Медалист по химия иска да е кардиохирург

За Кръстьо Драгинов от Гоце Делчев сърцето е органът, който лекарят трябва да се научи да разбира

“Винаги съм искал да бъда лекар и да помагам на хората. Това е детската ми мечта. От VIII клас се готвя за прием в Медицинския университет”, казва 19-годишният Кръстьо Драгинов от Гоце Делчев.

Преди дни завършилият Природо-математическата гимназия “Яне Сандански” в родния си град се завърна с поредния медал от международната олимпиада по химия.

Кръстьо бе в националния отбор, участвал в състезанието в Након Патом, Тайланд, и спечели бронзов медал. Нашите ученици се прибраха с общ актив от един златен и 3 бронзови отличия. Ръководители на отбора бяха доц. д-р Донка Ташева и доц. д-р Пенка Василева от Факултета по химия и фармация на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

Определянето на националния отбор станало, след като първите 10 участници с най-висок резултат от националната олимпиада са поканени в разширения национален отбор на България. Всички преминали двуседмична подготовка, а после и изпит, след който

четирима са

определени

да представят

страната ни

на международната олимпиада по химия през юли в Тайланд.

А преди този последен медал Кръстьо има и още две много ценни за него победи. През 2016 г. спечели бронзов медал на международната олимпиада по химия в Грузия, в която участват ученици от над 80 държави. В края на април се върна отново с бронз от 51-ото издание на Менделеевата олимпиада в столицата на Казахстан - Астана.

За Менделеевата олимпиада, която е за участници от бившите съветски републики, България и още няколко други страни, специалистите казват, че задачите са с изключително висока степен на трудност. Участниците получават условията на руски и английски език.

Кръстьо вече е приет медицина в СУ, но се надява да следва в Медицинския университет в София, където също се представил отлично на изпита по биология.

На химия не се явявал, защото международните му постижения се признават за пълна шестица вместо кандидатстудентски изпит.

Мечтае да стане кардиохирург. За него сърцето е органът, който най-много “говори” и лекарят трябва да се научи да го разбира.

“В рода ми няма лекари, но аз реших, че това е моето призвание. Започнах с биологията и в VII клас се представих много добре на олимпиадата. Всяка година участвах на състезания и в IX клас стигнах до национално ниво.

След това обаче трябваше да наблегна и на химията, за да ме приемат медицина. До IX клас химията учех механически, по задължение, не ми беше интересна. После обаче видях страшно много логика в нея и започнах постепенно да се пристрастявам. Видях, че това е моят предмет”, разказва момчето за първите си стъпки към международните отличия.

Кръстьо е категоричен, че подготовката в училище дава основата, над която да се гради, но не е достатъчна за международни постижения. Трябват още много занимания, самостоятелно решаване на задачи, курсове и специализирана подготовка.

От дете обаче има наклонност към точните науки. За това вероятно

принос има и

майка му

Анна Драгинова,

която е учителка по математика, но не се е случвало да му води часовете.

Казва, че не му е било тежко с майка учителка. Тя искала само да развива логическо мислене, а не просто да наизустява формули и правила.

По същия начин възпитавала и другите си две деца - по-големите сестри на Кръстьо. Сега най-голямата вече е архитект, а по-малката учи право.

Кръстьо завърши с пълно отличие гимназията, но казва, че историята и географията му били по-трудни предмети. Учил съвестно и се подготвял по тях, но е категоричен: “Мозъкът ми не е създаден за тези науки.”

От химичните задачи предпочита теоретичнити, макар че и в практическите има много интересни казуси. Казва, че задача, която се базира на факти, не е хубава задача. Трябва основното в нея да е мисленето, а не просто прилагането на подходящи известни и заучени формули.

Спомня си, че за първи път се сблъскал с подобна задача в X клас на една от олимпиадите. Трябвало да се определи чистотата на даден бензин при зададена информация за друг вид бензин. Това никъде не се изучавало. Не било нужно дори да имаш кой знае каква теоретична подготовка, а

решението се

базирало на

чиста логика

С много концентрация успял да я реши и оттогава непрекъснато се сблъсква с подобни задачи, в които водещо е логическото мислене.

Не смята да се отказва от теоретичната химия, защото знае, че науката е необятна, и иска постоянно да надгражда знанията си. А защо не и да открие лекарство, с което също да помогне на нуждаещите се.

Химикът миналата година стана носител на наградата “Ученик на годината” в родния си град. Покани го в кабинета си лично кметът Владимир Москов, за да му благодари за високите постижения. На Коледа пък на Кръстьо беше предоставена честта да запали светлините на коледната елха на площада.

Младежът не е от тези, които не вдигат глава от учебниците. Обича да спортува, като играе тенис на корт. Почива си с походи в планината и често е на излет в Пирин.

Филмите не са голямата му слабост, предпочита театъра. Иска да види на живо “как се случва всичко”. Няма особени предпочитания към музиката, която слуша, стига да е качествена и да го завладее от първата нота.

Автор на статията

Антоанета Маскръчка Антоанета Маскръчка


Споделете статията

Четете още