Идея за детска кухня се превръща във фирма за кетъринг

https://www.24chasa.bg/novini/article/6482640 Идея за детска кухня се превръща във фирма за кетъринг Идея за детска кухня се превръща във фирма за кетъринг www.24chasa.bg
Николинка Лефтерова е успяла да изгради успешен кетъринг бизнес с подкрепата на ББР.

След като успява с помощта на ББР, собственичката Николинка Лефтерова сега иска да направи онлайн платформа за поръчки

Кетъринг вместо детска кухня - този бизнес успява да развие успешно Николинка Лефтерова. Като всичко започва заради един ремонт.
Преди три години Лефтерова взема под наем ресторант. Мястото се превръща в предпочитана локация за детски рождени дни. "Аз не търсех такива клиенти. Те ни откриха. Без да пускаме реклама, се разбра за нас", разказва тя. Но се налага ремонт и мястото спира да работи.

Поради това Лефтерова решава да се насочи към кетъринг услугите. "Джуниър съплайс" стартира с идеята за частна детска кухня. Тя обаче не се осъществява, защото не успява да намери компетентен партньор.

И тогава се специализира в областта на кетъринга и по-специално корпоративния. Лефтерова има опит в бранша - работила е в международни компании и за голяма верига хотели.

Решава да се върне в Плевен и там да развива бизнеса си. Най-важното за кухнята - оборудването, успява да вземе с кредит от Българската банка за развитие. Тъй като фирмата била млада, без една приключена финансова година, от други институции насочват Лефтерова към държавната банка. "Бях възхитена от отношението. Обясниха ми какви документи трябва да подготвя и нещата се случиха много леко. Показаха ми разбиране и личен контакт", казва тя.

Сега вече фирмата осигурява обедното меню за хиляди хора. Има и клиенти, за които е предвидена доставка. Един ден предварително клиентите преглеждат предложенията и избират. Менюто е съставено от около десет ястия, а кухнята е мексиканска, включват се и средиземноморски ястия. "Старая се да има голямо разнообразие. Задължително има и нещо без месо. Искаме всеки да може да избере нещо. Имаме хапки, два вида супа", казва Лефтерова.

Фирмата осигурява храната и на кол център, където работят много млади хора. Там има голямо търсене на постни ястия. "Бях много притеснена, когато се върнах от София в Плевен, че няма да намеря качествени хора. Възнаграждението, което предлагам, е по-високо, защото не исках да остана без екип", обяснява бизнесдамата.
Срещала е и хора, които имат твърде високи изисквания, но не и умения. Смята, че по-младите хора са и по-отворени към новите тенденции в храненето. Успява да намери хора, с които да обсъждат и взаимно да си помагат.

Лефтерова често влиза в кухнята. Ако се наложи готви, занимава се и с организационната работа. Уменията си е натрупала при работата в хотели, тъй като и там и се е налагало да помага на различните звена.

По пътя си обаче среща и много трудности. В София е било лесно да се сдобие с пресни и качествени продукти. В Плевен обаче се оказва по-трудно, тъй като и доходите на хората са по-ниски. "Те си носят храна от вкъщи или се хранят с нездравословна храна. За съжаление на много места социалният пакет не включва изхранване", казва тя.

Въпреки че и в Плевен някои фирми осигуряват ваучери за храна, работещите не се грижат достатъчно за почивката си. При някои има например по един лев на ден за храна. Цените в стола не са никак високи, но има много работещи, които нямат възможност да доплатят два лева например. Други пък предпочитат да ядат хамбургер или друга подобна храна. "Въпрос на разбиране и предпочитания е. Не е хубаво да не се грижиш за храната си. Аз обаче влизам в положението на работещите. Някои наистина не успяват да се справят с разходите си, а храната остава на заден план".

Все пак има и други, които могат да купят и оценяват и по-интересните ястия. Един от бестселърите е пица със спанак и сметана. "Зелено изкушение" не може да се опита почти никъде в града, казва Лефтерова. Пилешките хапки също са много предпочитани, както и гръцка пилешка супа с орехи и лимон. Всеки ден в менюто има и пилешки бутчета - с ориз, гъбен сос, картофи. Това е ястието с най-ниска цена в менюто и по тази причина свършва бързо.

Рецептите са събирани с години от готвачката, с която работи в момента. Използва и много от рецептите, които са приготвени специално от нея преди години, когато специално е наела готвач, който да изработи менюто.
Радва се, когато вечер получава имейли от клиенти. "Те ми помагат за референция. Това носи много голямо удовлетворение. Приятно е всяка вечер с поръчката да получиш и имейл с похвала за храната и точността на доставка", казва Лефтерова.

От предишната си работа разбира, че хората оценяват най-високо домашната храна. Ако ястието е приготвено със старание и по добра рецепта, става вкусно, обяснява бизнесдамата. "Да запазиш вкуса от едно време, да е като приготвено вкъщи, е много полезно за бизнеса. Думата домашно продава. Хората явно имат нужда от нещо истинско", казва тя. И добавя, че е много важно да слушаш клиента. Като във всеки бизнес има и недоволни хора. Но те са компенсирани, а забележките им отразени.

Въпреки че влиза редовно във фирмената кухня, не успява да готви вкъщи. Почивният й ден е единствено в събота, тъй като в неделя се подготвя храната. Не й остава време и за ваканции. Казва, че когато работиш ли за себе си, не ти остава лично време. Резултатът не винаги е съизмерим на усилията. Очакваш обаче в бъдеще да има възвращаемост. Не допуска, че може да се откаже, тъй като е вложила много усилия и средства.

За Лефтерова ценни са и контактите. Тъй като посещава много от фабриките, тя познава много от хората там. И добавя, че й се иска да направи онлайн платформа за поръчка на местно ниво. Но очаква условията и заплатите да се подобрят, за да върви икономиката и нейният бизнес.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Президентът сложи втора тапа на околовръстното - има пари, но няма как да го почнат през юли

73 дела за имоти чакат съдът да насрочи дати, а тировете продължават да блокират столицата между “Младост” и “Цариградско шосе” Над 23 000 автомобили и камиони всеки ден попадат в най-тежката тапа на Околовръстнот в София - между квартал “Младост” и “Цариградско шосе”. В неделя, малко след 18 часа, там се чакаше средно между 40-50 минути,

Караниколов: Държавата ще ремонтира язовирите в тежко състояние

Язовирите в тежко състояние ще бъдат ремонтирани от държавата. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов в предаването „Неделя 150“ по БНР. В страната има над 6700 язовира и вече е известно състоянието на всички тях, макар някои да нямат първична документация, каза министърът и допълни, че общините са прехвърлили около 2700 язовира на

ООН: Северна Македония е с най-голям растеж на инвестициите в региона

Северна Македония отбелязва най-голям растеж на инвестициите в Западните Балкани, показва доклад на Конференцията на ООН за търговия и развитие, предаде агенция МИА, цитирана от БТА.  В доклада се казва, че притокът на преки чуждестранни инвестиции в Северна Македония се е увеличил с 260 процента - от 205 милиона долара през 2017 г.

Нови 7 млн. евро ще бъдат инвестирани в граничния регион между България и Гърция

Нови 7 млн. евро ще бъдат инвестирани в граничния регион между България и Гърция, съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройство. Средствата са от Програма ИНТЕРРЕГ V-A Гърция - България 2014 - 2020. С тях ще бъдат подкрепени проекти на малки и средни предприятия в рамките на шестата покана за набиране на

Започва набиране на проекти за подкрепа на малки и средни предприятия

Нови 7 млн. ще бъдат инвестирани в граничния регион между България и Гърция Нови 7 млн. евро ще бъдат инвестирани в граничния регион между България и Гърция. Средствата са от Програма ИНТЕРРЕГ V-A Гърция – България 2014 - 2020. С тях ще бъдат подкрепени проекти на малки и средни предприятия в рамките на шестата покана за набиране на проектни

Турция критикува Мудис за понижаването на кредитния рейтинг на страната

Решението на рейтинговата агенция Мудис (Moody's) да понижи кредитния рейтинг на Турция повдига въпроси за нейната "обективност и неутралност", се казва в съобщение на турското министерство на финансите, предаде ДПА. В петък Мудис понижи кредитния рейтинг на Турция от Ba3 на B1, като запази негативната му перспектива, предава БТА.

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Бизнес

Турският кораб "Фатих" е започнал сондажи край Кипър

Турският кораб "Фатих" е започнал проучвателни сондажи край бреговете на Кипър, съобщава "Катимерини", като се позовава на интервю на турския външен министър Мевлют Чавушоглу пред Анадолската агенция. Чавушоглу заяви, че "Фатих" е започнал сондаж западно от кипърския град Пафос и допълни, че и вторият турски сондажен кораб,

България и Черна гора ще подпишат спогодба за автомобилни превози

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков и министърът на транспорта и морските въпроси на Черна гора Осман Нуркович ще подпишат двустранна Спогодба за международни автомобилни превози на пътници и товари, съобщиха от транспортното ведомство. Церемонията ще се състои в понеделник, 17 юни, от 11.

Производството на електроенергия в Китай е нараснало с 3,3% през първите пет месеца

Производството на електроенергия в Китай е нараснало с 3,3% на годишна база до 2,8 трилиона киловатчаса през първите пет месеца на 2019 г., показват официални данни. Само през май, производството на електроенергия е нараснало с 0,2% спрямо година по-рано – до 558,9 милиарда киловатчаса, което е спад с 3,6 процентни пункта спрямо април,

Китайската народна банка увеличи подкрепата за ликвидността на малките банки

Китайската народна банка (КНБ) реши в петък да засили подкрепата за ликвидността на средните и малки банки, като увеличи повторната отстъпка и квотата за постоянно кредитно улеснение. КНБ ще осигури 200 милиарда юана (около 29 милиарда долара) повторна отстъпка и квота за постоянно кредитно улеснение от 100 милиарда юана за средните и малки банки,

Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на „Лидл България”: Служителите в магазините ни ще имат трети официален почивен ден

В мащабно проучване чрез т.нар. слепи тестове 86% от участниците одобряват вкуса на собствените марки на Lidl и 82% потвърждават качеството им Милена Драгийска управлява „Лидл България” от 2007 г., когато веригата стъпва на българския пазар. Започва кариерата си в Lidl Германия през 2002 г. като регионален мениджър продажби за регионите на Щутгарт

Цените на горивата ще се записват на касовите бележки от 1 октомври

Владислав Горанов даде нов срок за касовите апарати на бензиностанциите Ново удължаване на срока за подмяна на системи за управление на касовите апарати в бензиностанциите предлага финансовият министър Владислав Горанов. Поредната промяна на крайните дати за въвеждането им са записани в наредбата, обявена за обществено обсъждане на сайта на

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber