90 000 млади не учат, не се трудят и не си търсят работа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6535637 90 000 млади не учат, не се трудят и не си търсят работа 90 000 млади не учат, не се трудят и не си търсят работа www.24chasa.bg

Общо 330 000 българи от всички възрасти демотивирани. Не вземат социални помощи и се маргинализират

Около 330 хиляди в държавата са демотивираните за труд българи, показват данни от целево проучване на изследователски център “Тренд”, проведено между 10 и 28 септември и представително за тази група. То бе представено вчера от социоложката Евелина Славкова в партньорство с фондация “Фридрих Еберт” и Института за икономика и международни отношения (ИИМО).

Демотивираните са хората в трудоспособна възраст, но нито учат, нито работят, нито си търсят работа, нито са регистрирани в бюрата по труда, нито се осигуряват.

Най-голямата група безработни и демотивирани сред всички 330 хиляди са 18-29-годишни - 27% или близо 90 хиляди.

Над 80 на сто от безработните пасивни българи са без работа повече от година, като 12% от тях никога не са имали постоянна работа.

“Пресни” безработни са 21% - последно са упражнявали някаква професия преди година.

“Отлежали” - между 2 и 5 г. без работа, са 36 на сто

“Ветерани” са

11% - те са

без работа

между 6 и 10 г.,

а още 11% - и над 10 години.

Около 47 на сто от тях не си търсят работа с аргумента, че за тях няма. 42% са правили опити, но неуспешно.

Любопитен щрих от портрета на тази специфична група е, че 80% търсят работа чрез роднини, близки и приятели. “Това говори за обезсърчаване от основните методи, които им се струват ненадеждни. Разчитат основно на помощта и ходатайството на близки хора” , убедени са социолозите от “Тренд”.

Едва 28% преглеждат обяви в интернет. 17 на сто следят обяви в печатни медии, а още 9% - в специализирани издания.

Висшистите са онези, които търсят работа по“втория начин” и чрез интернет. Като цяло обаче близо половината сред тях - безуспешно.

По думите на бившия министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин демотивираните българи са около 10 на сто от трудовата сила у нас и могат да се превърнат в значим ресурс в днешния глад за работна ръка. “Те са неизползван ресурс, към който трябват специални политики и цялостна концепция”, каза Калфин. Според него не работи политиката на пазара на труда хората без работа сами да си я търсят.

“Тези над 300 хиляди българи не са такива. Те не получават и не очакват социални помощи и се маргинализират. Това е обществен проблем, защото

генерира бедност

и разделение

в обществото”, заяви той.

По около една пета от хората във всяка от възрастовите групи - 30-39, 40-49, 50-59-годишните са демотивирани.

Едва 10 на сто сред демотивираните са висшисти, мнозинството от 53% имат средно образование, 26% - основно, 9 на сто - начално и незавършено - 3 на сто. Цели 43 на сто обаче твърдят, че имат квалификация.

Любопитно е, че 56% са се определили като българи, 27% - като роми, 14% - като турци.

Повечето -

43%, живеят

по селата

Всеки пети е от малък град, останалите 35% са в областен център и столицата.

Всеки втори в тази група е семеен (54 на сто), а всеки 4-и- не ( 26%), сочат данните.

Демотивираните българи обикновено разчитат на доходите на член от семейството - 57 на сто твърдят това.

Едва 12% се изхранват от социални помощи, а 19% - от заплата от чужбина.

6 на сто твърдят, че получават парични преводи от член на семейството, който е на гурбет. От инвалидна пенсия се издържат 5%, а от пенсия на човек в домакинството - 4%.

Без никакъв доход твърдят, че са 72 на сто, според данните. Около 13 на сто получават до 500 лв., 2% твърдят, че получават между 500 и 1000 лв., 1% - че получават 1500 лв., показват данните.

За да започнат работа, мнозинството - 53%, от попитаните поставят на първо място добро заплащане.

Малцина обаче са готови да пътуват за работа в друго населено място на 50 км от тяхното - едва 33 на сто срещу 56%, които биха се отказали.

Слаб е и ентусиазмът за включване в курсове за преквалификация - 37% срещу 47%, които не биха го сторили.

Почти половината от демотивираните българи (47%) са готови да започнат работа, ако получават между 500 и 1000 лева. Сред висшистите и живеещите в София желаната заплата е между 1001 и 1500 лева, което според експертите е реалистично.

52 на сто сред демотивираните искат

държавата

да им осигури

работа

42% смятат, че това е тяхно лично задължение.

Мнозинството анкетирани - 63%, са убедени, че онези от българите, които получават социални помощи, трябва активно да си търсят работа. 53% отиват по-далече - искат държавата да отказва социални плащания на онези, които имат възможности да работят, но отказват да търсят заетост.

Попитани какво трябва да направи държавата, за да подпомогне хората в намирането на работа, 59 на сто отговарят: “Държавата да поеме част от осигуровките”, 31% - да подпомага деца и зависими членове на семейството, 19% - помощ при преместването и наемането на жилище в друго населено място, и едва 3% - да си оправи икономиката и

да създаде повече работни места.

58% от анкетираните предпочитат да живеят в България. Малко над една четвърт обаче - 27%, при първа възможност биха отишли да живеят в чужбина. Най-висок е процентът сред най-младите (41%) и тези с висше образование (35%).

8% биха се преместили в друго населено място в България, показват данните от проучването на изсбедователски център “Тренд”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Иван Гешев: Хора с ТЕЛК често не знаят от какво са болни, положението е трагично

Заместник-главният прокурор Иван Гешев заяви в сутрешния блок на БНТ, че до момента по схемата с фалшиви решения от ТЕЛК са разпитани над 200 души. Усещането е, че често хората не знаят от какво са болни, къде са ходили на прегледи, какви документи трябват за ТЕЛК. Положението, по думите му, е трагично.

Кунчев за починалото от грип дете: Понякога пневмониите се развиват мълниеносно

Петгодишно дете е починало в Благоевград, най-вероятната причина за смъртта му е бързо развила се пневмония вследствие на грипна инфекция, съобщи по bTV главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Според него няма данни да е имало забавяне на реакция от страна на родителите, или пък да е било подценено състоянието на детето.

Йотова: Нямаме конфронтация с правителството, имаме мнение

Няма конфронтация по принцип, има несъгласие по определени теми. 5 г. преди това президентството сякаш беше патерица на изпълнителната власт, хората отвикваха да чуват гласа на президентството. Това се промени. Няма конфронтация, имаме мнение по всяка политика. Когато не сме съгласни, ние си го казваме - никой не може да ни отнеме правото на

От днес 12 области са в грипна епидемия

Грипна епидемия от днес във Варненска, Пловдивска и Софийска област. С тях засегнатите райони на страната стават общо 12, предаде БНТ.  Над 590 училища са в грипна ваканция. От днес до края на седмицата се прекратяват учебните занятия в Пловдивско и Добричко. Засега детските ясли и градини там продължават да работят.

7 лесни стъпки, за да определиш “Образцова община” на 2019 г.

Всеки може да гласува в специалния сайт bgobshtina.bg за която община реши по различните 5 критерия Само седем бързи кликвания с мишката дават възможност на читателите на “24 часа” да посочат коя според тях е “Образцова община” на България за 2019 г. Класирането на всички 265 общини е мащабният нов проект на “24 часа” и ще даде ясна картина

Росен Рапчев: Скоростта е тази, която ни убива на пътя

Главен инспектор Росен Рапчев заяви, че в момента само се обсъждат нови мерки за войната по пътищата, които обаче нямат претенцията да са официални. В този диалог участват правителствени и неправителствени организации. Всяко едно предложение е добре дошло, каза в сутрешния блок на БНТ началникът на сектор "Пътен контрол" в Главна дирекция

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Филип Трифонов: Не си ли член на службите, няма пенсия по заслуги

Нищо не гледам, билетите за театър са скъпи Филип Трифонов завършва ВИТИЗ “Кръстьо Сарафов” в класа на Апостол Карамитев. Изиграва главни роли в знакови български филми като “Момчето си отива” и “Оркестър без име”. Трифонов играе и в “Лавина” с Иван Иванов и Ваня Цветкова. Сред театралните му изяви са постановките “Аудиенция”, “Секънд хенд”,

Цветанов: Благодаря на всеки, който бе част от Националната работна среща на ГЕРБ (Видео)

"Приятели, благодаря на всеки един от вас, които бяхте част от Националната работна среща на ГЕРБ, която проведохме вчера в НДК. Радостен съм, че всички заедно дадохме своеобразно начало на предизборната подготовка на ГЕРБ за двата предстоящи избора и демонстрирахме нашата готовност да ги спечелим".

Радев се отчита за 2 г. на поста след конгреса на БСП

Десислава в задочен спор с Борисов, но той визирал като първа дама Елена Йончева Румен Радев ще отчете втората си година като президент следващата седмица, разкриха от “Дондуков” 2. Така де факто държавният глава ще изчака конгреса на БСП на 26 януари, преди да застане пред медиите за отчетната си пресконференция.

5-годишно дете почина в Благоевград от пневмония, развита след грип

5-годишно дете почина в реанимацията на Благоевградската болница вследствие на пневмония, развита след грип, предаде БГНЕС. Детето било прието в лечебното заведение в неделя. Починало е тази сутрин, съобщил лекар от

Държавна бавачка и за децата до 12 г., но само на многодетни майки (Обзор)

1514 семейства вече имат Майките с три или повече деца до 12 г. ще могат да получат бавачка от държавата. Те трябва да кандидатстват за помощта до 28 февруари в Агенцията по заетостта. Услугата е част от проекта “Родители в заетост”, а миналата седмица правителството предвиди 30 млн. лв. за бавачки тази и следващата година.

Защо се карат кметовете на Карлово и Калофер

Кабаиванов и Стоянов влизат в съдебна битка за паметника на Ботев Залогът е голям - и двамата искат властта в града на Левски В люта съдебна битка се впускат кметовете на Карлово и Калофер - д-р Емил Кабаиванов и Румен Стоянов. Кабаиванов заведе дело за клевета срещу Стоянов. Поводът е изказване на калоферския кмет, че отпуснатите 300 хил.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber