Бобът поскъпна с 23% за година, свинското – надолу с 20 на сто

https://www.24chasa.bg/novini/article/6163554 Бобът поскъпна с 23% за година, свинското – надолу с 20 на сто Бобът поскъпна с 23% за година, свинското – надолу с 20 на сто www.24chasa.bg
Истински кашкавал от малки ферми и натурално прясно мляко бяха сред най-търсените продукти на пазара в София. СНИМКА: Йордан Симeонов

През последната седмица доматите са с по-високи цени, а краставиците с по-ниски

Бобът е най-поскъпналият хранителен продукт у нас за последната година - с 23% до близо 3,40 лв./кг на едро, показва анализ на Държавната комисия по стоковите борси и тържища. С почти толкова - 20 на сто, пък е поевтиняло свинското месо през март спрямо същия месец на 2016 г.

При доста от основните храни се наблюдава възходящ тренд. Например при захарта има трайно поскъпване още от началото на 2015 г., което се е запазило и през по-голямата част от следващата година. След стабилизиране на цените те за март 2017 г. вече са с 11 на сто по-високи на годишна база.

Поскъпване се отчита и на почти всички млечни продукти. Най-силно обаче е при маслото, което е с ръст от 13 процента годишно. Кравето сирене е поскъпнало с 6%, кашкавалът - с 3%, а прясното мляко - с 2 на сто. Само при киселото мляко се отчита леко намаление от 1 процент.

С 10-11% по-скъпи са и яйцата за този Великден. Тяхната цена на едро в момента е средно 20 ст. бройката. Цената на олиото обаче бележи спад на годишна база от 2%, а брашното поевтинява със 7 на сто.

Тенденциите при всички видове месо, а не само на свинското също са за низходящ тренд. В диапазона 5-10% е поевтиняването на пилешкото и колбасите.

Наблюдението на цените на рибата обаче показва поскъпване на годишна база при копърката и пангасиуса в интервала от 5 до 8 на сто. Поевтиняване има на рибата хоки със 7 процента.

Като цяло Държавната комисия по стоковите борси и тържища отчита леко понишение на цените през последната седмица. Индексът, който експертите изчисляват, е паднал от 1,470 през март до 1,447 към 7 април.

През последната седмица поскъпване е отчетено при вносните домати с 6,2% до средно 2,05 лв./кг на едро. Леко нагоре е и цената на българската оранжерийна продукция - с 1,6% до 2,60 лв. за кг.

При краставиците обаче тенденцията е обратна - вносните поевтиняват с 6,7%, а българските - с 9,6 на сто. Най-голям спад на седмична база има при репите - с 20,7% до 65 ст. връзката на тържищата.

Агнешкото струва

средно 13,50 лв./кг

13,50 лв./кг е средната цена на агнешкото в седмицата преди Великден, показват данни на земеделското министерство. Според анализа пазарът е относително спокоен, като дори в някои области са регистрирани изменения в посока надолу.

Цяло агне се продава между 12 и 14,30 лв. за килограм кланично тегло. Най-скъпа е традиционната мръвка за Великден в София, а най-евтина - в Русе. В 6 области през последната седмица агнето е поевтиняло с между 0,4 и 3,5 на сто. Най-съществено е намалението на цените в Кърджали и Хасково. Средно за страната в големите вериги цялото агне струва 13,51 лв./кг.

При агнешкия бут пък цените са в интервала от 13,35 лв./кг в Габрово до 15,20 лв. в Добрич и Шумен. Седмично понижение е регистрирано само в Пловдив и Пазарджик - с по 1,3%. Любопитно е, че според данните на земеделското министерство средната цена на едро на бута е по-висока от тази на дребно в големите вериги и дори в по-малките търговски обекти.

Агнешката плешка пък струва между 12,55 лв./кг в Габрово и 15,42 лв. в Благоевград. И при тази разфасовка цената на едро е по-висока, отколкото на дребно.

Над 120 фермери продаваха

храни на пазар в София

Над 120 български производители продаваха директно продукцията си на Великденския фермерски пазар, организиран от Столичната община. За целта беше затворена част от ул. “Оборище” между храм паметника “Св. Александър Невски” и бул. “Васил Левски”.

Малки ферми предлагаха истински сирена, кашкавали, месо и месни продукти, мед, сезонни зеленчуци. Разбира се, не отсъстваха и пресните яйца и великденски козунаци.

На фермерския пазар имаше и зона за хранене и забавления. Най-малките посетители боядисваха огромни яйца. Общинското “Пазари юг” предлагаше и цветя за Цветница, собствено производство.

От Столичната община обещават подобни фермерски пазари да станат традиция и да се провеждат веднъж месечно. 

Без субсидия, ако

инвестицията в лозе е

само на 50% от имота

Ако проверка установи, че инвестицията в лозе е само на 50% от площта по договор, субсидията не се дава и платената авансово помощ трябва да се върне. Това предвиждат промени в наредбата за прилагане на лозаро-винарската програмата 2014-2018 г., пуснати за обществено обсъждане.

Ако неизпълнението е над 20, но под 50 на сто от площта по договора, субсидията се намалява с двойния размер на установената разлика. Ако глобите не бъдат възстановени доброволно на фонд “Земеделие”, той ще ги усвои от банковата гаранция.

13 дка е средната площ на лозе у нас, показват пък данни на Евростат. Точно толкова е и за целия ЕС.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Фермер

Парламентът прие промени в Закона за посевния и посадъчния материал

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за посевния и посадъчния материал. С приемането на проекта ще се облекчат условията за заявителите за сортоизпитване и търговците на посевен и посадъчен материал, като отпаднат някои изисквания към тях, посочва в мотивите си вносителят - МС, предава БТА.

Министър Танева: Очакват се добиви на около 5,4 млн. тона пшеница в страната

Добра реколта прогнозира земеделският министър Десислава Танева при откриването на жътвената кампания в сливенското село Жельо войвода. Според обследванията на областните земеделски дирекции посевите са в добро състояние и се очаква общи добиви около 5.4 милиона тона пшеница. Общо 11 340 000 декара са площите за реколтиране.

В Добрич очакват по-ниски добиви от пшеница спрямо миналата година

На прага на жътвата, земеделците в Добричко очакват добивите от пшеница да са по-ниски от миналата година. Причината е сушата през есента и пролетта, предаде БНТ. Орлин Панев обработва около 3000 декара земя в района на Крушари. Броени дни преди да влязат комбайните в нивите, отново оглежда посевите с надежда да прибере поне по 500 килограма зърно

Мерките срещу африканска чума по свинете продължават да се изпълняват

Мерките за превенция и контрол на Африканска чума по свинете продължават да се изпълняват. Това стана ясно след провеждането на редовно заседание на Координационния съвет за превенция на заболявания по животните към министъра на земеделието, храните и горите. Участниците бяха информирани, че на 6 юни тази година е последният регистриран случай на

Биопроизводителите получиха още 9 млн. лв. по мярка 11

ДФ "Земеделие" преведе още близо 9 млн. лв. (8 923 520 лв.) по мярка 11 "Биологично земеделие" от ПРСР 2014-2020 г. Плащане получиха 964 земеделски стопани с одобрени заявления по направление "Биологично растениевъдство"", "Биологично пчеларство", "Биологично животновъдство", както и тези които са заявили повече от едно от гореизброените

Приеха на второ четене промените в Закона за подпомагане на земеделските производители

Парламентът прие на второ четене промените в Закона за подпомагане на земеделските производители. С тях минималният праг на подлежащите на възстановяване суми по схемите за плащане и проекти, изплатени от европейските фондове, става 250 евро, предаде БТА. Депутатите решиха вземанията на Държавния фонд "Земеделие" /ДФЗ/,

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Фермер

Министър Танева: Ще актуализираме системата за контрол на животните

„В рамките на тази година ще актуализираме и надградим Национална информационна система за регистрация, идентификация, проследяване на движенията и контрол на здравния статус на животните ВетИС“. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на заседание на Консултативния съвет по животновъдство.

Добри добиви на пшеница в Черноморския басейн, производителите у нас да не бавят продажбата

Производителите на пшеница да не бавят реализацията на реколтата си тази година, защото от Украйна, където са засети 150 млн. дка, се очакват около 50 млн.тона зърно - посъветва проф. Иван Киряков, завеждащ отдел „Зърнено-житни и бобови култури” на Деня на Отворените врати на Добруджанския земеделски институт–Ген. Тошево.

Горските в Североизтока залесяват с медоносни видове в помощ на пчеларите

На проведения в Шумен стопански съвет на Североизточното държавно предприятие, в който взеха участие директорите на 18 териториални поделения от Североизтока, беше обсъдено и предложеното от министър Десислава Танева закупуване на малки частни гори, както и увеличаване на залесяването с 10%, особено с медоносни видове,

Още 3 млн. лева получиха стопаните по схемите за плодове и зеленчуци

ДФ "Земеделие" изплати допълнително близо 3 млн. лв. /2 912 012 лв./ по схемите за обвързано подпомагане за плодове и зеленчуци за Кампания 2018, информират от фонда. Финансовата подкрепа се разпределя в пет направления между овощари и градинари, които отглеждат продукцията си по биологичен начин. Най-много средства, в размер на 1 211 943 лв.

Овощарите получиха над 3 млн. лева компенсации за зимните пръскания

ДФ "Земеделие" преведе над 3 млн. лв. /3 031 795 лв./ по схемата "Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по Националната програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период", прилагана през 2019 г. Субсидии получиха 2 959 производители, които отглеждат трайни овощни култури,

Удължиха до 23 май срока за очертаване по Кампания 2019

Министерство на земеделието, храните и горите удължава срока за подаване на заявленията за подпомагане с директни плащания за Кампания 2019 до 23 май включително, без санкция. Периодът на подаване на заявления със санкция се удължава с 25 календарни дни, след датата, фиксирана за удължаване, съобщават от министерството.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber