Да инвестираш в Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6512570 Да инвестираш в Европа Да инвестираш в Европа www.24chasa.bg
Еврокомисарката Мария Габриел с представители на водещи телекоми, сред които и шефът на “Виваком” Атанас Добрев, по време на срещата на ETNO.

Или как може да има ползи от 4 млрд. евро на ден от телекомуникации

Еврокомисарката Мария Габриел с представители на водещи телекоми, сред които и шефът на “Виваком” Атанас Добрев, по време на срещата на ETNO.

Въпросът за европейските регулации в сферата на комуникациите силно напомня на парадокса на Зенон за вечното надбягване между Ахил и костенурката.

Развиващи се с огромна скорост, при непрекъснати иновации и разширяващо се портрфолио от услуги, комуникациите са определящи за бъдещето на европейското общество. Но не успяват да надбягат костенурката на законодателния дебат, който често остава далеч от пазара и възможностите на дигитализация.

Върху тази тема бяха фокусирани дебатите на годишната среща на Европейската асоциация на телекомуникационните оператори (ETNO), която се проведе неотдавна в Брюксел.

В нея членуват основните инвеститори в иновативни и висококачествени платформи и услуги, представляващи 70% от общите инвестиции в сектора. Членове на организацията са 39 телеком компании, опериращи в Европа, а единственият български представител е “Виваком”, който участва и в борда на организацията.

Новото европейско телеком законодателство е от особен интерес за България.

Страната ни не само участва в дебата, а и формулира неговите параметри и приоритети чрез Мария Габриел - комисар по въпросите за цифровата икономика и цифровото общество, и позицията на главния изпълнителен директор на “Виваком” Атанас Добрев.

Кодексът за електронните комуникации в Европа не е просто поредното законодателно предложение, уреждащо взаимоотношенията в сектора. Той е възможност, която се случва веднъж на 10 г. - такава е динамиката на обсъждане и приемане на европейското телеком законодателство. Неговите норми могат да дадат силен тласък за развитието на модерна инфраструктура, върху която да се развиват всички комуникации в Европа.

“Нуждаем се от балансирана, прозрачна и предсказуема регулация, която да стимулира предлагането на нови услуги на потребителите и създаване на нови работни места в ЕС, изтъкна по време на годишната среща на ETNO Добрев.

Тъкмо затова очакванията към проекта за кодекс е да подобри телекомуникационното законодателство по един ясен и конкретен начин. За съжаление, засега е обратното - стимулирането на инвестициите, регулацията на олигополите, срокът на разрешенията и регулирането на цените на дребно са по-ясни и по-прозрачни в действащите норми, отколкото в новите предложения.

“Европа си е поставила за цел отново да е лидер в телекомуникационния бизнес”, заяви Мария Габриел. Според нея е нужно да се инвестира в мрежи с голям капацитет - както фиксирани, така и мобилни. А за да е възможно това, трябва да се гарантира стабилност и предсказуемост за инвеститорите и основният механизъм за регулиране на пазара да остане в сила.

Компаниите, които са представени в Европейската асоциация на телекомуникационните оператори, влагат €26,6 млрд. евро годишно. Това са инвестициите, развиващи инфраструктурната конкуренция и именно чрез тях би могло да стане възможно превръщането на Европа в “гигабитово общество”.

Но докато възможностите и желанието са налице, то за постигането на тази цел е от съществено значение каква е регулаторната рамка, тъй като необоснованият административен натиск и остарелите правила нанасят значителни вреди на европейските телекоми в последните десет години.

На годишната среща на ETNO стана ясно, че загубите на стойност в бизнеса за този период се равняват на 100 млн. евро на ден, а същевременно от компаниите се очаква да вложат 500 млрд. евро за развитието на 5G и оптика.

Ето как изграждането на европейско гигабитово общество се оказва под въпрос - настоящите законодателни предложения на ЕП и Съвета на ЕС се приемат негативно от инвеститорите и те отбелязват влошаване на инвестиционния климат.

Водещите европейски телекоми са убедени, че адекватна реформа в законодателството е необходима, но тя трябва да подобрява съществуващата рамка, а не да я влошава. Все още не е късно да бъдат спасени идеята и духът на оригиналното законодателно предложение, което подкрепяше плановете за развитие на гигабитовото общество и стимулирането на инфраструктурната конкуренция.

Според тях е наложително Кодексът за електронните комуникации да съдържа сериозни стимули за инвестиции във високоскоростни фиксирани съобщителни мрежи и да предвижда дългосрочни разрешения за предоставяне на честотен ресурс. Трябва да бъдат отхвърлени всички предложения, които създават несигурност, и трудните за прилагане регулации, които не стимулират инвестициите

От особена важност е законодателните правила спрямо телеком операторите и интернет компаниите да са еднакви, за да осигурят честна конкуренция. Приоритет трябва да бъдат иновациите и възможността потребителите да избират между различни тарифи и пакетни услуги.

Единственият начин дигиталният Ахил най-накрая да надбяга мудната костенурка на законодателните усилия в сектора е бързото и ефективно провеждане правилна реформа в сектора на телекомуникациите, като се вземат под внимание предпочитанията на потребителите и реалностите на пазара.

Ако Европа приеме необходимите регулаторни промени, за да си върне дигиталното лидерство, това може да донесе 4 млрд. евро стойност на ден до 2025 г. Допълнителна са прогнозите, че 11% от населението на ЕС може да завърши висококачествени онлайн курсове за обучение, а чрез дигитални решения е възможно да се намалят емисиите на въглероден двуокис в ЕС с 34% до 2030 г.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Рекорден износ за полугодието – почти 28 млрд. лв., главно от продажби на машини

Ръстът е 6,3% на годишна база Стоки за рекордна сума е изнесла България за първите шест месеца на 2019 г. – колкото никога досега в стопанската ни история. Продажбите ни навън за периода януари-юни се равняват на 27,84 млрд. лв., което е с 6,3% повече в сравнение със същия период на миналата година.

Над 21 000 миньори изработиха 3 млрд. лв.

Производителността в сектора е 2,5 пъти по-висока от средната в индустрията 21 675 миньори в добивната индустрия произведоха продукция за близо 3 млрд лв. през 2018 г. Въпреки че заетите в бранша са по-малко от предишната година, производителността продължава да е 2,5 пъти по-висока от средната за индустриалния сектор.

Стопаните получават 84 млн. лева отстъпка от акциза за газьола за 2019 г.

Земеделските стопани ще получат през 2019 г. до 84 млн. лв. по схемата "Помощ под формата на отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство". Това реши на редовното си заседание Управителният съвет на ДФ "Земеделие", съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство.

Китайските компании в традиционната промишленост търсят нови възможности за растеж

Производствените предприятия в Китай продължават да растат, въпреки забавеното темпо на световната икономика. Компаниите в традиционната промишленост търсят нов растеж чрез модернизация, изразяваща се в иновация и сътрудничество, за да имат не само повече печалби, но и постигат по-големи цели. Един такъв пример е компания в град Цюенджоу,

Германски вестник: Източна Европа се въоръжава масово заради „историческия страх“ от Русия

Германският ежедневник Die Frankfurter Rundschau публикува статия за тенденцията за увеличаване на военните бюджети на страните от Източна Европа, като същевременно се опитва да защити позицията на Берлин за плавно нарастване на средствата, отделяни за отбрана, предава "Фокус". Посланикът на САЩ в Германия Ричард Гренел има много съмнителен талант

Продажбите на електрически автомобили надвишиха 1 млн. в глобален мащаб

Глобалните продажби на автомобили с чисти енергийни източници са достигнали 1,12 милиона през първата половина на 2019, което е ръст от 47,4% на годишна база, сочат данни на американския сайт EVSales, информира "Радио Китай". Става ясно, че компания Tesla държи първото място по обем на продажбите с 160 хиляди автомобила и 14% от световния обем.

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Бизнес

Украйна и Израел се споразумяха за разширяване на зоната за свободна търговия

Украйна и Израел се договориха да разширят споразумението за свободна търговия между двете страни, и да открият центрове за високотехнологично развитие, съобщи израелският премиер Бенямин Нетаняху след разговорите си с украинския президент Володимир Зеленски, предаде ТАСС. "Взехме две решения: незабавно да започнем разширяването на споразумението

Китайските производители на смартфони доминират глобалния пазарен дял през Q2

Китайските смартфони съставляват около половината устройства продавани по света през второто тримесечие на тази година, сочи доклад на лондонската консултантска компания IHS Markit. Второто тримесечие на 2019 не бе най-добрият период за производителите на мобилни телефони, тъй като доставките им намаляха до 331,2 милиона устройства, с 3,

"Белаз - София" ЕООД - изключителен дилър на завод "БелАЗ"

Фирма "Белаз-София" е изключителен дилър на белоруския автомобилен завод "БелАЗ" за България, Гърция и Македония. Заводът е един от най-големите производители на механизация за открит добив и едромащабни строителни работи. Неговата производствена програма включва: • самосвали с товароподемност от 30, 42, 45, 55, 80, 120, 130, 180,

ТЕЦ "Варна" се нареди сред световните замърсители със серен двуокис

За година от възстановяването на дейността на електроцентралата край Варна се е наредила сред най-замърсяващите в света със серен двуокис (SO2). Комплексът "Марица Изток" с най-големите въглищни централи и ТЕЦ "Бобов дол" също попадат в класация на точките, изхвърлящи най-много серен двуокис във въздуха,

„Асарел” е от най-зрелите сред минните компании в България

Дълголетието на добива и дългосрочното планиране отличават компанията Ако опишем Асарел с човешки черти, то компанията е солиден мъж в зряла възраст. Той държи да анализира внимателно всяка ситуация и пристъпва към действие само когато е сигурен за последствията от него и за безопасността на семейството си и околните.

В Румъния може да въведат данък върху бакшишите в хотели и ресторанти

Румънското правителство предприе нов опит за налагане на данък за бакшишите в ресторантите и хотелите през септември, предава македонската електронна медия A1 On, като припомня, че преди четири години властите в Букурещ се провалиха в начинанието си. Според представители на туристическата индустрия мярката е предложена с цел увеличаване на

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber