Ирина, която грабна 4 златни медала, иска да се занимава с нанотехнологии

https://www.24chasa.bg/novini/article/6275330 Ирина, която грабна 4 златни медала, иска да се занимава с нанотехнологии Ирина, която грабна 4 златни медала, иска да се занимава с нанотехнологии www.24chasa.bg
Ирина спечели 4 златни медала в Москва.

Три момичета и едно момче от ловешката математическа гимназия спечелиха 9 отличия в Москва в конкурса за технологии в образованието

Те са необикновени, те са изключително талантливи, те гледат в бъдещето, те са златните деца на Ловеч - Ирина и Теодор Христови, Лили Стефанова и Александра Йовкова от Природо-математическата гимназия.

9 златни медала извоюваха на 11-ото издание на конкурса “Международни технологии в образованието” (MITE 2017) в Москва.

А, да, за разнообразие има и един сребърен, който е присъден за проект на Лили и Александра.

Колко от прославените ни спортисти могат да се похвалят с такова представяне, с такъв успех само на едно състезание? Златните отличия респектират много, но пред мен седят едни усмихнати млади хора, които излъчват самоувереност и познаване на собствените сили.

Лили отсъства,

тъй като тя и

Александра преди

дни са завършили

средното си образование - сега подготвят кандидатстудентските изпити.

Златни медали донесоха проектите NetFirm в направление “Приложение на математиката в професионално ориентираните задачи” на Ирина и Тео, “Окръжности, определени от вписани многоъгълници” в направление “Геометрични миниатюри” на Александра Йовкова, Ирина Христова и Лили Стефанова.

Проектът “Приложение на матриците в икономиката” в направление “Приложение на математиката и информатиката в икономиката” на Александра и Лили спечели сребърен медал.

За състезанието говорят възбудено и казват, че имало още български участници от Русе, Разград и Свищов. Те също се представили добре - спечелили сребърни медали. Малко ги затруднила конкурсната програма, тъй като участвали в няколко направления, а не можели да бъдат на две места едновременно, за да представят проектите си.

Общо взето, тичали от зала в зала, но се справили. Силно са впечатлени от руските домакини.

“Много са гостоприемни и разбрани. Ако е имало някаква завист за нашето класиране, то с нищо не са го показали”, разказва Ирина. Хората били прекрасни, очаровани са от тях. Нощем говорели с часове, споделяли каква е тяхната кухня, сравнявали я с нашата, разглеждали снимки, разказвали за забележителности - езиковата бариера не ги спирала. Със съжаление казват, че тук не срещат такива топли отношения.

Ирина е ветеран -

от VI клас тръгнала

по състезания

Според специалисти Ирина е явление с необикновени качества и знания - само тя спечели 4 златни отличия.

“На първото бях много изплашена и се разплаках, но оттогава нищо ми няма. Преди конкурс усещам спортна тръпка, притеснения обаче нямам”, обяснява красивото момиче.

До нея брат ѝ Теодор се усмихва и признава, че не е толкова напорист като кака си. Родителите се гордеят с постиженията им. Майката работи във фирма за декоративни камъни, а бащата произвежда мебели.

Родителите на Александра пък са синдикалисти към КНСБ. “От малка слушам само за закони - категорично няма да се занимавам с това”, усмихва се русата чаровница.

При тях не важи правилото, че ако ти върви математиката, не те бива в разказвателните предмети.

“Няма такова нещо. Справяме се с всичко. Как ли, ами разпределяме си правилно времето”, изрича Ирина.

Дотолкова го разпределя, че се хванала на работа като сервитьорка в кафене. За седмица ѝ се събирали няколко часа сън, тъй като се прибирала около полунощ. Тогава сядала да си подготвя домашните. Наложило се да я изпитват по география, научила урока в междучасието.

Дали им остава свободно време? Намирало се, казват. Александра го посвещавала на свиренето на китара, Ирина спортувала и четяла книги, а брат ѝ предпочитал да програмира.

“Обичам да съм

заета, постоянно

да съм в движение

- точно тогава се

проявява човешкият

потенциал,

и това ми харесва. Мразя да чакам, да стоя на едно място и да си губя времето. Когато не съм удовлетворена от себе си, това ме натъжава”, откровеничи Ирина.

Тео си признава, че е много по-различен от сестра си. Неговите занимания са разнообразни и никога не скучае. Човек трябвало много да се постарае, за да го извади от равновесие.

“Той е спокоен и мързелив и може би заради това някой ден ще изобрети нещо невероятно”, забавлява се Ирина.

Къде се виждат след 10 години? Ира се надява, че успешно ще работи в някоя софтуерна компания в България. Брат ѝ пък възнамерява сам да създаде компания в чужбина.

Смятат, че образователната ни система в някои отношения е по-добра от задграничната. Но пък в други аспекти куца.

Например, обяснява Ирина, нямало смисъл да се разпилява талантът им в дадена област в разнообразие от учебни предмети. Можело обучението им да бъде по-концентрирано.

“Това е чиста загуба на време. Време, което аз мога да влагам, за да развивам себе си в нещо, което ми харесва”, разпалено говори тя.

Не смята, че е първата, която разсъждава така, но не храни и илюзии, че образователното министерство ще се съобрази с мнението ѝ.

Ето, имала съученик, който искал да стане лекар и ходел на допълнителни уроци по биология и химия. За няколко дни изписвал тетрадка от 100 листа със специфични термини - това му било необходимо, за да продължи образованието си.

Нито един от тези свръхнадарени ученици не смята, че е гениален. Ирина е чувала такива определения за себе си, но не ги споделя. Казва, че познава наистина гениални деца, поддържа връзка с тях и се радва на успехите им.

“Интересни са ми програмирането, физиката и математиката. След завършване на средното си образование искам да се занимавам с микро- и нанотехнологии - обичам разнообразието”, сподели изключителното момиче.

А, мечтите ли? Ами мечтите им били много, но едно е сигурно - ще ти постигнат, защото могат и знаят как.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Загиналият д-р Марио Шкодров бил с подгизнали крака още на хижа “Добрила”

l Не могъл да прати координатите си на спасителите l Той вдъхновяваше всички, тъгува шефът на Александровска болница д-р Костадин Ангелов. Ще учредят стипендия на негово име “Ако Марио Шкодров можеше да активира джипиеса в телефона си, щеше да ни ориентира къде се намира и сега сигурно щеше да е жив”, каза Христо Сливков,

Съдят по двама на ден за фиктивни бракове

По двама души на ден са осъдени за фиктивни бракове у нас. Обвиненията на прокуратурата са за търговия с българско гражданство при която нашенки се омъжват за чужденци, за да им осигурят европейски паспорт срещу пари или да се докопат до наследство, съобщава в. "Монитор" по данни са на Националния статистически институт и на правосъдното

Банев: Ако намерят 1 млрд. лв. в моя сметка, ще се посипя с каквото намеря в ареста (Обзор)

В килията гледа интервютата на прокурори, синдикалисти и бивши подчинени Ако някой намери 1 млрд лв. в моя сметка в Швейцария, ще си посипя главата с каквото намеря в ареста, каза бизнесменът Николай Банев в апелативния спецсъд в четвъртък. Той и съпругата му Евгения са обвинени в данъчни престъпления, присвояване и пране на близо 1 млрд. лв.

Здравният министър намекна пред депутатите за фалит на Правителствена болница (Обзор)

Студентите от медицинския факултет към СУ обявиха стачна готовност, искат ясен план за преструктурирането Министър Кирил Ананиев намекна, че Правителствена болница е пред фалит, след като здравната парламентарна комисия сложи неочаквана спирачка пред идеята му спешно тя да се превърне от болница на властта в национална детска болница.

Професор от Швейцария, разкрил атентат на френското разузнаване, откри кримилаборатория в Академията на МВР (Обзор)

Техника от последно поколение за 1,2 милиона франка получиха курсантите Проф. Пиер Марго от Университета в Лозана и зам.-министърът на вътрешните работи Милко Бернер откриха в четвъртък модерна лаборатория за обучение на криминалисти в Академията на МВР. Проектът е за 1,2 швейцарски франка и е финансиран от фонд “Сигурност” на

Мазнев: Ако има строителна мафия, то как 20 години всички работят с нея?

В България проблеми със строителството има, но те са свързани с предварителните проучвания и заданията, по които работят фирмите и да се търси „мафия” в сектора отблъсква младите специалисти от него. Това коментира изпълнителният директор на Камарата на строителите в България инж. Мирослав Мазнев в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви ден,

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Спас Гърневски: 2019 г. ще бъдe преломна, ще пречупи амбициите на опозицията

„2019 г. ще бъде преломната. Това ще е годината, в която ще бъдат пречупени амбициите на опозицията за предсрочни избори и смяна на властта”. Това заяви в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините” по Нова телевизия депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски. Той коментира социологическите изследвания,

Правителствена болница да мине към здравното министерство не мина на първо четене

Да отпадне статутът й на търговско дружество и принципал на Правителствена болница да стане здравното министерство. Това решение на Министерския съвет гласуваха и не приеха депутатите от парламентарната здравна комисия на редовно заседание, което приключи току-що. Около час продължиха дебатите около казуса,

Началникът на КАТ в Казанлък изчезнал с мерцедеса си, и 3-те му мобилни изключени

Началникът на КАТ в Казанлък Тодор Николов е обявен за издирване, това потвърди пред "24 часа" днес директорът на ОДМВР в Стара Загора старши комисар Георги Хаджиев. Това е станало по сигнал на сестра му, подаден към 21 часа в сряда. Заедно с Николов полицията издирва и личния му автомобил, марка "Мерцедес".

Свалиха билбордовете с гей двойки в Бургас

Билбордовете с прегърнати гейове и лесбийки, които скандализзираха Бургас, бяха премахнати в късния следобед. От фирма "Интерактив медия", която ги окачи на възлови булеварди и улици, решили да ги свалят преждевременно, за да не ги разкъсат бургазлии. Демонтирането на транспарантите на бул. "Стамболов" и ул.

Каракачанов: Трябва поправка в закона за отбраната за храната на армията

Необходима е поправка в Закона за отбраната и въоръжените сили, с която да се даде възможност да се реагира при ситуации, в които няма договор за храненето, заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по време на изслушването от комисията по отбрана по повод ситуацията с обществената поръчка за храненето на военнослужещите.

Вижте бижуто на Несебър, което грабна приза "Сграда на годината 2018" (Снимки)

Новият Център за култура и образование "Артиум" в Несебър получи голямата награда в конкурса "Сграда на годината 2018", в категория "Сгради култура и паметници на културата". Жури от 31 експерта с председател зам.министърът на МРРБ Деница Николова, бе единодушно в избора си. С архитектурата си, разположената в сърцето на новия град сграда,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber