Как един банкер от Аугсбург стана най-богатият човек на всички времена

https://www.24chasa.bg/novini/article/6407921 Как един банкер от Аугсбург стана най-богатият човек на всички времена Как един банкер от Аугсбург стана най-богатият човек на всички времена www.24chasa.bg
Сватбата на Якоб Фугер СНИМКА: Илюстрация: “уикипедия”

Якоб Фугер е първият спекулант, който циментира властта на епископи, крале и на самия император Карл Пети

Най-богатият човек в историята не е Рокфелер, Ротшилд или Сорос. Не е американски капиталист, нито европейски монарх. Все още никой не е надминал по богатство банкера от Ранното средновековие Якоб Фугер. Живял е в Аугсбург от 1459 до 1525 година и заемал пари дори на императори, пред които е треперел целият свят.

Негов длъжник е самият Карл Пети – владетел на Римската империя, крал на Испания, крал на Неапол, крал на Йерусалим, херцог на Бургундия носител на още 76 титли, който е смятан за един от най-могъщите владетели на Западния свят въобще. Империята му се простира през цяла Европа и Атлантика до Южна Америка и

е първата, в

която слънцето

никога не залязва

До тази позиция той достига не без помощта на парите на най-богатия си поданик – внука на обикновен селянин Якоб Фугер.

Дядо му Ханс Фугер се заселва през 1367 г. в свободния имперски град Аугсбург и купува правото да се нарича гражданин. Той е тъкач и натрупва солидно състояние от търговия с памук от Италия. Ханс Фугер е баща на Андреас Фугер - основоположник на рода Фугер фон Рее. Вторият му син се казва Якоб и той поставя началото на рода Фугер фон дер Лилие. Двамата синове поделят богатството на баща си и тръгват по различни пътища. Фамилната фирма на Фон Рее фалира в края на XV век. Предприятието “Фугер фон дер Лилие” достига при Якоб Фугер Богатия и неговия племенник Антон Фугер световно значение.

Името Фугер става

синоним за богатство

През 1511 година семейството получава благороднически титли, а от средата на XVI век заемат висши църковни и светски постове, като наследниците на рода Фугер-Бабенхаузен и Фугер.

Якоб Фугер Богатия е най-значимият търговец, минен предприемач и банкер на Европа. Забогатява от търговия със сребро в Тирол и мед в Унгария. Купува графство Кирхберг и други земи и през 1511 г. е издигнат за граф. Дава кредити на папи и крале. Фугер-Бабенхаузен (1803) и Фугер фон Гльот (1913) стават князе.

Но как успява Якоб Фугер да стане толкова богат, че дори Медичите бледнеят пред него? Вестник “Велт” разказва историята.

“През един пролетен ден на 1523 г. кайзер Карл V получава писмо. Той е най-могъщият човек на Запада, но писмото най-безцеремонно му напомня да си върне дълговете “заедно с лихвите и без по-нататъшно забавяне. Никой нормален човек не би се осмелил да поиска от императора в ултимативен тон погасяване на заем, това е същият този управник, комуто хората приписват лечебни сили, а

мнозина наричат

Бог на земята”,

пише вестникът.

Авторът на писмото не е обикновен човек, а един вид император на своята област, бог на парите – Якоб Фугер. Към момента на писането на това писмо внукът на земеделец е не само най-могъщият банкер в Европа, той е и със сигурност най-богатият човек на всички времена. И днешните супербогаташи не могат да се конкурират с богатството на Фугер, ако състоянието му се измерва с днешната покупателна способност.

Въпреки че възходът на този мъж от Германия няма еквивалент, той дава формулата за това какво е необходимо, за да бъде един човек не само богат, но и супербогат. И отговорът е окуражаващ, но същевременно и отрезвяващ.

Якоб Фугер, човекът, който поставя под натиск императора, не изобретява нищо и не открива нищо. Но той комбинира по нов начин нещо познато и вече доказано - като например двойното счетоводство, като по този начин постига по-голяма добавена стойност. Това му дава възможност да съчетава резултатите от множество операции в един финансов отчет и да съставя годишен баланс, което му позволява да вижда голямата картина на движение на финансите.

Но освен това финансистът на своето време измисля и обезпечение на кредитите. Той предоставя пари срещу концесии на мини за добив на мед и сребро в Унгария. Така последователно

става собственик

на големи

парцели земя и

цели градове,

от които прибира данъците. Освен това създава първата международна банкова мрежа, която му дава преимуществото да прави парични трансфери, без да се налага реално пренасяне на пари и авоари. По този начин Фугер слага край и на таксите по прехвърлянето и най-вече на риска от разбойнически нападения, които по онова време не са рядко явление и правят пренасянето на ценности много опасно.

Друга важна съставка за успеха му е неговата способност да изгражда мрежи. Той се е сприятелил с правилните хора и не е имал проблем с това отново да ги напусне или дори остави в беда в подходящото време.

Освен тази безскрупулност той притежава и друго качество – работи упорито. Но също така знае, че само с работа никога няма да стане богат. Затова не се колебае да поема крайни рискове в критични моменти. Спекулира, като в повечето случаи печели.

Според изчисленията на автора на книгата за “най-богатия човек в световната история” Грег Щайнмец в края на живота си Якоб Фугер е имал около 2,1 милиона гулдена,

равняващи се

днес на 400

милиарда долара

С това той е не само първият документиран милионер, но и оставя всички днешни супербогаташи зад гърба си.

Сегашният лидер в класацията на богаташите, американецът Бил Гейтс, разполага с “едва” около 86 млрд. долара.

Това съответства на едва 0,5 на сто от годишния брутен вътрешен продукт на САЩ. Но състоянието на Якоб Фугер би възлязло на около 2 на сто от европейския БВП по онова време.

Близо до тази стойност биха били само Ротшилд, които в своя апогей през XIX век са най-мощното банкерско семейство в света.

Какво позволява на Фугер да стане толкова изключително богат в относително кратък период от време? Германецът

е живял във времена

на катаклизми Предварително предопределеният статут на всеки човек в Средновековието, според който всеки гражданин винаги остава гражданин, а един благородник винаги остава благородник, просто вече не важи. Въпреки че не е интелектуалец, Фугер е духовен революционер, който обявява всичко за възможно”, пише “Велт”. Вестникът намира и прилики със съвременен визионер и богаташ - създателя на “Епъл” Стив Джобс.

Джобс също не е открил нито компютъра, нито дигиталния плейър, нито мобилния телефон, но всички продукти, които са разработени от неговия концерн, създават система, в която всеки потребител има нужда непрекъснато да попълва с нови продукти вече закупените.

По същия начин действа и Якоб Фугер. Във фабриките му работниците прилагат всяко нововъведение на епохата, а стремежът на Фугер е те да бъдат максимално ефективни.

В допълнение той

създава своя

собствена

служба за новини,

един вид предшественик на информационните агенции Ройтерс и Блумбърг, с която важната информация достига до него много по-рано, отколкото до другите търговци.

Фугер се осмелява да прави и високорискови инвестиции. Той взема назаем пари от висшата аристокрация. Въпреки това възходът на Фугер не би бил възможен, ако в политическия пейзаж на Стария свят не се бе състоял истински прелом. По време на неговия живот Хабсбургската империя се превръща в голяма европейска сила. За да финансира този възход, династията има нужда от капитал и оръжия.

И двете им доставя именно Фугер. И то в обем, който поставя съществуването на неговата фирма на карта. Ако един случаен куршум бе убил кайзер Максимилиан или по-късно Карл, то това лесно би могло да значи край на успеха на германеца. Но всичко се случва по друг начин. Така че и късметът е част от онова, което помага за създаване на гигантското богатство.

В края на краищата парите правят банкера по-могъщ от самия кайзер. Толкова могъщ, че се осмелява да му прати заплашително писмо...

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Свят

52-ма ранени при трусовете в Албания, потънали къщи, коли на две (Видео, снимки)

52 души са ранени при земетресенията в Албания, предаде РИА Новости. Албанското министерство на отбраната заяви, че това е "най-силното земетресение в страната през последните 20 до 30 години". Земетресението е с магнитуд 5,6 и дълбочина 10 километра. То е регистрирано близо до Дурас, на по-малко от 40 километра западно от столицата Тирана

Кметът в Карлскрон за убития БГ ученик: Като по време на война беше (Видео, обновена)

Страх сред жителите на градчето Карлскрон в германската провинция Бавария, където смъртоносно беше прободен 18-годишен младеж от България. В следствие на получените коремни рани българският ученик е издъхнал в болница. Кметът на германския град Карлскрон Стефан Кумф описа сцената на местопрестъплението като „по време на война“

Турция може да закупи ракети „Пейтриът“, ако има съвместно производство и заплащане

Турция може да закупи американските ракети „Пейтриът“, ако бъдат удовлетворени условията ѝ по отношение на съвместното производство и заплащането, коментира турският президент Реджеп Ердоган пред журналисти, преди да отпътува за Ню Йорк за заседанието на Общото събрание на ООН. Турският президент повтори

Бившият тунизийски президент бе погребан днес в Медина

Бившият тунизийски президент Зин ал Абидин Бен Али, който почина в четвъртък, беше погребан днес в саудитския свещен за мюсюлманите град Медина, съобщи Франс прес. Сваленият след улични протести през януари 2011 година авторитарен президент почина в саудитския град Джеда, южно от Медина, където живееше в изгнание

БГ шофьор загина при тежка катастрофа в Южна Каролина

Български шофьор на камион е починал при тежка катастрофа в Южна Каролина. Инцидентът е станал близо до Holly Hill малко след 4,30 часа сутринта, съобщава bg-voice.com. Тогава джипът се е врязал в камиона, а при удара е започнало да изтича дизелово гориво, което се е възпламенило. Българинът Слави Иванов загива на място

Десетки протестиращи срещу китайското влияние задържани в Казахстан (Снимки)

Полицията в Казахстан задържа десетки участници в най-новата вълна от протести срещу китайското влияние в страната, състояли се в двата най-големи казахстански града днес, предаде Ройтерс. Съседен Китай е един от най-големите казахстански инвеститори и търговски партньори, а план за преместването на няколко китайски завода в бившата съветска

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Свят

5,6 по Рихтер разлюля Албания, има ранени (Видео, Обновена)

Земетресение с магнитуд 5,6 по Рихтер е регистрирано в западната част на Албания, съобщи Геологическият институт на САЩ. Трусът е усетен в 17.04 ч. българско време. Епицентърът му бил на 6 км северно от град Дурас, на дълбочина 10 км. Албанското министерство на отбраната съобщи, позовавайки се на Института по геонауки, енергетика

Албания спаси 111 мигранти в Егейско море

Албанското министерство на отбраната съобщи, че един от корабите му е спасил в Егейско море 111 мигранти, опитващи се да стигнат до Гърция, и ги е предал на турските власти, съобщи Асошиейтед прес. На страницата си във фейсбук министърката на отбраната Олта Джачка написа днес, че сирийски, иракски и палестински мигранти са били "спасени при три

Гърция арестува заподозрян за отвличане на самолет и хора през 1985 година

Гръцката полиция арестува 65-годишен мъж, заподозрян за отвличане на самолет и хора - престъпления, които са били извършени през 1985 и 1987 г., съобщи полицията, цитирана от Ройтерс. Според гръцки медии мъжът вероятно е замесен в отвличането през 1985 г. на самолет на Транс уърлд еърлайнс (TWA), при което е бил убит американски пасажер

Иран отрече да е имало кибератака срещу петролните му инсталации

Иран отрече да е имало кибератака срещу негови петролни инсталации, предаде Франс прес. "Противно на твърденията на западните медии, направените днес проверки установиха, че не е имало успешно кибернападение срещу петролни инсталации или други жизненоважни инфраструктури", заяви правителствената служба по киберсигурност

“Нова Македония“: Ангела Меркел търси алтернатива на Александър Вучич

Германският канцлер Ангела Меркел търси алтернатива на Александър Вучич, пише македонският вестник “Нова Македония“. Германският канцлер Ангела Меркел изпрати покана до сръбския президент Александър Вучич за среща в Ню Йорк по време на сесията на Общото събрание на ООН. Най-важната тема на срещата ще бъде перспективата за диалог между Белград и

Арменско момиче плаче с кристали, озадачава лекарите (Видео)

Плачещото със сълзи под формата на кристали арменско момиче Сатеник Казарян озадачава медицинската общност, предаде телевизионният канал "Мир 24". По предварителни данни възможно е девойката да страда от цистиноза - вродено нарушение на метаболизма на аминокиселините. Всяка сутрин очите на Сатеник секретират малки кристалчета

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber