Първата дама: Мили прайдващи, уважавам Ви, но не преигравайте!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6276225 Първата дама: Мили прайдващи, уважавам Ви, но не преигравайте! Първата дама: Мили прайдващи, уважавам Ви, но не преигравайте! www.24chasa.bg
Десислава Радева Снимка: Фейсбук
Десислава Радева Снимка: Фейсбук

Първата дама Десислава Радева е разсъждавала във фейсбук профила си на тема провелия се прайд. Тя моли гейовете да не преиграват, казва че ги уважава много и им напомня за загиналия в хеликоптер военен Георги Анастасов. Ето какво пише съпругата на президента Десислава Радева:

Заведох 6-годишния ни котарак Чарли на ветеринар – рутинната процедура против бълхи и кърлежи. И така, съвсем между другото, докторът ме попита искам ли да го изследвам за котешки СПИН. Шах с пешката! Даже не ми е минавало през ум, че това заболяване съществува при котките. Попитах: И, ако резултатът е положителен, какво правим? Отговорът беше: Нищо, просто си знаете. Не се лекува! Продължих с въпроса: Заразен ли е за хора, за кучета? Не – отговори симпатичният доктор – Предава се по полов път, само при котките.

Някак асоциативно се присетих за Прайда и се помолих вътрешно дано участниците се сетят, ей така, между другото, да проведат една ограмотяваща, с елементи на превантивност кампания за ХИВ/СПИН/Серопозитивни, дори и само с листовки. Не за друго, а защото статистиката за 2016 година показва, че пътят на инфектиране с ХИВ/СПИН е „39% от новите случаи са се заразили при хетеросексуален контакт, 49% – при хомосексуален контакт, а 12% – при инжекционна употреба на наркотици”.

А прайдът ще го видят много младежи, девойки и невръстни деца.
Като споменах невръстни деца и се сетих за оня виц с Холмс и Уотсън:
- Какъв е този шум на улицата, Джон?
- Гей парад, сър.
- И какво искат?
- Еднополова любов, сър?
- И кой им забранява, Джон?
- Никой, сър!
- Тогава защо крещят?
Отговора го знаете. Представете си, ако е проведен между майка и невръстното й дете...
Всъщност Прайдът за мен иде да покаже, че тези хора искат да изразят своята смелост, и гордост дори, за различност. Достойно за уважение! Смели, разчупващи стереотипа, шарени и весели, минали по един или друг начин под дъгата. Имам доста такива приятели и сме в много добри отношения, с взаимно уважение едни към други. Всеки има право на свой избор. Стига да не пречи на останалите.
Думата ми не е против хомосексуалните, бисексуални, трансджендър и другите производни. А за претенцията им за различност.
Мили прайдващи, моля ви, не подминавайте факта, че всички сме различни. Независимо дали сме хетеро или хомо ориентирани. ДНК-то е еднакво само при еднояйчните близнаци, но дори там в някои случаи има пробойни. Във вените на всеки от нас тече код, различен от този на ближния ни.
Уважавам Ви, но не преигравайте, моля! Никой нищо не Ви е забранил! Вие сте толкова дискриминирани, колкото българския пенсионер, например. Колкото многодетните майки. Колкото хетеро-ориентираните хора дори. (Що не организираме прайд на хетеросексуалните, м?!)
Ако истински желаете да бъдете полезни в обществото, следващият път, освен розови помпони на барабаните си, направете информационни листовки за превенция от ХИВ/СПИН, за рисковите групи, за статистиката в страната и света. Просто давам идея, за да е по-смислено за всички, някак.
Да, животът е прекалено кратък, за да бъде вземан насериозно. Но след нас идват поколения, които ние трябва да възпитаме, да информираме, за да не правят своя избор на сляпо.
П.С. Всъщност, чудя се, дали Вие, апелиращите за толерантност и признание, осъзнахте поне за миг, че денят на Вашия прайд трябваше да е ден за траур, за смирение и покаяние. Защото военен загина в мирно време. И се сля с дъгата (Вашия обетован символ). Трагедия, която пълни сърцата ни със скръб и много, много гняв! Сега е време, мисля, да сме повече българи, отколкото широко скроени космополити. Нищо лично! Така завършва поста си Радева.

В коментарите под него се включва известната гей активистка Моника Писанкънева: Здравей Деси, като част от организационния комитет на прайда, удостоверявам, че правим редовни информационни кампании в общността за превенция на ХИВ/СПИН/БППП, но в по-подходящо време и по по-ефективен начин. Раздаването на листовки на улицата не е особено ефективно. Като първа дама вече си opinion-maker на една европейска държава, която споделя ценностите на Европейския съюз, така че е добре да си информирана и за неща, които касаят "невидимите малцинства" и да не допринасяш за утвърждаване на стереотипи, които дискриминират. У нас редица граждански права на ЛГБТИ не се признават от закона. Няма и адекватна закрила при извършени престъпления на основа хомофобия и трансфобия, но няма да изброявам всички тук. Ако искаш можем да се видим и да поговорим някой ден, защото като бивша твоя колежка всъщност вътрешно се надявах да бъдеш една от публичните личности, които ще допринесат за промяна в тази сфера. Време е за смели и отговорни лидери, нали?

Десислава Радева отговаря: Monika Pisankaneva, Здравей, радвам се, че се включи. Всъщност, знаеш добре, че последното нещо, което бих направила е да осъждам вашето "невидимо малцинство". Чудесно е, че правите информационни кампании. Но, честно, мисля, че вместо Прайда, има по ефективни начини да постигнете своите цели. Да, с радост ще се срещна с теб/вас, за да обсъдим тегобите и борбите ви. Поздрави!

Писанкънева се съгласява: Dessy Radeva Чудесно, радвам се! Да минем на друго ниво, наистина, защото институциите като че ли остават глухи за нещата, които казваме или изпращаме като петиции. Ще ти пиша за среща скоро. Лека вечер!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Георги Марков

Георги Марков: Бойко ги матира, "Шоуто на Слави" приключи в политиката за часове

МИТЬО МАРИНОВ

Видеокоментар: Как изглеждаха парламентите през последните 30 години

СЛАВИ ТРИФОНОВ

Защо мълчи партията на Слави Трифонов

Георги Марков

Георги Марков: Конституционната рулетка са завъртя - след седмица ще е при Слави

Георги Марков

Георги Марков: Вебер не знаел, че ДСБ е агент на БСП, а Бойко „Бай хуй“, според Радан

Светльо Витков

Светльо Витков към барабаниста на Слави: Мъжете не клеветничат

Покажи още

Последно от

Видеосъдържание

Съветите на специалиста

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber