Калина Илиева назначава обвинения бивш шеф на фонд “Земеделие”

https://www.24chasa.bg/novini/article/6154790 Калина Илиева назначава обвинения бивш шеф на фонд “Земеделие” Калина Илиева назначава обвинения бивш шеф на фонд “Земеделие” www.24chasa.bg
“Земеделското семейство” Мирослав Николов и Виолета Александрова управлява фонд “Земеделие” през 2013/2014 г. при кабинета “Орешарски”.

На диванчето на Мирослав Николов бяха открити над 2000 задържани проекта

След 3 години забвение бившият шеф на фонд “Земеделие” в правителството на Орешарски Мирослав Николов отново нашумя. Специализираното звено “Антикорупция” към Софийската градска прокуратура му повдигна обвинение за умишлена безстопанственост.

Поводът - на 26 февруари 2014 г. Мирослав Николов е сключил договор за консултантски услуги в областта на връзките с обществеността и публичните комуникации с търговско дружество на стойност 19 950 лв., или с 50 лв. по-малко от изискваната сума за провеждане на процедура по Закона за обществените поръчки. А в същото време фонд “Земеделие” си има дирекция “Връзки с обществеността, протокол и координация”, в която работят “достатъчно на брой служители”, обясняват от държавното обвинение. Още по-фрапантно е, че договорът не е бил изпълнен и не са извършени описаните в него дейности, но на 9 юли 2014 г.

по разпореждане

на Николов

сумата е била

платена

на търговското дружество. На бившия шеф на фонд “Земеделие” е наложена мярка за неотклонение “подписка”, а разследването продължава.

Всъщност това обвинение е една незначителна част от съмненията, които витаеха около т. нар. земеделско семейство - Мирослав Николов и неговата заместничка Виолета Александрова, в агрофонда. Дори и тогавашният министър Димитър Греков се видя в чудо в опита си да освободи двамата. Именно за да помага в битката с Греков, беше и въпросният договор, за който сега прокуратурата повдига обвинение.

Както “24 часа” писа, на диванчето в кабинета на Мирослав Николов бяха открити над 2000 задържани проекта на земеделски стопани и общини. Тогава ДАНС проверяваше за корупционна схема за изнудване на фермери и кметове. По много от проектите, които Мирослав Николов и Виолета Александрова са одобрявали, са липсвали документи и процедурите не са били спазвани.

В същото време се оказа, че “земеделското семейство” е одобрило 2 проекта за селски туризъм с луксозни джипове “Хамър” и BMW 5 xDrive 4x4 въпреки изрични писмени указания от управляващия орган на Програмата за развитие на селските райони да не се одобряват проекти със скъпи коли.

Проверката показа, че Мирослав Николов е подписвал и други скандални договори освен този, за който сега се сдоби с обвинение. Например е наел за консултант по граждански договор за 9000 лв. Андрей Христов Вълчев, тогава младежки кадър на БСП и дясна ръка на шефката на парламентарната земеделска комисия през 2013/2014 г. Светла Бъчварова.

Николов-Александрова са отрупвали верните си хора с големи благинки. Секретарките им били с по 3000 лв. заплати, служебни коли и шофьори. За да бъде отпуснат автомобил на техническата секретарка на Виолета Александрова - Костадинка Григорова, е

заобиколен

главният

секретар

на фонд “Земеделие” Веселин Цветков, който трябва да съгласува раздаването на колите според устройствения правилник на ведомството.

Мирослав Николов обаче със своя заповед иззел контрола над ключовите дирекции “Правна”, “Обществени поръчки” и “Човешки ресурси”. Това му е позволило да сключва договори за външни консултантски услуги и за обществени поръчки само с неговия подпис, без документите да минават през експерти и дирекции. Например на 13 юни 2014 г. е сключил договор за извънгаранционна поддръжка на климатици, по който само първоначалният преглед на климатичната техника струва 3986,40 лева с ДДС, а монтаж или демонтаж на един климатик е 506,40 лв. Това е

в пъти над

пазарните цени

на услугата,

толкова всъщност струва самото устройство, а не поддръжката му.

Мирослав Николов е платил и 15 600 лв. за наемане на външен адвокат, който да напише жалба до главния прокурор Сотир Цацаров срещу земеделския министър Димитър Греков. Любопитното е, че това е юрист, който е защитавал още по-бившия шеф на фонд “Земеделие” Калина Илиева по делото за фалшивата ѝ диплома за висше образование. Именно по времето на Калина Илиева Мирослав Николов и Виолета Александрова са назначени във фонд “Земеделие”, а след нейното освобождаване двамата са уволнени.

Очевидно това обаче ги е превърнало в големи специалисти в трудовото законодателство, защото после успяват да спечелят различни дела за незаконно уволнение и съдът дори ги възстанови на работа. Така се стигна и до парадокса в края на 2015 г. управителният съвет на фонд “Земеделие” в един и същи ден да ги върне, за да изпълни решението на съда и веднага да ги освободи.

Това даде основания на Николов и Александрова да заговорят в началото на тази година след оставката на втория кабинет на Борисов, че всъщност те са законните шефове на фонд “Земеделие”. Стигна се дотам, че служебният министър Христо Бозуков в аргументите си за смяната на Румен Порожанов дори изтъкна, че има съмнения в законността на избора на Порожанов за шеф на агрофонда. През февруари дори самото “земеделско семейство” опита да намери лоби да се върне парадно във фонд “Земеделие”, но в крайна сметка не успя и за директор беше назначен Живко Живков.

Пратиха доклад с нарушенията му до прокуратурата

Комисия от 19 души провери дейността на Миросалв Николов като директор на фонд “Земеделие” през 2013/2014 г. Докладът от 180 стр. с нарушения беше предаден на прокуратурата. Открито беше, че в деловодството на ведомството е имало 975 броя заверени номера за проекти, но без описание и електронен архив. Така е можело те да бъдат допълвани и дописвани по-късно, което е нарушение на акредитираните процедури за работа с европари на фонд “Земеделие”, който е и разплащателна агенция.

Точно 3593 пък са намерените документи по диваните, масичките и бюрата в кабинетите на Мирослав Николов и Виолета Александрова. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

5% ръст бележи зимният туризъм у нас

5% ръст има към момента зимният туризъм. Най-много идват от Гърция, Румъния, Турция, Великобритания. От последната държава за летния туризъм се очаква ръст от 25 процента. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова пред bTV. Миналото лято за персонал в българския туризъм са наети над 7700 работници от трети страни.

ЕК ще предупреди България за даването на паспорти срещу инвестиции

Европейската комисия ще предупреди България заради практики за даването на паспорти на чужденци срещу инвестиции.  Според агенция "Ройтерс" това е заложено в доклад, който се очаква да бъде публикуван в сряда. Агенцията разполага с чернова на документа, в който комисията твърди, че практиката богати чужденци да получават гражданство или постоянно

Изложбените площи на Международното изложение за градинарство в Пекин ще бъдат издържани в традиционен китайски стил

От април до октомври тази година Пекин ще бъде домакин на международно изложение за градинарство. От организационния комитет съобщиха за нашето радио, че в програмата и оформлението на изложбените площи ще бъдат застъпени силно традиционни китайски паркови технологии и мотиви, чиято цел е да демонстрират привлекателността и постиженията на

Разглеждат отделно финансовите отчети, облекчават фирмите при вписванията

През 2018 г. забавянето било преодоляно чак през октомври Годишните финансови отчети на фирмите ще се разглеждат отделно от другите заявления. Това предвиждат обявени за обществено обсъждане промени в закона за Търговския регистър. Това се отнася и за декларациите, които се подават от фирми без дейност. От 1 януари 2018 г.

Украйна и Израел се споразумяха за свободна търговия

Украйна и Израел подписаха междуправителствено споразумение за създаването на зона за свободна търговия. Официалната церемония се състоя днес в Ерусалим и бе предавана пряко по украинския "Канал 5", съобщи ТАСС. Президентът на Украйна Петро Порошенко заяви преди подписването, че споразумението ще доведе до подобряване на живота на народите на

Франция глоби "Гугъл" с 50 млн. евро заради неправомерна обработка на лични данни

Франция глоби "Гугъл" с 50 млн. евро заради нарушения на Общия регламент за защита на личните данни (GDPR), предаде "Дневник". Според отговорния орган компанията обработва неправомерно данните на потребителите – тя не им дава достатъчна информация за целите си; когато има информация, тя е трудно достъпна и неразбираема; и полученото по този начин

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Бизнес

При “Енерго-Про” електромерите са отчетени коректно

Потреблението на клиентите на “Електроразпределение Север”, част от групата “Енерго-Про Варна”, е отчетено коректно. Това констатираха проверяващите експерти на Комисията за енергийно и водно регулиране и Министерството на енергетиката по време на проверка през изминалата седмица, съобщават от компанията.

Курсът на еврото спрямо румънската лея с нов исторически максимум

Обменният курс на еврото спрямо румънската лея достигна нов исторически максимум днес, като превиши психологическото ниво от 4,7 леи за едно евро, съобщава Медиафакс. Едно евро се разменя за 4,7081 леи, според данни на Националната банка на Румъния. Курсът е с 0,23 процента по-висок от този в петък, предава БТА.

Международният валутен фонд: По-ниски цени на петрола през тази и следващата година

Международният валутен фонд понижи прогнозите си за цените на петрола през 2019 и 2020 година. Прогнозата е публикувана в доклада World Economic Outlook, предаде БНР. Според нея през 2019 година цените на суровината ще се понижат до $58,95 при средна цена за 2018 година $68,58. За 2020 година Фондът прогнозира цена от $58,74 за барел.

3,8% ръст на рекламата през 2019 г., 6,9% - за България

Дигиталните медии отново най-важни за глобалните рекламни инвестиции Два пъти по-голям ръст на рекламата в България, отколкото по света - това предвиждат пазарни анализатори за 2019 г. Звучи оптимистично, макар че очакваната прогноза е, че растежът ще е по-малък, отколкото е бил през 2018 г. Рекламните инвестиции в световен мащаб се очаква да се

“Спящите акции” втора серия

Държавата прави нов опит да ги раздвижи Бонови книжки, собственост на над 2,5 милиона души за 2-3 млрд. лв. да излязат от регистрите на Централния депозитар, да започнат да носят доход на притежателите си и да раздвижат капиталовия пазар. Това е идеята, записана в Концепция за личните сметки, която финансовото министерство обяви за обществено

Показват дрон пръскачка на агроизложение в Пловдив

Комплексни решения за селското стопанство предлага международната изложба "Агра 2019", която ще се проведе от 20 до 24 февруари в Пловдив. Тя ще бъде по-мащабна от миналогодишната, тъй като изложителите ангажират по-големи площи, за да представят повече новости в бранша. Компаниите от света на агробизнеса променят тренда на предлаганите изделия.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber