Как в шести клас отиваш в Сингапур на трудно състезание по математика

https://www.24chasa.bg/novini/article/6289622 Как в шести клас отиваш в Сингапур на трудно състезание по математика Как в шести клас отиваш в Сингапур на трудно състезание по математика www.24chasa.bg

При Йордан, Константин и Станислав интересът към точната наука не е наследствен, сами я обикват

Трима ученици от русенската Природо-математическа гимназия “Баба Тонка” получиха покани за участие в междунaродната олимпиада в Сингапур от 14 до 17 юли 2017 г.

Шестокласниците Йордан Петков, Константин Георгиев и Станислав Григоров ще представят България на престижната надпревара. В предварителния кръг на състезанието участваха повече от 22 хил. ученици от 19 страни. Сред тях бяха и трите момчета от Русе с ръководител доц. д-р Илияна Раева от РУ “Ангел Кънчев”.

Те са номинирани след отличните резултати и спечелените медали. Йордан и Станислав са с бронзови отличия, а Константин - със сребърно. Сингапурската международна математическа олимпиада е

едно от

най-трудните и

престижни

математически

състезания

в света

Симпатичните момчета от Русе са в VI клас, но вече ги обединява голямата им любов към математиката. Неслучайно момчетата учат в математическа гимназия.

На пръв поглед изглеждат както всеки друг на тяхната възраст. Посрещат ме обаче с медали на шията в кабинета на директора на гимназията Митко Кунчев. Заедно със страстта си да решават задачи момчетата са обединени от още нещо – страстта към спорта.

За разлика от много деца на техните години, които си почиват от училище, като се развличат с игри на компютъра, трите русенчета признават, че обичат да излязат навън и да поритат топка, да играят тенис, да стрелят с лък и да завъртят педалите на велосипеда и да обикалят Русе.

А младите математици не губят време и вече мислят за предстоящите изпитания. Докато техните съученици очакват с нетърпение лятната ваканция и вече стягат багажа за море или планина, готвят се да играят от сутрин до вечер, пред трите момчета предстоят редица изпитания, на които те са амбицирани да се представят добре.

“Първо ще участваме на едно международно състезание в Несебър, където от 2 до 4 юли ще бъде финалът на “Математика без граници”, разказва Йордан.

В първите кръгове на надпреварата са участвали над 17 000 деца от 3 континента. Най-добрите

ще премерят

сили в

последната фаза

в Несебър

Малките математици от Русе няма да имат време за почивка, защото в средата на юли пък идва международната олимпиада в Сингапур.

“Тук са стартирали над 22 хил. деца, но ние сме на финала”, казва гордо Данчо. “Надявам се, че ще вземем и медали и ще представим отлично нашата гимназия. За мен това беше първото голямо състезание и тестът ме позатрудни отначало, може би от притеснение. На следващия ден, като го прегледах пак, видях, че не е толкова тежък”, казва момчето.

Притеснението е сковавало и другите двама младежи от групата, признават всички, но вече са преодолели страха.

“Водач на отбора ни е д-р Илияна Раева от Русенския университет”, разказва и вторият от малките отличници – Станислав. “Тя много искаше да ни заведе на международно състезание и да ни покаже какво е да участваш сред най-силните математици в света.

Първо реши да участваме в “Математика без граници”, а след това ни предложи да отидем на олимпиада в Хонконг, но там е с покани, а те вече бяха раздадени в София. В Индия също не се получи, накрая избрахме Сингапур.

Бяхме 5-има от Русе, които имахме възможността да решаваме входния тест в Русенския университет, а ние тримата се справихме и успяхме да се класираме.

За Сингапур ще пътуваме общо 4 отбора, освен от Русе има и от Пловдив и Стара Загора.”

Тестът се състоял от 25 задачи, 15 от тях със затворени отговори и възможност за избор между няколко варианта – А, Б и В и Г, и 10 с отворени, обяснява третият от групата Константин.

Решават се

в рамките

на един час

“Целта на задачите е да тестват математически умения от всякакви категории на високо ниво”, казва Константин.

Тримата млади русенци са явно често заедно, единни като пръстите на една ръка, приличат на Тримата мускетари от романите на Александър Дюма. Ако Йордан напомня на Атос, Станислав на Арамис, то Константин е в ролята на Портос. Той е и най-артистичен от групата – нахлупил е шапка и търси интересна изява.

“Много обичам математиката, още от детската градина. Започна да ми харесва в IV група и още от I клас тръгнах по състезания. Първо не се класирах, но постепенно започнах да се нареждам сред първите. В момента за мен математиката е едно голямо удоволствие”, признава Йордан.

“Аз също имах голям интерес към математиката, особено в четвърта група”, допълва го Станислав.

“Беше ми много любопитно, исках да продължа да се занимавам, да ходя по състезания. Първи и втори клас не успявахме да се класираме на по-високо ниво, но ето ни сега –

финалисти сме

на доста големи

състезания!”

“Истината е, че проявявам интерес към математиката по-скоро от II клас. После започна да ми харесва да се явявам и да печеля”, разказва и Константин.

Данчо признава, че любовта към математиката не е наследена от майка му и баща му.

“Моите родители се занимават с право, в началото баща ми ми помагаше, доколкото може, но сега напоследък материалът по математика става все по труден и по-труден, започна да го затруднява, та сам трябва да се справям със задачите”, казва малкият Атос.

“И при мен в първите класове тати ми помагаше в математиката, но вече и той се затруднява с материала”, клати глава и Станислав.

И неговите родители не се занимават с математика, помагат с каквото могат.

“И при мен математиката не е наследствена, а и се оправям сам, никога не са ми помагали в задачите”, казва гордо Константин.

“Подготвям се сам от трети клас насам, също и с помощта на преподаватели от Центъра за ученическо научно и техническо творчество”, признава Портос.

Тримата

мускетари от

математическата

в Русе вече

сами се справят

със задачите,

а в краен случай питат доц. Раева. Затрудняват ги повече задачите, изискващи нестандартно мислене, както и тези, за които са нужни формули и материал, който още не са учили.

Йордан вече е избрал дори и бъдещата си професия. “По тази тема мисля усилено, още като по-малък. Смятам да следвам архитектура, да стана архитект. Нямам все още идея в коя държава, но вероятно ще бъде извън България”, признава момчето.

“Смятам, че като завърша някъде в чужбина в един по-престижен университет, това ще ми даде един по-добър старт в живота”, казва Данчо на въпроса ми защо не иска да работи в родината си.

„Очаквам с добро представяне в международните ни състезания занапред да отворя вратите си към някой много престижен университет извън България, като по принцип още не съм решил конкретно какво искам да работя в бъдеще”, вдига рамене Станислав.

Категоричен е обаче, че работата му ще бъде свързана с математиката.

“Бих искал да следвам мениджмънт в някой престижен университет в чужбина, а след това да отворя собствена компания, по-скоро извън България”, признава и Константин.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Иван Гешев: Хора с ТЕЛК често не знаят от какво са болни, положението е трагично

Заместник-главният прокурор Иван Гешев заяви в сутрешния блок на БНТ, че до момента по схемата с фалшиви решения от ТЕЛК са разпитани над 200 души. Усещането е, че често хората не знаят от какво са болни, къде са ходили на прегледи, какви документи трябват за ТЕЛК. Положението, по думите му, е трагично.

Кунчев за починалото от грип дете: Понякога пневмониите се развиват мълниеносно

Петгодишно дете е починало в Благоевград, най-вероятната причина за смъртта му е бързо развила се пневмония вследствие на грипна инфекция, съобщи по bTV главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Според него няма данни да е имало забавяне на реакция от страна на родителите, или пък да е било подценено състоянието на детето.

Йотова: Нямаме конфронтация с правителството, имаме мнение

Няма конфронтация по принцип, има несъгласие по определени теми. 5 г. преди това президентството сякаш беше патерица на изпълнителната власт, хората отвикваха да чуват гласа на президентството. Това се промени. Няма конфронтация, имаме мнение по всяка политика. Когато не сме съгласни, ние си го казваме - никой не може да ни отнеме правото на

От днес 12 области са в грипна епидемия

Грипна епидемия от днес във Варненска, Пловдивска и Софийска област. С тях засегнатите райони на страната стават общо 12, предаде БНТ.  Над 590 училища са в грипна ваканция. От днес до края на седмицата се прекратяват учебните занятия в Пловдивско и Добричко. Засега детските ясли и градини там продължават да работят.

7 лесни стъпки, за да определиш “Образцова община” на 2019 г.

Всеки може да гласува в специалния сайт bgobshtina.bg за която община реши по различните 5 критерия Само седем бързи кликвания с мишката дават възможност на читателите на “24 часа” да посочат коя според тях е “Образцова община” на България за 2019 г. Класирането на всички 265 общини е мащабният нов проект на “24 часа” и ще даде ясна картина

Росен Рапчев: Скоростта е тази, която ни убива на пътя

Главен инспектор Росен Рапчев заяви, че в момента само се обсъждат нови мерки за войната по пътищата, които обаче нямат претенцията да са официални. В този диалог участват правителствени и неправителствени организации. Всяко едно предложение е добре дошло, каза в сутрешния блок на БНТ началникът на сектор "Пътен контрол" в Главна дирекция

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Филип Трифонов: Не си ли член на службите, няма пенсия по заслуги

Нищо не гледам, билетите за театър са скъпи Филип Трифонов завършва ВИТИЗ “Кръстьо Сарафов” в класа на Апостол Карамитев. Изиграва главни роли в знакови български филми като “Момчето си отива” и “Оркестър без име”. Трифонов играе и в “Лавина” с Иван Иванов и Ваня Цветкова. Сред театралните му изяви са постановките “Аудиенция”, “Секънд хенд”,

Цветанов: Благодаря на всеки, който бе част от Националната работна среща на ГЕРБ (Видео)

"Приятели, благодаря на всеки един от вас, които бяхте част от Националната работна среща на ГЕРБ, която проведохме вчера в НДК. Радостен съм, че всички заедно дадохме своеобразно начало на предизборната подготовка на ГЕРБ за двата предстоящи избора и демонстрирахме нашата готовност да ги спечелим".

Радев се отчита за 2 г. на поста след конгреса на БСП

Десислава в задочен спор с Борисов, но той визирал като първа дама Елена Йончева Румен Радев ще отчете втората си година като президент следващата седмица, разкриха от “Дондуков” 2. Така де факто държавният глава ще изчака конгреса на БСП на 26 януари, преди да застане пред медиите за отчетната си пресконференция.

5-годишно дете почина в Благоевград от пневмония, развита след грип

5-годишно дете почина в реанимацията на Благоевградската болница вследствие на пневмония, развита след грип, предаде БГНЕС. Детето било прието в лечебното заведение в неделя. Починало е тази сутрин, съобщил лекар от

Държавна бавачка и за децата до 12 г., но само на многодетни майки (Обзор)

1514 семейства вече имат Майките с три или повече деца до 12 г. ще могат да получат бавачка от държавата. Те трябва да кандидатстват за помощта до 28 февруари в Агенцията по заетостта. Услугата е част от проекта “Родители в заетост”, а миналата седмица правителството предвиди 30 млн. лв. за бавачки тази и следващата година.

Защо се карат кметовете на Карлово и Калофер

Кабаиванов и Стоянов влизат в съдебна битка за паметника на Ботев Залогът е голям - и двамата искат властта в града на Левски В люта съдебна битка се впускат кметовете на Карлово и Калофер - д-р Емил Кабаиванов и Румен Стоянов. Кабаиванов заведе дело за клевета срещу Стоянов. Поводът е изказване на калоферския кмет, че отпуснатите 300 хил.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber