Първи випуск "Отличниците на България" влиза в клуб на отличниците

https://www.24chasa.bg/novini/article/6523399 Първи випуск "Отличниците на България" влиза в клуб на отличниците Първи випуск "Отличниците на България" влиза в клуб на отличниците www.24chasa.bg
Първият випуск в клуба на отличниците след връчването на първите призове "Отличниците на България"

"Респектирана съм от вас. Идеята ни преди година беше да надградим "Достойните българи", дългогодишна инициатива на "24 часа". Искахме да покажем красивите умове на България, защото вашите истории са доказателство, че в България се случва нещо хубаво. Най-добрите университети на света са отворени за вас, но ви поканихме тук, в най-добрия университет на България."

Вижте кой влезе в клуба на отличниците (галерия)

С тези думи издателят на "24 часа" Венелина Гочева откри първата церемония "Отличниците на България" в аулата на Софийския университет. 54 ученици, постигнали наистина големи международни успехи в науката, бяха първите наградени в кампанията на "24 часа".

"С тази церемония откриваме "Клубът на отличниците на България", вие сте първият випуск. Идеята е да обменяте идеи, да намирате връзки и един ден да се върнете в България. Надявам се след години да напишем отново вашите истории, защото съм сигурна, че вие ще постигнете мечтите си и ще станете блестящи учени", каза още Гочева на отличниците. Тя връчи и първите отличия - плакети и специални значки, за членство в клуба на 14 ученици от Търговско-банковата гимназия в София, които със своите предприемачески проекти успяха да впечатлят Харвард.

"Сърдечни благодарности за високата награда и благодарим на учителките си, че ни предоставят тези възможности за успехи", обърна се към аудиторията ученичката Ирина Христова от Националната търговско-банкова гимназия.

"Радвам се, че сте в Софийския университет. Благодаря на "24 часа", че системно отразява добрите страни на нашия живот. След всичко лошо, което сме си казали, мисля, че е време да видим и доброто и да подкрепим тези, които го постигат. Нашите млади отличници ще постигат доброто през следващите десетилетия. Пожелавам ви да бъдете отличници и в Софийския университет", обърна се към отличниците и ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков.

Проф. Герджиков връчи наградите на Иван Иванов от Американския колеж, Чавдар Лалов, автор на теория за непресичащите се маршрути. Герджиков награди и Георги Златинов, който само на 14 години вече има над 30 международни научни медали.

Михаела Христова, изпълнителен директор на "Лактима Балкан", пък връчи специално отличие на Никол Кралимаркова, отличничка от Американския колеж, която вече учи медицина в САЩ. Успяла е да докаже научно ползата от спорта като изследва работата на мускулите. Наградата получи майката на Никол Таня Кралимаркова.

"Вълнувам се много. Не мога да изкажа това, което чувствам и се гордея с Никол. И благодаря на "24 часа", че я избра за отличник", каза г-жа Кралимаркова.

Мариела Иванова от фондация "Трейс за хората" връчи отличията на Кръстьо Драгинов, чиято цел е да стане кардиохирург, Добрин Башев, 9-класник от Габрово, медалист по информатика, и Марин Йорданов от Шумен, също медалист по информатика.

"Тези деца имат уменията, които ги правят самоуверени с мъдрост, а не с арогантност. Нека силата бъде с вас, защото, сигурна съм, когато правите наука, светът изглежда различен. Вашият свят е различен", каза Иванова преди връчването на отличията.

"Ние не сме специални, просто правим това, което обичаме, следователно постигаме високи резултати. Искам да кажа на всички мои връстници и на тези, които са по-малки от мен, че когато следват мечтите си, те ще бъдат най-добрите в това", каза Кръстьо на всички събрани в аулата на университета отличници. Това е един от малкото отличници, които са избрали да продължат висшето си образование в България.

Димитър Митев, главен оперативен директор на "Белла България", отличи Стефан Хаджистойков, Диян Димитров и Светлин Лалов, възпитаници на Софийската математическа гимназия и едни от младите надежди на математиката в България.

Специална роля в церемонията имаше доц. Първан Първанов, декан на Математическия факултет на Софийския университет. Той връчи награда на Ивайло Ушагелов, директор на СМГ, училището, което е излъчило най-много от тазгодишните отличници.

"Тук е една част от елита на нашата страна. Този плам, който има в очите на учениците, ако му дадем мъничко крилца, става заразителен за всички. За мен е чест, че голяма част от наградените са от областта на математикама и информатиката, област, в която предизвикателства винаги е имало, но развитието на новите технологии, стават все по-големи. СМГ е едно училище с уникални традиции, което е дало на България трахотни постижения. Дори и в хуманитарните дисциплини има победители в олимпиади, възпитаници на тази гимназия", каза доц. Първанов. "Благодаря за отличието, това се дължи изцяло на неуморната работа на колегията, на нашите невероятни ученици, на духа. СМГ не е просто училището, СМГ е институция", заяви при приемането на наградата Ивайло Ушагелов.

Доц. Първанов връчи призовете "Отличниците на България" и на Константин Каменов и Георги Петков, ученици в СМГ.

Виктор Велев, изпълнителен директор на "Агромах", награди Йордан Петков, Константин Георгиев и Станислав Григоров от Природо-математическата гимназия в Русе. Тримата шестокласници са част от българския отбор за математическата олимпиада в Сингапур. "Светът вече е отворил вратите си за вас, никога недейте да спирате да следвате мечтите си, още по-дръзко и амбициозно трябва да следвате вашия път. Всички тук сме се събрали, за да ви подкрепим". Така се обърна към младите Виктор Велев.

Ирина Христова и Теодор Христов от Ловеч, златни медалисти в конкурса за нови технологии в Москва, получиха отличията си от изпълнителния директор на "Геотехмин ООД" Доминик Хамерс. Той трябваше да връчи отличието и на Павел Ковачев от Италианския лицей, който изкара пет шестити от петте матури, които държа. Той вече е студент в университета "Бокони", затова наградата му прие майка му Весела Палдъмова. "Искам да кажа няколко думи не от името на Павел, а от името на човек, който в продължение на близо 30 години работи в образованието. Изключително съм горда от това, което се случва днес и сега в тази зала. Аз съм възпитаник на този университет и съм много горда от това. Едновременно с това искам да благодаря на в. "24 часа", че забеляза младите хора на България, техния потенциал. Ако тези млади хора се чувстват желани и подкрепяни, те ще работят за народа си и за страната си", каза Весела Палдъмова.

Гергана Тодорова, представител на "Дънди прешъс метълс", връчи отличието на Виктор Балтин, медалист и по математика, и по лингвистика, а знае и трие езика. От Гергана Тодорова получи наградата на сина си и майката на един от най-добре представилите се на матурите Атанас Марков, както и Захари Маринов, медалист от международната олимпиада по математика, чиято страст са физиката и информатиката.

Георги Стойков, финансов мениджър на търговска верига "Зора" се качи на сцената, за да даде наградите на на Виктор Кожухаров, медалист от първата международна олимпиада по информатика, и звездите на СМГ Виолета Найденова и Димитър Ружев, както и на Тодор Тодоров, който изкара максималните 100 точки на две от три матури, на които се яви. Приеха ги майките Теодора Найденова, Юлия Торанчева и Ангелина Тодорова. Можем да начерем кампанията "Бъдещето на България", аз наистина вярвам, че тук се е събрало бъдещето на държавата, което ще определя пътя, по който ще се развива в следващите години", каза Георги Стойков. Наградата на Мтел отиде при Мартин Копчев от Габрово, капитан на националния отбор по информатика.

"Имаме нужда от това да покажем положителната енергия на образованието и това, което постигат децата. Системата на образованието програмира кода бъдещето, софтуера на бъдещето. Трудно е обаче да говорим за бъдещето, защото то се случва, докато го анализираме. Днешната инициатива синтезира в себе си това. Поздравления за учениците, за предприемаческия дух, за отличниците по математика и всички природни науки. Системата на образованието е натоварена с много очаквания. Да ни възпита в национален дух и ценности, да са обаче и новатори. Тази инициатива прави точно това, отличава преподавателите и учениците. Поздравления за учениците", обърна се към "Отличниците на България" образователният министър Красимир Вълчев.

"В навечерието на празника на будителите все повече ще слагаме в това понятие новаторство и формиране на бъдещето, постижения в дигиталните технологии. Искам да ви поздравя с утрешния ден на будителите", каза още министърът.

Красимир Вълчев награди 10 ученика от Варна, забелязани вече от НАСА с техен проект за орбитална станция около Земята, който може да бъде наречен и първия космически град. Част от отбора обаче не успя да пристигне за церемонията, защото бе на обучение в ЦЕРН в Швейцария.

От името на отбора говори Димитър Дудренов. "Благодаря на нашите ръководителки д-р Веселка Радева и учителката Силвия Захариева и на нашите спонсори, че ни помогнаха да представим не само нас, а България", каза той.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА:

54 са първите “Отличници на България”, днес получават призове за своите постижения

Красимир Вълчев: В навечерието на Деня на будителите показахме добрите примери в образованието

Проф. Анастас Герджиков: Надявам се днешните отличници да са бъдещето и промяната

Доминик Хамерс, изпълнителен директор на "Геотехмин" ООД, награди Ирина и Теодор Христови

Проф. Анастас Герджиков поздрави отличниците като домакин на церемонията

Михаела Христова от "Лактима" връчи прица на Никол Кралимаркова. Отличието бе получено от майката на отличничката Таня Кралимаркова.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Фандъкова: Утре оставете личните си коли и ползвайте градски транспорт

Софиянци да оставят в петък личните си автомобили и да ползват градски транспорт, за да допринесат за по-чист въздух. Това призова столичният кмет Йорданка Фандъкова, след като получи наградата за голяма община в категорията “Паркове и екотранспорт” в конкурса кмет на годината. За първи път в петък ще се проведе инициативата “Ден за по-чист

Протестърът с руския джип: В неделя съм с жигула или на колело

Най-популярният водач на протести в България Мартин Пенчев от Поморие, който се появи на автошествие в Бургас с джип кубче с руска регистрация, смята да го смени със стара жигула или колело на протеста в неделя, 18 ноември. "Хванаха се за джипа, щом това е зрелищно за медиите, добре. Но пишат, че съм бил племенник на Бенчо Бенчев.

Протестиращи отново затвориха пътен възел "Даскалово" и автомагистрала "Люлин"

Недоволни перничани и тази вечер блокираха пътен възел "Даскалово" и автомагистрала "Люлин". Те отново настояват за по-висок стандарт на живот и реформи в правителството. Разрешение за протеста не е искано и не е давано от община Перник, предава БТА. Междувременно ОД на МВР разпространи позиция, в която заявява,

Вижте ограниченията по пътищата на страната за утре

Информация за състоянието на републиканските пътища за 16.11.2018 г. І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: През следващото денонощие над по-голямата част от страната ще бъде предимно облачно. В Северна България и източните райони ще има превалявания от слаб дъжд, в Предбалкана и Североизточна България от дъжд и сняг.

Бисер Петков: Проблемите и исканията на протестиращите майки се удовлетворяват

Проблемите и исканията на майките с деца с увреждания се удовлетворяват. Правителството предприе законодотателни инициативи, за които да се гарантират правата на хората с увреждания. Това заяви социалният министър Бисер Петков в предаването "Още от деня" по БНТ. "Вчера на второ четене беше приет проектозакона за хората с увреждания.

Ангелкова откри туристическо изложение в София

За мен е удоволствие да Ви приветствам с „Добре дошли“ на откриването на туристическото изложение, което се провежда в рамките на Международния конгрес на световните цивилизации и историческите маршрути. С тези думи министърът на туризма Николина Ангелкова постави началото на борсата, която се провежда в периода 15-16 ноември в София,

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Съдят пенсионер за смъртта на жена му при катастрофа

Пенсионер от Добринище застава пред съда за катастрофа, при която загина съпругата му. Окръжна прокуратура – Благоевград е предала на съд 70-годишния С. П., който е със стаж зад волана от 48 години.На 24 май м. г., около 12,30 ч, С.П., заедно със съпругата му, пътувал от Петрич към Добринище и шофирал "Тойота".

Цветан Цветанов ще посети Раковски на 16 ноември

Председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов ще посети гр. Раковски на 16 ноември 2018 г. (петък). Това съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. В 15.00 часа Цветан Цветанов ще участва в церемонията по откриването на разширението на МБАЛ “Раковски“. Час по-късно председателят на ПГ на ГЕРБ ще се срещне с католическите

Приключи българо-румънското противоминно учение „Посейдон 2018”

Българо-румънското противоминно учение "Посейдон 2018" приключи днес, съобщиха от пресцентъра на министерството на отбраната. Всички планирани противоминни действия бяха изпълнени успешно и в пълен обем, въпреки неблагоприятните хидрометеорологични условия. В дните на море бяха отработени епизоди по провеждане на кораби през предварително

Бюджетната комисия отхвърли ветото на президента върху данъчните промени

Ветото на президента Румен Радев върху данъчни промени беше отхвърлено от бюджетната комисия. Държавният глава атакува 4 данъчни промени в Закона за корпоративното подоходно облагане. Най-голям обществен интерес предизвика ветото върху промените, свързани с данъка върху колите, в чиято формула от догодина се включва и екокомпонент,

Тежка катастрофа край Хитрино, трима загинали

Тежка катастрофа е станала край Хитрино този следобед. По първоначална информация са загинали трима души, предаде "Дарик". Сигнал за инцидента е подаден малко след 15.00 ч., като районът на катастрофата е близо до жп прелеза между селата Хитрино и Каменяк. В момента се установява причината за инцидента.

Постигнат е напредък относно оценката на риска при бедствия

Постигнат е напредък относно оценката на риска при бедствия. Това бе един от изводите по време на провелото се днес в МВР заседание на Съвета за намаляване на риска при бедствия. На него присъстваха министърът на вътрешните работи Младен Маринов, заместник-министър Красимир Ципов, директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber