Най-страхотното лято на Димитър - месец четене по физика и математика

https://www.24chasa.bg/novini/article/6211430 Най-страхотното лято на Димитър - месец четене по физика и математика Най-страхотното лято на Димитър - месец четене по физика и математика www.24chasa.bg
Димитър Ружев още от малък е любопитен за света. СНИМКА: Десислава Кулелиева

Професор от Оксфорд сам предложил да обучава медалиста от Софийската математическа гимназия

Високо, умно и много добродушно момче - това е Димитър Ружев. Ученик е в Софийската математическа гимназия в 12-и клас и едва на 18 години вече има три медала от международни състезания по математика и четири медала по физика. Освен това от няколко години Димитър се занимава и с легороботика, а вече две години предава знанията си и на по-малките ученици в СМГ.

“Ходя на математически състезания още от втори клас. Започнах със състезания като Кенгуру и по-малки български състезания”, разказва медалистът от СМГ. След това се присъединява към училищния отбор и започва да ходи на национални и международни олимпиади.

Когато е едва седми клас, Димитър отива на състезание по математика в Хонконг и сам печели сребърен медал, а отборът му взема първо място. На следващата година на състезанието в Пекин печели бронзов медал.

По време на състезанието в Пекин Димитър посетил Великата китайска стена, видял статуите на теракотените воѝни, а най-ярък спомен за него остава посещението на увеселителния парк там.

“За съжаление, изпуснахме една от забележителностите, защото шофьорът се обърка и не успяхме да стигнем до дестинацията. Едва когато ни заведоха до Великата китайска стена, си дадохме сметка колко дълга е наистина тя”, въодушевено разказва Димитър.

В края на 11-и клас участва в турнира на младите математици в Санкт Петербург. Задачите за състезанието са известни половин година по-рано поради сложността си, а от участниците се изисква да представят своите решения.

“Форматът не ми хареса особено, защото

не оценяваха

постиженията

по задачите,

а по-скоро уменията за презентиране”, разказва той.

Миналата година заедно с училищния отбор от математици, физици, химици и биолози печелят първо място на Турнира на младите натуралисти в Кюстендил.

Димитър се занимава и с физика, дори по-усърдно от математиката. Решава да обърне повече внимание на предмета в края на миналата година. Изучил няколко учебника, а лятото се запознал с професор от Оксфорд, специалист по теоретична физика и математика. Оказало се, че той ходи на същото място на море, където ходи и семейството на Димитър.

“Той ме хареса и ми предложи да ме подготви. Така получих един месец усилена подготовка с него по физика и математика. Прекарах си едно страхотно лято”, споделя момчето.

Първото международно състезание, на което участвал, се провело в Австрия, където заедно с отбора си печелят сребърен медал. В началото на 12-и клас участва в първата Олимпиада на метрополисите в Москва. Оттам печели сребърен медал. В началото на 2016 г. присъства на Жаутиковска олимпиада в Казахстан. Тогава Димитър печели сребърен медал, като заради 0,2 точки не успява да вземе златен. Последното състезание, на което той участвал, се състояло в края на март - Romanian masters of physics. На него Димитър печели сребърен медал.

“Основно подготовката за изпитите преминава в школите към СМГ. Благодарен съм за усилията, които хвърлят учителите от гимназията за подготовка на учениците, защото именно те помагат най-много”, признава той.

От малък обича да строи най-различни неща с комплектите “Лего”. В пети клас разбира, че софийска фирма организира курсове по легороботика и решава да се запише.

“Там ми представиха комплекта, компютърче с три-четири моторчета и различни сензори - за цвят, засичат разстояние, усещат допир, чуват звук. Започнахме да строим роботи и да ги програмираме”, обяснява Митко. След като придобива малко повече опит, се включва и в отборите по легороботика.

Половин година преди турнира по роботика на всеки отбор се изпраща карта, върху която има поле с мисии. Целта на отбора е да създаде робот и да го програмира, така че той да изпълнява възможно най-много от мисиите - да бутне лост, да занесе предмет от т. А до т. Б и пр. Дизайнът на робота също влиза в критериите. Всяко година има тема на събитието, като се търсят решения на проблеми по досегашна случка и трябва да се измисли решение различно от тези, които има в момента. Една от годините темата била природни бедствия.

“Решихме да се

занимаваме с

горските пожари

Идеята ни беше да се прокарат тръби от близки езера и потоци по земята, като се направи автоматична система, която засича пожарите и при пожар да излезе нещо като “голям кран” и да ги угаси”, обяснява Димитър.

Участва на общо четири състезания. На три от тях в България заедно с отбора печелят второ място. Най-труден бил европейският кръг в Германия, когато се нареждат на 15-о място.

Миналата година директорът на СМГ Антони Стоянов успява да се свърже с организаторите на състезанията за България и те се съгласяват да направят стая по легороботика в училището. Учениците получили комплекти от тях и от холандски университет, правил представяне в училището. Тогава директорът поканил

Димитър да води

курсовете по

легороботика

в училището. В началото идвали ученици основно от пети клас и една малка група от хора от 8-и, 9-и и 10-и клас. В момента част от тези ученици продължават да идват, а петокласниците станали около четиридесет.

“Основно в момента се занимаваме с подготовката за тазгодишното състезание през юли. Започнах да им давам отборни задачи, за да могат да станат по-добри като отбор, а не да се прекъсват, по-скоро да се допълват. Изгради се много приятна среда, защото децата искрено се забавляват, тъй като това не са стандартните часове”, обяснява с усмивка Димитър.

Решава да кандидатства в Оксфорд. Основната причина да избере Оксфорд е именно защото познава ученици от СМГ, кандидатствали там, и е наясно с условията. Повлиява му и професорът, с когото се запознал лятото. Заради него Димитър отишъл на деня на отворените врати в университета.

“Изключително ми допадна като място, инфраструктура и възможности. Избрах направление инженерни науки, като третата и четвъртата година се специализира,но още не съм избрал какво ще бъде”, признава Ружев. По всяка вероятност ученикът ще продължи в сферата на роботиката, механика или електроника. Няма планове за това какво ще прави, когато завърши, но със сигурност в чужбина ще му липсват най-много приятелите и близките, както и българската кухня.

Когато бил малък, мечтата на Димитър била да стане строителен инженер. Вдъхновил се от сестрата на дядо си и искал да прави големи чертежи като нея. По-късно искал да стане ядрен физик в Церн. Благодарение на роботиката обаче решава накъде наистина ще се насочи.

“Скоро баща ми показа клип, в който съм на около четири и се разхождаме в мол в Германия. Там има една от тези лампи, на които, когато си сложиш пръста, излизат големи светкавици. На клипа соча към топката и питам какво е това и той чисто по родителски отговаря: “Красота”. Оттам аз казвам не, не разбра въпроса. Питах как работи. Явно от малък съм имал интерес”, споделя Ружев.

Лятото Димитър ще ходи на концерт на “Аеросмит” в Мадрид, а ако се класира за международната олимпиада, ще отиде в Бали, където ще се проведе тя. Останалата част от лятото ще прекара на морето.

В свободното си време Димитър построил 3D принтер, който работи, но има още някои проблеми за оправяне. Обича да играе билярд и снукър с приятелите си. Любимите му произведения от задължителната литература в училище са “Под игото” и “Тютюн”. Има малко братче в осми клас, което се занимава с биология и мечтае да стане океанолог.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Нинова: В България има авторитарна власт, която тъпче основните свободи

На една журналистка се спира предаване, на друга се повдига обвинение БНТ е спряла предаването "Открито" на Валя Ахчиева. Не за пръв път се опитват да заглушат нейните журналистически разследвания за корупция и злоупотреби. Неслучайно, при управлението на Борисов България е на едно от последните места по свобода на словото.

Вазов, Брехт и Юго звучаха в София в нощта на френско-германското приятелство

Статия в “24 часа” на Техни Превъзходителства Ерик Льобедел и Херберт Салбер поставена до историческия договор от Аахен, който противодейства на дезинтеграцията в Европа Иван Вазов, Бертолд Брехт и Виктор Юго прозвучаха в София на родните им езици във вторник, 22 януари - часове, след като Ангела Меркел и Еманюел Макрон подписаха в Аахен новия

Искрен Веселинов: Или сядаме на масата на преговорите, или признаваме, че единство няма

"От ВМРО сме готови да разговаряме с всеки един от нашите партньори, дори ако някой се чувства обиден, сме готови и да се извиним, даже и да не се чувстваме виновни". Това заяви в предаването „Лице в лице” по Би Ти Ви зам.-председателят на ВМРО Искрен Веселинов. Той обясни, че няма застрашаване на Кабинета.

Спас Гърневски: Ако Елена Йончева е спокойна и чиста, каква е тази паника?

Ако Елена Йончева или БСП са спокойни, че няма никакви нарушения, защо има това притеснение, защо са тези обвинения - така депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски коментира в студиото на "Още от деня" по БНТ казуса "Елена Йончева". "Нека да оставим тази правораздавателна система - прокуратура, следствие и съд да си вършат работата. Това е демокрация.

Цветанов и посланикът на Иран в България обсъдиха мерките за сигурност в Близкия Изток

Председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов се срещна с посланика на Ирак в България Н.Пр. Джасим Нима Мсауил. Двамата обсъдиха сигурността в региона на Близкия Изток, като посланик Мсаул изрази благодарността на Ирак за участието на България в международната коалиция за борба с групировката "Ислямска държава.

Вълчев: Агенцията за финансов надзор също ще направи проверка на НИМХ

Държавната агенция за финансов надзор /ДАФИ/ също ще проверява Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/. Това стана ясно от коментара на ресорния министър Красимир Вълчев пред журналисти за одита от страна на Министерство на образованието и науката /МОН/ в НИМХ и евентуални бъдещи санкции. "Ние самите не сме санкциониращ орган.

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Румяна Бъчварова: Самокритичният тон на Борисов е обичаен и показва един реализъм

"Докато тези резултати не се потвърдят от други агенции, не бих ги коментирала. Има една стандартна грешка, която винаги присъства. Ще припомня също, че преди 2 години през март, когато бяха парламентарните избори, също имаше прогнози в полза на БСП. Аз не ги приемам за сериозни тези резултати". Така коментира в предаването "Лице в лице" по Би Ти

Вълчев: Във всички области има поне по едно училище, в което учениците системно отсъстват

Във всички области на страната има поне по едно проблемно училище, в което учениците системно отсъстват и средната посещаемост е много ниска. Това каза по време на блиц контрола в ресорната парламентарна комисия министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той отговори на въпрос на народния представител от ПГ на "Воля" Елена Аксиева за

Валя Ахчиева свалена временно от екрана на БНТ (обновено)

"Открито с Валя Ахчиева" временно пада от програмата на БНТ, след като обществената телевизия обяви вътрешен конкурс за ново предаване за разследваща журналистика. За да бъдат всички кандидати равнопоставени, медията е взела решение да свали съществуващото досега предаване от екрана. "Лично информирах Валя Ахчиева за решението",

Екшън „зад кадър“ с Антон Хекимян

Какво остава скрито при подготовката на сутрешния блок, разказва екипът на bTV в онлайн поредицата „Новините отвътре“ „Всеки ден, три часа на живо и няма момент, в който предаването е готово и си тръгваш…“, разкрива водещият на „Тази сутрин“ Антон Хекимян в новото видео от онлайн поредицата на bTV „Новините отвътре“.

Европа се съгласи с увеличението на минималната заплата в Гърция

Европейската комисия е съгласна с увеличаването на минималната заплата в Гърция, стига да е внимателно, съобщава агенция АНА-МПА, като се позовава на източници от гръцкото министерство на труда, предаде БТА. Според информацията "зелената светлина" за очакваното увеличение е била дадена на среща на министъра на труда Ефи Ахциоглу с представители

Разселват 500 фазана в ловното стопанство в Балчик

500 фазана ще бъдат разселени през тази година в териториите на държавното ловно стопанство-Балчик. Птиците са закупени от ловното стопанство „Сеслав”. 200 от тях вече са пуснати в района на Батово, а останалите се доотглеждат във фазанарията на стопанството в село Соколово и ще бъдат пуснати на свобода в края на месец февруари,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber