Чавдар Лалов взе две награди на Европейския конкурс за млади учени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6485443 Чавдар Лалов взе две награди на Европейския конкурс за млади учени Чавдар Лалов взе две награди на Европейския конкурс за млади учени www.24chasa.bg

Ученикът от Плевен ходи на олимпиади от 7-годишен

“Змията става все по-дълга, а когато удари главата си в тялото, компютърната игра свършва. Нека направим лека промяна - да завържем опашката на змията на едно място и ѝ дадем да изяде колкото иска ябълки. Тогава въпреки завързаната опашка, тя ще може да продължи да се движи.

Ако заместим змията с траектория, ще получим несамопресичащ се маршрут. Това е път върху квадратна решетка, който не минава повторно през една точка. Все едно се разхождаме из квартал от жилищни блокове, без да повтаряме пътя си - не стъпваме повече от един път на едно и също място. ”

Така чрез компютърната игра “Змия” Чавдар Лалов, ученик от математическата гимназия “Гео Милев” в Плевен, въвежда по-достъпно проекта си, с който завоюва две престижни награди от Европейския конкурс (EUCYS) за млади учени в Талин. Единадесетокласникът получи трета награда от журито на известния реномиран форум, проведен от 22 до 27 септември под егидата на Европейската комисия.

В конкурса са

участвали 89 проекта

от 33 държави

В Талин Чавдар взе и наградата на Лондонския международен младежки научен форум (LIYSF).

Проектът на Чавдар Лалов е озаглавен “Върху структурата на несамопресичащите се маршрути и свързващата константа”. Според експерти с разработката той предлага нови резултати в научна тематика, която се отличава с голяма сложност и редица отворени проблеми, някои от тях датират от зората на комбинаторната геометрия.

“На практика тези маршрути са важни заради приложението си в моделирането на полимери, в биологията, както и за оптимизиране на компютърни алгоритми. Успях да разширя постигнатите резултати в тази тематика. Тъй като задачата е чисто математическа, засега проектът е в интерес на математиците и информатиците. Доколко “маршрутите” ще намерят актуално приложение в истинския живот, не мога да кажа, защото не съм достатъчно компетентен в органичната химия. Надявам се в бъдеще с продължителна работа да решим големите проблеми, свързани с несамопресичащите се маршрути", казва Чавдар.

През 2016 г. той участвал в лятната изследователска школа на Ученическия институт по математика и информатика в Американския университет в Благоевград. Обичайно там всяка година канят 50-60 математици или информатици, през 2017 г. имало участници от 5 континента. Преди година от изследователската школа предложили на Чавдар да стигне до новост по темата за несамопресичащите се маршрути.

Ментор му станал

Румен Данговски,

синът на правосъдната министърка Цецка Цачева, който е възпитаник на Ученическия институт.

“Година и 3 месеца работих по темата за нови резултати. При поява на спънка като ментор Румен винаги ми е помагал с идеи, за да я преодолея и отново да атакувам проблема. Дълбаехме заедно чрез дискусии през целия процес - без него не бих могъл да се справя. И като човек той винаги стоеше до мене, подкрепяше ме и със съвети, полезни за развитието ми. У Румен ми харесва постоянството винаги да върви напред с красивия си ум и невероятно добрите си идеи по математика”, оценява Чавдар.

Въпреки че сега Данговски учи в САЩ, двамата поддържат връзка с електронна кореспонденция. Не пропускат месец - говорят си не само по проекта, а и човешки, за нещата от живота. Заедно

подготвят

публикация в научно

списание за

резултатите

от проекта

Статията е написана, но одобрението ѝ може да отнеме година. Редакторите са математици и преглеждат всички изчисления и твърдения. Едва след щателната проверка ще има публикация.

Към европейския конкурс в Талин Чавдар тръгва след конкурс за млади таланти, в който се състезават проекти от цяла България. В отбора той е единствен от Плевен, другите участници са Радослав Димитров и Василена Цветанова от Пловдив, Теодор Алексиев от София и Симона Христова от Русе. Тимът е с лидери Константин Делчев и Весела Василева, които през цялото време дават ценни напътствия и подкрепят българските състезатели.

В Талин за 3 дни през 5-те рунда на журиране с плевенския ученик разискват 5-има специалисти, капацитети в математиката, физиката, астрономията, криптографията - наука за защита на данните. Дискусията върху проекта продължава общо 2 часа и половина. “Някои от журиращите бяха прочели проекта в дълбочина и направо започнаха с въпросите. При други първо трябваше цялостно да го представя за около половин час, после следваха дебатите с идеи как да продължи проектът и какво бъдеще се очертава. Затова дискусията беше много полезна за мене като опит”, смята Чавдар.

В математическите състезания той е натрупал солидна школовка - почнал е с участията едва 7-годишен в първи клас. Насърчавали го родителите му. По онова време и брат му Емил, по-голям 9 г., не пропускал математическа олимпиада.

Чавдар Лалов разработил първия си проект в 9-и клас. Представил го на Пролетната конференция на Съюза на математиците в България, проведена в Плевен. Толкова се запалил да търси и открива новости в необятната наука, че още през лятото се втурнал към “маршрутите”.

“В математиката ми допада това, че знаем дали нещо е вярно, или грешно. В нея няма лъжа, няма измама.

Всичко е истина,

ако успеем

да го докажем

Точна ли е дефиницията, значи съм сигурен, че е вярно”, твърди Чавдар. За него математиката е забавление - обича да решава задачи и жадно да търси новостите. Вече работи проект по неасоциативна алгебра, темата му е предложил академик Веселин Дренски.

Чавдар се развлича с математиката, но за да може повече да решава, играе футбол и тенис на маса. Категоричен е, че редуването на мисленето със спорта помага да се отпуши главата и да се зареди наново. Намира време за всичко.

Знанията му по всички предмети са оценени с отличен, но най-силно го привличат точните науки - чистата математика, физиката и информатиката. “Още не съм решил какъв ще стана, най-вероятно ще се посветя на изследванията като математик. Територията и хоризонтите са огромни и интересни”, каза Чавдар и влезе в час. Има още 2 г. да учи в Математическата и да направи избора си.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

След Коледа мечият парк в Белица утихна, всички спят. Последен си легна Рику

3-годишният мечок е от Албания, тази зима спи за първи път. През есента сам си направил хралупа, а после помогнал и на Габриела На 3-годишния Рику, най-младия обитател на парка за танцуващи мечки край Белица, преди дни му доскуча да си играе сам и легна да спи. Забавното мече, на което най-много се радват посетителите,

Всеки 3-и е в лошо психично здраве

Делът на хората над 55 г. с такива проблеми у нас е с 11% над средния за ЕС През 2060 г. всеки трети българин ще е над 65 г. 47,4% от българите над 55 г. не са в добро психично здраве, показа национална стратегия за активен живот на възрастните за 2019 - 2030 г. Средният за ЕС дял на хората с такива проблеми е 36,1 на сто.

Васил и удушената Калина планирали сватба, вероятно практикували садо-мазо секс (ОБЗОР)

“Васил и Калина са имали любов, която невинаги е била стандартна като отношение един към друг. Може би тази вечер са експериментирали нещо по-различно, което е нещо ново за моя клиент.” Това каза вчера Христо Чолаков, адвокат на Васил Василев, обвиняем за убийството на приятелката си Калина. 25-годишната красавица беше открита гола и удушена в

Сериозни нарушения в отделението по хемодиализа във Видин

Сериозни нарушения са открити в отделението по хемодиализа във Видин след проверка на Изпълнителната агенция „Медицински одит”, направена по жалба на пациенти, предаде NOVA.  Парадоксалното - пациентите получили одита пет месеца по-късно и то след като изискали резултатите от проверката по Закона за достъп до обществена информация.

Николай Банев с писмо от следствения арест

Според Николай Банев "са изнесени лъжи относно екстрадицията на семейството от Франция и че служител на полицията се е свързал с тях два дни преди ареста". В писмото си Банев заявява, че поводът за него е интервю на заместник-главния прокурор Иван Гешев пред bTV.  В писмото се твърди още, че фамилията дори имала насрочен час за явяване в

Иван Таков: В София не можем да дишаме, къде са мерките на СО срещу мръсния въздух?

Отдавна е ясно, че не работи системата за ранно предупреждение, с която толкова се хвали Столична община, каза общинският съветник от БСП В София от два дни не можем да дишаме, а къде са мерките на Столична община срещу мръсния въздух? Това попита общинският съветник от БСП Иван Таков, който е член на Комисията по опазване на околната среда,

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Арнаудова: Шест души са обвинени след акцията за тероризъм

Специализираната прокуратура до този момент е обвинила 6 лица. Един от обвиняемите е обвинен задочно, тъй като е обявен за международно издирване. Престъпната група е действала от 2016 г. на територията на България и косвено е осъществявала финансиране на терористична организация, която действа на територията на друга държава - това каза за БНТ

10 коли на жандармерията тръгнаха из Пиринско

Пет микробуса и още толкова леки коли на жандармерията тази сутрин спряха пред сградата на ОДМВР-Благоевград. Дворът се изпълни с униформени, които носеха папки. "Сигурно ще провеждат специализирана акция някъде", коментираха граждани, минаващи покрай полицията. За последно такова нашествие на бусове на жандармерията имаше по време на протестите

Цветанов взе участие в първата за България градска молитвена закуска в Пловдив

Цветан Цветанов взе участие в първата за България градска молитвена закуска в Пловдив Председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов взе участие в първата за България градска молитвена закуска, която събра днес в Пловдив представители на много етноси и религии, общественици, политици от различни партии.

Най-високата дюна на Балканите е край Аркутино

След реституцията на земи в реални граници десетки декари вече са в частни терени Природната забележителност “пясъчни дюни” се среща по цялото Черноморие, като на места са впечатляващи и все още добре съхранени. Сред най-запазените са тези по Южното Черноморие, в района на Аркутино и Приморско. Край Аркутино се извисява най-високата дюна на

Две катастрофи на бул. „България“ в София, материални щети за близо милион

Две катастрофи станаха този предобед на столичния бул. „България“. Материалните щети за собствениците са близо милион, съобщава БГНЕС. Двойният инцидент на пет коли станал малко след 11.00 ч. на бул. „България“ след кръстовището с бул. „Тодор Каблешков“ в посока Бояна. Няма пострадали. Катастрофите станаха на около 100-ина метра една от друга.

Пожар бушува в три къщи в Габрово (Обновена)

Голям пожар обхвана три къщи в Габрово в събота сутрин. Районът е отцепен. Огънят вече е локализиран, казаха от противопожарната служба в града. Макар сградите да са обитаеми, инцидентът се размина без пострадали хора. Сигнал за пламъците бил подаден в пожарната в 10.52 ч. На местопроизшествието на ул. "Опълченска" в т.нар.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber