Белгийски гофрети по желание на клиента

https://www.24chasa.bg/novini/article/6433587 Белгийски гофрети по желание на клиента Белгийски гофрети по желание на клиента www.24chasa.bg
"Шоколадова мечта"

Лидия Бациева започва бизнеса си с кредит от ББР, след като другите банки отказват да подкрепят стартираща компания

"Живях в Лондон 7 години. Там гофрети се правят на много места, аз ги открих на Оксфорд стрийт. Винаги като вървях по нея, ми миришеше адски вкусно. Видях, че на едно място непрекъснато има опашки и реших и да се наредя. Опитах ги и беше уникално вкусно. Оттогава винаги, когато минавах оттам, си купувах гофрети. Когато се върнах в България и започнах да се чудя с какво искам да се занимавам, реших, че след като толкова много са ми харесали, мога да ги правя и аз. И започнах да проучвам в интернет."

Така започва бизнес историята на Лидия Бациева - собственик на "Бионд Ди Ти Ем" - фирмата произвежда и продава белгийски гофрети. Лидия заминава на бригада в Англия уж само за 6 месеца, за да помогне на двамата си сина - студенти в София. Впоследствие отива при брат си в Лондон и остава там 7 години.
Но с течение на времето, колкото и да се възхищава на града, решава, че е време да се прибере в България. Успява да спести пари от работата си в английската столица, като смятала, че те ще са достатъчни, за да осъществи идеята си с гофретите. Но парите не стигнали, а нямало как да се откаже, след като вече била започнала да развива проекта.

Тръгва да обикаля банките, за да търси помощ, но навсякъде я връщат с препоръка да дойде отново най-рано след 6 месеца, защото ставало въпрос за стартираща фирма. Тогава научава за Българска банка за развитие и Микрофинансиращата институция ДЖОБС. Останала учудена, след като веднага получава отговор "добре" и кредит от 12 000 лева. "Бях много приятна изненада, не можех да повярвам, че ще ми дадат заем. Благодарение на тях станаха нещата, беше много лесно, нямаше никаква бюрокрация", разказва Лидия. И така през октомври 2016 година тя започва бизнеса си.
Белгийските гофрети не са обикновени, а имат специален начин на приготвяне. Историята на гофретите всъщност започва преди повече от 300 години в Китай. Претърпяват много вариации преди да се появят в сегашния си вид някъде към 50-те години на миналия век. Във всички страни те се приготвят по различен начин, има много видове рецепти.

Дори в Белгия се предлагат разновидности - в Брюксел например има специален вид. Но Лидия се спира на така наречените Лиеж Вафли, кръстени на белгийския град Лиеж, където е измислена рецептата им. За разлика от всички останали, те задължително са сладки и се приготвят със специална перлена захар. Тя е във вид на топчета и не се разтваря в тестото, а след като то се изпече, се карамелизира.

Миризмата на карамелизирана захар допълва тази на ванилията, която се слага, и така се получава божествен аромат и вкус. Това тесто не може да се направи от всеки. Лидия признава, че е пробвала, и макар, че гофретите й стават много вкусни - не са Лиеж Вафли. Затова тя внася специалното тесто от Белгия, както правят и всички останали, които ги продават по света. В Белгия има няколко големи производители, специализирани точно в износа на тесто за целия свят, дори в Саудитска Арабия.

Лидия отива два пъти до Белгия, при второто си посещение попада на доставчика, с когото работи в момента. Той я води и в базата, където се произвежда тестото, показва й как се прави и замразява. Налага се да купи и специален гофретник от Белгия, за да се постигне точният вкус. Много е скъп, но Лидия решава да инвестира, ако иска да предлага качествени продукти. "Не исках да правя мои рецепти, след като съм написала, че се предлагат белгийски гофрети, те трябва да са автентични", казва Лидия.

След като осигурява продукта, започва да пише имейли до моловете в София, за да намери място за щанда си. Първи харесали идеята й от мол "Сердика", където и в момента има щанд.

Лидия вече мисли за разширение и иска да отвори заведения и в останалите търговски центрове в София. Една година след началото - през октомври тази година, се очаква появата на втория й ресторант. Но това не е всичко - има намерение да превърне "Бионд Ти Ди Ем" във франчайз, като в момента разработва модела на веригата. Според нея печелившо ще е разрастването по морето и в зимните курорти, където има много туристи. Един от най-големите клиенти на белгийския й доставчик се развива именно в зимни курорти.

"При белгийските гофрети най-важното е, че се пекат на място и се дават веднага на клиента. И разбира се ароматът, който ги привлича", обяснява Лидия. В началото наема по-голяма площ, но това означава и по-голям наем. Затова с времето решава, че ако иска да се разрасне и да създаде франчайз, е по-добре да се ограничи на по-малко място.

И без това всичко, което правя, се събира на 6 до 9 квадратни метра, обяснява Лидия. Това изисква по-малка инвестиция и е по-печеливш модел. А и за момента е необходим само един служител на обект, което също намалява разходите. "Освен гофрети, предлагаме и напитки, които се връзват с вкуса им. Фрешовете са много търсени, искам да започна да правя и домашна лимонада. Но тя ще е индивидуална за всеки, по желание на клиента, и ще бъде с мед вместо със захар. По принцип в модела на белгийските заведения не се предлагат напитки, набляга се единствено на гофретите, така че това, което искам да направя, ще е по-различно", казва бизнесдамата.

Не само напитките са индивидуализирани, а и самите гофрети. Хрумва й, че на клиентите би им харесало десертите да са аранжирани по тяхно желание. Има няколко модела, но с възможност всеки да избере точно какво иска. Стандартно се предлагат гофрети със сметана, с ягоди, сладолед, сладолед и банан, оригинална само с шоколад и шоколадовата мечта. Сега проучва възможността да въведе и гофрета с домашен мед, както и с кленов сироп, който е изключително популярен в Америка, но не толкова разпространен у нас, но се съчетава много добре като вкус с гофретата. В бъдеще може да започне да прави и солени гофрети, които нямат специална рецепта, и ще има възможност да експериментира сама в кулинарството.

Синът й помага не само с аранжировката на гофретите, той внася творческата мисъл в проекта. Измисля логото целия облик на щанда. Занимава се с маркетинг, обмисля и да започне свой бизнес. Лидия е много благодарна и на двамата си сина за огромната помощ и подкрепа, които са оказали още от началото. Макар понякога да се изразява в похапването на гофрети. Но самата тя признава, че също не е загубила апетита си към тях и не спира да ги преоткрива.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Отвориха офертата за локалните платна на пътя Пловдив - Асеновград

Отворена е постъпилата оферта на „ИСА 2000“ ЕООД за изработване на технически проект и строителство на локални платна на път II-86 Пловдив - Асеновград. Проектът ще се финансира от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“, а индикативната стойност на поръчката е 15,5 млн. лв. без ДДС. Това съобщиха от пресцентъра на АПИ.

ЧЕЗ Разпределение вложи 7 млн. лева в дистанционно обслужвани електромери и реконструкция на мрежата в област Перник

През 2019 г. се осъществява проект по автоматизация на мрежата средно напрежение в областта Ръководството на ЧЕЗ проведе редовната си дискусия с местните власти от област Перник. Регионалният мениджър на ЧЕЗ за България Карел Крал запозна представителите на общините с приоритетите на компанията, а изпълнителният директор на ЧЕЗ Разпределение

Фонд на фондовете отвори първоначалните оферти за „ Фонд Мецанин/Растеж “

Днес, 21 май 2019 г., в сградата на Фонд на фондовете се проведе публично заседание, на което бяха отворени първоначалните оферти, получени по процедурата за възлагане на обществена поръчка с предмет „Фонд Мецанин/Растеж“. Той е финансиран със средства по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020,

"Фейсбук" разследва пробив на лични данни за 50 милиона потребители на "Инстаграм"

"Фейсбук" разследва как информацията за близо 50 милиона потребители на "Инстаграм" (Instagram), включително за високопоставени "влиятелни" потребители, е била на разположение онлайн на сървър на компанията Amazon.com и е била лесно достъпна за всеки, заявиха във вторник от "Инстаграм" пред Би Би Си, цитирана от БНР.

Все още няма равно заплащане за един и същ труд за работещите жени и мъже

Равното заплащане за един и същ труд все още не е реалност за работещите жени и мъже - това е един от основните изводи в проекта на доклад за равнопоставеност на мъжете и жените в България, който е качен за обществено обсъждане, предаде БНР. Разликата в заплащането на мъжете и жените е най-голяма в здравеопазването и социалните дейности - 28

Борисов: До октомври 2020 г. АМ "Хемус" между Варна и Търговище ще е готова (Видео, снимки)

"Ще дадем пари да се довърши храмът. Трябва да върнете църквата при хората. Това е работа за всички. Имаше период, в който се караха синодите. Вече е в миналото. Следващата седмица ще се справим с първия транш от 500 000 лв., после втория и следващия път, когато дойдем, ще направим рекапитулация. Нека след сто години хората да кажат - имаше един

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Бизнес

Сръбски министър: Очаквам, че България ще изпълни задълженията си по "Турски поток"

Проектът "Турски поток" ще реши всички енергийни проблеми на Сърбия, ще я превърне в транзитна страна на газ и ще й гарантира надеждни доставки на синьо гориво, заяви днес по сръбската национална телевизия РТС министърът на минната промишленост и енергетиката на Сърбия Александър Антич, предаде ТАСС.

"Алиталия" отмени над 300 полета заради стачка

Италианската авиокомпания "Алиталия" (Alitalia) отмени над 300 полета заради стачката на служителите от авиационния транспорт, включително пилоти и стюарди. Това се посочва в комюнике на авиопревозвача, цитирано от ТАСС и АНСА. "Заради обявената от някои италиански синдикати 24-часова стачка на служителите от авиационния сектор,

13-тата бизнес среща на върха между Китай и Латинска Америка ще се проведе през декември

13-тата бизнес среща на върха между Китай и Латинска Америка ще се проведе от 9 до 11 декември в гр.Панама. Това заяви на вчерашната си пресконференция председателят на Китайската асоциация за насърчаване на международната търговия Гао Йен, предава Радио "Китай". Тя посочи, че асоциацията ще използва срещата на върха,

16 технологични Оскари за иновации, високи технологии и аутсорсинг бяха връчени на SEE ITS Summit в Пловдив

На официална церемония в Пловдив за четвърти път бяха раздени наградите за постижения в иновациите, високите технологии и аутсорсинга на Българската аутсорсинг асоциация (БАА) и Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ). Технологичните Оскари бяха кулминацията в първия регионален форум за Югоизточна Европа на компании от технологичния

Икономист: Българите да очакват намаление на цените в Гърция с 30-35%

Българите, които почиват в Гърция, трябва да очакват намаление на цените на 30-35% от стоките след намаляването на ДДС за стоки и услуги от онзи ден. Това заяви икономистът Плутархис Маридакис по Нова ТВ. Хотелите също ще предлагат по-ниски цени. Според икономиста, намаляването на ДДС на стоки и услуги в Гърция е еднолична мярка на премиера Ципрас,

Изпитват банките как устояват и на външни рискове

Димитър Радев: Ниските лихви може да са опасни Оценката от ЕЦБ на шест големи банки, работещи у нас, трябва да покаже дали могат да устоят и на външни, а не само на вътрешните рискове. Стрес тестовете вече текат и са заради искането България да влезе в ЕРМ-2 и в Банковия съюз. Проиграват се сценарии за устойчивост на банките при спад на БВП

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber