Тихомълком пуснаха тировете убийци в петък и неделя

https://www.24chasa.bg/novini/article/6290655 Тихомълком пуснаха тировете убийци в петък и неделя Тихомълком пуснаха тировете убийци в петък и неделя www.24chasa.bg
Така изглеждаше трафикът по “Хемус” на 4 юни между тунелите “Ечемишка” и “Витиня”. СНИМКА: Марияна Бойкова

Ограничението за движението им е само когато има празнични дни 

Тировете са пуснати да пътуват свободно по магистралите през лятото. Това е станало възможно със заповед от 21 ноември 2016 г., установи в. “24 часа”. Според нея тежкотоварните камиони вече не се спират в петък и неделя за определени часове по магистралите, а ограничението е за няколко участъка от първокласни пътища.

Забрана за тирове по магистралите има само за официални празници - от последния работен ден преди празниците от 16 до 20 ч и в последния почивен (празничен) ден от 14 до 20 ч.

Единствената забрана за тирове през уикенда по магистралите е за участъка от “Хемус” от София до Ябланица, но тя бе издадена на 16 юни тази година заради ремонтите.

Информацията за облекченията за тировете бе потвърдена от лидери на организации на превозвачите - Миролюб Столарски, Красимир Лалов и Йордан Арабаджиев (позицията им виж в карето долу).

Според тях

бил постигнат

консенсус

по въпроса след дълги разговори, в които са участвали представители на пътната агенция, КАТ, “Автомобилна администрация” и прокуратурата.

Ноемврийската заповед на пътната агенция е от деня, в който тогавашният шеф на ведомството Лазар Лазаров подаде оставка. По това време в оставка е и кабинетът “Борисов 2”.

Документът е качен на сайта на агенцията в рубрика “Нормативна база” и подрубрика “Заповеди”. Той обаче

липсва в

бюлетина с

новини от

пътната агенция

В продължение на няколко дни “24 часа” търси за коментар Лазаров, но той не отговори на мобилния си телефон.

Сегашният шеф на пътната агенция Дончо Атанасов, който по време на решението от 21 ноември е член на управителния съвет, си спомни, че в периода на подготовката за документа е присъствал само на едно съвещание с КАТ, “Автомобилна администрация” и браншови организации на превозвачите. Тогава те

заплашвали

да изкарат

камионите

на протест,

ако ограниченията за движение не бъдат облекчени.

“24 часа” попита пътната агенция дали в момента тировете могат да се движат по магистралите в петък от 14 до 20 ч и в неделя от 14 до 20 ч. От ведомството отговориха така:

“През периода 1 юни – 15 септември всеки петък от 17 ч до 20 ч и всяка неделя от 14 ч до 20 ч е ограничено движението на тежкотоварните автомобили над 12 тона по определени участъци от пътната мрежа. Те са посочени в Заповед РД-11-1046 от 21 ноември 2016 г., подписана от АПИ, ГД “Национална полиция” в МВР и ИА “Автомобилна администрация”.

Пътните участъци са: Ребърково - Ботевград, връзката на лот 2 на АМ “Струма” при Благоевград - ГКПП Кулата, Русе - Велико Търново, Варна - Бургас, Бургас - Царево.”

На 7 юли 2016 г. пътната агенция също опита да пусне тировете през уикендите. Заповедта е почти същата като тази от ноември. Забраната е само за някои пътища, за които се смята, че са рискови.

От Българската асоциация на пострадали при катастрофи пуснаха официално искане за отмяна на облекчението.

Основен мотив бяха няколкото тежки катастрофи с камиони през юли след отмяната на лятната забрана. Според посочените данни в жалбата само на 13 юли 2016 г. са станали три тежки произшествия с участието на пет тира.

След това пътната агенция отново върна забраната тежкотоварните превозни средства над 12 тона да се движат по магистралите и някои други пътни участъци в петък от 17 до 20 ч, и в неделя от 14 до 20 ч.

Което обаче се оказа отменено от 1 юни тази година, а

ограничението е

оставено само

когато има

празнични дни

От 16 юни тировете могат да пътуват през почивните дни по “Тракия”, “Струма” и “Марица”, но не и по “Хемус” в участъка от София до Ябланица.

По повод тази забрана превозвачите веднага са поискали среща с шефа на пътната агенция. Тя е насрочена за вторник. Зам.-председателят на Националното сдружение на българските превозвачи Красимир Лалов каза, че тя не е обсъждана в работни групи и е дошла изненадващо.

Над 50 са пътните инциденти с тирове от началото на годината, при които има жертви. 10 души, включително и шофьори на камиони, са загинали при катастрофите. 

Превозвачите:

Постигнахме

консенсус за

почивните дни

Постигнахме консенсус на работните срещи, на които обсъждахме заповедта. Ние се съгласихме със забраната за празничните дни, но се разбрахме тежкотоварните камиони да се движат по магистралите в петък и в неделя. Това каза за “24 часа” Красимир Лалов, зам.-председател на Националното сдружение на българските превозвачи. Той заяви, че превозвачите се съгласили, че не трябва тирове да пътуват за уикенда през Кресненското дефиле, както и по други пътища от републиканската мрежа, които са опасни. “Но не е проблем движението на тировете по магистралите”, каза той.

И Миролюб Столарски, председател на Българска асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт, потвърди за разбирателството през ноември. Да, сега не спират камионите над 12 т по магистралите през почивните дни, каза той.

Два-три месеца текоха обсъжданията, заяви пък Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи. Стигнахме до това разбиране - да не се ограничава движението на тировете в петък и в неделя. Един път - защото няма паркинги, втори път - защото, като мине часът на забраната, камионите тръгват на талази и става още по-лошо. Освен това се взеха и мерки - отнема се свидетелството за правоуправление, ако забраната не се спазва, каза той.

Лалов също поставя проблема с липсата на паркинги по магистралите. И посочва това като една от причините за катастрофите, тъй като камиони и коли спирали на бензиностанции и при кръчми и когато се опитвали да се влеят в движението, ставали бели. Даде пример с инциденти в Кресненското дефиле.

Три жертви за два дни

в катастрофи с тирове

ВАЛЕРИ ВЕДОВ

Три жертви взеха за два дни катастрофи, в които участват тирове. В понеделник на пътя Ботевград - Мездра при кръстовището за врачанското с. Ребърково челно се сблъскаха микробус и тир, при което загина един човек. В събота на същия участък имаше две жертви, след удар на дачия в задницата на тир.

От жестокия удар в понеделник бусът е бил смазан и се разцепил на две. На място е загинал 35-годишният му шофьор Николай Николов от Монтана, който работел като пожарникар в Брусарци. Негов спътник е настанен във врачанската болница. Там линейка откарва и турския водач на тира, който е с тежка гръдна травма.

Тежкият камион с немска регистрация пътувал към София и навлязъл в забранената за камиони над 12 т лента с 95 км в час. При неразрешената маневра той не успял да избегне челния удар с идващ от столицата микробус, натоварен с плодове и зеленчуци.

Заради катастрофата движението бе пренасочено през Искърското дефиле, което доведе до хаос в натоварения трафик и изнерви шофьорите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Обратно начисляване на ДДС, а не нулева ставка за плодове, зеленчуци и мляко, предлага министерството на земеделието

Обратно начисляване на ДДС, а не нулева ставка за плодове, зеленчуци и мляко, предлага министерството на земеделието Министерството на земеделието и храните иска обратно начисляване на ДДС за плодове, зеленчуци и мляко. За целта от ведомството са изпратили официално искане до Министерството на финансите.

Още шест месеца ниски лихви, после може да се вдигнат

Ръст от 3,7% за икономиката и забавяне до 3,4%, но през 2021 г. Лихвите по кредити най-вероятно ще се задържат на сегашните си ниски нива. Ниска ще остане и доходността от депозитите. Това прогнозират експертите на БНБ в икономическия преглед за втората половина на тази година. Това означава, че кандидатите да си купят жилища с евтин ипотечен

Продажбите на жилища в САЩ са скочили с 2,5% благодарение на ниските лихви

Продажбите на жилища в САЩ са се увеличили с 2,5 на сто през юли благодарение на ниските ипотечни лихви, предаде Асошиейтед прес, цитиран от БТА. Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти съобщи, че миналия месец са продадени 5,42 милиона жилища на годишна основа, след сезонни корекции.

Дънчила: Румъния е постигнала втория по големина икономически растеж в ЕС

Икономиката на Румъния отбелязва "надхвърлящо очакванията развитие" с растеж на брутния вътрешен продукт от 4,8 процента спрямо същия период на миналата година, заяви премиерът Виорика Дънчила, цитирана от Аджерпрес и БТА. "Продължават да идват добри новини в икономическата област. Публикуваните неотдавна цифри от Националния статистически

Спадът на имотния пазар в Китай разтърсва износа на мрамор от Турция

По-слабото търсене на мрамор от Китай, използван за прибавяне на нотка пищност в хотели, офиси и луксозни жилища, се отразява негативно на най-големия производител на ценния материал, съобщава Bloomberg. Доставките от Турция, където се намират над една трета от световните залежи на мрамор, са под натиск,

Рекламодатели и комуникационни агенции подават своите заявки за Наградите на рекламодателите BAAwards 2019

Рекламодатели, комуникационни агенции и студенти тази година се състезават в три отделни конкурса за наградите на Българската асоциация на рекламодателите (BAAwards 2019). В ход е подаването на заявки от рекламодатели и от комуникационни агенции, които тази година за първи път имат отделен конкурс в надпреварата за бизнес наградите на БАР.

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Бизнес

Македонци дали над 2 млн. лв. за е-винетки у нас

.Министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова и министърът на местното самоуправление на Република Северна Македония Горан Милевски подписаха в Скопие Меморандум за разбирателство между двете министерства, съобщиха от МРРБ. Документът е показателен за отличното дългосрочно и ползотворно сътрудничество между нашите две

Нено Димов подписа договори за изграждане на водната инфраструктура в Перник, Видин и Силистра

Министърът на околната среда и водите Нено Димов подписа договори за изграждане на водна и канализационна инфраструктура с ВиК дружествата в Перник, Видин и Силистра, съобщиха от министерството на водите. С реализирането на проекта на „ВиК“ ООД - Перник ще бъде увеличен събраният и третиран товар на замърсяване преди заустването на отпадъчните

Застрахователните брокери с 851 381 хил. лв. премиен приход през първото полугодие

Премийният приход, реализиран чрез застрахователните брокери през първото полугодие на 2019 г., възлиза на 851 381 хил. лв. или увеличение с 14 процента на годишна база за периода, съобщава Комисията за финансов надзор, цитирана от БТА. От тези пари 773 892 хил. лв. са събрани ползи на застрахователи със седалище в България и 77 489 хил. лв.

Активите на инвестиционните фондове в края на юни са били 4455 млн. лева

Към края на юни 2019 г. активите, управлявани от местните и чуждестранните инвестиционни фондове, които осъществяват дейност в България, възлизат на 4455 млн. лева, съобщава Българската народна банка. Техният размер нараства на годишна база с 692.5 млн. лева (18.4 на сто) и с 302.8 млн. лева (7.3 на сто) на тримесечна база.

Отчуждават земи за 17 нови километра от магистрала "Хемус"

По решение на правителството се отчуждават имоти и части от имоти - частна собственост, за изграждане на малко над 17 километра от автомагистрала „Хемус“, включително пътен възел „Плевен“. Имотите се намират в землищата на селата Каленик в община Угърчин, Лисец, Баховица и Славяни в община Ловеч, както и Николаево и Бохот в община Плевен

България предоставя 148 395 лв. помощ на Сърбия, Черна гора, Армения и Грузия

България предоставя 148 395 лв. безвъзмездна помощ на страни от Западните Балкани и Източното партньорство за финансиране на проекти за развитие на образованието, социалната интеграция и гражданското общество. Правителството прие решение Министерството на външните работи да сключи споразумения за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber