Марин от математическата в Шумен чете книги, за да решава по-лесно задачи по информатика

https://www.24chasa.bg/novini/article/6510695 Марин от математическата в Шумен чете книги, за да решава по-лесно задачи по информатика Марин от математическата в Шумен чете книги, за да решава по-лесно задачи по информатика www.24chasa.bg

Той е като гениите - може да се справи и с най-сложната задача, но не може да си върже обувките, казват учителките му. Но най-важното било да разбере условието - после всичко решавал за 2 минути

Марин Йорданов е в VIII клас, учи в шуменската ПМГ “Нанчо Попович”. Момчето е сребърен медалист от Първата европейска младежка олимпиада по информатика. Той е един от тези, които защитават достойно българската школа и се връщат с награди от международни състезания. Марин

печели първия

си медал още

когато е в V клас

Талантът при него идва по наследство. Майка му е учителка по информатика, а баща му е програмист.

Няколко години по-късно той е вицеевропейски шампион от Първата европейска младежка олимпиада по информатика. Така накратко може да бъде представен Марин Йорданов от Шумен, който показа, че информатиката и програмирането могат да са и любими, и интересни.

“Дойдох в “Школа А&В”, когато бях в IV клас. Родителите ми ме доведоха, за да се занимавам с информатика. Не знаех абсолютно нищо, но след първите уроци ми стана интересно”, разказва момчето. Още на първото състезание - есенния турнир на школата, ясно проличали състезателният му дух и желанието да побеждава по-големите.

“Исках да победя 5-класниците, за да вървя по-бързо напред”, спомни си Марин.

Учителите му в школата разказват, че още тогава правел впечатление на различно дете. Бил по-тих от останалите, повече наблюдавал. С това си поведение малко ги обърквал.

“На пръв поглед

човек може да

си помисли, че е

дете, което

трудно разбира

Оказа се, че си е негов начин да мисли, да преценява, да намира различни решения”, описа красивия ум първата му учителка по информатика Валентина Дянкова.  

Той имал чудатости в характера, които, докато го опознаят, притеснявали учителите му. “След една подготовка за състезание му казах: “Марине, отиваш вкъщи и си почиваш. Ще си почиваш, няма да решаваш задачи по информатика.” Тръгна си, но след малко се връща и пита: “Г-жо, какво означава да си почивам?” Казах му: “Няма да решаваш задачи.” Отвърна ми: “Добре, но решаването на задачи по математика почивка ли е от решаването на задачи по информатика?”

Така с усмивка описа странностите на таланта му Валентина Дянкова. Различността му учителите открили и в още една негова особеност. Умеел да решави задачи, но било нужно да преодолее само една трудност – разбирането на условието.

И как мислите, че бил решен този проблем? Ами с четене на книги. Това си спомни другата му учителка Бисерка Йовчева, създателят на шампиони по информатика.

“Чете много книги, защото в задачите има много белетристика. Тя е важна част от информатиката, защото условието на задачата трябва да е интересно”, обяснява Йовчева. Тя разказа и какво е било препъникамъчето в едно от състезанията. Задачата била да се изчисли колко далече може да стигне самолет с едно зареждане на резервоара. Само че в условието било казано далечина на полета.

“Марин не успя да разбере какво е далечина на полет, започна да си го тълкува по свой си начин и не успя да реши тази задача. Когато излезе от състезанието и му обясних какво е далечина на полета, в следващите две минути той беше готов с решението”, обясни Бисерка Йовчева.

“Условията на

задачите са

дълги и има

двусмислици,

които понякога объркват. Четенето на книги ми помага да осмислям по-бързо информацията, кодирана в задачите, и да ги решавам в определеното време. В първия час и половина от състезанието можеш да задаваш въпроси. Четенето на книги ми помага да осмисля по-бързо условието на задачата и да задам въпросите, които ще ми помогнат да я реша”, призна си Марин Йорданов.

“Някой може да каже, че няма връзка между литературата и информатиката, обаче аз съм я намерил”, сигурен е Марин.

“Той е като гениите - може да реши най-сложната задача, но не може да си върже обувките. Учим го да прави ключ, защото беше по-сложно за него от решаването на задачи”, допълни разказа Валентина Дянкова.

Марин Йорданов казва, че му е много приятно да решава задачи с условия за динамично оптимизиране и за пътища. Тези задачи обаче невинаги се падат на състезание.

“След провал в едно състезание се амбицирам да се справя със следващото. Щом се представя добре, искам да продължа.” Така описа възходите и спадовете си младият информатик, който е участвал в 20 национални и 4 международни състезания, от които печели медали.

Всяка победа е трудна. Доста трябвало да се поизпоти, за да заслужи мястото в националния ни отбор в Първата европейска младежка олимпиада по информатика. Преди последните кръгове в квалификациите за олимпиадата бил 11-и.

Необходимо било

да се стегне и

да измести поне

трима от

състезателите,

за да влезе в елитната българска осмица. С усилия, много хъс и съсредоточеност в последните два кръга на квалификациите успял да изпревари всички по точки и да заслужи мястото си.

“На предпоследната контрола имах 272 точки от 300 възможни, на последната имах 262 точки”, обясни победния си ход младият информатик. Така станало, че и в олимпиадата последният състезателен ден му бил най-силен. “Той има равен резултат с един от руските състезатели, който има медал от голяма международна олимпиада”, сравни победния му ход Бисерка Йовчева.

Но как се преодолява напрежението в едно състезание. Първото според Марин е подготовката. Второто - ако една задача го затрудни, минава на следващата и така, без да се отказва. Освен това преди всяко състезание подготовката му е в суровите условия на състезанието. Става рано, решава задачите в часовете, в които предстои да се проведе състезанието.

Това е стратегията му за настройване на ума да работи активно в часовете, когато е най-нужно. Така ден след ден, до пълна синхронизация на ума и времето.

“Марин е състезател по дух. Той

иска да печели,

освен хъс за

програмиране

има и за

състезаване

Бори се, за да спечели, а не просто да се яви на състезание. Това го амбицира да се готви все по-добре”, описа го Йовчева.

Другата му учителка Валентина Дянкова го характеризира като много упорит, но и болезнено чувствителен към неуспехите.

“Бяхме на състезание във Велико Търново, виждам го - той плаче, чак не може да каже дума. Казва ми: “Не излиза отговорът, правя го вярно, но не излиза.” Оказа се, че той наистина върви правилно при решаване на задачата, но малка грешка накрая го препъва”.

Марин има още едно качество, което не се среща често при състезателите, а именно да налюдава работата си и обективно да я оценява. Тази различност е забелязана от учителите му, затова го “пазят” от стандартното писане на кодове. Въпреки че в информатиката има алгоритми, място за творчески решения не липсват и Марин винаги ги открива. Той постоянно пита може ли това да стане още по-добре, още по-оптимално.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Захариева връчи Златна лаврова клонка на посланика на Виетнам у нас Нгуен Тхи Хонг Оан

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева удостои посланика на Социалистическа република Виетнам у нас Нгуен Тхи Хонг Оан с почетния знак на Министерството на външните работи „Златна лаврова клонка“ за заслугите й в развитието на двустранните отношения по време на нейния мандат в България,

МОН ще финансира новото метеорологично звено в БАН чрез корекция в бюджета си

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев проведе среща с председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски, по време на която обсъдиха актуални теми, свързани със съвместната дейност между двете институции. Срещата се състоя в Академията по покана на председателя на БАН и с участието на зам.-председателя на БАН чл.-кор.

Всички поканени отиват при Слави, само президентът не

Главният прокурор Сотир Цацаров е приел поканата да гостува на "Шоуто на Слави" в четвъртък, 22 ноември, научи "24 часа". На 21 там ще бъде премиерът Бойко Борисов, който също прие поканата. Снощи в предаването си Слави покани тях двамата, председателя на парламента Цвета Караянчева, президента Румен Радев и омбудсмана Мая Манолова.

3 пъти по-евтини международни разговори в ЕС от май 2019 г. - до 40 ст./минута

Есемесът ще струва максимум 12 стотинки Европейският парламент прие нови правила за телекомуникациите, които ограничават цените на обаждания в рамките на ЕС. От 15 май 2019 г. компаниите няма да имат право да таксуват минутата на повече от 19 цента. В момента тарифите международни разговори на българските телекоми са 1,20 лв. на минута.

Деница Сачева: 294 училища у нас са със статут на иновативни, 100 повече от 2019 г.

Иновациите са задължителна част за българското образование, защото очакванията от страна на бизнеса, родителите и децата са огромни. За целта са нужни хора като вас, отворени към новото, които не се страхуват да експериментират. Това заяви заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева при откриването на майсторския клас "Иновации в

Вижте къде спират водата в София утре

"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата утре, съобщиха от дружеството. Във връзка с монтаж на спирателни кранове на ул. 111, в жк. "Обеля" 2, се налага спиране на водоподаването от 09.00 до 21.00 ч. на живеещите в района на ул. 106, ул. 104, ул. "Акад.Дмитрий Лихачов", ул. 275, ул. "Обелски път", ул.

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

И Цвета Караянчева прие поканата на Слави да гостува в шоуто му

И председателят на Народното събрание Цвета Караянчева прие поканата да гостува в "Шоуто на Слави". От екипа й обаче са уведомили шоумена, че г-жа Караянчева в петък заминава на две последователни официални посещения - в Япония и Финландия и затова първата дата, на която тя може да участва е 26 ноември, понеделник.

КРИБ се срещна с посланици и дипломати в България на страните от Европейския съюз

Управителният съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) се срещна с посланици и дипломати в България на страните от Европейския съюз на бизнес-закуска днес в Къщата с часовника. Срещата се проведе ден след представянето на Доклада на Европейската комисия относно напредъка на България по механизма за

Награждават тримата български студенти, противопоставили се на смазването на Пражката пролет

В петък в посолството на Словакия ще бъде връчено държавно отличие на тримата български студенти – Едуард Генов – посмъртно, Валентин Радев – посмъртно, и Александър Димитров, които преди 50 години са единствените гласове от България, които се противопоставят публично, с гражданска акция, на окупацията на Чехословакия и смазването на Пражката

Бойко Борисов ще гостува на Слави Трифонов

Премиерът Бойко Борисов ще е гост на "Шоуто на Слави" следващата седмица, научи "24 часа". Поканата до премиера за интервю с водещия Слави Трифонов е отправена от екипа на шоуто тази сутрин. Веднага е била приета. Интервюто ще е на 21 ноември, което е следващата

Преизбраха Борис Велчев за председател на Конституционния съд

Съдиите от Конституционния съд избраха единодушно съдия Борис Велчев за председател на съда за втори мандат, съобщи Нова телевизия. На заседанието присъстваха единадесет конституционни съдии. Съдия Филип Димитров отсъства от заседанието поради командировка в

Ти купи ли си новия "Космос"?! Виж какви са историите в него

Вторият брой на списание "Космос" е на пазара и предлага голям избор от любопитни четива.  Темата на изданието задава въпроса възможно ли е да предусещаме каква ще е последователността на събитията в уж неподредения пъзел, каквото представлява нашето бъдеще - Интуицията – способност да усещаме бъдещето или игра на сенки вболния мозък.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber