Да инвестираш в Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6512570 Да инвестираш в Европа Да инвестираш в Европа www.24chasa.bg
Еврокомисарката Мария Габриел с представители на водещи телекоми, сред които и шефът на “Виваком” Атанас Добрев, по време на срещата на ETNO.

Или как може да има ползи от 4 млрд. евро на ден от телекомуникации

Еврокомисарката Мария Габриел с представители на водещи телекоми, сред които и шефът на “Виваком” Атанас Добрев, по време на срещата на ETNO.

Въпросът за европейските регулации в сферата на комуникациите силно напомня на парадокса на Зенон за вечното надбягване между Ахил и костенурката.

Развиващи се с огромна скорост, при непрекъснати иновации и разширяващо се портрфолио от услуги, комуникациите са определящи за бъдещето на европейското общество. Но не успяват да надбягат костенурката на законодателния дебат, който често остава далеч от пазара и възможностите на дигитализация.

Върху тази тема бяха фокусирани дебатите на годишната среща на Европейската асоциация на телекомуникационните оператори (ETNO), която се проведе неотдавна в Брюксел.

В нея членуват основните инвеститори в иновативни и висококачествени платформи и услуги, представляващи 70% от общите инвестиции в сектора. Членове на организацията са 39 телеком компании, опериращи в Европа, а единственият български представител е “Виваком”, който участва и в борда на организацията.

Новото европейско телеком законодателство е от особен интерес за България.

Страната ни не само участва в дебата, а и формулира неговите параметри и приоритети чрез Мария Габриел - комисар по въпросите за цифровата икономика и цифровото общество, и позицията на главния изпълнителен директор на “Виваком” Атанас Добрев.

Кодексът за електронните комуникации в Европа не е просто поредното законодателно предложение, уреждащо взаимоотношенията в сектора. Той е възможност, която се случва веднъж на 10 г. - такава е динамиката на обсъждане и приемане на европейското телеком законодателство. Неговите норми могат да дадат силен тласък за развитието на модерна инфраструктура, върху която да се развиват всички комуникации в Европа.

“Нуждаем се от балансирана, прозрачна и предсказуема регулация, която да стимулира предлагането на нови услуги на потребителите и създаване на нови работни места в ЕС, изтъкна по време на годишната среща на ETNO Добрев.

Тъкмо затова очакванията към проекта за кодекс е да подобри телекомуникационното законодателство по един ясен и конкретен начин. За съжаление, засега е обратното - стимулирането на инвестициите, регулацията на олигополите, срокът на разрешенията и регулирането на цените на дребно са по-ясни и по-прозрачни в действащите норми, отколкото в новите предложения.

“Европа си е поставила за цел отново да е лидер в телекомуникационния бизнес”, заяви Мария Габриел. Според нея е нужно да се инвестира в мрежи с голям капацитет - както фиксирани, така и мобилни. А за да е възможно това, трябва да се гарантира стабилност и предсказуемост за инвеститорите и основният механизъм за регулиране на пазара да остане в сила.

Компаниите, които са представени в Европейската асоциация на телекомуникационните оператори, влагат €26,6 млрд. евро годишно. Това са инвестициите, развиващи инфраструктурната конкуренция и именно чрез тях би могло да стане възможно превръщането на Европа в “гигабитово общество”.

Но докато възможностите и желанието са налице, то за постигането на тази цел е от съществено значение каква е регулаторната рамка, тъй като необоснованият административен натиск и остарелите правила нанасят значителни вреди на европейските телекоми в последните десет години.

На годишната среща на ETNO стана ясно, че загубите на стойност в бизнеса за този период се равняват на 100 млн. евро на ден, а същевременно от компаниите се очаква да вложат 500 млрд. евро за развитието на 5G и оптика.

Ето как изграждането на европейско гигабитово общество се оказва под въпрос - настоящите законодателни предложения на ЕП и Съвета на ЕС се приемат негативно от инвеститорите и те отбелязват влошаване на инвестиционния климат.

Водещите европейски телекоми са убедени, че адекватна реформа в законодателството е необходима, но тя трябва да подобрява съществуващата рамка, а не да я влошава. Все още не е късно да бъдат спасени идеята и духът на оригиналното законодателно предложение, което подкрепяше плановете за развитие на гигабитовото общество и стимулирането на инфраструктурната конкуренция.

Според тях е наложително Кодексът за електронните комуникации да съдържа сериозни стимули за инвестиции във високоскоростни фиксирани съобщителни мрежи и да предвижда дългосрочни разрешения за предоставяне на честотен ресурс. Трябва да бъдат отхвърлени всички предложения, които създават несигурност, и трудните за прилагане регулации, които не стимулират инвестициите

От особена важност е законодателните правила спрямо телеком операторите и интернет компаниите да са еднакви, за да осигурят честна конкуренция. Приоритет трябва да бъдат иновациите и възможността потребителите да избират между различни тарифи и пакетни услуги.

Единственият начин дигиталният Ахил най-накрая да надбяга мудната костенурка на законодателните усилия в сектора е бързото и ефективно провеждане правилна реформа в сектора на телекомуникациите, като се вземат под внимание предпочитанията на потребителите и реалностите на пазара.

Ако Европа приеме необходимите регулаторни промени, за да си върне дигиталното лидерство, това може да донесе 4 млрд. евро стойност на ден до 2025 г. Допълнителна са прогнозите, че 11% от населението на ЕС може да завърши висококачествени онлайн курсове за обучение, а чрез дигитални решения е възможно да се намалят емисиите на въглероден двуокис в ЕС с 34% до 2030 г.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

5% ръст бележи зимният туризъм у нас

5% ръст има към момента зимният туризъм. Най-много идват от Гърция, Румъния, Турция, Великобритания. От последната държава за летния туризъм се очаква ръст от 25 процента. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова пред bTV. Миналото лято за персонал в българския туризъм са наети над 7700 работници от трети страни.

ЕК ще предупреди България за даването на паспорти срещу инвестиции

Европейската комисия ще предупреди България заради практики за даването на паспорти на чужденци срещу инвестиции.  Според агенция "Ройтерс" това е заложено в доклад, който се очаква да бъде публикуван в сряда. Агенцията разполага с чернова на документа, в който комисията твърди, че практиката богати чужденци да получават гражданство или постоянно

Изложбените площи на Международното изложение за градинарство в Пекин ще бъдат издържани в традиционен китайски стил

От април до октомври тази година Пекин ще бъде домакин на международно изложение за градинарство. От организационния комитет съобщиха за нашето радио, че в програмата и оформлението на изложбените площи ще бъдат застъпени силно традиционни китайски паркови технологии и мотиви, чиято цел е да демонстрират привлекателността и постиженията на

Разглеждат отделно финансовите отчети, облекчават фирмите при вписванията

През 2018 г. забавянето било преодоляно чак през октомври Годишните финансови отчети на фирмите ще се разглеждат отделно от другите заявления. Това предвиждат обявени за обществено обсъждане промени в закона за Търговския регистър. Това се отнася и за декларациите, които се подават от фирми без дейност. От 1 януари 2018 г.

Украйна и Израел се споразумяха за свободна търговия

Украйна и Израел подписаха междуправителствено споразумение за създаването на зона за свободна търговия. Официалната церемония се състоя днес в Ерусалим и бе предавана пряко по украинския "Канал 5", съобщи ТАСС. Президентът на Украйна Петро Порошенко заяви преди подписването, че споразумението ще доведе до подобряване на живота на народите на

Франция глоби "Гугъл" с 50 млн. евро заради неправомерна обработка на лични данни

Франция глоби "Гугъл" с 50 млн. евро заради нарушения на Общия регламент за защита на личните данни (GDPR), предаде "Дневник". Според отговорния орган компанията обработва неправомерно данните на потребителите – тя не им дава достатъчна информация за целите си; когато има информация, тя е трудно достъпна и неразбираема; и полученото по този начин

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Бизнес

При “Енерго-Про” електромерите са отчетени коректно

Потреблението на клиентите на “Електроразпределение Север”, част от групата “Енерго-Про Варна”, е отчетено коректно. Това констатираха проверяващите експерти на Комисията за енергийно и водно регулиране и Министерството на енергетиката по време на проверка през изминалата седмица, съобщават от компанията.

Курсът на еврото спрямо румънската лея с нов исторически максимум

Обменният курс на еврото спрямо румънската лея достигна нов исторически максимум днес, като превиши психологическото ниво от 4,7 леи за едно евро, съобщава Медиафакс. Едно евро се разменя за 4,7081 леи, според данни на Националната банка на Румъния. Курсът е с 0,23 процента по-висок от този в петък, предава БТА.

Международният валутен фонд: По-ниски цени на петрола през тази и следващата година

Международният валутен фонд понижи прогнозите си за цените на петрола през 2019 и 2020 година. Прогнозата е публикувана в доклада World Economic Outlook, предаде БНР. Според нея през 2019 година цените на суровината ще се понижат до $58,95 при средна цена за 2018 година $68,58. За 2020 година Фондът прогнозира цена от $58,74 за барел.

3,8% ръст на рекламата през 2019 г., 6,9% - за България

Дигиталните медии отново най-важни за глобалните рекламни инвестиции Два пъти по-голям ръст на рекламата в България, отколкото по света - това предвиждат пазарни анализатори за 2019 г. Звучи оптимистично, макар че очакваната прогноза е, че растежът ще е по-малък, отколкото е бил през 2018 г. Рекламните инвестиции в световен мащаб се очаква да се

“Спящите акции” втора серия

Държавата прави нов опит да ги раздвижи Бонови книжки, собственост на над 2,5 милиона души за 2-3 млрд. лв. да излязат от регистрите на Централния депозитар, да започнат да носят доход на притежателите си и да раздвижат капиталовия пазар. Това е идеята, записана в Концепция за личните сметки, която финансовото министерство обяви за обществено

Показват дрон пръскачка на агроизложение в Пловдив

Комплексни решения за селското стопанство предлага международната изложба "Агра 2019", която ще се проведе от 20 до 24 февруари в Пловдив. Тя ще бъде по-мащабна от миналогодишната, тъй като изложителите ангажират по-големи площи, за да представят повече новости в бранша. Компаниите от света на агробизнеса променят тренда на предлаганите изделия.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber