Иван заминава да учи при “рок звезда” на математиката

https://www.24chasa.bg/novini/article/6478271 Иван заминава да учи при “рок звезда” на математиката Иван заминава да учи при “рок звезда” на математиката www.24chasa.bg

Олимпиецът сменил СМГ с Американския колеж, за да учи и други предмети

Младият математик Иван Ганев ще учи в Кеймбридж.
Младият математик Иван Ганев ще учи в Кеймбридж. СНИМКА: Йордан Симeонов

Малко хора се научават да четат, когато са на 3 години, а някои от тях дори се научават от табелите по улиците. Такъв е бил случаят на Иван Ганев. Тази година той завърши 12-и клас в Американския колеж в София. Отличник е в училище, а от олимпиади по математика печели 2 сребърни медала и няколко почетни грамоти. Тази година той ще продължи образованието си в един от най-елитните университети - Кеймбридж.

Иван заминава да учи при “рок звезда”  на математиката

На международната олимпиада в Охрид тази година Иван взима сребърен медал. На отборното класиране българчетата се наредили на първо място и отнесли с тях общо два сребърни и четири златни медала.

“Малко ме е яд за Балканиадата, защото трябваше да се решат 4 задачи. Тях ги решиха всички състезатели от нашия отбор, включително и аз, но имам чувството, че малко надцених последната задача. Това ми попречи да я реша напълно. Имам 4 от 10 възможни точки. Смятах, че е доста по-трудна от това, което е. Гледах по-сложни идеи и това всъщност ми попречи да видя решението”, обяснява Ганев.

Втория си сребърен медал Иван завоюва миналата година на Всерусийската олимпиада по математика. Единствените държави, освен Русия, които са канени да присъстват на нея, са България и Китай. От нея българският отбор се върнал с шест сребърни медала.

Иван ходи на

състезания

от 2-и клас

На първото отива по собствена инициатива и става трети. Понеже му харесва много, в 4-и клас кандидатства в СМГ. В 7-и клас решил, че освен със състезания иска да се занимава и със свои други академични интереси и отива да учи в Американския колеж. Освен с математика Иван се занимава и с история. Става трети на областна олимпиада по история, когато е в основното училище. Най-интересна му е модерната история на XX век.

“Бях доста впечатлен, от историята на нацистка Германия и постоянно четях книги, свързани с нея. Имах и много добър преподавател по история и това също много допринесе за интереса ми, разказва Иван.

Освен това той се интересува от физика, философия и литература. Готви се за състезания по-сериозно от 8-и клас. Ходи на школа по математика в Американския колеж, която се води от доц. Емил Колев, който е и един от ръководителите на националния отбор. Според Иван самостоятелните занимания вкъщи са много важни и без тях няма как да се научиш добре.

“В началото не ми

се получаваха

много нещата,

но да кажем, че съм много упорит и с доста труд 10-и клас ми беше първото международно състезание, пак Всерусийска олимпиада. Тогава беше в Казан и се върнах с почетна грамота, която е едно ниво под медалите. Бях на една точка от медали и тогава много ме беше яд. Зарекох се другата година да се върна. На следващата спечелих сребърен медал”, споделя младежът.

От местата, които е посетил покрай олимпиадите, Иван най-много харесва Петербург. Посещават всички големи забележителности, а награждаването се провежда в Петербургската филхармония. На церемонията играл руският балет, а медалите били раздадени от председателя на Държавната дума в Русия.

“Ще уча математика в Кеймбридж. Имах предложение и от Пенсилванския университет, един от Бръшляновата лига в САЩ. Избрах Кеймбридж заради академичната му репутация. Казват, че това е може би най-трудното място за математика в света. Ще видим дали съм достатъчно подготвен. Според тях, щом са ме приели, явно съм”, казва Иван.

Кандидатствал там с мотивационно писмо и оценка от училище. През декември отишъл на интервю в университета. Интервюто провели двама професори. Пред тях той трябвало да реши две задачи. Преподавателите му помогнали, когато изпитал затруднение.

“Един от професорите, които ме интервюираше, беше нещо като “рок звезда” в математиката и е печелил Филцов медал. Беше доста взискателен, а аз - доста притеснен. Опитват се да те предразположат и да ти дават идеи, но в началото

толкова се бях

притеснил, че не

можех да мисля”,

обяснява Иван.

За кандидатстването си избира университети в САЩ и Англия заради академичното им ниво и професорите там.

“И това, което за мен е най-важно, което, за съжаление, беше и причината да не искам да уча в България, е конкурентната среда. Мен конкуренцията ме направи по-добър. И всъщност възможността да се конкурирам с хора, които са били по-добри от мен, със сигурност ще има такива, мен ме развива като човек”, категоричен е младият математик. В Кеймбридж Иван ще учи математика, като възнамерява да специализира в приложната ѝ сфера.

След като приключи образованието си, планира да се върне в България, но ако там му предложат по-добри възможности, ще остане. Сигурен е, че най-много ще му липсват семейството и приятелите. Притеснява се, че трудно ще се сприятели, защото от разкази на негови приятели хората там са по-студени.

В свободното си време играе тенис. Записал се още на 8 години, но напоследък спортът е останал малко настрани, покрай състезанията. Освен от тенис Иван се интересува и от футбол. Играе само за развлечение, но преди 7 години мечтаел да стане футболен треньор.

Родителите на Иван са журналисти. Никой от семейството му не се занимава с математика. Споделя, че обича да чете, но не се интересува от писане. Чете много книги, обича да гледа филми и сериали, да слуша музика и да кара колело.

“Научих се да чета, когато бях на 3, от надписи по улицата и оттогава четенето ми е хоби”, разказва Иван. Най-много харесва книгите на Достоевски. Споделя, че “Братя Карамазови” е книгата, отразила му се душевно, защото променила някои от нагласите му към света.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

СНИМКИ: Йордан Симеонов

Камионът, в който ще се натоварват телата на загиналите край "Струма", се заклещи (Снимки+видео)

Иван Тодоров: Никога не сме имали договор с ДКК и ББР

Иван Тодоров: Никога не сме имали договор с ДКК и ББР

АМ "Струма" СНИМКА: Гугъл стрийт вю

АПИ: Шофьорите да се движат с повишено внимание по АМ "Струма" в района на Благоевград

Директорката на градината, станала огнище на менингит: Нямаме деца с потвърдена симптоматика, но имаме носители

Директорката на градината, станала огнище на менингит: Нямаме деца с потвърдена симптоматика, но имаме носители

Георги Ганев

Икономисти с критика към служебния кабинет за пенсиите

Борислав Сарафов - директор на НСлС и зам. главен прокурор

Идентифицирани са всички 45 жертви от катастрофата на АМ "Струма"

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber