Бобът поскъпна с 23% за година, свинското – надолу с 20 на сто

https://www.24chasa.bg/novini/article/6163554 Бобът поскъпна с 23% за година, свинското – надолу с 20 на сто Бобът поскъпна с 23% за година, свинското – надолу с 20 на сто www.24chasa.bg
Истински кашкавал от малки ферми и натурално прясно мляко бяха сред най-търсените продукти на пазара в София. СНИМКА: Йордан Симeонов

През последната седмица доматите са с по-високи цени, а краставиците с по-ниски

Бобът е най-поскъпналият хранителен продукт у нас за последната година - с 23% до близо 3,40 лв./кг на едро, показва анализ на Държавната комисия по стоковите борси и тържища. С почти толкова - 20 на сто, пък е поевтиняло свинското месо през март спрямо същия месец на 2016 г.

При доста от основните храни се наблюдава възходящ тренд. Например при захарта има трайно поскъпване още от началото на 2015 г., което се е запазило и през по-голямата част от следващата година. След стабилизиране на цените те за март 2017 г. вече са с 11 на сто по-високи на годишна база.

Поскъпване се отчита и на почти всички млечни продукти. Най-силно обаче е при маслото, което е с ръст от 13 процента годишно. Кравето сирене е поскъпнало с 6%, кашкавалът - с 3%, а прясното мляко - с 2 на сто. Само при киселото мляко се отчита леко намаление от 1 процент.

С 10-11% по-скъпи са и яйцата за този Великден. Тяхната цена на едро в момента е средно 20 ст. бройката. Цената на олиото обаче бележи спад на годишна база от 2%, а брашното поевтинява със 7 на сто.

Тенденциите при всички видове месо, а не само на свинското също са за низходящ тренд. В диапазона 5-10% е поевтиняването на пилешкото и колбасите.

Наблюдението на цените на рибата обаче показва поскъпване на годишна база при копърката и пангасиуса в интервала от 5 до 8 на сто. Поевтиняване има на рибата хоки със 7 процента.

Като цяло Държавната комисия по стоковите борси и тържища отчита леко понишение на цените през последната седмица. Индексът, който експертите изчисляват, е паднал от 1,470 през март до 1,447 към 7 април.

През последната седмица поскъпване е отчетено при вносните домати с 6,2% до средно 2,05 лв./кг на едро. Леко нагоре е и цената на българската оранжерийна продукция - с 1,6% до 2,60 лв. за кг.

При краставиците обаче тенденцията е обратна - вносните поевтиняват с 6,7%, а българските - с 9,6 на сто. Най-голям спад на седмична база има при репите - с 20,7% до 65 ст. връзката на тържищата.

Агнешкото струва

средно 13,50 лв./кг

13,50 лв./кг е средната цена на агнешкото в седмицата преди Великден, показват данни на земеделското министерство. Според анализа пазарът е относително спокоен, като дори в някои области са регистрирани изменения в посока надолу.

Цяло агне се продава между 12 и 14,30 лв. за килограм кланично тегло. Най-скъпа е традиционната мръвка за Великден в София, а най-евтина - в Русе. В 6 области през последната седмица агнето е поевтиняло с между 0,4 и 3,5 на сто. Най-съществено е намалението на цените в Кърджали и Хасково. Средно за страната в големите вериги цялото агне струва 13,51 лв./кг.

При агнешкия бут пък цените са в интервала от 13,35 лв./кг в Габрово до 15,20 лв. в Добрич и Шумен. Седмично понижение е регистрирано само в Пловдив и Пазарджик - с по 1,3%. Любопитно е, че според данните на земеделското министерство средната цена на едро на бута е по-висока от тази на дребно в големите вериги и дори в по-малките търговски обекти.

Агнешката плешка пък струва между 12,55 лв./кг в Габрово и 15,42 лв. в Благоевград. И при тази разфасовка цената на едро е по-висока, отколкото на дребно.

Над 120 фермери продаваха

храни на пазар в София

Над 120 български производители продаваха директно продукцията си на Великденския фермерски пазар, организиран от Столичната община. За целта беше затворена част от ул. “Оборище” между храм паметника “Св. Александър Невски” и бул. “Васил Левски”.

Малки ферми предлагаха истински сирена, кашкавали, месо и месни продукти, мед, сезонни зеленчуци. Разбира се, не отсъстваха и пресните яйца и великденски козунаци.

На фермерския пазар имаше и зона за хранене и забавления. Най-малките посетители боядисваха огромни яйца. Общинското “Пазари юг” предлагаше и цветя за Цветница, собствено производство.

От Столичната община обещават подобни фермерски пазари да станат традиция и да се провеждат веднъж месечно. 

Без субсидия, ако

инвестицията в лозе е

само на 50% от имота

Ако проверка установи, че инвестицията в лозе е само на 50% от площта по договор, субсидията не се дава и платената авансово помощ трябва да се върне. Това предвиждат промени в наредбата за прилагане на лозаро-винарската програмата 2014-2018 г., пуснати за обществено обсъждане.

Ако неизпълнението е над 20, но под 50 на сто от площта по договора, субсидията се намалява с двойния размер на установената разлика. Ако глобите не бъдат възстановени доброволно на фонд “Земеделие”, той ще ги усвои от банковата гаранция.

13 дка е средната площ на лозе у нас, показват пък данни на Евростат. Точно толкова е и за целия ЕС.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Фермер

ЕС одобри по-леките ограничения на движение на дребни преживни животни заради чумата

Променя се контролът, без да се отменя надзорът и се въвеждат облекчения за стопаните Ревизираните мерки и продължаващият надзор за контрол на заболяването Чума по дребните преживни животни, които не включват рестрикции за движение на животни и продукти от тях в областите Ямбол, Бургас и Хасково, бяха приети от страните членки на Европейския съюз

Зам.-министър Янко Иванов: Крайно време е да се приеме закона за браншовите организации в земеделието

Крайно време е да се приеме закона за браншовите организации в земеделието, който да внесе ред и ясна оценка за представителността на всяка организация. Това казва в интервю за БТА заместник-министърът на земеделието, храните и горите Янко Иванов. Борбата с трите заразни болести по животните, от които страната ни търпи сериозни икономически щети,

Миризмата на домати защитава другите растения от болести и суша

Испански учени установиха, че ароматът, излъчван от доматите, може да защитава други селскостопански култури от болести и суша, съобщи Физ.орг. Миризмата на доматите се дължи на летливото съединение хексенил бутират. Експериментите на учените от института за молекулярна и клетъчна растителна биология във Валенсия показаха,

Изплащат държавната помощ de minimis на пчеларите от 4 февруари

От 4 до 28 февруари ще бъдат изплатени средствата на пчеларите по държавната помощ de minimis. Това е решил УС на ДФЗ на първото си за годината редовно заседание днес, съобщиха от МЗХГ. Бюджетът на помощта е 3 500 000 лева. Приемът е отворен от 17 декември 2018 г. и ще продължи до 15 януари 2019 г. Помощта е част от годишния разход за подхранване

Одобрени са 5.5 милиона лева за зимните пръскания за 2019 година

Управителният съвет на ДФ "Земеделие" утвърди годишен финансов ресурс за 2019 г. в размер на 5 500 000 лв. по схемата за държавна помощ "Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по Националната програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период",

Стопанската 2018 г. е била добра за зърнопроизводителите

Като цяло стопанската 2018 г. беше добра за зърнопроизводителите, макар да премина през различни драматични промени, коментира за БТА председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/ Костадин Костадинов. Законът за браншовите организации, който би решил проблема с легитимността на организациите в сектора и за който се настоява

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Фермер

310 540 бр. яйца и 15 317 кг храни са иззети при проверки на БАБХ през ноември

310 540 бр. яйца и 15 317 кг храни са иззети при проверки на БАБХ през ноември В цялата страна са извършени 13 111 проверки, съставени са 120 акта През ноември 310 540 бр. яйца и 15 317 кг храни от животински и неживотински произход са изтеглени и насочени за унищожаване от инспекторите на дирекция „Контрол на храните” към Българската агенция по

Учени създадоха ваксина срещу заболяване при пчелите

Финландски учени създадоха първата ваксина срещу заболяване при пчелите с надеждата да се спре намаляването на популацията на тези насекоми, тъй като то може да предизвика световна хранителна криза, предаде Франс прес. Пчелите допринасят за опрашването на 90 на сто от основните култури на планетата.

Преведоха 73 млн. лева за намаление на акциза върху газьола на земеделски стопани

ДФ "Земеделие" преведе първия транш в размер на близо 73 млн. лв. /72 864 453 лв./ на 9429 земеделски стопани по схемата "Помощ под формата на отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство". Това съобщиха от ДФ "Земеделие". Изплатените средства представляват 88,

Променят одобрена развъдна програма, искат по-малко документи

Правителството одобри промени в Закона за животновъдството, които предвиждат промяна на вече одобрена развъдна програма и възможност за частично отнемане на разрешението за развъдна дейност. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Опитът през последните години наложи разписване на изискване за извършване на задължителна,

Порожанов: Свиневъдството у нас се развива през последните три години

Отрасъл "свиневъдство" е устойчив и през последните три години в него се наблюдава развитие. Икономическите показатели показват стабилност и тенденция за ръст на създадената от него продукция. Това каза по време на парламентарния контрол днес министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, цитиран от БТА. По данни на НСИ за 2017 г.

Порожанов: Българското зърнопроизводството е на световно ниво

„В България зърнопроизводството е на световно равнище като технология и ефективност. Посоката ви на развитие е само една- напред и нагоре. Тази година има проблем с качеството, затова пък цената се вдигна с 22 %, което не допусна загуби за сектора, а на много места по света сушата провали реколтата.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber