Как един банкер от Аугсбург стана най-богатият човек на всички времена

https://www.24chasa.bg/novini/article/6407921 Как един банкер от Аугсбург стана най-богатият човек на всички времена Как един банкер от Аугсбург стана най-богатият човек на всички времена www.24chasa.bg
Сватбата на Якоб Фугер
Сватбата на Якоб Фугер СНИМКА: Илюстрация: “уикипедия”

Якоб Фугер е първият спекулант, който циментира властта на епископи, крале и на самия император Карл Пети

Най-богатият човек в историята не е Рокфелер, Ротшилд или Сорос. Не е американски капиталист, нито европейски монарх. Все още никой не е надминал по богатство банкера от Ранното средновековие Якоб Фугер. Живял е в Аугсбург от 1459 до 1525 година и заемал пари дори на императори, пред които е треперел целият свят.

Негов длъжник е самият Карл Пети – владетел на Римската империя, крал на Испания, крал на Неапол, крал на Йерусалим, херцог на Бургундия носител на още 76 титли, който е смятан за един от най-могъщите владетели на Западния свят въобще. Империята му се простира през цяла Европа и Атлантика до Южна Америка и

е първата, в

която слънцето

никога не залязва

До тази позиция той достига не без помощта на парите на най-богатия си поданик – внука на обикновен селянин Якоб Фугер.

Дядо му Ханс Фугер се заселва през 1367 г. в свободния имперски град Аугсбург и купува правото да се нарича гражданин. Той е тъкач и натрупва солидно състояние от търговия с памук от Италия. Ханс Фугер е баща на Андреас Фугер - основоположник на рода Фугер фон Рее. Вторият му син се казва Якоб и той поставя началото на рода Фугер фон дер Лилие. Двамата синове поделят богатството на баща си и тръгват по различни пътища. Фамилната фирма на Фон Рее фалира в края на XV век. Предприятието “Фугер фон дер Лилие” достига при Якоб Фугер Богатия и неговия племенник Антон Фугер световно значение.

Името Фугер става

синоним за богатство

През 1511 година семейството получава благороднически титли, а от средата на XVI век заемат висши църковни и светски постове, като наследниците на рода Фугер-Бабенхаузен и Фугер.

Якоб Фугер Богатия е най-значимият търговец, минен предприемач и банкер на Европа. Забогатява от търговия със сребро в Тирол и мед в Унгария. Купува графство Кирхберг и други земи и през 1511 г. е издигнат за граф. Дава кредити на папи и крале. Фугер-Бабенхаузен (1803) и Фугер фон Гльот (1913) стават князе.

Но как успява Якоб Фугер да стане толкова богат, че дори Медичите бледнеят пред него? Вестник “Велт” разказва историята.

“През един пролетен ден на 1523 г. кайзер Карл V получава писмо. Той е най-могъщият човек на Запада, но писмото най-безцеремонно му напомня да си върне дълговете “заедно с лихвите и без по-нататъшно забавяне. Никой нормален човек не би се осмелил да поиска от императора в ултимативен тон погасяване на заем, това е същият този управник, комуто хората приписват лечебни сили, а

мнозина наричат

Бог на земята”,

пише вестникът.

Авторът на писмото не е обикновен човек, а един вид император на своята област, бог на парите – Якоб Фугер. Към момента на писането на това писмо внукът на земеделец е не само най-могъщият банкер в Европа, той е и със сигурност най-богатият човек на всички времена. И днешните супербогаташи не могат да се конкурират с богатството на Фугер, ако състоянието му се измерва с днешната покупателна способност.

Въпреки че възходът на този мъж от Германия няма еквивалент, той дава формулата за това какво е необходимо, за да бъде един човек не само богат, но и супербогат. И отговорът е окуражаващ, но същевременно и отрезвяващ.

Якоб Фугер, човекът, който поставя под натиск императора, не изобретява нищо и не открива нищо. Но той комбинира по нов начин нещо познато и вече доказано - като например двойното счетоводство, като по този начин постига по-голяма добавена стойност. Това му дава възможност да съчетава резултатите от множество операции в един финансов отчет и да съставя годишен баланс, което му позволява да вижда голямата картина на движение на финансите.

Но освен това финансистът на своето време измисля и обезпечение на кредитите. Той предоставя пари срещу концесии на мини за добив на мед и сребро в Унгария. Така последователно

става собственик

на големи

парцели земя и

цели градове,

от които прибира данъците. Освен това създава първата международна банкова мрежа, която му дава преимуществото да прави парични трансфери, без да се налага реално пренасяне на пари и авоари. По този начин Фугер слага край и на таксите по прехвърлянето и най-вече на риска от разбойнически нападения, които по онова време не са рядко явление и правят пренасянето на ценности много опасно.

Друга важна съставка за успеха му е неговата способност да изгражда мрежи. Той се е сприятелил с правилните хора и не е имал проблем с това отново да ги напусне или дори остави в беда в подходящото време.

Освен тази безскрупулност той притежава и друго качество – работи упорито. Но също така знае, че само с работа никога няма да стане богат. Затова не се колебае да поема крайни рискове в критични моменти. Спекулира, като в повечето случаи печели.

Според изчисленията на автора на книгата за “най-богатия човек в световната история” Грег Щайнмец в края на живота си Якоб Фугер е имал около 2,1 милиона гулдена,

равняващи се

днес на 400

милиарда долара

С това той е не само първият документиран милионер, но и оставя всички днешни супербогаташи зад гърба си.

Сегашният лидер в класацията на богаташите, американецът Бил Гейтс, разполага с “едва” около 86 млрд. долара.

Това съответства на едва 0,5 на сто от годишния брутен вътрешен продукт на САЩ. Но състоянието на Якоб Фугер би възлязло на около 2 на сто от европейския БВП по онова време.

Близо до тази стойност биха били само Ротшилд, които в своя апогей през XIX век са най-мощното банкерско семейство в света.

Какво позволява на Фугер да стане толкова изключително богат в относително кратък период от време? Германецът

е живял във времена

на катаклизми Предварително предопределеният статут на всеки човек в Средновековието, според който всеки гражданин винаги остава гражданин, а един благородник винаги остава благородник, просто вече не важи. Въпреки че не е интелектуалец, Фугер е духовен революционер, който обявява всичко за възможно”, пише “Велт”. Вестникът намира и прилики със съвременен визионер и богаташ - създателя на “Епъл” Стив Джобс.

Джобс също не е открил нито компютъра, нито дигиталния плейър, нито мобилния телефон, но всички продукти, които са разработени от неговия концерн, създават система, в която всеки потребител има нужда непрекъснато да попълва с нови продукти вече закупените.

По същия начин действа и Якоб Фугер. Във фабриките му работниците прилагат всяко нововъведение на епохата, а стремежът на Фугер е те да бъдат максимално ефективни.

В допълнение той

създава своя

собствена

служба за новини,

един вид предшественик на информационните агенции Ройтерс и Блумбърг, с която важната информация достига до него много по-рано, отколкото до другите търговци.

Фугер се осмелява да прави и високорискови инвестиции. Той взема назаем пари от висшата аристокрация. Въпреки това възходът на Фугер не би бил възможен, ако в политическия пейзаж на Стария свят не се бе състоял истински прелом. По време на неговия живот Хабсбургската империя се превръща в голяма европейска сила. За да финансира този възход, династията има нужда от капитал и оръжия.

И двете им доставя именно Фугер. И то в обем, който поставя съществуването на неговата фирма на карта. Ако един случаен куршум бе убил кайзер Максимилиан или по-късно Карл, то това лесно би могло да значи край на успеха на германеца. Но всичко се случва по друг начин. Така че и късметът е част от онова, което помага за създаване на гигантското богатство.

В края на краищата парите правят банкера по-могъщ от самия кайзер. Толкова могъщ, че се осмелява да му прати заплашително писмо...

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Свят

Андрю Уедърол Факсимиле: The Guardian

Почина британският диджей и продуцент Андрю Уедърол

Британският музикален продуцент и диджей Андрю Уедърол почина на 56-годишна възраст, предаде Асошиейтед прес. В комюнике на мениджърите му се казва, че той е умрял от белодробна емболия в лондонска клиника. "Той бе лекуван в болница, но за оъжаление кръвен съсирек стигна до сърцето му. Смъртта му настъпи бързо", се отбелязва в комюникето

Филип Мансхаус СНИМКА: Ройтерс

Нападателят на джамия в Осло - обвинен в убийство и тероризъм

Официални обвинения в убийство и тероризъм бяха предявени днес към норвежеца, който през август уби своята доведена сестра и след това нахлу в джамия в Осло "с намерение да убива възможно най-много мюсюлмани", предаде Асошиейтед прес. Филип Мансхаус е обезвреден от богомолци в ислямския център "Ал Нур" в предградие на норвежката столица

Мисия на ЕС в Средиземно море ще следи спазването на оръжейното ембарго за Либия

Мисия на ЕС в Средиземно море ще следи спазването на оръжейното ембарго за Либия

Съветът на ЕС по външни работи е решил днес да създаде нова мисия за наблюдение на спазването на оръжейното ембарго срещу Либия. Това съобщи вицепремиерът Екатерина Захариева пред български журналисти в Брюксел, предава БТА. Тя изрази очакване решението за начало на работата на мисията да бъде прието през март

СНИМКА: Ройтерс

С 24% повече са мигрантите, опитали да минат нелегално границите на Румъния

Броят на мигрантите, които са се опитали да пресекат нелегално границите на Румъния, се е увеличил през 2019 г. с 24 процента спрямо 2018 г., като мнозинството от тах са били граждани на Ирак, Афганистан, Сирия, Бангладеш, Алжир, Турция, Иран, Сомалия, Мароко и Виетнам, предаде Медиафакс. Според доклад на Граничната полиция през 2019 г

Реджеп Тайип Ердоган СНИМКА: Ройтерс

Турската опозиция обвини Ердоган във връзки с Гюлен

Лидерът на основната турска опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ Кемал Кълъчдароглу е внесъл днес иск в съда, в който обвинява президента Реджеп Тайип Ердоган във връзки с Фетхуллахистката терористична организация /ФЕТО/ на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, която според турските власти стои зад опита за преврат през 2016 г

24-часова стачка на обществения транспорт в Атина във вторник

24-часова стачка на обществения транспорт в Атина във вторник

Общественият транспорт в Атина ще бъде утре в 24-часова стачка в знак на протест срещу ново законодателство, в което според стачкуващите не са спазени обещанията за увеличение на пенсиите, съобщава в. "Катимерини".Стачката ще обхване трамваите, метрото, тролейбусния и автобусния транспорт и железницата между Атина и Пирея

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Свят

СНИМКА: Фейсбук

Загадъчно морско създание изплува на мексикански бряг

Непознато морско същество с остри зъби, муцуна на делфин и дълго тяло бе изхвърлено на брега на мексиканския полуостров Пунта Мита, щата Наярит, съобщи Лента, като цитира публикация в местния информационен портал "Трибуна де ла Баия". Група местни жители се разхождали по брега и се натъкнали на загадъчното създание

Пръстен, който американка изгубила в щата Мейн през 1973 г., бе открит в гора във Финландия, пише в. "Гардиън".

Американка губи пръстен през 1973 г., намират го сега в гора във Финландия

Пръстен, който американка изгубила в щата Мейн през 1973 г., бе открит в гора във Финландия, пише в. "Гардиън", цитиран от БНР. Дебра Маккена (63 г.) изгубила пръстена в Портланд, когато била ученичка в гимназия "Морс". Тя каза, че почти го била забравила, докато не бил открит с металотърсач на 20 см под повърхността на земята в горски парк във

Най-голямата атракция в "Радуга" е разходка с лодка по Камчия  СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ/архив

ТАСС: Русия ще има "губернаторски лагер" край Варна

Плановете на Русия да създаде в комплекса "Радуга" в курорта Камчия в "основна чуждестранна културно-хуманитарна площадка за прокарване на интереси в Европа" най-вероятно ще бъде реализирана с превръщането му в един от деветте "губернаторски лагера", които страната възнамерява да открие през 2020 г. Два от тях ще се намират извън територията на

Георгий Шенгелая СНИМКА: Wikipedia

Почина грузинският режисьор Георгий Шенгелая

На 83-годишна възраст почина грузинският и съветски режисьор Георгий Шенгелая, съобщи руското издание "Свободная преса".  В периода от 1955 до 1959 г. Шенгелая е бил актьор в киностудио "Грузия филм", след което завършва Руския държавен институт по кинематография.  През 1985 г. той получава званието народен артист на Грузинска ССР

Александър Вулин СНИМКА: Ройтерс

Сърбия и Русия задълбочават сътрудничеството си в отбраната

Сътрудничеството на Сърбия и Русия в областта на отбраната се развива според Декларацията за стратегическо партньорство и ще продължи да се задълбочава, бе констатирано днес на среща на министрите на отбраната на двете страни Александър Вулин и Сергей Шойгу в Белград, предаде Танюг, цитирана от БТА. По данни на сръбското министерство на отбраната

СНИМКА: Pixabay

Китай иска от излекувани от коронавируса да дарят кръвна плазма

Китайските здравни власти поискаха от излекувани от новия коронавирус хора да дадат кръв, за да може от нея да се извлече кръвна плазма, с която да се лекуват заразени със същия вирус пациенти в тежко състояние, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Фармацевтични лаборатории бързат да създадат лечение и ваксина срещу заболяването

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber