Калина Илиева назначава обвинения бивш шеф на фонд “Земеделие”

https://www.24chasa.bg/novini/article/6154790 Калина Илиева назначава обвинения бивш шеф на фонд “Земеделие” Калина Илиева назначава обвинения бивш шеф на фонд “Земеделие” www.24chasa.bg
“Земеделското семейство” Мирослав Николов и Виолета Александрова управлява фонд “Земеделие” през 2013/2014 г. при кабинета “Орешарски”.

На диванчето на Мирослав Николов бяха открити над 2000 задържани проекта

След 3 години забвение бившият шеф на фонд “Земеделие” в правителството на Орешарски Мирослав Николов отново нашумя. Специализираното звено “Антикорупция” към Софийската градска прокуратура му повдигна обвинение за умишлена безстопанственост.

Поводът - на 26 февруари 2014 г. Мирослав Николов е сключил договор за консултантски услуги в областта на връзките с обществеността и публичните комуникации с търговско дружество на стойност 19 950 лв., или с 50 лв. по-малко от изискваната сума за провеждане на процедура по Закона за обществените поръчки. А в същото време фонд “Земеделие” си има дирекция “Връзки с обществеността, протокол и координация”, в която работят “достатъчно на брой служители”, обясняват от държавното обвинение. Още по-фрапантно е, че договорът не е бил изпълнен и не са извършени описаните в него дейности, но на 9 юли 2014 г.

по разпореждане

на Николов

сумата е била

платена

на търговското дружество. На бившия шеф на фонд “Земеделие” е наложена мярка за неотклонение “подписка”, а разследването продължава.

Всъщност това обвинение е една незначителна част от съмненията, които витаеха около т. нар. земеделско семейство - Мирослав Николов и неговата заместничка Виолета Александрова, в агрофонда. Дори и тогавашният министър Димитър Греков се видя в чудо в опита си да освободи двамата. Именно за да помага в битката с Греков, беше и въпросният договор, за който сега прокуратурата повдига обвинение.

Както “24 часа” писа, на диванчето в кабинета на Мирослав Николов бяха открити над 2000 задържани проекта на земеделски стопани и общини. Тогава ДАНС проверяваше за корупционна схема за изнудване на фермери и кметове. По много от проектите, които Мирослав Николов и Виолета Александрова са одобрявали, са липсвали документи и процедурите не са били спазвани.

В същото време се оказа, че “земеделското семейство” е одобрило 2 проекта за селски туризъм с луксозни джипове “Хамър” и BMW 5 xDrive 4x4 въпреки изрични писмени указания от управляващия орган на Програмата за развитие на селските райони да не се одобряват проекти със скъпи коли.

Проверката показа, че Мирослав Николов е подписвал и други скандални договори освен този, за който сега се сдоби с обвинение. Например е наел за консултант по граждански договор за 9000 лв. Андрей Христов Вълчев, тогава младежки кадър на БСП и дясна ръка на шефката на парламентарната земеделска комисия през 2013/2014 г. Светла Бъчварова.

Николов-Александрова са отрупвали верните си хора с големи благинки. Секретарките им били с по 3000 лв. заплати, служебни коли и шофьори. За да бъде отпуснат автомобил на техническата секретарка на Виолета Александрова - Костадинка Григорова, е

заобиколен

главният

секретар

на фонд “Земеделие” Веселин Цветков, който трябва да съгласува раздаването на колите според устройствения правилник на ведомството.

Мирослав Николов обаче със своя заповед иззел контрола над ключовите дирекции “Правна”, “Обществени поръчки” и “Човешки ресурси”. Това му е позволило да сключва договори за външни консултантски услуги и за обществени поръчки само с неговия подпис, без документите да минават през експерти и дирекции. Например на 13 юни 2014 г. е сключил договор за извънгаранционна поддръжка на климатици, по който само първоначалният преглед на климатичната техника струва 3986,40 лева с ДДС, а монтаж или демонтаж на един климатик е 506,40 лв. Това е

в пъти над

пазарните цени

на услугата,

толкова всъщност струва самото устройство, а не поддръжката му.

Мирослав Николов е платил и 15 600 лв. за наемане на външен адвокат, който да напише жалба до главния прокурор Сотир Цацаров срещу земеделския министър Димитър Греков. Любопитното е, че това е юрист, който е защитавал още по-бившия шеф на фонд “Земеделие” Калина Илиева по делото за фалшивата ѝ диплома за висше образование. Именно по времето на Калина Илиева Мирослав Николов и Виолета Александрова са назначени във фонд “Земеделие”, а след нейното освобождаване двамата са уволнени.

Очевидно това обаче ги е превърнало в големи специалисти в трудовото законодателство, защото после успяват да спечелят различни дела за незаконно уволнение и съдът дори ги възстанови на работа. Така се стигна и до парадокса в края на 2015 г. управителният съвет на фонд “Земеделие” в един и същи ден да ги върне, за да изпълни решението на съда и веднага да ги освободи.

Това даде основания на Николов и Александрова да заговорят в началото на тази година след оставката на втория кабинет на Борисов, че всъщност те са законните шефове на фонд “Земеделие”. Стигна се дотам, че служебният министър Христо Бозуков в аргументите си за смяната на Румен Порожанов дори изтъкна, че има съмнения в законността на избора на Порожанов за шеф на агрофонда. През февруари дори самото “земеделско семейство” опита да намери лоби да се върне парадно във фонд “Земеделие”, но в крайна сметка не успя и за директор беше назначен Живко Живков.

Пратиха доклад с нарушенията му до прокуратурата

Комисия от 19 души провери дейността на Миросалв Николов като директор на фонд “Земеделие” през 2013/2014 г. Докладът от 180 стр. с нарушения беше предаден на прокуратурата. Открито беше, че в деловодството на ведомството е имало 975 броя заверени номера за проекти, но без описание и електронен архив. Така е можело те да бъдат допълвани и дописвани по-късно, което е нарушение на акредитираните процедури за работа с европари на фонд “Земеделие”, който е и разплащателна агенция.

Точно 3593 пък са намерените документи по диваните, масичките и бюрата в кабинетите на Мирослав Николов и Виолета Александрова. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Ирландия забранява продажбата на нови бензинови и дизелови коли до 2030 г.

Ирландия обяви, че ще забрани продажбата на нови бензинови и дизелови превозни средства до 2030 г. като част от новия си план за изменение на климата, съобщават АФП и БГНЕС. Правителството се надява да има 950 000 електрически коли по ирландските пътища дотогава, подкрепени от мрежа от станции за зареждане.

НАП започва проверки по Южното Черноморие за резервации през интернет

НАП започва проверки по Южното Черноморие за резервации през интернет и обявяване на свободна леглова база. Това съобщиха от приходното ведомство след проведена днес в Бургаската областна управа среща, организирана от териториалната дирекция на Националната агенция за приходите в Бургас, с участието на представители на морските общини и на

Продукти директно от природата (Видео)

Едва ли днес има българска фирма, която да може да се похвали, че няма абсолютно никакъв проблем с персонала. Било с назначаването на нови хора, било със задържането на ценните кадри. Изключенията са много малко и едно от тях е производителят на органична козметика “Оренда груп”. Нейният собственик и управител Силвия Павлова разказва,

ББР обмисля да кандидатства за партньор за България по програмата InvestEU

ББР заявява намерение за участие в Програмата InvestEU и гаранционния фонд към програмата. Това е уникална възможност и за българския бизнес, тъй-като Фондът ще предоставя първокласна , с рейтинг три пъти „А“, гаранция върху финансирането. Това заяви главен изпълнителният директор на банката Стоян Мавродиев по време на форум „Пътища за

Гръцките медии с кампания срещу българи, които дават жилища под наем на Халкидики

Гръцките медии отново подеха кампания срещу българи, които отдават под наем своите жилища на Халкиди, без да плащат данъци. Очаква се икономическа полиция да прати полицаи под прикритие за разбиване на схемата, предава БНР. "Българи и сърби отново отдават апартаменти под наем на Халкидики, без да плащат данъци",

Соня Мурджева – мениджър „Корпоративно планиране“ в Дирекция „Продукти и покупка на електроенергия“ в „ЧЕЗ Електро България“ АД:

До 30 юни 2019 г., всеки клиент на ЧЕЗ Електро, който заяви електронна фактура, ще получи като подарък от компанията себестойността на 20 kWh електроенергия - Г-жо Мурджева, на 1 юни „ЧЕЗ Електро България“ АД стартира кампанията си „20 kWh подарък“. Кой може да участва в нея и какви са условията за получаване на подаръка? - От 1 до 30 юни 2019 г.

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Бизнес

Берлин решава да замрази ли наемите заради скока в цените

Германската столица Берлин решава днес дали да приеме правила за замразяване на цените на наемите в града в идните 5 години, предаде БГНЕС, позовавайки се на АФП. В последното десетилетие цените на имотите в Берлин са се удвоили, което прави наемите непосилни за много хора. Постоянните увеличения накараха някои берлинчани да искат крайни мерки,

Дребни нарушения на пътя няма да вдигат цената на застраховката

Още се дебатира дали годините на водача и мощността на колата да участват в оценката Системата “Бонус - малус” ще бъде основно прекроена, преди да бъде предложена отново за обществено обсъждане, научи “24 часа”. Предишният вариант, обявен в края на миналата година, предизвика бурни дискусии, а в Комисията за финансов надзор били получени

Нийл Аткинсън: Китай е водеща сила на пазара на електромобили

Китай е водеща сила на пазара на електромобили с 1,2 милиона бройки, продадени през миналата година. Това представлява 56% от продажбите в глобален мащаб, се сочи в доклада „Петрол 2019 – анализ и прогнози до 2024 г." на Международната енергийна агенция (МЕА). Той бе представен от ръководителя на отдела за петролните пазари и индустрия на МЕА Нийл

Утре отварят офертите за хоризонтална маркировка по пътищата за следващите 5 г.

Утре - 18 юни, се отварят офертите в обществената поръчка за определяне на изпълнител за полагане на хоризонтална маркировка по републиканската пътна мрежа за следващите 5 години, съобщиха от пресцентъра на АПИ. Обществената поръчка е в 6 обособени позиции по райони на планиране в страната: • Обособена позиция №1 – Северозападен район,

Глад за кадри изпитват почти всички сектори на българската икономика

В нагласите на работодателите у нас относно климата за наемане на служителите през третото тримесечие на 2019 г. няма особени промени спрямо предходното тримесечие и дори на годишна база. Пазарът продължава да бъде все така динамичен, почти всеки един сектор изпитва глад за кадри. Това каза Дарина Цанова,

12 са новите победители в „Големите малки“, голямата награда е за откриватели на нови лекарства

12 иновативни и малки фирми взеха отличия в петите поред годишни награди „Големите малки“, които „24 часа“ дава на иновативни и стартиращи български компании. Наградата в петите награди „Големите малки“, които дава „24 часа“ са реклама на стойност 10 000 лева в хартиеното и онлайн изданията на „24 часа“.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber