канцлер

Герхард

Шрьодер,

дузина съветници и спонсори на Доналд Тръмп, компании като “Алианц” и “Сикст”, американската “Найк”, “Юбер”, “Уърлпул”. Има документи за зет на Путин, попзвездите Боно и Мадона. Довереник на канадския премиер Трюдо също се оказва замесен в съмнителни офшорни сделки, както и президентите на Колумбия и Либерия.

Руски богаташи използвали услугите на “Епълби”,

за да купуват

по-евтино лични

самолети

Бившият канцлер Герхард Шрьодер ползвал адвокатската кантора в периода, когато бе независим съветник на руско-британския TNK-BP. Освен него към “Епълби” са се обръщали и едни от най-богатите германци - Курт Енгелхорн и Паул Гаузелман.

Енгелхорн продаде своя фармацевтичен концерн преди години за сума, възлизаща на милиарди евро, като успя чрез сложни операции да укрие по-голяма част от тях от данъчните. Гузелман пък притежава най-големите казина и игрални къщи в Германия.

Германското

правителство

вече поиска

документите от

разследването

То настоя те да бъдат предадени и на данъчните служби. При “Панама пейпърс” “Зюддойче цайтунг” не пожела да сътрудничи с държавните власти. Не е ясно как ще реагира сега. Вестникът уточни, че инвестирането в офшорна зона не е автоматично престъпление. При панамските разкрития обаче въпреки това имаше вълна от сериозни последствия като оставката на исландския премиер Зигмундур Гунлаугсон и отстраняването на пакистанския премиер Наваз Шариф.

Кралица Елизабет II вложила

10 милиона паунда в офшорка

Едно от най-шокиращите разкрития на досиетата е свързано с името на британската кралица Елизабет II. Според Би Би Си кралицата е вложила 10 милиона паунда в офшорни сметки. През периода 2004-2005 г. парите на Елизабет II били вложени във фондове, регистрирани на Каймановите и Бермудските острови. 

Става дума за пари, които кралицата е спечелила от нейното херцогство Ланкастър, в което има имоти за 500 млн. паунда. Британското радио подчертава, че в тези операции “няма нищо незаконно и няма предположения, че кралицата не си плаща данъците, но може да възникне въпросът трябва ли монархът да инвестира в офшорки”.

“Нашата инвестиционна стратегия се основава на препоръките на нашите инвестиционни консултанти. Херцогството инвестира средства само в много уважавани инвестиционни фондове, следвайки категоричните препоръки на нашите инвестиционни консултанти”, поясни директорът на финансовата служба на херцогството Крис Едкок.

Самата кралица едва ли е знаела къде и как точно се инвестират парите ѝ, но нейните подопечни – със сигурност, става ясно от документите. Те са получавали редовно подробни доклади от кайманския си фонд. В един от докладите те са били уведомени, че част от парите ще се вложат в купуването на акции от фирми за домакинска техника във Великобритания. Така кралицата се оказва съсобственик на една от най-големите вериги за домакинска техника “Брайтхауз”, която има доста съмнителна слава на Острова. Причина за това е търговският ѝ модел, осигуряващ 100-процентова печалба от продажбите. Тя предоставя уреди на изплащане, като вместо наведнъж сумата се заплаща за около година по 3-4 паунда седмично. В крайна сметка една прахосмукачка излиза близо 330 паунда вместо нормалната ѝ цена от 120.

Елизабет Втора нареди управлението на финансите ѝ да сътрудничи по разясняване на всички детайли около скандала.

 

Опасни връзки! Министърът на търговията на Тръмп

правел бизнес със зетя на Путин

Министърът на търговията на САЩ Уилбър Рос е имал бизнес отношения със зетя на руския президент Владимир Путин Кирил Шамалов, става ясно от документите. 

Шамалов е женен за по-малката дъщеря на Путин Екатерина Тихонова. Двамата притежават фирми за около 2 млрд. долара, най-вече от голям дял в компания за газ и петрол, която Шамалов е придобил от друг приятел на Путин, Генадий Тимченко. Рос притежава дял в корабоплавателната компания “Навигатор”. Тя пък има бизнес отношения със “Сибур” - руска газова компания, в която съдружник е Шамалов.

Милиардерът Рос запази собствеността си в "Навигатор" дори след встъпването си в длъжност тази година. Според разследването той вероятно има изгода от руски фирми, на част от които са наложени санкции. От 2014 година досега "Навигатор" е получила 68 млн. долара от "Сибур". Рос е близък приятел на Тръмп и е известен като Краля на банкрутите – той печели парите си от изкупуването на фалирали фирми и предприятия. Бе член на Демократическата партия, но през 2012-а подкрепи Ромни, а после и Тръмп. С Тръмп се познават отдавна – още като банкер от “Ротшилд енд сън” Рос се грижи за казиното “Тадж Махал” на Тръмп. То имаше три милиарда дългове, но вместо да премине в ръцете на кредиторите, Рос ги убеди да дадат още един шанс на Тръмп и той успя да го изправи на крака. Смята се, че постът търговски министър му е даден в знак на благодарност за тази намеса.

Разкритията на консорциума от журналисти хвърлят светлина върху офшорните сметки и на друга знакова фигура - Гари Кох, съветник по икономическите въпроси на Доналд Тръмп. Според документите между 2002 г. и 2006 г. той е бил или президент, или вицепрезидент на 22 офшорки на Бермудските острови. Те пък са в тесни връзки с “Голдман Сакс” - една от най-старите инвестиционни банки в света.

По темата:

"24 часа" беше единствената българска медия, която бе част от разследването на ICIJ Panama Papers, чрез Алексения Димитрова. Виж публикуваните материали по темата тук.

"24 часа" бе единствената българска медия и по друго разследване на ICIJ - Offshore leaksиж публикациите тук. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Свят

2 години затвор за българин заради интернет измами във Великобритания

Българин е осъден на девет години затвор във Великобритания заради интернет измами, от които може да са пострадали половин милион души и които са нанесли щети за 41,6 милиона британски лири, съобщава сайтът cps.gov.uk. Българинът, на 37 години, с инициали С.Д., беше екстрадиран във Обединеното кралство,

Малта започна публично разследване на убийството на журналистката Дафне Галиция

Правителството на Малта е започнало публично разследване на убийството на журналистката Дафне Каруана Галиция, извършено през октомври 2017 г., предаде ДПА. Разследването ще бъде водено от бившия съдия Михаел Малия и ще трябва да установи дали убийството е можело да бъде предотвратено. В доклад на Съвета на Европа, публикуван по-рано тази година,

Четирима загинаха в Тексас при наводнения, предизвикани от бурята Имелда

Четирима души са загинали в наводненията, които предизвикаха останките от тропическата буря Имелда, които удариха американския щат Тексас в четвъртък и петък, съобщи Асошиейтед прес. Бурята предизвика наводнения и в части от югозападна Луизиана, припомня БТА. Основен мост над река Сан Хасинто беше затворен,

САЩ изпращат допълнителни военни сили в Саудитска Арабия и ОАЕ

Пентагонът обяви в петък, че Съединените щати ще изпратят допълнителни военни сили и оборудване в Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ), за да подсилят сигурността им, като поне засега президентът Доналд Тръмп е взел решение да не нанася незабавен военен удар срещу Иран в отговор на атаката срещу саудитската петролна индустрия,

Отмениха над 200 полета в Япония заради тайфуна Тапа

Японските авиокомпании отмениха днес най-малко 204 вътрешни полета заради приближаването на тайфуна Тапа към южните райони на страната, съобщи ТАСС, като се позовава на телевизия Ен Ейч Кей. Промените в разписанията засягат предимно маршрутите, свързващи островите в южната префектура Окинава с основната част на Япония, предава БТА.

Тръмп поискал от Зеленски да разследва сина на бившия вицепрезидент Джо Байдън

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е поискал от украинския си колега Володимир Зеленски да започне разследване срещу сина на бившия вицепрезидент Джо Байдън, съобщи Асошиейтед прес, като се позовава на неназован източник. Джо Байдън е един от вероятните съперници на Тръмп на следващите президентски избори.

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Свят

„Единен Китай" е общопризнат принцип от международната общност

На 20 септември Република Кирибати стана втората държава през изминалата седмица след Соломоновите острови, обявили прекъсване на т.н. дипломатически отношения с Тайван. До този момент остават 15 държави, поддържащи „официални връзки" с китайския остров. Като суверенни държави, Кирибати и Соломоновите острови взеха това важно решение,

Над един милион души се включиха в климатичните протести в Германия

Около 1,4 милион души се събраха в редица градове в Германия за днешния ден на световни протести срещу бездействието на правителствата пред климатичните промени, предаде ДПА, цитирана от БТА.  Според организаторите в Берлин са се събрали 270 000 души, а по данни на полицията - над 100 000. Трима активисти застанаха пред Бранденбургската врата

Тръмп: Китай в известен смисъл е заплаха за целия свят

Китай в известен смисъл е заплаха за целия свят поради стремителното развитие на въоръжените си сили, заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп пред журналисти на среща с австралийския премиер Скот Морисън в Белия дом, предаде ТАСС, цитирана от БТА.  "Китай несъмнено в известен смисъл е заплаха за света

Съдът на ЕС отхвърли жалба срещу санкциите, наложени от съюза на Венецуела

Съдът на Европейския съюз отхвърли днес жалба срещу санкциите, наложени от съюза на Венецуела през ноември 2017 г., предаде Франс прес, цитирана от БТА.  Наказателните мерки включват ембарго върху оръжията и оборудване, което може да бъде използвано с цел репресии срещу венецуелската опозиция. Венецуела стана първата латиноамериканска страна

Солун под вода, евакуират хора (обзор)

Външно: няма засегнати българи от пороите в Северна Гърция Поройни дъждове предизвикаха големи наводнения в Солун. Десетки къщи са наводнени, шофьори бяха блокирани в наводнените улици. Пожарната служба е получила над 150 повиквания, изпомпана е водата от 17 къщи, пише в. “Катимерини”. По време на бурята в нощта срещу петък пожарникари евакуираха

18-годишен българин почина в Германия, наръган с нож на улицата

18-годишен български студент е починал в Германия след наръгване с нож, съобщи merkur.de. Германската полиция издирва неизвестния извършител на убийството. Студентът е бил намерен на улица в германския град Карлскрон вчера и е починал в болницата, съобщава полицията. Младежът е живеел със семейството си в градчето

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber