Тъмните бири са по-полезни, имат повече антиоксиданти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6165533 Тъмните бири са по-полезни, имат повече антиоксиданти Тъмните бири са по-полезни, имат повече антиоксиданти www.24chasa.bg
Най-много антиоксиданти са открити в тъмните бири.

Не всичкото крафт пиво е “живо” предупреждава изследване

СЕРГЕЙ ИВАНОВ

Тъмните бири имат повече антиоксиданти, което ги прави по-полезни. Това обясни за “24 часа” д-р Сергей Иванов, управител на Центъра по биология на храните и съавтор на изследване за качествата и показателите на пивото.

Например при тъмните бири антиоксидантите са средно 0,213 милимола на 100 милилитра. При традиционното светло лагер (виж речника по-долу - б. р.) пиво стойността е 0,096 милимола, а при нефилтрираните и непастьоризираните бири долна ферментация е 0,152-0,162 милимола.

Още повече са антиоксидантите в тъмните ейл и стаут бири, които са произведени с горна ферментация по крафт технологията - 0,225-0,240 милимола на 100 мл.

Явно специалните малцове, които се ползват най-вече при тъмното пиво, увеличават съдържанието на полезните полифеноли, флавоноиди и антоцианогени, коментира Иванов. Антиоксидантната активност на пивото зависела от използваните суровини и пивоварна технология.

Микробиологичната чистота е определяща за качеството на бирата, е изводът на изследването на научния колектив от Центъра по биология на храните и Института по криобиология и хранителни технологии. Целта му е да се проследи съставът предимно на нефилтрираните бири у нас.

Изследвани са

12 марки местни

и вносни бири,

произвеждани от микропивоварни, които варят т.нар. крафт, или занаятчийско пиво с предимно горна ферментация, и от 4 големи пивоварни, които правят непастьоризирани и нефилтрирани бири с долна ферментация.

Това, което обединявало цялата категория е, че основните суровини за производство на пивото са малц, хмел, пивни дрожди и вода. Тези естествени съставки съдържали ценни биологично активни съединения - антиоксиданти, вторични метаболити с антибактериално, антивирусно и противовъзпалително действие, фитоестрогени, минерали и др.

Научният проект за първи път включва сравнителен анализ върху микробиологичните характеристики, чистота и антиоксидантния капацитет на непастьоризираните, нефилтрирани и крафт бири, които набират все по-голяма популярност сред българите.

“Напоследък често се твърди, че присъствието на живи дрожди в бирите е фактор за натуралност и здравословност, защото в тях има повече антиоксиданти и витамини, които се отделят от дрождите”, коментира д-р Сергей Иванов.

“Проведените у нас изследвания обаче показват, че не всички занаятчийски бири са “живи”, а в други има нежелани за органолептиката на пивото дрожди”, каза ученият. Причината била, че често процесът протича неконтролируемо, а и хигиената в някои крафт пивоварни не била на нужното високо ниво.

Целта ни не е да громим крафт бирата, но да обърнем внимание на хората, че невинаги тя непременно е по-полезна и качествена, каза Иванов. Той посъветва потребителите да бъдат много внимателни откъде и каква е занаятчийската бира, за която плащат 3-4 пъти по-висока цена от фабричната. Имало дори такава, която се

правела на

ишлеме извън

България

Крафт пиво се предлагало със срок на годност от 6 месеца, което го правело много съмнително.

В две от изследваните марки е установено наличие на млечнокисели бактерии, а в други три - на диви дрожди. Ацеталдехидът, който заедно с метиловия алкохол води до махмурлук, е около 3-4 пъти (около 30 мг/л) повече при “живото” пиво в сравнение с традиционното. В 4 от изследваните марки бира с живи дрожди ацеталдехидите достигат 27,4-29,5 милиграма на литър, докато при произведените във фабрични условия непастьоризирани бири с долна ферментация тези стойности били между 4 и 7 мг/л.

При произведените с долна ферментация у нас 4 марки непастьоризирани и нефилтрирани лагер бири резултатите от изследванията показват, че те са микробиологично чисти. В тези проби не се установяват бактерии, диви дрожди или други микроорганизми, които могат да се развиват в бирата и да предизвикат утайка, помътняване или да образуват нежелани метаболитни продукти.

РЕЧНИК:

Лагер бирите се произвеждат чрез долна ферментация, изискваща специално оборудване и технология, контролирани ниски температури за дълъг процес на ферментация и отлежаване. Това е най-масовият тип светла бира, който се предлага у нас.

При бирите с горна ферментация дрождите постепенно се отделят на повърхността в горната част на съда, ферментацията протича при по-висока температура (над 15°C), което води до по-активно размножение на дрождените клетки и повече метаболитни продукти в сравнение с традиционните лагер бири.

Антиоксидантният капацитет е експериментално определян количествен показател, изразяващ способността на всеки биологичен обект да обезврежда свободни радикали. Антиоксидантната способност е в пряка връзка със съдържанието на полифеноли, флавоноиди, пролин, глутатион и др. Антиоксидантите са важни за здравето, защото намаляват риска от редица заболявания и могат да имат благотворно влияние върху човешкия организъм.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Петр Келнер купи bTV, обявяват сделката в 19 ч.

Възможно е сделката да върви успоредно с покупката на БТК, но тепърва ще се разбере дали това е факт Най-богатият чех Петр Келнер може да купи bTV Media Group, съобщава "Капитал". Три независими източника са потвърдили, че преговорите между него и собственика на bTV - американската компания CME, са на финален етап

КНСБ: Уволняват работници заради постове и снимки във фейсбук

„Според статистическите данни, 87% от контактите ни в социалната мрежа са и нашите колеги, и всичко, което публикуваме в личните си профили, а то се вижда от работодателите. Именно подобни публикации създават различни трудово-правни проблеми. Вече има случаи на уволнени работници, заради техни действия в социалната мрежа

Омбудсманът с препоръки до 2-ма министри за качеството и плащането на водата

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати две препоръки - до министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова във връзка с качеството и заплащането на водата за питейно-битови нужди и до министъра на труда и социалната политика Бисер Петков за подпомагане на лица с ниски доходи при плащане на водоснабдителни услуги,

Енергийна камара към трима министри: Очакваме да бъде зачетен легитимния интерес на инвеститорите в "КонтурГлобал"

Националната енергийна камара очаква, че легитимният интерес на инвеститорите в "КонтурГлобал Марица-изток 3" ще бъде зачетен по време на всякакви дискусии за съществуващите дългосрочни договори в енергийния сектор. Това се казва в писмо на камарата до вицепремиера Томислав Дончев, министрите на финансите и енергетиката Владислав Горанов и

Нови стандарти при административното обслужване ще подобрят обратната връзка с потребителите

По предложение на вицепремиера Томислав Дончев стартират едномесечни обществени консултации по проект на Постановление за изменение и допълнение на Наредбата за административното обслужване. Проектът има за цел да реформира изцяло системата за обратна връзка от потребителите и стандартите за качество на административната услуга и може да бъде

Ръст на британската лира към 5-месечен връх след новата Брекзит сделка

Британската лира поскъпна до 5-месечни върхове спрямо долара и еврото след новината, че ЕС и Великобритания са се споразумели за нова Брекзит сделка. Паундът нараства с 0,6% към 1,2988 щатски долара, търгувайки се в най-високо ниво от 13-ти май насам. В същото време еврото се понижава с 0,3% към най-ниско ниво от 8-и май около 0

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Бизнес

КНСБ: Може ли служителите да изключват телефона си след работно време?

Според КНСБ въвеждането на фирмени политики за поведение на служителите в социалните мрежи би поставило и въпроса може ли работниците да изключват след работно време мобилния си телефон, както и контактите си през скайп, вайбър, фейсбук, за да не бъдат безпокоени от работодателите. В специфичната комуникационна среда на фейсбук има нужда от

Съюзът на банатските българи дължи на румънския бюджет 1,4 милиона леи от данъци и осигуровки

Съюзът на банатските българи в Румъния е постигнал споразумение с данъчните власти за разсрочено плащане на задълженията му към държавата, които към момента възлизат на над 1,4 милиона леи, предаде агенция Аджерпрес, като се позова на председателя на филиала на Съюза на банатските българи в село Винга, окръг Арад, Адриан Косилков

МВФ повиши прогнозата си за икономически растеж на Северна Македония

Международният валутен фонд /МВФ/ повиши прогнозата си за икономически растеж на Северна Македония през 2019 г. от 3 /прогнозата от април/ на 3,2 процента, предаде агенция МИА. За 2020 г. МВФ прогнозира 3,4 процента, а до 2024 г. - 3,5 процента. В последния си доклад МВФ предвижда, че от западнобалканските страни най-голям растеж тази година ще

Шефът на Бундесбанк: Има опасност от мащабна търговска война САЩ-ЕС

Управителят на Бундесбанк Йенс Вайдман заяви в сряда, че нарастващото търговско напрежение по света има потенциал да забави значително икономическия растеж, като в същото време изрази продължаващата си загриженост по отношение на стимулиращите мерки, предприемани от Европейската централна банка. "Мащабна търговска война между Съединените щати и

Ева Майдел: Стартъпите създават 50% от новите професии в икономиката

„Работният пазар в последните 10 години се преобразява ежедневно и най-голям принос за това имат стартиращите предприятия. Те създават 50% от новите професии в икономиката. През този мандат ще продължа да работя за по-добра среда за развитие на бизнес идеите на европейските предприемачи, за улесняването на платформите за колективно финансиране да

Двустранният стокообмен с Бавария надвишава един милиард евро за година

На годишна база двустранният стокообмен с Бавария вече надвишава един милиард евро, като за 2018 г. достигна рекордни стойности от 1.3 млрд.евро. Над 930 баварски фирми развиват производствена и търговска дейност в България. Това е заявил заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на церемония по връчване на Наградата на

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber