В Пет могили първи разбраха, че джипито вече е лукс

https://www.24chasa.bg/novini/article/6438909 В Пет могили първи разбраха, че джипито вече е лукс В Пет могили първи разбраха, че джипито вече е лукс www.24chasa.bg
Здравната служба, в която ще има апартамент за лекаря.

Няма нито един кандидат, въпреки че кметът предоставя апартамент с 3 стаи и двор за бъдещия доктор

Българското джипи е на изчезване. Това е явният знак, който дават с плача си по забегналия индийски лекар хората от шуменското село Пет могили.

Докато пред централния магазин на площада в селото група мъже са свели глави, натежали от празнуването на Съединението, весело препуска с колело Реджеп Мехмед. Той любезно набива спирачките и казва откровено: “Не знам и не ме интересува положението с лекаря. Аз не съм здравноосигурен. Безработен съм, откакто се закри текезесето през 1994-а.”

Чул-недочул това тежко признание обаче, се появява друг мъж, който контрира Реджеп.

“Искаме лекар. Аз съм пенсионер по болест, работих в Шумен, но се върнах на село и имам нужда от доктор. Имаше един индиец - Канджа ли се казваше, беше добре с него.

Но тук, като дойдат лекари, нагушват се с пари и после бягат. Кметът им дава апартамент в здравната служба, но те пак бягат.

Сега се налага

да ходим

на лекар

на 10 км в

общинския

център

Никола Козлево

или на 34 км чак в Нови пазар”, заявява Митко Радев.

После добавя под сурдинка, че в младежките си години много добре е познавал местната звезда Анита Мейзер, известна тогава като комсомолската секретарка Айше Кадир.

Точно в този ден кметът Мехмед Чауш е на лечебни процедури в Балчик. Синът му Аптула обаче е седнал с приятели пред фамилния гастроном и споделя позицията на баща си.

“Баща ми осигурява апартамент с 3 стаи в здравната служба на лекаря, който ще дойде. Хубав апартамент с двор. Няма обаче кандидати. В селото имаме 1800 жители”, казва синът.

Бърз поглед към здравната служба, на която се мъдри невалидният надпис “Аптека”, показва, че мястото е наистина апетитно - то е на самия централен площад, с изглед към читалището.

Уви, това не съблазнява млади специалисти по обща медицина да прекарат няколко години в Пет могили.

Опитваме се да потърсим още мнения - на улицата срещаме майка и дъщеря, които разстилат тиквени семки по асфалта да ги сушат. Те обаче извръщат глави настрани и не коментират нищо.

Затова пък на съседната улица жена е опънала килим на асфалта и го пере с маркуч. Мъжът ѝ веднага се отзовава на въпроса за личния лекар.

“Този индиец ни прибра всичките документи и избяга. В Русе ли бил, къде бил - не знам, искаме да ни ги върне. Сега няма къде да отидем на лекар.

В Никола Козлево докторът ни иска по 25-30 лв. на частно. Не знаем какво да правим. Аз цял живот съм бил шофьор. Едно време лекарите, като закъсаха зимата с колите си, съм ги вадил с автобуса от преспите. Сега карат джипове, направиха малко пари и заминаха.

Добре, че има поне аптекарка, която идва всяка сряда. Иначе докторът в Козлево продава много скъпо”, казва възмутен Лютви Сюлейман.

“Преди 2 седмици буля ми хваща една кашлица и

докато я закарат

с Бърза помощ

до Нови пазар,

умря”,

добавя жена му Юзар.

Потърсихме мнението на няколко джипита за ситуацията в Пет могили. Те коментираха подробно темата, но с изричното условие имената им да не бъдат цитирани.

“Това обвинение към лекаря, че е взел документацията, е напълно неоснователно. Всеки пациент е съветван от джипито си да си направи копие от медицинските документи. Джипито е длъжен да съхранява цялата документация”, заяви лекар от Варна.

“Никой не може да задължи колега, който има специалност обща медицина, да отиде в Пет могили и да разкрие практика там. Здравната каса изобщо не може да нарежда такова нещо”, заяви друга лична лекарка.

“90% от личните лекари сега са около 50-годишни.

След 10 г. няма

да има

достатъчно

джипита и в

големите

градове

Никой не иска да специализира обща медицина, която е трудна специалност. До миналата година имаше гратисен период колеги, които нямат такава специалност, да я завършат”, коментира друго джипи от Варна.

“Историята в Пет могили е резултат от политиката на държавата за ниски доходи на лекарите. Естествено е младите да заминават да работят в чужбина, защото там общата медицина е високо оценявана и платена като специалност.

Кой ще отиде в

Пет могили -

1800 души са

голяма практика,

ще трябва да бъде назначена и сестра. Друг е въпросът, че неосигурените здравно в един момент могат да се осигурят и да натоварят допълнително лекаря”, добави друг специалист по обща медицина.

При тази ситуация предложението за безплатно жилище на бъдещото джипи на Пет могили изглежда наивно и трогателно. Спасението е само в едно. Ако съответните общини искат да имат джипита, те трябва да им осигурят поне по 1000 дка общинска земя да обработват под аренда. Това според местните хора може да накара някой доктор да се жертва в името на личния си бизнес.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

ВСС към спецсъдии, проверявани заради Иванчева: Как е засегната вашата независимост?

11-те апелативни спецсъдии, чийто съд бе проверен от Върховния касационен съд (ВКС) заради делата по мерките за неотклонение на Десислава Иванчева и Биляна Петрова, да обявят как ревизията е засегнала съдийската им независимост. Този въпрос отправи съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) към магистратите,

Mонтират най-високия клас обезопасителни системи на пътя Своге - София (Снимки, видео)

Инж. Глосов и инж. Атанасов провериха работата на фирмата, поставяща нови мантинели в участъка на пътния инцидент На пътя Своге - София се поставя най-високият клас обезопасителни системи, каквито има на автомагистралите, съобщи председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов. Днес заедно с инж.

Възстановиха движението на влаковете между Реброво и Своге

Движението на влаковете в междугарието Реброво - Своге е възстановено в 13.55 часа. Това съобщиха от пресцентъра на Националната компания "Железопътна инфраструктура". Движението беше спряно от 7.47 часа тази сутрин поради излизането от релсите с първата талига на локомотива от композицията на бързия влак 2601 от София за Варна.

КПКОНПИ настоява за въвеждане на обучение по антикорупция в училищата

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/ настоява в училищата да се въведе гражданско обучение по антикорупция, съобщи пред журналисти в Перник Пламен Георгиев - председател на КПКОНПИ. По думите му за целта вече са водени разговори с министъра на образованието.

Евгени Крусев: Не съм вземал еднолични решения за ремонта на ул. "Граф Игнатиев" (Снимки)

Бившият зам.-кмет на София Евгени Крусев заяви пред журналисти, че винаги се е водил от интересите на общината и всички решения, които е взимал не са били еднолични, съобщи БТА. В този момент Крусев е на разпит с адвокат в Националната следствена служба (НСлС), като се очаква да му бъде повдигнато обвинение за част от ремонта,

Даниел Панов: Работим за децентрализация на общините

Децентрализацията на местната власт ще продължи да бъде сред основните приоритети и догодина на Националното сдружение на общините в Република България. Това увери председателят на управителния съвет на сдружението и кмет на Велико Търново Даниел Панов. Причината е, че кметовете са най-близо до проблемите на хората.

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

140-150 000 хора с увреждания ще имат право на финансова подкрепа

Направените разчети за броя на ползвателите на месечната финансова подкрепа, която влиза в сила от 1 януари 2019 година с новия Закон за хората с увреждания, показват, че около 640 хиляди ще получат финансово подпомагане. Това каза пред журналисти социалният министър Бисер Петков, цитиран от БТА. В момента около 500 хиляди получават интеграционни

Политиката скара майките, делят се поне на две

“Системата ни убива” срещу “Системата убива всички” След 192 дни майките на деца с увреждания са вече в два лагера, а напрежението помежду им ескалира през последните седмици. Единият лагер е инициативата “Системата ни убива”, чиято водачка е Вера Иванова. Точно нейното ръководство доведе до недоволство,

Съдът прекрати делото срещу директора на БТА Максим Минчев

Софийски градски съд прекрати и върна на прокуратурата делото срещу генералния директор на БТА Максим Минчев, обвинен в сключването на неизгодни договори за доставка на минерална вода срещу рекламни услуги. Съдебният състав, с председател съдия Милен Михайлов, прие, че е допуснато съществено нарушение,

Виж къде спират водата в София утре

Временно ще бъде прекъснато водоснабдяването в някои части на столицата утре - 12 декември, поради ремонтни дейности, съобщиха от "Софийска вода", цитирани от БТА. От 10.00 до 17.30 часа ще бъде спряна водата в жк. "Изток" в района на ул. "Димитър Гичев" от ул. "Люлякова градина" до ул. "Фредерик Ж. Кюри", бл. 3 и ул. "Атанас Далчев" 12. От 10.

Делото за Хитрино продължава със свидетелски показания

Делото за железопътното произшествие в Хитрино продължава в Шуменския окръжен съд със свидетелски показания. Обвиняеми са машинистите Димитър Михнев и Радослав Петков, и двамата от Русе. Пръв бе разпитан Мирослав Николов, който е работил като ръководител на движението на гара "Хитрино", но в деня на инцидента не е бил на смяна.

БАБХ проверява пакетирани пресни и замразени плодове и зеленчуци в цялата страна

Няма установени несъответствия с качествените изисквания съгласно пазарните стандарти 198 проверки на пакетирани пресни и замразени плодове и зеленчуци извърши дирекция „Контрол на храните“ към Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) в цялата страна. За период от две седмици контролните органи на БАБХ осъществиха тематична проверка,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber