Сребърният медалист по информатика Добрин Башев поправя авторите на задачи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6507619 Сребърният медалист по информатика Добрин Башев поправя авторите на задачи Сребърният медалист по информатика Добрин Башев поправя авторите на задачи www.24chasa.bg

Деветокласникът чете с удоволствие книги на английски, любими са му за Хари Потър, заради липса на време е поизоставил пианото

Усмихнат, много подреден, отговорен, мотивиран, с бърз ум и реакция. Така описват преподавателите в Математическата гимназия “Акад. Иван Гюзелев” в Габрово Добрин Башев. Деветокласникът вече има куп медали от състезания по математика и информатика, но двете му най-значими постижения до момента са сребро от Балканската олимпиада по информатика м.г. и от Европейската младежка олимпиада, която се проведе през септември т.г. в София. На последното състезание националният отбор на България завоюва 1 златен, 5 сребърни и 2 бронзови медала.

“Не успях да реша някои по-трудни задачи и

допуснах малки

грешчици на няколко

от лесните

Можеше доста по-добре да се представя, но като цяло и задачите бяха трудни”, казва Добрин.

Обяснява, че има 5 часа за работа и трябва усилена концентрация и малко почивка предварително. Постига максимална кондиция, като няколко часа преди състезанието “се изключва”, гледа да се разсее, да не мисли за алгоритмите, а за нещо друго.

С математика се занимава от първи клас, усъвършенства се в школи, но вероятно има и нещо генетично заложено - майка му също е завършила математическата гимназия в Габрово. Интересът му към информатиката пък е от 5 клас.

“В началото се запалих, а като видях, че мога да постигна нещо в тази област, ми стана страшно интересно. Първоначално, като измислиш нещо, получаваш огромно удоволствие, че това си го направил ти”, разкрива тръпката Добрин. В началото бил в “Телерик академи”, после се прехвърлил при проф. Капралов и гл. ас. Манев, които провели школи в ПМГ в Габрово.

“Като цяло писането на програмите е една от лесните части, по-скоро самият алгоритъм, самото логическо решение на задачата - това е по-сложното за измисляне. Не всеки ден успявам да програмирам, но чета задачи, мисля върху тях и най-вече в събота и неделя се занимавам с практическото програмиране, за да мога да развивам и тази част”, разказва младата IT надежда.

Преподавателите му обаче казват, че той непрекъснато мисли за алгоритмите и програмите.

“Миналата година пътувахме на екскурзия в чужбина. Всички се забавляваха с най-различни неща, само Добрин през цялото време беше с лаптопа и участваше в състезание по информатика. По пътя трябваше да извади решенията на задачите и

стана втори, защото

забавихме времето

за изпращане

на задачите

Иначе щеше да стане първи”, хвали го директорката на ПМГ Цветана Кюмюрджиева.

“Това беше Национален конкурс по информатика CodeIT, който се провежда в 6 задочни кръга. Това беше последният. Тогава бях в младшата възраст, сега вече съм в старшата и в момента тече един друг рунд на това състезание, който е с продължителност 3 седмици. Има една задача, която е доста трудна, защото няма абсолютно решение. Целта е всеки състезател да си напише негово хубаво решение, което да изкарва доста оптимален резултат на задачата, и всъщност класирането се извършва на база кое решение е по-оригинално”, обяснява Добрин.

В момента работи върху проект, който изследва структура от данни.

“Теоретично е, но има едно много интересно приложение - ако имаме редица от обекти, може да вземем произволна част от тях и да ги преместим много бързо в друга част от редицата. Също може да ги обръщаме, такава структура от данни се нарича декартово дърво”, разпалено реди Добрин.

Имал и предишен проект, който се занимавал с търсене на множество низове от думи в някакъв текст.

“Целта беше да постигна доста голяма оптимизация във времето за решаване на тази задача. Ако имаме някакъв огромен текст и множество от думи, вместо да търсим всяка от тях поотделно в текста, което отнема много време, може да започнем да мислим по самите думи и да намерим някакви прилики между тях, които да ни помогнат да ги търсим по-бързо”, казва деветокласникът. Всъщност с тази разработка миналата година печели

изключителна

стипендия в област

“Информатика и ИТ”

от националния конкурс на фондация “Комунитас” - “1000 стипендии” за ученици от 6-и до 11-и клас.

Казва, че се случва по време на състезание да открие грешки на авторите на задачите.“Никой не гарантира, че авторите са си направили авторовото решение правилно. В тестовете, с които се оценяват нашите програми дали са коректни, се е случвало аз да намирам грешка. Писал съм на автора и той я е поправял. Ние трябва да сме отговорни и да проверим дали всичко е вярно и това е процесът на контестация след състезанието. Рядко се случва, но трябва да бъдем бдителни”, разказва момчето.

Добрин е пълен отличник и се справя без затруднения с останалите предмети в училище, но казва, че не обича “изобразителното изкуство”. Налагало се да учат много теория.

В свободното си време обича да се разхожда сред неповторимата природа на Габровския Балкан и да чете. Напоследък се концентрира върху чуждоезиковата литература, чете на английски в оригинал, за да подобри познанията си по езика. Харесват му книгите за Хари Потър. С историите за момчето магьосник запълвал времето си, докато лежал в болницата в Габрово заради усложнения след тежка настинка в Букурещ. Там бил на авторитетния международен турнир по информатика Romanian Master of Informatics 2017. Състезанието се проведе в Букурещ от 4 до 7 октомври.

“Там останах на точно 25 точки от бронзовия медал, като втория ден се справих значително по-добре от първия”, разказва Добрин. Пази вълнуващи спомени от румънската столица. “Беше интересно, ходихме пред парламента, той наистина е огромен, имаше и шадравани, но не успяхме да ги видим, дори закъсняхме за награждаването”, смее се Добрин.

Деветокласникът

обича да свири

на пиано

Заради майка си, която е учителка по музика, седнал пред клавишите в четвърти клас. Тогава става първи на състезание “Ключът на музиката” в Пловдив. На следващата година е четвърти.

“И след това малко замря моят интерес, не ми достигаше и време, така че малко оставих назад тази моя страст. Помага ми да се разтоварвам, защото ежедневието ми е доста напрегнато”, допълва момчето.

Следващата му цел е съвсем близо - в края на ноември Международния турнир по информатика “Джон Атанасов” в Шумен. Вече мисли и в кой университет да продължи образованието си, но казва, че не е измислил нищо. Засега оглежда вариантите и с присъщата си зрялост със сигурност ще вземе най-доброто решение за своето бъдеще в информатиката.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

След Коледа мечият парк в Белица утихна, всички спят. Последен си легна Рику

3-годишният мечок е от Албания, тази зима спи за първи път. През есента сам си направил хралупа, а после помогнал и на Габриела На 3-годишния Рику, най-младия обитател на парка за танцуващи мечки край Белица, преди дни му доскуча да си играе сам и легна да спи. Забавното мече, на което най-много се радват посетителите,

Всеки 3-и е в лошо психично здраве

Делът на хората над 55 г. с такива проблеми у нас е с 11% над средния за ЕС През 2060 г. всеки трети българин ще е над 65 г. 47,4% от българите над 55 г. не са в добро психично здраве, показа национална стратегия за активен живот на възрастните за 2019 - 2030 г. Средният за ЕС дял на хората с такива проблеми е 36,1 на сто.

Васил и удушената Калина планирали сватба, вероятно практикували садо-мазо секс (ОБЗОР)

“Васил и Калина са имали любов, която невинаги е била стандартна като отношение един към друг. Може би тази вечер са експериментирали нещо по-различно, което е нещо ново за моя клиент.” Това каза вчера Христо Чолаков, адвокат на Васил Василев, обвиняем за убийството на приятелката си Калина. 25-годишната красавица беше открита гола и удушена в

Сериозни нарушения в отделението по хемодиализа във Видин

Сериозни нарушения са открити в отделението по хемодиализа във Видин след проверка на Изпълнителната агенция „Медицински одит”, направена по жалба на пациенти, предаде NOVA.  Парадоксалното - пациентите получили одита пет месеца по-късно и то след като изискали резултатите от проверката по Закона за достъп до обществена информация.

Николай Банев с писмо от следствения арест

Според Николай Банев "са изнесени лъжи относно екстрадицията на семейството от Франция и че служител на полицията се е свързал с тях два дни преди ареста". В писмото си Банев заявява, че поводът за него е интервю на заместник-главния прокурор Иван Гешев пред bTV.  В писмото се твърди още, че фамилията дори имала насрочен час за явяване в

Иван Таков: В София не можем да дишаме, къде са мерките на СО срещу мръсния въздух?

Отдавна е ясно, че не работи системата за ранно предупреждение, с която толкова се хвали Столична община, каза общинският съветник от БСП В София от два дни не можем да дишаме, а къде са мерките на Столична община срещу мръсния въздух? Това попита общинският съветник от БСП Иван Таков, който е член на Комисията по опазване на околната среда,

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Арнаудова: Шест души са обвинени след акцията за тероризъм

Специализираната прокуратура до този момент е обвинила 6 лица. Един от обвиняемите е обвинен задочно, тъй като е обявен за международно издирване. Престъпната група е действала от 2016 г. на територията на България и косвено е осъществявала финансиране на терористична организация, която действа на територията на друга държава - това каза за БНТ

10 коли на жандармерията тръгнаха из Пиринско

Пет микробуса и още толкова леки коли на жандармерията тази сутрин спряха пред сградата на ОДМВР-Благоевград. Дворът се изпълни с униформени, които носеха папки. "Сигурно ще провеждат специализирана акция някъде", коментираха граждани, минаващи покрай полицията. За последно такова нашествие на бусове на жандармерията имаше по време на протестите

Цветанов взе участие в първата за България градска молитвена закуска в Пловдив

Цветан Цветанов взе участие в първата за България градска молитвена закуска в Пловдив Председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов взе участие в първата за България градска молитвена закуска, която събра днес в Пловдив представители на много етноси и религии, общественици, политици от различни партии.

Най-високата дюна на Балканите е край Аркутино

След реституцията на земи в реални граници десетки декари вече са в частни терени Природната забележителност “пясъчни дюни” се среща по цялото Черноморие, като на места са впечатляващи и все още добре съхранени. Сред най-запазените са тези по Южното Черноморие, в района на Аркутино и Приморско. Край Аркутино се извисява най-високата дюна на

Две катастрофи на бул. „България“ в София, материални щети за близо милион

Две катастрофи станаха този предобед на столичния бул. „България“. Материалните щети за собствениците са близо милион, съобщава БГНЕС. Двойният инцидент на пет коли станал малко след 11.00 ч. на бул. „България“ след кръстовището с бул. „Тодор Каблешков“ в посока Бояна. Няма пострадали. Катастрофите станаха на около 100-ина метра една от друга.

Пожар бушува в три къщи в Габрово (Обновена)

Голям пожар обхвана три къщи в Габрово в събота сутрин. Районът е отцепен. Огънят вече е локализиран, казаха от противопожарната служба в града. Макар сградите да са обитаеми, инцидентът се размина без пострадали хора. Сигнал за пламъците бил подаден в пожарната в 10.52 ч. На местопроизшествието на ул. "Опълченска" в т.нар.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber