Тъмните бири са по-полезни, имат повече антиоксиданти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6165533 Тъмните бири са по-полезни, имат повече антиоксиданти Тъмните бири са по-полезни, имат повече антиоксиданти www.24chasa.bg
Най-много антиоксиданти са открити в тъмните бири.

Не всичкото крафт пиво е “живо” предупреждава изследване

СЕРГЕЙ ИВАНОВ

Тъмните бири имат повече антиоксиданти, което ги прави по-полезни. Това обясни за “24 часа” д-р Сергей Иванов, управител на Центъра по биология на храните и съавтор на изследване за качествата и показателите на пивото.

Например при тъмните бири антиоксидантите са средно 0,213 милимола на 100 милилитра. При традиционното светло лагер (виж речника по-долу - б. р.) пиво стойността е 0,096 милимола, а при нефилтрираните и непастьоризираните бири долна ферментация е 0,152-0,162 милимола.

Още повече са антиоксидантите в тъмните ейл и стаут бири, които са произведени с горна ферментация по крафт технологията - 0,225-0,240 милимола на 100 мл.

Явно специалните малцове, които се ползват най-вече при тъмното пиво, увеличават съдържанието на полезните полифеноли, флавоноиди и антоцианогени, коментира Иванов. Антиоксидантната активност на пивото зависела от използваните суровини и пивоварна технология.

Микробиологичната чистота е определяща за качеството на бирата, е изводът на изследването на научния колектив от Центъра по биология на храните и Института по криобиология и хранителни технологии. Целта му е да се проследи съставът предимно на нефилтрираните бири у нас.

Изследвани са

12 марки местни

и вносни бири,

произвеждани от микропивоварни, които варят т.нар. крафт, или занаятчийско пиво с предимно горна ферментация, и от 4 големи пивоварни, които правят непастьоризирани и нефилтрирани бири с долна ферментация.

Това, което обединявало цялата категория е, че основните суровини за производство на пивото са малц, хмел, пивни дрожди и вода. Тези естествени съставки съдържали ценни биологично активни съединения - антиоксиданти, вторични метаболити с антибактериално, антивирусно и противовъзпалително действие, фитоестрогени, минерали и др.

Научният проект за първи път включва сравнителен анализ върху микробиологичните характеристики, чистота и антиоксидантния капацитет на непастьоризираните, нефилтрирани и крафт бири, които набират все по-голяма популярност сред българите.

“Напоследък често се твърди, че присъствието на живи дрожди в бирите е фактор за натуралност и здравословност, защото в тях има повече антиоксиданти и витамини, които се отделят от дрождите”, коментира д-р Сергей Иванов.

“Проведените у нас изследвания обаче показват, че не всички занаятчийски бири са “живи”, а в други има нежелани за органолептиката на пивото дрожди”, каза ученият. Причината била, че често процесът протича неконтролируемо, а и хигиената в някои крафт пивоварни не била на нужното високо ниво.

Целта ни не е да громим крафт бирата, но да обърнем внимание на хората, че невинаги тя непременно е по-полезна и качествена, каза Иванов. Той посъветва потребителите да бъдат много внимателни откъде и каква е занаятчийската бира, за която плащат 3-4 пъти по-висока цена от фабричната. Имало дори такава, която се

правела на

ишлеме извън

България

Крафт пиво се предлагало със срок на годност от 6 месеца, което го правело много съмнително.

В две от изследваните марки е установено наличие на млечнокисели бактерии, а в други три - на диви дрожди. Ацеталдехидът, който заедно с метиловия алкохол води до махмурлук, е около 3-4 пъти (около 30 мг/л) повече при “живото” пиво в сравнение с традиционното. В 4 от изследваните марки бира с живи дрожди ацеталдехидите достигат 27,4-29,5 милиграма на литър, докато при произведените във фабрични условия непастьоризирани бири с долна ферментация тези стойности били между 4 и 7 мг/л.

При произведените с долна ферментация у нас 4 марки непастьоризирани и нефилтрирани лагер бири резултатите от изследванията показват, че те са микробиологично чисти. В тези проби не се установяват бактерии, диви дрожди или други микроорганизми, които могат да се развиват в бирата и да предизвикат утайка, помътняване или да образуват нежелани метаболитни продукти.

РЕЧНИК:

Лагер бирите се произвеждат чрез долна ферментация, изискваща специално оборудване и технология, контролирани ниски температури за дълъг процес на ферментация и отлежаване. Това е най-масовият тип светла бира, който се предлага у нас.

При бирите с горна ферментация дрождите постепенно се отделят на повърхността в горната част на съда, ферментацията протича при по-висока температура (над 15°C), което води до по-активно размножение на дрождените клетки и повече метаболитни продукти в сравнение с традиционните лагер бири.

Антиоксидантният капацитет е експериментално определян количествен показател, изразяващ способността на всеки биологичен обект да обезврежда свободни радикали. Антиоксидантната способност е в пряка връзка със съдържанието на полифеноли, флавоноиди, пролин, глутатион и др. Антиоксидантите са важни за здравето, защото намаляват риска от редица заболявания и могат да имат благотворно влияние върху човешкия организъм.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Германско издание: Не Турция, а България е фаворит за новия завод на Volkswagen

Изборът на място за новия завод на германския гигант Volkswagen в Източна Европа е в своята последна фаза, като на финалната права останаха България и Турция, предаде money.bg Очакваше се решението да а бъде взето през месец май, но беше отложено за есента, което даде още време за гадаене. Преди два дни едно от най-големите и авторитетни бизнес

Българи с награда “Джон Атанасов” поискаха помощ от Борисов за корупция в АПИ

След големия провал на старта на електронната винетка в началото на годината, група млади българи виждат възможност да решат проблема с повторно плащане на винетки при грешен номер. Този гаф беше и eдна от причините за оставки в ръководството на АПИ, както и националното Тол управление. След като видели неспособността на държавата да се справи с

Петролът поскъпва с над 3%

Петролните фючърси задълбочиха рязко днешното си възходящо движение и вече поскъпват с над 3%, след като енергийната информационна администрация (EIA) отчете изненадващо драматичен спад на складовите запаси на суров петрол в САЩ с цели 12,8 млн. барела за седмицата до 21-ви юни, предаде БТА.  Това представлява най-големият седмичен спад на

БЕХ не прие оставката на шефа на НЕК

Петър Илиев остава изпълнителен директор на Националната електрическа компания. На заседание на борда на директорите на Българския енергиен холдинг днес е било отхвърлено подаденото от Петър Илиев заявление от 19 юни за освобождаването му от длъжност като изпълнителен директор на „Национална Електрическа Компания“ ЕАД, съобщиха от холдинга.

Растежът на световната икономика ще се забави, ако търговската война САЩ - Китай ескалира

Растежът на световната икономика може да се забави до 2,4 на сто при ескалация на търговската война между САЩ и Китай. Това прогнозира в доклада си международната рейтингова агенция "Фич" (Fitch). Предишната предварителна оценка на агенцията бе за нарастване на световния брутен вътрешен продукт (БВП) с 2,7 на сто през идната година.

Забраниха продажбата на над 2500 маслинови масла в страната

1 153 проверки на предлаганите маслинови масла и растителни масла смес, с вложено в състава им маслиново масло, извърши дирекция „Контрол на храните“ към Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) на територията на всички области в страната, съобщават от пресцентъра на БАБХ. Контролните органи на БАБХ осъществиха извънредна тематична

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Бизнес

Спор за винетки: Фирма "Телетол" твърди, че се създава монопол за винетки, АПИ отрича

Агенция „Пътна инфраструктура не поддържа монопол на нито един Национален доставчик на услуги /НДУ/ за продажба на пътни такси – електронна винетка и толтакса. Това се посочва в позиция на АПИ, изпратена до медиите. В нея се отбелязва, че поводът са запитвания от медии за оповестени в публичното пространство твърдения за отношенията между Агенция

Животновъдите кандидатстват от 28 юни по схемата de minimis

От 28 юни до 15 юли 2019 г. ще продължи приемът на документи по схемата de minimis за земеделските стопани, отглеждащи крави, юници, биволи, овце – майки и кози – майки, одобрена с Решение на Управителния съвет на ДФ „Земеделие“ от 17.06.2019 г. Документи ще се подават лично или чрез упълномощено лице в областните дирекции на Фонда по постоянен

Агенцията по вписванията ще работи извънредно в събота

Очаква се в следващите 4 дни да бъдат внесени над 50 000 заявления за финансови отчети Всички офиси на Агенцията по вписванията ще работят извънредно в събота от 9 до 15,30 ч заради крайния срок за подаване на заявления за обявяване на годишните финансови отчети в Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел,

БДЖ публикува регистър на обществените поръчки

С цел улеснен достъп до по-широк кръг от потенциални изпълнители и постигане на оптимални технически и финансови параметри, БДЖ публикува отделен пълен Регистър на обществените поръчки на дружествата “БДЖ-Пътнически превози” ЕООД и “БДЖ-Товарни превози” ЕООД. Той е достъпен на адрес http://tenders.bdz.bg.

Владислав Горанов: До края на годината ще влезем в еврочакалнята

Свидетели сме на много очаквания от големи западни компании и изместване цената на труда от Централна към Източна Европа да търсят мястото си тук. И ако ние през този кратък прозорец от възможности, не си решим уравнението, ще пропуснем шанса. Това заяви в Пловдив финансовият министър Владислав Горанов. "Няма да променяме данъците.

Томислав Дончев: Време е да търсим по-високи печалби и заплати

Какво се е случило в България в последното десетилетие, попита вицепремиерът Томислав Дончев на икономическия форум в Пловдив. И отговори:" БВП почти се е удвоил. 2,4 пъти е нараснал износът на стоки. Пет пъти са се увеличили аустсортсинг услугите". Как да се доближаваме до икономическото ядро на Европа, постави въпрос той.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber