Кремъл плащал милиарди на туитър и фейсбук (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6535680 Кремъл плащал милиарди на туитър и фейсбук (Обзор) Кремъл плащал милиарди на туитър и фейсбук (Обзор) www.24chasa.bg
Владимир Путин СНИМКА: РОЙТЕРС

- Световни лидери и богаташи лъсват с офшорки в райски досиета

- “Парадайз пейпърс” разкриват офшорните финансови операции на около 120 политици от 50 страни, обслужвани от адвокатската кантора “Епълби” от Бермудските острови

- Документите са хакнати от базата на кантората и отново, както при “Панама пейпърс”, са предоставени на германския “Зюддойче цайтунг”

Нов теч на информация от адвокатска кантора в офшорна зона, обслужваща най-богатите и могъщи хора в света, разкри как руски пари влияят на най-големите социални мрежи “Фейсбук” и “Туитър”.

“Парадайз пейпърс” (досиета от рая - б.р.) разкриват за офшорните финансови операции на около 120 политици от 50 страни, обслужвани от адвокатската кантора “Епълби” от Бермудските острови.

Достъп до документите е получил германският в. “Зюддойче цайтунг”, който ги е споделил с международната журналистическа разследваща организация ICIJ, в. “Гардиан”, Би Би Си, WDR, “Монд” и в. “Ню Йорк таймс”.

Става дума за

около 13,4

милиона

документа

на кантората, които са били копирани от неизвестен засега хакер и пратени на вестника. 

Данните от публикуваните документи показват още и отношенията между финансови компании, които са собственост на Кремъл, и инвестициите в туитър и фейсбук.

През 2011 г. инвестиционен фонд, управляван от руския магнат Юри Милнер, получил 191 млн. долара от руската банка ВТБ и ги инвестирал в туитър. В публикацията си “Зюддойче цайтунг” нарича ВТБ “черната каса за стратегически цели на Путин”. От друг близък до Кремъл концерн - “Газпром”, Милнер получил пари за инвестиция във “Фейсбук”. Друга сума той вложил в “Туитър”.

И в двата случая Милнер работил с офшорни фирми, които прикривали следите на капиталите. Дъщерна на “Газпром” фирма - пощенска кутия на име “Кантон Сървисис”, превежда парите на дъщерна фирма на инвестиционния фонд на Милнер “Дигитал Скай Технолоджис”. Пред “Ню Йорк таймс” Милнер не оспорва това: “Това са просто сделки!”

Фейсбук също реагира, като обясни, че инвестицията не дава право на активна намеса в делата на фирмата.

Самият журналистически консорциум обяви, че “съществуват легитимни начини за използване на офшорни компании и тръстове”.

“Не се опитваме да намекнем, че някои лица, компании или други структури, фигуриращи в базата данни на Международния консорциум за журналистически разследвания, създаден въз основа на “течове” за офшорките, обезателно са нарушили закона или са действали по друг неправилен начин”, се казва в съобщение за медиите, съпровождащо публикацията на новите разкрития.

Разследването “Парадайз пейпърс” наподобява много предишния голям журналистически удар - “Панама пейпърс”, в който

с участие на

в. “24 часа” бяха

открити и

български имена

Международният консорциум от 300 репортери, сред които и Алексения Димитрова от вестник “24 часа”, спечели Пулицър за разследването “Панама пейпърс” за офшорните сметки на знаменитости.

Разследването бе най- голямото изтичане на тайна информация в историята. Единственият български партньор на консорциума от журналисти бе в “24 часа”.

Разкритията тогава се базираха на документи от адвокатската кантора “Мосак Фонсека” от Панама. Документите бяха хакнати и пратени отново на “Зюддойче цайтунг”.

Към “Парадайз пейпърс” сега се прибавят и документи от още 19 офшорни зони. Как точно обаче журналистите се сдобиват с тях, остава тайна, както бе и с Панамските досиета. 

В “Парадайз пейпърс” изплуват имена на политици от ранга на кралица Елизабет Втора, търговския министър на САЩ Уилбър Рос,

канадския

премиер

Джъстин Трюдо,

бившия канцлер

Герхард

Шрьодер,

дузина съветници и спонсори на Доналд Тръмп, компании като “Алианц” и “Сикст”, американската “Найк”, “Юбер”, “Уърлпул”. Има документи за зет на Путин, попзвездите Боно и Мадона. Довереник на канадския премиер Трюдо също се оказва замесен в съмнителни офшорни сделки, както и президентите на Колумбия и Либерия.

Руски богаташи използвали услугите на “Епълби”,

за да купуват

по-евтино лични

самолети

Бившият канцлер Герхард Шрьодер ползвал адвокатската кантора в периода, когато бе независим съветник на руско-британския TNK-BP. Освен него към “Епълби” са се обръщали и едни от най-богатите германци - Курт Енгелхорн и Паул Гаузелман.

Енгелхорн продаде своя фармацевтичен концерн преди години за сума, възлизаща на милиарди евро, като успя чрез сложни операции да укрие по-голяма част от тях от данъчните. Гузелман пък притежава най-големите казина и игрални къщи в Германия.

Германското

правителство

вече поиска

документите от

разследването

То настоя те да бъдат предадени и на данъчните служби. При “Панама пейпърс” “Зюддойче цайтунг” не пожела да сътрудничи с държавните власти. Не е ясно как ще реагира сега. Вестникът уточни, че инвестирането в офшорна зона не е автоматично престъпление. При панамските разкрития обаче въпреки това имаше вълна от сериозни последствия като оставката на исландския премиер Зигмундур Гунлаугсон и отстраняването на пакистанския премиер Наваз Шариф.

Кралица Елизабет II вложила

10 милиона паунда в офшорка

Едно от най-шокиращите разкрития на досиетата е свързано с името на британската кралица Елизабет II. Според Би Би Си кралицата е вложила 10 милиона паунда в офшорни сметки. През периода 2004-2005 г. парите на Елизабет II били вложени във фондове, регистрирани на Каймановите и Бермудските острови. 

Става дума за пари, които кралицата е спечелила от нейното херцогство Ланкастър, в което има имоти за 500 млн. паунда. Британското радио подчертава, че в тези операции “няма нищо незаконно и няма предположения, че кралицата не си плаща данъците, но може да възникне въпросът трябва ли монархът да инвестира в офшорки”.

“Нашата инвестиционна стратегия се основава на препоръките на нашите инвестиционни консултанти. Херцогството инвестира средства само в много уважавани инвестиционни фондове, следвайки категоричните препоръки на нашите инвестиционни консултанти”, поясни директорът на финансовата служба на херцогството Крис Едкок.

Самата кралица едва ли е знаела къде и как точно се инвестират парите ѝ, но нейните подопечни – със сигурност, става ясно от документите. Те са получавали редовно подробни доклади от кайманския си фонд. В един от докладите те са били уведомени, че част от парите ще се вложат в купуването на акции от фирми за домакинска техника във Великобритания. Така кралицата се оказва съсобственик на една от най-големите вериги за домакинска техника “Брайтхауз”, която има доста съмнителна слава на Острова. Причина за това е търговският ѝ модел, осигуряващ 100-процентова печалба от продажбите. Тя предоставя уреди на изплащане, като вместо наведнъж сумата се заплаща за около година по 3-4 паунда седмично. В крайна сметка една прахосмукачка излиза близо 330 паунда вместо нормалната ѝ цена от 120.

Елизабет Втора нареди управлението на финансите ѝ да сътрудничи по разясняване на всички детайли около скандала.

 

Опасни връзки! Министърът на търговията на Тръмп

правел бизнес със зетя на Путин

Министърът на търговията на САЩ Уилбър Рос е имал бизнес отношения със зетя на руския президент Владимир Путин Кирил Шамалов, става ясно от документите. 

Шамалов е женен за по-малката дъщеря на Путин Екатерина Тихонова. Двамата притежават фирми за около 2 млрд. долара, най-вече от голям дял в компания за газ и петрол, която Шамалов е придобил от друг приятел на Путин, Генадий Тимченко. Рос притежава дял в корабоплавателната компания “Навигатор”. Тя пък има бизнес отношения със “Сибур” - руска газова компания, в която съдружник е Шамалов.

Милиардерът Рос запази собствеността си в "Навигатор" дори след встъпването си в длъжност тази година. Според разследването той вероятно има изгода от руски фирми, на част от които са наложени санкции. От 2014 година досега "Навигатор" е получила 68 млн. долара от "Сибур". Рос е близък приятел на Тръмп и е известен като Краля на банкрутите – той печели парите си от изкупуването на фалирали фирми и предприятия. Бе член на Демократическата партия, но през 2012-а подкрепи Ромни, а после и Тръмп. С Тръмп се познават отдавна – още като банкер от “Ротшилд енд сън” Рос се грижи за казиното “Тадж Махал” на Тръмп. То имаше три милиарда дългове, но вместо да премине в ръцете на кредиторите, Рос ги убеди да дадат още един шанс на Тръмп и той успя да го изправи на крака. Смята се, че постът търговски министър му е даден в знак на благодарност за тази намеса.

Разкритията на консорциума от журналисти хвърлят светлина върху офшорните сметки и на друга знакова фигура - Гари Кох, съветник по икономическите въпроси на Доналд Тръмп. Според документите между 2002 г. и 2006 г. той е бил или президент, или вицепрезидент на 22 офшорки на Бермудските острови. Те пък са в тесни връзки с “Голдман Сакс” - една от най-старите инвестиционни банки в света.

По темата:

"24 часа" беше единствената българска медия, която бе част от разследването на ICIJ Panama Papers, чрез Алексения Димитрова. Виж публикуваните материали по темата тук.

"24 часа" бе единствената българска медия и по друго разследване на ICIJ - Offshore leaksиж публикациите тук. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Свят

Доналд Тръмп се яви на ежегодния си
медицински преглед

Доналд Тръмп се яви на ежегодния си медицински преглед

Днес следобед 73-годишният американски президент Доналд Тръмп посети военна болница "Уолтър Рийд" близо до Вашингтон за годишния си медицински преглед, предаде Франс прес, цитирана от БТА.  Предишното му явяване на преглед беше през февруари тази година, но според Белия дом този път той е решил да избърза заради ангажиментите си в предизборната

Марк Еспър СНИМКА: Ройтерс

САЩ и Южна Корея отлагат военни учения в опит за мир с Пхенян

САЩ и Южна Корея обявиха днес, че ще отложат съвместните си военни учения, насрочени по-късно този месец, в опит да се насърчат изпадналите в застой усилия за мир със Северна Корея, предаде Ройтерс. Не разглеждам това като отстъпка, виждам в него добронамерено усилие за постигане на мир, заяви министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър

СНИМКА: Ройтерс

23 убити при протестите в Боливия

Четирима души са били убити вчера при протестите в Боливия, с което жертвите от началото на кризата в края на октомври стават най-малко 23, съобщи Междуамериканската комисия по правата на човека (CIDH), цитирана от Франс прес и БТА.  От петък насам са убити девет души и ранени най-малко 122-ма, посочи в акаунта си в Туитър комисията

Снимки: Ройтерс

Тайните на "Черния стадион" в Рака: Домът на ужасите на ИДИЛ (Снимки)

Рака, Сирия, стадионът там винаги го наричат "Черният стадион" заради тъмната бетонна конструкция, но това име придобива съвсем ново значение, ставайки арена на зверствата на Ислямска държава". На стените на стадиона могат да бъдат видени изрисуваните черните знамена на най-голямата терористична организация.

СНИМКА: Pixabay

Земетресение с магнитуд 4,4 по Рихтер разлюля Анталия

Земетресение с магнитуд 4,4 по Рихтер е разлюляло тази вечер курортния център Анталия на източното Средиземноморие, съобщи БТА. По данни на сеизмичната обсерватория Кандилли трусът е станал на дълбочина 69,5 км. в 21.14 часа местно време. Епицентърът му е бил в селището Елмалъ, окръг Анталия. От правителствената Служба за действия при природни

Снимка РОЙТЕРС

Размирици избухнаха в Иран заради повишаването на цената на горивото

Полицията за борба с безредиците и силите за сигурност влязоха в сблъсъци с демонстранти днес в Техеран и други ирански градове. Това съобщиха ирански информационни агенции, цитирани от Ройтерс, предаде БТА. Демонстрантите скандираха антиправителствени лозунги ден след като правителството повиши цената на бензина с 50 процента и въведе ограничения

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Свят

Снимки РОЙТЕРС

Над 200 000 протестираха в Прага срещу премиера Бабиш

Над 200 000 чехи се събраха днес в Прага, за да поискат оставката на премиера милиардер Андрей Бабиш, съобщи Франс прес, цитирана от БТА. Бабиш е обвиняван в корупция и срещу него се води разследване на Европейската комисия по подозрение в конфликт на интереси заради холдинга му "Агроферт". Председателят на правителството на Чехия отхвърля тези

Николас Мадуро СНИМКА: Ройтерс

Противници и поддръжници на Мадуро излязоха на демонстрации във Венецуела

Голям брой демонстранти, развяващи знамена и надуващи свирки, се събраха днес във Венецуела. Те са предвождани от опозиционера Хуан Гуайдо, който отправи призив за масов протест за сваляне на президента Николас Мадуро от власт, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. "Победата ни днес се изразява в това

Снимка: Pixabay

Преговорите за бюджет 2020 на ЕС в задънена улица, продължават в понеделник

Преговорите за бюджета на ЕС за 2020 година попаднаха в задънена улица заради разногласия между страните членки и Европейския парламент и ще бъдат възобновени в понеделник, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Двете страни преговаряха до късно през нощта, но прекратиха разговорите без споразумение, съобщи ЕП в комюнике

Снимка РОЙТЕРС

Индия извърши изпитание с балистична ракета, способна да носи ядрен заряд

Индия извърши днес изпитателно изстрелване на балистична ракета "Агни-2", която е способна да носи различни видове бойни глави, включително ядрена, съобщи ТАСС, позовавайки се на в. "Дейли експрес", предаде БТА. Според публикацията изпитанията са извършени на полигона в източния щат Одиша и са преминали успешно

Александър Вучич СНИМКА: РОЙТЕРС

Вучич: От понеделник ще работя с пълна сила

Сръбският президент Александър Вучич, който снощи бе приет в болница заради сърдечно-съдови проблеми, съобщи, че от понеделник - 18 ноември, ще продължи да изпълнява задълженията си, предаде ТАСС, цитирана в БТА. Благодаря на лекарите и другите служители във Военномедицинската академия. Благодаря на всички, които се разтревожиха

СНИМКА: Ройтерс

Бар за кислород предлага глътка спасение от смога в Делхи

В разгара на смога в индийската столица Делхи бар предлага на жителите глътка чист кислород, но срещу заплащане, предаде ДПА, цитирана от БТА. В заведението, наречено Oxy Pure (в превод Чист кислород), клиентите могат да дишат кислород. Той може да бъде примесен с етерични масла, като лавандула или лимонена трева

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber