Достойните българи разплакаха Огнян Герджиков

https://www.24chasa.bg/novini/article/6096408 Достойните българи разплакаха Огнян Герджиков Достойните българи разплакаха Огнян Герджиков www.24chasa.bg

Това е най-великата инициатива, каза премиерът

Една история просълзи служебния премиер Огнян Герджиков и още мнозина на тържествената 15-а церемония “Достойните българи на годината”. Тя бе в препълнената зала “София” на хотел “Маринела” в столицата вчера.

Историята е безспорно доказателство, че доброто ражда добро и отглежда добро.

В кампанията за лечение от левкемия учителката по английски от Асеновград Любомила Ангелова се включи целият град, но най-много помагаха учениците ѝ от гимназия “Иван-Асен Втори”. Госпожа Люси, както я наричат учениците, се излекува, а учениците ѝ бяха отличени като достойни българи през март миналата година.

През есента на 2016 г. Любомила Ангелова започна на свой ред да събира пари - този път за болния ученик Синан Мурад, бореше се за неговото излекуване, вдъхваше му надежда. Отново помагаше целият град. За съжаление, Синан почина на 17 януари 2017 г., но

едно от

последните му

желания е било

събраните 160 хиляди лева за неговото лечение да се дарят на други болни деца, както и на неговото училище. Това направиха неговите родители Шенол и Селма Мурад.

Те получиха от премиера Огнян Герджиков голямото отличие на тазгодишната церемония “Достойните българи”.

“Изключително съм развълнуван. Искам да поздравя “24 часа” за най-великата инициатива, която съм срещал. И съм безкрайно горд, че има такива българи. За мен е чест да наградя най-достойните. В момента

правим щастлив

Синан, който ни

гледа отгоре

Поклон пред вас”, обърна се Огнян Герджиков към Селма и Шенол.

“Нашият син изгуби битката с болестта. Много българи го подкрепиха със събирането на парите и заради това ги дарихме на други болни дечица, за да оцелеят. Нашият син не успя”, каза през сълзи Селма Мурад.

Людмила Ангелова за съжаление не успя да дойде на церемонията, защото е в чужбина.

84 достойни българи получиха отличия на церемонията, но всъщност наградените са много повече, защото главен комисар Николай Николов получи отличие за всичките 771 спасители - пожарникари и полицаи, които работиха десет дни при изключително тежки условия и с риск за живота си след трагедията в Хитрино. Кметът на Мадан Фахри Мулайсенов получи награда от името на жителите на града, които за 4 дни събраха 7 т картофи и трайни храни за бедстващите в Хитрино. А треньорката на “златните момичета” Ина Ананиева получи отличие за ансамбъла на България по художествена гимнастика - Михаела Маевска, Ренета Камберова, Християна Тодорова, Цветелина Найденова и Любомира Казанова, които се пребориха и със съдбата, и със себе си, за да сбъднат олимпийската мечта.

За 15-и път в. “24 часа” отличи достойните българи, обикновени хора, отличили се с добри дела през миналата година.

Партньор в

проекта

“Достойните

българи” е БНТ

За четвърта поредна година кампанията се подкрепя от “Мтел”.

Наши партньори са и “Главболгарстрой холдинг”, “Трейс Груп Холд”, фондация “Лукойл” и Fibank. За тези 15 издания на инициативата “24 часа” награди 531 достойни българи.

Церемонията започна с изпълнение на химна от ученика Марио Бобоцов. След това всички над 130 гости на церемонията поздравиха с български знамена обикновените герои.

Специална колективна награда бе дадена на хората, които не жалиха сили и проявиха героизъм и благородство след трагедията в Хитрино.

Издателката на “24 часа” Венелина Гочева, генералният директор на БНТ Вяра Анкова, Силва Зурлева, член на борда на директорите на “Нова броудкастинг груп”, Венелин Петков, директор “Новини, актуални предавания и спорт” на “Би Ти Ви медия груп”, както и главният редактор на “24 часа” Борислав Зюмбюлев и шефът на БНР Александър Велев дадоха плакети и медали на:

- Стефан Стефанов от Хитрино, който веднага след взрива помага за изваждане на хора от руините,

- кмета на Хитрино Нуридин Исмаил, който през цялото време бе на пост и помагаше на съселяните си,

- Красимир Купенов, главен инженер от бургаската рафинерия, една от основните фигури в спасителната операция.

Отличени бяха и главен комисар Николай Николов и всичките 771 спасители - пожарникари и полицаи, комисар Иван Иванов, началник на РД “Пожарна безопасност и защита на населението” - Шумен, инспектор Димчо Ангелов, старши инспектор Мирослав Желязков, старши комисар Ялчън Расим, директор на ОД на МВР-Шумен, главен инспектор Илиян Николов, началник на РУ на полицията в Шумен, главен инспектор Дарин Димитров, началник на полицейския участък в Хитрино. Награди получиха и жителите на Мадан, както и Стефан Цонев от Велико Търново, който е на хемодиализа, но предложи временно да подслони семейство от с. Хитрино.

“Тази трагедия обедини всички ни и показа, че в България има хора, които са готови да надскочат собствения си живот, за да спасят други животи”, каза Венелина Гочева.

“Благодаря за помощите, които получи нашето село. Благодаря на пожарникарите и спасителите. Благодаря на доц. Юри Николов, който върна съпругата ми вкъщи”, заяви Стефан Стефанов при получаването на наградата.

“Ако почна с благодарности, няма да ни стигне един ден. Тази награда я заслужава целият български народ.

Добротата в

нашата нация, в

нашата България

струи

и за тези хора политиците трябва да дадат дори повече от възможностите си”, обърна се към управниците кметът на Хитрино Нуредин Исмаил.

Красимир Димитров, Ваня Гръблева, Павлин Стефанов, Марти Димитров, Васко Григоров от аварийно-спасителното звено на Столичната община и младши експерт Ивайло Стоянов и пожарникар Давид Гълъбов от Благоевград бяха наградени за работата си при наводненията в Македония. В края на акцията им те бяха изпратени с благодарности от македонците, на които са помогнали. Наградата връчи кметът на София Йорданка Фандъкова.

Юлиян Михайлов, бивш полицай, инструктор по бойни изкуства, който спаси от смърт шефа на антимафиотите в Силистра Илиян Великов, 19-годишният Александър Пеев и 22-годишният Радостин Богданов, които задържаха в Бургас рецидивист, грабнал чанта на жена, и Миролюба Бенатова от Нова тв за работата ѝ като журналист в ерата на постистината бяха отличени от министъра на вътрешните работи Пламен Узунов. “За мен е чест и удоволствие да връча тези награди”, обърна се към тях Узунов.

Отличен бе и актьорът Дарин Ангелов, който спаси живота на зрител по време на постановка в Народния театър. Неговата награда бе получена от съпругата му Антония Ангелова, тъй като той бе на снимки.

Даниела Атанасова, кореспондент на Би Ти Ви в Ямбол, за репортажа ѝ за болното момченце Байрам, който помогна да му бъде разрешено да замине за трансплантация в чужбина, също бе наградена за “Достоен българин” от актьора Владимир Пенев.

Служебният министър на спорта Даниела Дашева пък отличи златните момичета от ансамбъла по художествена гимнастика. “За мен е чест да наградя най-успешната треньорка на България в последните години и да й пожелая със същото търпение да работи с младите надежди”, каза Дашева. Тя награди и Надя Обретенова и Благой Цицелков от БНТ за възкресяването и популяризирането на историята на Стиляна Параскевова, която ушива в Браила през 1876 г. първообраза на българския трикольор.

16-годишният Ивайло Томанов от пловдивското с. Царацово, който спаси шофьора на тир, който се забива в бензиностанция, бе поредният отичен достоен. Наградата му връчи Силва Зурлева.

“Ако няма какво да дадем на света, за какво сме родени. Хората като това момче ни карат да се гордеем с България, защото наистина има какво да дадем на света”, каза Зурлева.

Неврохирургът доц. Йордан Панов от Плевен, който извади 15 см бамбукова пръчка от главата на мъж в кома, бе отличен от Венелин Петков.

Младен Димитров, който спаси 4-ма възрастни и 2 деца в пожар на 29 ноември 2016 г. в Силистра, и студентът Николай Цолов, помогнал на възрастен британец с инфаркт, бяха наградени като достойни българи от продуцента Магърдич Халваджиян.

Мария Игнатова връчи наградите на делтапланеристите Деспин Митрев и Венелин Стайков, които доброволно участваха в издирването на две деца, изгубили се в Пазарджишко.

Седем деца от Мадан на възраст от 7 до 14 г. връщат изгубена чанта с 1000 лева и документи на собственика ѝ през юли 2016 г. Те бяха отличени от актьора Ненчо Балабанов.

Владимир Пенев излезе пак на сцената, за да награди 10 момчета от Горна Оряховица, които спасиха живота на съученика си Емануил Ангелов по време на тренировка по футбол - паднал лошо, ударил главата си и си глътнал езика. Той отличи и 71-годишния Георги Атанасов от Вършец (който, за съжаление не успя да дойде на церемонията), дарил 4000 лева за лечение на 4 деца с тежки заболявания.

Игуменът на Троянския манастир епископ Сионий, който успя да върне славата на обителта бе награден он директорката на “Канал 3” Ива Стоянова. “Това е най-значимата кампания в България”, заяви Стоянова, преди да връчи наградата.

“Приемам с чест това отличие и го посвещавам на братството на обителта и множеството дарители. Да живее България”, обърна се към публиката епископ Сионий.

73-годишния свещеник отец Петър от храма “Свети Власий”, построил с голи ръце 21 параклиса от строителни отпадъци, и планинският водач Юлиян Варимезов от Варна, спасил в Родопите туристка, паднала от въжен тролей, бяха отличени от Вяра Анкова.

За голяма група момчета от Момчиловци, които дариха събрани пари за обновяване на храма “Св. Св. Константин и Елена” в селото, бе отличието, връчено от академик Антон Дончев.

Учителката Димитрина Костова от 11-о основно училище “Николай Лилиев” в Стара Загора събра пари за операция на окото на неин ученик, като помоли учениците си, вместо да ѝ купуват цветя, да дарят за лечението на детето.

74-годишният Васил Вълчев пък продаде кравата и телето си и с получените 1900 лв. вдигна 2-метрова мраморна паметна плоча на 31 войници от неговото село, загинали в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война.

Арх. Пламен Мирянов, който снима филми за красивите места в страната и родолюбиви каузи, Галунка Калоферова пък дари по 1000 лв. на шест деца, останали сирачета, след като загубиха майките си в катастрофа в чужбина.

Тази група бе отличена от издателят на “24 часа” Венелина Гочева.

Церемонията завърши с традиционната обща снимка на всички наградени и изпълнение на “Молитва за България” от Ина Тасева от Монтана.


“Мтел”: Вярваме в достойните българи

Яна Бодурова (на микрофона) отличи децата от “Ние, врабчетата”.

Илияна Захариева, директор “Корпоративни комуникации” в Мтел, отличи д-р Янаки Янакиев, ортопед, който кара пациентите си да подписват декларации, че няма да му връщат парите, които дава за изкуствени стави, за да ги вдигне на крака.

“Много съм горда, че вече 4-а поредна година година “Мтел” подкрепя инициативата на “24 часа”. Правим го, защото вярваме в достойните българи. Вие знаете, че ние работим в сферата на технологиите. И често се говори за това как технологиите променят медицината, как благодарение на тях се създават по-добри лечения, как това ни връща към най-важното - любовта, отдадеността, добротата, безкористната любов към професията и хората. А пък всъщност технологиите са само средство. Така че много благодаря на д-р Янакиев за това, което прави, а ние само ще помагаме”, каза Захариева.

Силва Зурлева отличи Ивайло Томанов.

“Трейс Груп Холд”: Повече добро с повече любов

Проф. Николай Михайлов награди 11-класника Иван Ганев.

Проф. доктор на икономическите науки инж. Николай Михайлов - председател на Надзорния съвет на “Трейс Груп Холд” АД, връчи специална награда на 11-класника от Велинград Иван Ганев, който спаси от сигурна смърт непознато момче - паднало от колелото си, глътнало си езика и не можело да диша.

Мария Игнатова пожела чист въздух на делтапланеристите Деспин Митрев и Венелин Стайков.

“Ние, българите, имаме мисия духовна. И тя е отредена на много малко народи. Всичко, което правим за доброто, което се случва и което виждаме тук, променя времето и променя нас, възвръща българския дух. Така че пожелавам повече добро с повече любов”, каза инж. Михайлов.

“Главболгарстрой”: Промяната в обществото зависи от всеки

Яна Бодурова, директор Корпоративни комуникации на “Главболгарстрой Холдинг”, връчи специалната награда на компанията на децата от обединен детски комплекс “Ние, врабчетата” - Монтана, които правиха сурвачки, за да ги продадат благотворително и да събират пари за операция на абитуриентката Елина, блъсната от пиян шофьор. Наградата получиха детето Ина Тасова и учителката Бенедета Дженарова.

“Радваме се, че сме част от тази кампания, защото тя показва, че от действията на всеки от нас зависи качествената промяна в средата и в обществото, в което живеем”, каза Яна Бодурова.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Само в "24 часа": Важна среща при премиера за цените на горивата

Премиерът Бойко Борисов ще приеме в 9 ч в кабинета си представители на Българската петролна и газова асоциация. Това научи "24 часа" от депутати от комисията по енергетика. Поводът на срещата са споровете по Закона за горивата, които касаят образуването на

Котка на дърво четвърти ден в центъра на Своге, няма кой да я свали

Домашна котка бедства вече четвърти ден на дърво в центъра на Своге, алармираха зрители на bTV. До момента обаче институциите са безсилни да се справят със ситуацията. Търсят се спасители. Котето Том – на година и половина, се покачило на дървото в понеделник, след като избягало от близката ветеринарна лечебница,

Младен Маринов свиква съвещание заради очакваното влошаване на времето

Заседанието ще се проведе от 12 часа в МВР Министърът на вътрешните работи Младен Маринов свиква работно съвещание във връзка с прогнозите за обилни валежи от сняг и дъжд. На заседанието ще присъстват представители на всички ангажирани институции. Участниците ще направят преглед на готовността за реакция при усложняване на метеорологичната

Във Войводино пак се събират на демонстрация

Повечето констативни протоколи за събаряне на обектите обаче се обжалват и багерите не могат да влязат в махалата преди да се произнесе съдът - обясни кметът на селото Димитър Тасев. Според него - жалбите са неоснователни, тъй като не са придружени с документи за собственост. След направените проверки е установено,

"Тренд": 3+1 партии с шанс да минат евровота

ГЕРБ води пред БСП с 1,2% ДПС вече с двойно по-голям вот от “Обединени патриоти” 30% от избирателите още мислят за кого да пуснат бюлетина ГЕРБ, БСП, ДПС и “Обединени патриоти” биха прескочили изборната бариера за Европарламента, сочат данни от новото проучване на Изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа”.

Сирия, 1972 г.: Любомир Левчев нарича Петър Танчев лапнишаран

България има чудесни икономически отношения с арабската държава Днес Сирия е един от центровете на световния разговор. На територията на тази неголяма арабска държава се пресичат икономически, военни и геополитически интереси на много държави: САЩ, Русия, Турция, Иран, Израел... Наскоро американският президент Доналд Тръмп обяви,

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Коя възраст е добра за първи секс

През последната седмица снимката на едно 14-годишно момиче отново обикаля медиите. Румяна от Лом е майка, при това на второ бебе. Историята ѝ стана известна в началото на 2016 г., когато на 12 г. роди първия си син. Тогава родителите ѝ твърдяха, че е била изнасилена. Те не искали да ѝ гледат детето, защото освен Румяна имали още седем,

Патриотите ще се развеждат май, засега само за евровота (Обзор)

Волен Сидеров: Дано да е по взаимно съгласие Валери Симеонов спира да си говори с хората на Красимир Каракачанов за обща листа на европейските избори, а Волен Сидеров открито обяви, че май се задава развод. Новата драма в семейството на патриотите обаче не пречи на управляващата коалиция, успокои пък премиерът Бойко Борисов.

Екипи на МВР и пожарна готови да реагират при нужда заради очакваното лошо време

Във връзка с прогнозите за усложняване на метеорологичната обстановка - очаквани обилни валежи от сняг и дъжд, МВР предприема мерки за осъществяване на превантивни дейности. От ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ са изпратили предупреждение и указания за мерки до областните управители и кметовете на общини,

Ангел, удавил се в язовир, можел да бъде спасен, паника забавила сигнала до 112 (Обзор)

- 15-годишното момче отишло да си прави селфи на язовира - Приятелите му звъннали на една от своите баби, тя пък - на мъжа си, който стигнал първи и пробвал да го вади с въдица - Осмокласникът е единствено дете в семейството 15-годишен бе изваден мъртъв в сряда от микроязовир край пловдивското с. Марково след злополучно селфи върху леда.

ДАНС поема сигурността на Търговския регистър и цялата Агенция по вписванията

Така ще се гарантира сигурността и на Имотния регистър, както и на този на брачните договори Държавната агенция “Национална сигурност” ще поеме практически контрола върху сигурността на Търговския регистър, този на БУЛСТАТ, на юридическите лица с нестопанска цел и дори на брачните договори. Това става възможно,

4-ма близки на Цветан Василев в група с Елена Йончева за пране на пари

6 дни издирвали депутатката, търсили в дома на майка ѝ 13 бона заплата си отпускала депутатката като журналист от собствената си фирма, финансирана от КТБ 12 720 лв. на месец е заплатата, която Елена Йончева сама си определила като управител на фирмата “Офроуд” ООД. Това става ясно от съобщение на специализираната прокуратура по разследването

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber