Еврорегулации за споделената икономика ще пазят потребителите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6108556 Еврорегулации за споделената икономика ще пазят потребителите Еврорегулации за споделената икономика ще пазят потребителите www.24chasa.bg
Виенската община предоставя на гражданите велосипеди и коли под наем. На снимката се вижда колко място е необходимо за транспортиране на 60 пътници с различни превозни средства.

Търсят модел, който да гарантира плащането на данъци

Томас Райндл обяви, че общината не иска да спре развитието на споделената икономика, а да я регламентира.

Еврорегулации за споделената икономика ще осигуряват безопасността за потребителите. Законите трябва да намалят сивия сектор и да защитят правата на бизнеса. Около тази теза се обединиха експерти и представители на община Виена по време на конференция за споделената икономика, организирана от Eurocomm-PR.

Клеменс Химпеле смята, че споделената икономика съществува отдавна, а сега се проявява в нова форма.

“Тези регламенти трябва да гарантират спазването на рамковите условия в порядъчни граници. Нищо не говори против регламентирането, но трябва да намерим бързо рамкови условия. Във Виена по идея на нашата кметица помислихме как да подходим към споделената икономика, как да се регулира събирането на данъци и такси за тези услуги”, коментира Томас Райндл, председател на общинския съвет на Виена.

Той коментира, че вече има предложения как да се намират и съхраняват данни и дали да се споделят с други ведомства.

“Темите ни занимават и са предизвикателство за нас. Искаме да разменим мнения, да намерим съвместни решения и възможност, за да можем добре да се подготвим за развитието, което се наблюдава на пазара”, обясни Райндл.

Според него темата за споделената икономика не е нова. Примери за такава

има още отпреди

150 години, когато

хората са се

обединявали в

кооперации и съюзи,

за да могат да потребяват заедно, да развиват бизнес. Такива били банковите кооперации или съвместното използване на техника в селското стопанство.

Новото днес са дигитализацията, каналите и бизнес моделите. “Трябва да има честна икономика. Ако споделената не е правилно реализирана, тогава ще има нелоялна конкуренция. В Америка имаше някои скандали, които бяха свързани с използване на лични данни през такива платформи. Темата е деликатна, особено за общинските администрации”, каза Райндл.

Във Виена примерите за такава икономика са вече няколко и са успешни - споделяне на велосипеди, храна, автомобили, строителство. В града в момента се строят около 10 000 апартамента чрез жилищно-строителни кооперации. Това е общественополезно строителство, не е в капиталистическия смисъл на този термин, казва председателят на общинския съвет.

Според Владимир Данаилов - директор на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции, този икономически модел дава възможност за по-пълноценно използване на ресурси и човешки капитал.

“В България има много примери за споделена икономика – развиват се платформи за мобилност, финансиране, ползване на жилища. Позитивното е, че

много български

фирми развиват

бизнес, базиран

на този модел

Разбира се, тук оперират и едни от най-знаковите глобални представители на този модел, като Airbnb”, казва той.

Данаилов подчертава, че е необходим проактивен подход, тъй като той е по-работещ. Това означава, че трябва правилно да се оцени моделът и влиянието му върху социалната и икономическата среда в България. А оттук да дойде и готовността на държавата за регулации.

Клеменс Химпеле - ръководител на отдел “MA 23 – Икономика, труд и статистика” към общината във Виена, разказа, че през 2014 г. е разработена рамкова стратегия. Тя дефинира целта на града - високо качество на живот на всички граждани въз основа на иновации, като се щадят ресурсите.

Според него темата вълнува всички градове в Европа. Те обаче трябва да помислят как да споделят ресурсите ефективно и

как да действат

по въпроса с

данъчното облагане

“Виена поставя качеството в центъра, искаме високо качество, защита на потребителите и околната среда, висококачество на продукти, услуги и работа”, казва Химпеле.

Той споделя мнението, че в Австрия отдавна се работи по модела на споделената икономика - дават се ски под наем, защото повечето от хората не си купуват собствени.

При новите форми обаче възникват въпросите за осигуровките на заетите, плащането на данъци и сигурността на потребителите.

Общините например не знаят местоположението на жилищата, предлагани чрез платформи, а проверката и контролът са невъзможни от административна гледна точка.

Според Химпеле проблемите, свързани с данъците, не могат да се решат на общинско ниво, трябва синхронизация на европейските политики и приемане на единен метод. Наложителни са промени, тъй като платформите избират за седалище градове с ниско данъчно облагане.

Въпреки че оперират в една страна, печалбата изтича в друга, а това е загуба на добавена стойност, казва Изабела Мадер от “Ексълънс институт във Виена”. Тя цитира данни от изследване, според което държави като Австрия губят по около 3 млрд. евро на година от споделените модели.

Йоханес Лутер - ръководител на организацията за местни и туристически стратегии и развитие на жилищната политика “Ърбън фючър хъб”, смята, че развитието на тази икономика

оказва натиск

върху хотелите

и по-специално при по-ниския клас настаняване.

Какво е общото между Амстердам, Барселона, Берлин и Париж? При всички има увеличен брой на населението, туристите, на нощувките. Това стимулира растежа на икономиката на споделянето.

В Амстердам платформата за жилища обхваща 75 до 80 на сто от офертите. Холандската столица подписва меморандум, чрез който Airbnb е задължена да плаща туристическа такса, и определя срок за наеми на 60 дни годишно, а един участник може да наеме само един апартамент. Има високи санкции за нарушения на правилата, казва Лутер.

Вторият пример е Барселона, където кметството oтxвъpли пpeдлoжeниeтo нa плaтфopмaтa дa ce пocтaви лимит пpи бpoя нa имoтитe пoд нaeм в гpaдa. Плaнът бeшe oпит дa ce пocтигнe пpимиpиe c мecтнитe влacти, зaeли ce cъc зaдaчaтa дa oгpaничaт нepeгyлиpaния тypизъм.

Когато платформата стартира във Виена, офертите са около 1000, сега са над 5500. Градът е отворен за тези модели, като дори организира информационна кампания за хората, които са решили да се възползват от тях.

Създадено е пространство в интернет, в което са събрани съществуващите регламенти, като например за плащането на данъци и защита на потребителите. Вече има модифициран и виенски закон за насърчаване на туризма. Правят се срещи за обмяна на опит с други европейски градове.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Китай не е “валутен манипулатор”

Доброто представяне на китайската икономика също оказва натиск върху САЩ Китай не е “валутен манипулатор”. САЩ вписаха Китай като “валутен манипулатор”, но това е пренебрегване на фактите. Според критериите, определени от Министерството на финансите на САЩ за “валутния манипулатор”, той трябва да отговаря едновременно на три условия: 1

Хората сега готови да купуват най-много от последните 6 години

За първи път разходите за храна ще паднат под 30% Готовността на българина да купува не е била толкова висока от 2012 г. насам, а склонността към потребление се повишава трайно. Това са изводите от анализ на Института за пазарна икономика за структурата на домакинските бюджети. Последните данни на НСИ показаха,

На море в България: Варна - нашата Ница, хармония от диви плажове и луксозни курорти

Прекрасните брегове по Северното Черноморие предлагат почивка за всеки вкус Девствени плажове с модерни курорти се редуват хармонично от Варна до Балчик. Край прекрасните брегове на север има възможности за почивка за всички вкусове. Фичоза, Ветеран, Галата. Това е “светата троица” край морето, предпочитана предимно от варненци.

КЗП предупреждава: При онлайн резервациите не прибързвайте с бутона "купи"

Хората да не взимат прибързани решения при онлайн резервация на почивка, дори когато са атакувани с изскачащи прозорци и анонси от рода на „Последна стая”, „Само две стаи”, „Още пет потребителя разглеждат тази оферта” и пр. Това препоръча председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов.

АИКБ: Цифровата катастрофа с НАП е рецидив

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) изрази своята подкрепа за вицепремиера и председател на Съвета по киберсигурността – Марияна Николова във връзка с катастрофалното изтичане на бази данни от Националната агенция по приходите (НАП в декларация, разпространена до медиите. "Ние приветстваме преди всичко бързината и оперативността

Ангелкова в Албена: Насърчаваме курортите да са средища за разнообразни видове туризъм през цялата година

За 50 години курортът "Албена" се превърна в един от символите на българския туризъм, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на тържеството за отбелязване на юбилея на комплекса. "Албена" не е само символ на природа, хармония, спокойствие и качество, това е и един от символите на българския туризъм", посочи министърът,

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Бизнес

Несебър става столица на меда до 8 септември

За 18-та поредна година днес в Несебър започна традиционният Фестивал на меда. Тази година в него участват около 20 пчелари от цялата страна. Пространството около пл. „Месамбрия“ в Стария град отново е изпълнено с производители на качествени продукти от природния елексир - асортиментът включва както традиционни медни изкушения,

Туск: Европа ще отговори на американските мита, ако това е необходимо

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че Брюксел ще отговори на митата, които Доналд Тръмп заплаши да наложи върху европейски стоки, предава AFP. Той заяви това по време на срещата от високо равнище между лидерите на страните от формата Г-7. Точно преди да отлети за срещата, Доналд Тръмп заплаши,

Тръмп: Мога да ползвам закон за извънредните икономически правомощия срещу Китай

Президентът на САЩ Доналд Тръмп намекна, че може да използва закон за извънредните икономически правомощия срещу Китай. след като разпореди на американските компании да започнат да напускат страна на фона на задълбочаващата се търговска война, предаде ДПА. "Нека всички Репортери на Фалшиви новини, които нямат представа как точно е свързан законът

Проучване: Офис служителите са най-продуктивни между 10 и 11 часа

Ако ви се наложи да имате работа с чиновници, най-добре е да я свършите между 10 и 11 часа, тъй като тогава служителите са най-продуктивни, пише в. "Мирър". Изданието цитира национално проучване на сайта за наемане на офис персонал с променливо работно време Workthere, осъществено сред 2000 души. Те били запитани кога са най-продуктивни на

Тръмп заплаши, че ще наложи мита над вноса на френско вино в САЩ

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши, че ще наложи сериозни мита върху вноса на френско вино в страната, предава AFP. Това се случи точно преди той да отлети за срещата от високо равнище на лидерите на държавите от формата Г-7 във Биариц, предава "Фокус". „Това са страхотни американски компании и честно казано, не искам Франция да ги таксува.

Тръмп: САЩ са готови за преговори с Китай, въпреки увеличението на митата

САЩ винаги са готови за преговори в търговската сфера с Китай, заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп пред репортери, преди да отлети за Франция за срещата от високо равнище между лидерите на страните от Г-7, съобщава агенция TACC. Държавният глава беше попитан дали е готов за преговори с Китай, въпреки решението за затягане на вносните мита,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber