Еврорегулации за споделената икономика ще пазят потребителите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6108556 Еврорегулации за споделената икономика ще пазят потребителите Еврорегулации за споделената икономика ще пазят потребителите www.24chasa.bg
Виенската община предоставя на гражданите велосипеди и коли под наем. На снимката се вижда колко място е необходимо за транспортиране на 60 пътници с различни превозни средства.

Търсят модел, който да гарантира плащането на данъци

Томас Райндл обяви, че общината не иска да спре развитието на споделената икономика, а да я регламентира.
Томас Райндл обяви, че общината не иска да спре развитието на споделената икономика, а да я регламентира.

Еврорегулации за споделената икономика ще осигуряват безопасността за потребителите. Законите трябва да намалят сивия сектор и да защитят правата на бизнеса. Около тази теза се обединиха експерти и представители на община Виена по време на конференция за споделената икономика, организирана от Eurocomm-PR.

Клеменс Химпеле смята, че споделената икономика съществува отдавна, а сега се проявява в нова форма.
Клеменс Химпеле смята, че споделената икономика съществува отдавна, а сега се проявява в нова форма.

“Тези регламенти трябва да гарантират спазването на рамковите условия в порядъчни граници. Нищо не говори против регламентирането, но трябва да намерим бързо рамкови условия. Във Виена по идея на нашата кметица помислихме как да подходим към споделената икономика, как да се регулира събирането на данъци и такси за тези услуги”, коментира Томас Райндл, председател на общинския съвет на Виена.

Той коментира, че вече има предложения как да се намират и съхраняват данни и дали да се споделят с други ведомства.

“Темите ни занимават и са предизвикателство за нас. Искаме да разменим мнения, да намерим съвместни решения и възможност, за да можем добре да се подготвим за развитието, което се наблюдава на пазара”, обясни Райндл.

Според него темата за споделената икономика не е нова. Примери за такава

има още отпреди

150 години, когато

хората са се

обединявали в

кооперации и съюзи,

за да могат да потребяват заедно, да развиват бизнес. Такива били банковите кооперации или съвместното използване на техника в селското стопанство.

Новото днес са дигитализацията, каналите и бизнес моделите. “Трябва да има честна икономика. Ако споделената не е правилно реализирана, тогава ще има нелоялна конкуренция. В Америка имаше някои скандали, които бяха свързани с използване на лични данни през такива платформи. Темата е деликатна, особено за общинските администрации”, каза Райндл.

Във Виена примерите за такава икономика са вече няколко и са успешни - споделяне на велосипеди, храна, автомобили, строителство. В града в момента се строят около 10 000 апартамента чрез жилищно-строителни кооперации. Това е общественополезно строителство, не е в капиталистическия смисъл на този термин, казва председателят на общинския съвет.

Според Владимир Данаилов - директор на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции, този икономически модел дава възможност за по-пълноценно използване на ресурси и човешки капитал.

“В България има много примери за споделена икономика – развиват се платформи за мобилност, финансиране, ползване на жилища. Позитивното е, че

много български

фирми развиват

бизнес, базиран

на този модел

Разбира се, тук оперират и едни от най-знаковите глобални представители на този модел, като Airbnb”, казва той.

Данаилов подчертава, че е необходим проактивен подход, тъй като той е по-работещ. Това означава, че трябва правилно да се оцени моделът и влиянието му върху социалната и икономическата среда в България. А оттук да дойде и готовността на държавата за регулации.

Клеменс Химпеле - ръководител на отдел “MA 23 – Икономика, труд и статистика” към общината във Виена, разказа, че през 2014 г. е разработена рамкова стратегия. Тя дефинира целта на града - високо качество на живот на всички граждани въз основа на иновации, като се щадят ресурсите.

Според него темата вълнува всички градове в Европа. Те обаче трябва да помислят как да споделят ресурсите ефективно и

как да действат

по въпроса с

данъчното облагане

“Виена поставя качеството в центъра, искаме високо качество, защита на потребителите и околната среда, висококачество на продукти, услуги и работа”, казва Химпеле.

Той споделя мнението, че в Австрия отдавна се работи по модела на споделената икономика - дават се ски под наем, защото повечето от хората не си купуват собствени.

При новите форми обаче възникват въпросите за осигуровките на заетите, плащането на данъци и сигурността на потребителите.

Общините например не знаят местоположението на жилищата, предлагани чрез платформи, а проверката и контролът са невъзможни от административна гледна точка.

Според Химпеле проблемите, свързани с данъците, не могат да се решат на общинско ниво, трябва синхронизация на европейските политики и приемане на единен метод. Наложителни са промени, тъй като платформите избират за седалище градове с ниско данъчно облагане.

Въпреки че оперират в една страна, печалбата изтича в друга, а това е загуба на добавена стойност, казва Изабела Мадер от “Ексълънс институт във Виена”. Тя цитира данни от изследване, според което държави като Австрия губят по около 3 млрд. евро на година от споделените модели.

Йоханес Лутер - ръководител на организацията за местни и туристически стратегии и развитие на жилищната политика “Ърбън фючър хъб”, смята, че развитието на тази икономика

оказва натиск

върху хотелите

и по-специално при по-ниския клас настаняване.

Какво е общото между Амстердам, Барселона, Берлин и Париж? При всички има увеличен брой на населението, туристите, на нощувките. Това стимулира растежа на икономиката на споделянето.

В Амстердам платформата за жилища обхваща 75 до 80 на сто от офертите. Холандската столица подписва меморандум, чрез който Airbnb е задължена да плаща туристическа такса, и определя срок за наеми на 60 дни годишно, а един участник може да наеме само един апартамент. Има високи санкции за нарушения на правилата, казва Лутер.

Вторият пример е Барселона, където кметството oтxвъpли пpeдлoжeниeтo нa плaтфopмaтa дa ce пocтaви лимит пpи бpoя нa имoтитe пoд нaeм в гpaдa. Плaнът бeшe oпит дa ce пocтигнe пpимиpиe c мecтнитe влacти, зaeли ce cъc зaдaчaтa дa oгpaничaт нepeгyлиpaния тypизъм.

Когато платформата стартира във Виена, офертите са около 1000, сега са над 5500. Градът е отворен за тези модели, като дори организира информационна кампания за хората, които са решили да се възползват от тях.

Създадено е пространство в интернет, в което са събрани съществуващите регламенти, като например за плащането на данъци и защита на потребителите. Вече има модифициран и виенски закон за насърчаване на туризма. Правят се срещи за обмяна на опит с други европейски градове.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Продажбите на Huawei са се увеличили с 9,9% през първите три тримесечия на годината

Продажбите на Huawei са се увеличили с 9,9% през първите три тримесечия на годината

Китайският технологичен гигант Huawei заяви в петък, че продажбите на компанията са се увеличили с 9,9% на годишна база и са достигнали 671,3 милиарда юана (около 100,6 милиарда щатски долара) през първите три тримесечия на тази година. За този период маржът на нетната печалба е достигнал 8% и това като цяло отговаря на очакванията

СНИМКА: Pixabay

Заради COVID-19: По-евтини новогодишни оферти

След проваления летен туристически сезон, браншът вече мисли за Новогодишните празници. Въпреки несигурната ситуация около пандемията от COVID-19 хотелите и ресторантите вече предлагат празнични оферти. За да привлекат клиенти, цените тази година са по-ниски и за да направят предложенията си по-атрактивни - предлагат и допълнителни събития

IT секторът също пострада от пандемията, но почти всички компании очакват ръст на бизнеса си до 12 месеца.

Без логика COVID удари неочаквано и IT бизнеса

44,8% от индустрията в България отчита намаление на приходите от продажби на стоки и услуги IT бизнесът, който години наред е водещ по заплати в България и за който се очакваше, че ще получи допълнителен тласък заради нуждата от по-масово цифровизиране в условията на пандемия, неочаквано се оказа, че не се справя съвсем добре с коронакризата

Снимки и видео АПИ

Вижте как строят „Хемус“ между Боаза и връзката с пътя Плевен - Ловеч (Видео, снимки)

Напредва строителството на АМ „Хемус“ в участъка между Боаза и връзката с пътя Плевен - Ловеч, съобщават от пресцентъра на АПИ. В момента в трасето, обособено в три участъка, се извършват изкопи и насипи, работи се по големите съоръжения - мостове , виадукти, пътни възли, подлези и надлези. В изпълнението на строителните работи дружеството

Зелена среда за по-щастливи хора

Зелена среда за по-щастливи хора

4 жени развиват бизнес с интериорно озеленяване и печелят доверието на водещи компании Четири млади жени - Нуша, Биляна, Мария и Мариана, решават преди известно време да направят обща фирма за интериорно озеленяване. Кръщават я “Ботаник лаб” и започват да проектират и изпълняват интериорно озеленяване

Помощта за овце и тютюн ще продължи до 2027 г.

Помощта за овце и тютюн ще продължи до 2027 г.

По предложение на България и благодарение на нашите евродепутати Европарламентът гласува запазването на преходната национална помощ с нова референтна дата - 2018 г. Това съобщи във фейсбук земеделският министър Десислава Танева. Така помощта, по която се подпомагат животновъдите, отглеждащи овце, кози, биволи и говеда

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Бизнес

Майкъл Помпео се включи чрез видеоконферентна връзка СНИМКА: Правителствената информационна служба

Помпейо: 5G технологиите ще гарантират сигурни мрежи в България и ЕС

В присъствието на министър-председателя Бойко Борисов и на държавния секретар на САЩ Майкъл Помпео, който се включи чрез видеоконферентна връзка, България и САЩ подписаха ключови документи в сферата на сигурността на 5G мрежите и на ядрената енергия за граждански цели. Държавният секретар на САЩ изтъкна отлично свършената съвместна работа за

Българският министър по околна среда Емил Димитров

Само България се въздържа за закон за нулеви емисии до 2050 г. в ЕС - не е отразена позицията ни

Министрите на околната среда на страните от ЕС се споразумяха днес целта за постигане на нулеви нетни емисии до 2050 г. да има законова сила. Споразумението се постигна на Съвета на ЕС в Люксембург, като нито една страна не отхвърли законопроекта. Само България се въздържа, предаде Ройтерс. Решението за целевото намаляване на емисиите до 2030 г

Кметът на Перник Станислав Владимиров СНИМКА: Архив

Затварят нощните заведения в Перник, ресторантите - до 22 часа

Със заповед на кмета на Перник Станислав Владимиров се преустановява дейността на дискотеки, нощни барове, нощни клубове и други подобни нощни заведения за развлечения на закрито и открито на територията на община Перник, съобщи общинският пресцентър. Няма да се провеждат организирани масови мероприятия на открито и закрито

СНИМКА: Pixabay

Евробарометър: Най-вече икономическото положение безпокои гражданите на ЕС

В смутни времена, белязани от пандемията от коронавирус, доверието в ЕС остава стабилно и европейците вярват, че в бъдеще ЕС ще вземе правилните решения в отговор на пандемията. В публикуваното днес ново проучване „Стандартен Евробарометър“ европейските граждани определят икономическото положение, състоянието на публичните финанси на държавите

САЩ глобиха "Голдман Сакс" с 2,9 млрд. долара заради скандал с фонд

САЩ глобиха "Голдман Сакс" с 2,9 млрд. долара заради скандал с фонд

Службата за контрол на финансовото поведение (FCA) и Службата за пруденциален надзор (PRA) на Обединеното кралство заявиха в четвъртък, че са решили да глобят банката "Голдман Сакс" с 96,6 милиона британски лири заради участието на американската кредитна институция в скандала с държавния инвестиционен фонд на Малайзия - 1Malaysia Development Bhd

България се присъединява към програма за сигурността на 5G мрежите на САЩ

България се присъединява към програма за сигурността на 5G мрежите на САЩ

Придобиването на изтребители F-16 Block 70 е важна стъпка напред, подчерта премиерът България и САЩ подписаха меморандум за разбирателство по сигурността на безжичните мрежи от 5-то поколение, което е част от програмата "Чиста мрежа" на САЩ. Това стана ясно от изказване на заместник-държавния секретар по икономически растеж

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber