Бобът поскъпна с 23% за година, свинското – надолу с 20 на сто

https://www.24chasa.bg/novini/article/6163554 Бобът поскъпна с 23% за година, свинското – надолу с 20 на сто Бобът поскъпна с 23% за година, свинското – надолу с 20 на сто www.24chasa.bg
Истински кашкавал от малки ферми и натурално прясно мляко бяха сред най-търсените продукти на пазара в София. СНИМКА: Йордан Симeонов

През последната седмица доматите са с по-високи цени, а краставиците с по-ниски

Бобът е най-поскъпналият хранителен продукт у нас за последната година - с 23% до близо 3,40 лв./кг на едро, показва анализ на Държавната комисия по стоковите борси и тържища. С почти толкова - 20 на сто, пък е поевтиняло свинското месо през март спрямо същия месец на 2016 г.

При доста от основните храни се наблюдава възходящ тренд. Например при захарта има трайно поскъпване още от началото на 2015 г., което се е запазило и през по-голямата част от следващата година. След стабилизиране на цените те за март 2017 г. вече са с 11 на сто по-високи на годишна база.

Поскъпване се отчита и на почти всички млечни продукти. Най-силно обаче е при маслото, което е с ръст от 13 процента годишно. Кравето сирене е поскъпнало с 6%, кашкавалът - с 3%, а прясното мляко - с 2 на сто. Само при киселото мляко се отчита леко намаление от 1 процент.

С 10-11% по-скъпи са и яйцата за този Великден. Тяхната цена на едро в момента е средно 20 ст. бройката. Цената на олиото обаче бележи спад на годишна база от 2%, а брашното поевтинява със 7 на сто.

Тенденциите при всички видове месо, а не само на свинското също са за низходящ тренд. В диапазона 5-10% е поевтиняването на пилешкото и колбасите.

Наблюдението на цените на рибата обаче показва поскъпване на годишна база при копърката и пангасиуса в интервала от 5 до 8 на сто. Поевтиняване има на рибата хоки със 7 процента.

Като цяло Държавната комисия по стоковите борси и тържища отчита леко понишение на цените през последната седмица. Индексът, който експертите изчисляват, е паднал от 1,470 през март до 1,447 към 7 април.

През последната седмица поскъпване е отчетено при вносните домати с 6,2% до средно 2,05 лв./кг на едро. Леко нагоре е и цената на българската оранжерийна продукция - с 1,6% до 2,60 лв. за кг.

При краставиците обаче тенденцията е обратна - вносните поевтиняват с 6,7%, а българските - с 9,6 на сто. Най-голям спад на седмична база има при репите - с 20,7% до 65 ст. връзката на тържищата.

Агнешкото струва

средно 13,50 лв./кг

13,50 лв./кг е средната цена на агнешкото в седмицата преди Великден, показват данни на земеделското министерство. Според анализа пазарът е относително спокоен, като дори в някои области са регистрирани изменения в посока надолу.

Цяло агне се продава между 12 и 14,30 лв. за килограм кланично тегло. Най-скъпа е традиционната мръвка за Великден в София, а най-евтина - в Русе. В 6 области през последната седмица агнето е поевтиняло с между 0,4 и 3,5 на сто. Най-съществено е намалението на цените в Кърджали и Хасково. Средно за страната в големите вериги цялото агне струва 13,51 лв./кг.

При агнешкия бут пък цените са в интервала от 13,35 лв./кг в Габрово до 15,20 лв. в Добрич и Шумен. Седмично понижение е регистрирано само в Пловдив и Пазарджик - с по 1,3%. Любопитно е, че според данните на земеделското министерство средната цена на едро на бута е по-висока от тази на дребно в големите вериги и дори в по-малките търговски обекти.

Агнешката плешка пък струва между 12,55 лв./кг в Габрово и 15,42 лв. в Благоевград. И при тази разфасовка цената на едро е по-висока, отколкото на дребно.

Над 120 фермери продаваха

храни на пазар в София

Над 120 български производители продаваха директно продукцията си на Великденския фермерски пазар, организиран от Столичната община. За целта беше затворена част от ул. “Оборище” между храм паметника “Св. Александър Невски” и бул. “Васил Левски”.

Малки ферми предлагаха истински сирена, кашкавали, месо и месни продукти, мед, сезонни зеленчуци. Разбира се, не отсъстваха и пресните яйца и великденски козунаци.

На фермерския пазар имаше и зона за хранене и забавления. Най-малките посетители боядисваха огромни яйца. Общинското “Пазари юг” предлагаше и цветя за Цветница, собствено производство.

От Столичната община обещават подобни фермерски пазари да станат традиция и да се провеждат веднъж месечно. 

Без субсидия, ако

инвестицията в лозе е

само на 50% от имота

Ако проверка установи, че инвестицията в лозе е само на 50% от площта по договор, субсидията не се дава и платената авансово помощ трябва да се върне. Това предвиждат промени в наредбата за прилагане на лозаро-винарската програмата 2014-2018 г., пуснати за обществено обсъждане.

Ако неизпълнението е над 20, но под 50 на сто от площта по договора, субсидията се намалява с двойния размер на установената разлика. Ако глобите не бъдат възстановени доброволно на фонд “Земеделие”, той ще ги усвои от банковата гаранция.

13 дка е средната площ на лозе у нас, показват пък данни на Евростат. Точно толкова е и за целия ЕС.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Фермер

България е сред първите по дял от населението, заето в селското стопанство

България, Гърция, Полша и Румъния имат най-висок дял от населението, заето в селското стопанство. Това показват данни от Европейската статистическа служба, цитирани от румънския специализиран портал Stiripesurse.ro, цитиран от "Фокус". В селското, горското стопанство и рибарството, сред източните и южните държави в Европейския съюз

Танева: Без учените от Тракийския университет битката с африканската чума е невъзможна

Без учените от Тракийския университет битката с африканската чума е невъзможна, заяви министърът на земеделието Десислава Танева по време на откриването на новата учебна година. Тя изтъкна, че през последните три месеца те са били най-важният консултант за вземането на най-верни решения в борбата със заболяването, срещу което няма открито лечение

От 7 до 31 октомври животновъдите трябва да докажат реализацията на млякото

От 7 до 31 октомври 2019 г. животновъдите, които са кандидатствали по схемите за обвързана подкрепа за Кампания 2019 г., трябва да докажат реализацията на млякото и млечните продукти, които са произвели. В същия период фермерите доказват и реализираните на пазара животни, съобщават от ДФ "Земеделие".

Нов случай на африканска чума в Смолянско, ограничават рибарите на язовир „Въча“

Разпространението на африканска чума по свинете в Смолянско добива нови размери, като само за ден са констатирани две нови огнища, предава "Дарик Нюз". Освен за случая, за който вече съобщихме със заразеният глиган, в района на язовир „Въча“, късно снощи е излязла и положителна проба от намерено мъртво диво прасе в района на ДГС-Хвойна.

Африканската чума застигна и свинете в Русия

През август в 8 региона на Русия е регистрирана африканска чума по свинете. Огнищата на заразата са установени по равно, както в дивата природа, така и сред домашните грухтящи, съобщи федералната служба по ветеринарен и фитосанитарен контрол /Россельхознадзор/, предава offnews.bg. Болни диви глигани са открити в Тверската,

Маринов: Пожарни ще дежурят край масивите, където се събира реколта

Разпоредено е присъствие на пожарни автомобили край масивите, където се събира селскостопанската реколта, заради завишения риск от пожари, съобщи във великотърновското село Балван министърът на вътрешните работи Младен Маринов, предава БТА. Той посочи, че през вчерашния ден са били установени над 100 огнища на пожари

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Фермер

От 1 септември броят земеделските стопанства

От 1 септември 2019 г., започва пробното преброяване на близо 3000 различни по размер и специализация земеделски стопанства в страната. Земеделските стопани ще имат възможността да въвеждат онлайн данните си сами до 10 септември включително. От 11 септември до 11 октомври 2019 г. сведенията ще се събират чрез интервю

Френското грозде вече узрява с две седмици по-рано

Гроздето вече узрява с две седмици по-рано в сравнение с предишните шест века във френския винарски район Бургундия, съобщиха АФП и Ройтерс. Според извършилите изследването швейцарски, френски и германски учени, бургундската лоза може да се използва като маркер за климатичното затопляне, предаде БТА. Гроздоберът от 1988 г

Близо 4000 домашни стопанства в област Сливен ще получат обезщетения по 300 лева

Право на обезщетение от държавата в размер на 300 лева имат 3 916 обекта от типа "заден двор", в които са били отглеждани 6 713 животни. Списъците с имената на стопаните, които доброволно са умъртвили домашните си свине, бяха заверени от областния управител Чавдар Божурски и изпратени в Министерството на земеделието, храните и горите

Четири нови огнища на африканска чума в Русенско

Четири нови огнища на африканска чума по свинете са регистрирани в Русенско, предава "Дарик Нюз". "Заболели животни има в индустриална ферма в село Караманово в Община Ценово. Там се отглеждат 4 500 животни, а вчера е започнало тяхното умъртвяване и загробване след като беше одобрена площадка за това",

БАБХ: Само стопани, гледали до 5 прасета, ще получат по 300 лв. за дезинфекция

Кметовете на населените места, които попаднаха в 20-километровите санитарни зони около индустриалните свинеферми, разполагат с още 4 дни, за да изготвят списъци на дребните стопани, подлежащи на подпомагане с 300 лева. Пред БНР д-р Александра Митева от Агенцията по безопасност на храните обясни, че „това са пари за почистване и дезинфекция“.

Близо 1800 дка със земеделска продукция са напълно унищожени от бурите в Русенско

Общо 1755 дка със земеделска продукция са напълно унищожени от бурите и градушките през тази година в Русенско. Това съобщи за БТА директорът на областната дирекция "Земеделие" в Русе Борислава Братоева.Тя обясни, че данните са от заявления, подадени от земеделските производители, за които са съставени протоколи от служителите на дирекцията

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber