531 достойни българи - многото лица на доброто

https://www.24chasa.bg/novini/article/6091639 531 достойни българи - многото лица на доброто 531 достойни българи - многото лица на доброто www.24chasa.bg
Светломира Ковачева получава златен ритон през 2004 г.

Невероятни истории за героизъм,
достойнство и честност разказахме
от 2003 г., 15-ата церемония предстои

Премиерът Симеон Сакскобургготски награди през декември 2004 г. археолога Георги Китов за откритията му на тракийски гробници.
Премиерът Симеон Сакскобургготски награди през декември 2004 г. археолога Георги Китов за откритията му на тракийски гробници.

В понеделник предстои 15-ото юбилейно издание на инициативата “Достойните българи на годината”. На официална церемония ще отличим хора, проявили човещина, състрадание, благородство, героизъм.

“Бистришките баби” бяха наградени от премиера Сергей Станишев през 2005 г.
“Бистришките баби” бяха наградени от премиера Сергей Станишев през 2005 г.

Всичко започна през 2003 г. с идеята да показваме с помощта на читателите обикновени хора, направили необикновени постъпки. Досега през годините разказахме вдъхновяващите истории за 531 такива българи и ги отличихме. Доброто в България има много лица!

Бойко Борисов връчи голямата награда на Мария Стоилова през 2016 г.
Бойко Борисов връчи голямата награда на Мария Стоилова през 2016 г.

Обикновени хора, направили добро, спасявали живот, дарявали радост, са героите ни за 15 години.

Медалът “Достоен българин”
Медалът “Достоен българин”

- Влизали в огън и вода, за да спасяват,

Проф. Николай Петров бе награден за спасяването на ранени при атентата в Сарафово.
Проф. Николай Петров бе награден за спасяването на ранени при атентата в Сарафово.

- безкористно подкрепяли болни, сираци, възрастни,

Димитър Бербатов награди достойни българи през 2016 г.
Димитър Бербатов награди достойни българи през 2016 г.

- строили чешми и параклиси,

Операторът Григор Кумитски спаси момиче в бурното море през лятото на 2015 г., но самият той загина. Миглена Димова, неговата спътница, и синът им Матю получават специалната награда на читателите за Григор Кумитски.
Операторът Григор Кумитски спаси момиче в бурното море през лятото на 2015 г., но самият той загина. Миглена Димова, неговата спътница, и синът им Матю получават специалната награда на читателите за Григор Кумитски.

- проявявали голям талант и професионализъм, но и забелязвали чуждия талант и шедро му давали шанс,

- проявявали изключителна сила на характера за справедливи каузи...

На 28 декември 2004 г. на първата тържествена церемония наградихме 55 достойни българи. Голямата награда бе за Светломира Димитрова-Ковачева. Тя и съпругът ѝ Румен Ковачев получиха копие на ритон от Панагюрското златно съкровище за това, че докато направиха кампания за лечението на малкия си болен син, събраха средства и за други тежко болни деца.

Сред наградените бяха и алпинистите, покорили Еверест - Николай Петков, Дойчин Боянов, Петко Тотев, Христо Христов, писателят Антон Дончев, Валя Балканска, археолозите Георги Китов и Николай Овчаров, актьорът Тодор Колев, спортистите Ивет Лалова, Йордан Йовчев и Стефка Костадинова.

На 28 декември 2005 г. наградихме 48 добротворци. Голямата награда взе Ивайло Чолаков, спасявал хора от горящ автобус.

Най-честното звание получиха отец Иван от Нови хан, отец Атанас Аролски, Боян Петров - за покоряването на връх в Хималаите, лекарите проф. Радослав Гайдарски и проф. Драган Бобев, Иво Папазов-Ибряма и “Бистришките баби”.

През 2006 г. уникалната класация премина под знака на общото ни желание да бъдат освободени петте медицински сестри от Либия, които получиха смъртни присъди там.

Тогава на церемонията в “Шератон” в края на декември пет стола на първия ред в залата останаха празни, символично отредени за Снежана, Валя, Кристияна, Валентина и Нася - сестрите от Либия. Голямата награда бе за Атанас Генчев и Ивелин Иванов, които първи се хвърлиха да спасяват хора от автобус след катастрофа при Бяла. Общо 65 души получиха почетните грамоти. Сред тях и легендите на сцената Стоянка Мутафова и Георги Калоянчев, проф. Григор Григоров и Владимир Цветков, реставратори на Боянската църква, 10-годишният Руслан Летейски, спасил изоставено бебе, преводачката Мариана Хил.

Броени дни по-късно - на 2 януари 2007 г., в “24 часа” дойде британският евродепутат Джефри ван Орден, който получи приза “Достоен българин” за защитата му на 3-и и 4-и реактор на АЕЦ “Козлодуй” и за подкрепата му за медсестрите.

Евродепутатът от Великобритания повлече крак за още европейски награди в българската класация.

На церемония в “24 часа” на 16 септември 2007 г. пристигнаха петте български медицински сестри, наскоро освободени с помощта на Сесилия Саркози и еврокомисаря Бенита Фереро-Валднер. В редакцията дойдоха и д-р Здравко Георгиев и Ашраф ал Хаджудж. Всички те получиха грамоти за достоен българин. Златен ритон изпратихме и на Сесилия Саркози, тогава съпруга на френския президент Никола Саркози, за активната ѝ помощ в спасяването на българските медици в Либия.

В края на 2007 г., на 17 декември, наградихме още 42-ма достойни българи. Голямата награда получи морякът Станко Михалев за спасяването на 154 души от кораба “Експлорър”.

На 19 януари 2009 г. 25 души бяха отличени за добри дела през 2008 г. Голямата награда взе Владимир Тодоров, председател на Асоциацията на пострадалите от катастрофи.

Още 33-ма си тръгнаха с почетно звание.

На 4 март 2010 г. наградите връчи премиерът Бойко Борисов. Голямата награда бе за полицая Димитър Димитров, спасил две жени при катастрофата с автобус на Бакаджика.

На 8 април 2011 г. голямата награда за 2010 г. получи Антоанета Иванова от тел. 112, която спаси живота на жена, станала жертва на имотна измама. Втората голяма награда бе за Гергана и Соломон Паси за идеята им за единно зарядно устройство.

Още един спасител взе голяма награда - на 12 март 2012 г. премиерът Борисов връчи златен ритон на 21-годишния Христо Кънчев от Ловеч, спасил момичета от удавяне.

През април 2013 г. почетохме добротворците за 2012 г. Посмъртно голямата награда бе за Петър Тодоров и Христо Стефанов от София, които с цената на живота си спасиха момче и момиче край Синеморец. Специална награда получи и Марио Тихомиров от Белоградчик, който спаси 8-годишния Мишо, пропаднал в скална цепнатина.

На 8 май 2014 г. големите отличия бяха за дядо Добри и Иванка Петрова, майка на загиналия в Кербала рейнджър Антон Петров. Наградите им връчи премиерът Пламен Орешарски.

На следващата година - на 11 май 2015-а, голямата награда връчи премиерът Бойко Борисов, който се ръкува и с всеки един от 35-те носители на званието “Достоен българин”.

Свилена Дечева, вокалната педагожка на Крисия Тодорова, стана носител на голямата награда на инициативата на “24 часа”.

Носители на наградата са още: Крисия Тодорова, Хасан Игнатов и Ибрахим Игнатов за големия успех на Евровизия.

Специална колективна награда получиха и българските доброволци. През 2014 и в началото на 2015 г. много българи пострадаха от природни бедствия. Отличени бяха и някои от доброволците: певицата Тони Димитрова, Филип Николов и Мирослав Иванов от Варна, Юсеин Мехмед от Черноочене, съпрузите д-р Ферхад Ахмед и д-р Филиз Абидин, лекари от спешната помощ в Кърджали и Десислав Наков от Враца.

Награда получи и Красимир Калайджиев, който в снежното бедствие през март 2015 г. участва в операция за спасяването на семейство, престояло 17 часа в автомобил в снега. Калайджиев пътува 4 часа в снега, за да стигне до тях.

Красимир Андреев от с. Нова махала, Старозагорско, също бе сред отличените - с каруца и коня си Абърдийн той евакуира свои съселяни при наводнението там през декември 2014 г.

В 14-ото издание на инициативата на 22 март 2016 г. специална награда на читателите на “24 часа” беше връчена посмъртно на оператора Григор Кумитски, който загина, спасявайки жена в морето.

Голямата награда бе за 15-годишната Мария Стоилова, която единствена се притече на помощ, когато в Стара Загора мъж припадна зад волана по време на движение и си глътна езика. С храбростта си тя върна към живота колабиралия мъж.

Един от най-известните български футболисти Димитър Бербатов уважи церемонията, за да връчи наградите на Георги Божиков от Пловдив, който влезе в горяща барака и спаси човек, както и на Ангел Стефанов, полицай от Плевен, който спаси давеща се жена.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Мутафчийски: 33 са новите случаи, 412 са общо заразените, 20 са излекувани (На живо)

Мутафчийски: 33 са новите случаи, 412 са общо заразените, 20 са излекувани (На живо)

33 са новите случаи на коронавирус у нас, общият брой на заразените вече е 412. Новата област е Русе, където е приет мъж, работил в ски курорт в Австрия, съобщи председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг. Излекуваните с две отрицателни проби са общо 20 - 3-ма нови излекувани има от Варна

Парното поевтинява, най-ниска ще бъде цената в София СНИМКА: Архив

Парното поевтинява, най-ниска ще бъде цената в София

На заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране трябва да бъде одобрена по-ниската цена на парното от днес. Понижаването е заради по-добрата договорена цена, на която "Булгаргаз" купува от руския си доставчик "Газпром експорт". Това обаче няма да окаже влияние на цените на тока, предава БНТ

Юристът иподякон Деян лепи листовки по спирки и край магазини - търси кой се нуждае от помощ

Юристът иподякон Деян лепи листовки по спирки и край магазини - търси кой се нуждае от помощ

Доброволците при параклиса на Александровска болница оказват и емоционална подкрепа на стресирани от изолацията Юристът Деян Петров, който е иподякон в Българската православна църква и служи в параклиса на Александровска болница от 2 години, търси хора, които се нуждаят от помощ. Той и останалите доброволци около него, го правят по необичаен начин

Иван Маджаров

БЛС: Касата да плати 100% от месечния бюджет на болници и специалисти, независимо от изработеното

Всички болници, специалисти, лични лекари и лаборатории, които работят с Националната здравноосигурителна каса, да получат 100% от предвидения им месечен бюджет, без значение от изработения обем дейност. За това настоява Българският лекарски съюз, който в момента води преговори с НЗОК. Причина за искането на съсловната организация е свързано с

д-р Хасан Адемов

Депутатът Хасан Адемов е с коронавирус

Депутат е заразен с коронавирус. Това съобщи председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на извънреден брифинг късно тази вечер. Става въпрос за бившия социален министър и шеф на социалната комисия д-р Хасан Адемов от ДПС. Няма да отговарям на въпроси, които касаят здравословното му състояние, обясни Караянчева и уточни

СНИМКА: Pixabay

Ще има ли студентски бригади в САЩ?

Студентски бригади в САЩ ще има въпреки изказването на ген. Мутафчийски, че нашите студенти не се готвят да пътуват никъде. Това казаха от Асоциацията на агенциите за международен културен обмен. Програмата се регулира от Държавния департамент на САЩ и към настоящия момент не е спряна. Засега преки откази вследствие от изказването на ген

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

По време на онлайн приемния изпит в Техническия университет, студентите решават задачите на лист, нямат право да натискат клавиши на клавиатурата, а отговорите нанасят само с мишката.
СНИМКА: PIXABAY

Приемат студентите с изпит по скайпа (Обзор)

530 се явиха на първото дистанционно препитване в Техническия университет, 160 ги следят да не преписват Не пипат клавиатурата - само с мишка попълват верните отговори НБУ, УНСС и Лесотехническият също готвят онлайн сесия Университети в България започват да провеждат онлайн изпитите за кандидат-студенти, за да успеят да направят навреме сесията си

Вицепремиерът Томислав Дончев обяви подготвяната от правителството електронна система.

Пускат приложение за проверка дали сме имали контакт със заразен (Обзор)

Ползваме го и вместо декларация и есемес при излизане от дома Електронна система, чрез която всеки да може да провери дали е бил в контакт със заразен с коронавирус, ще бъде пусната до дни. Правителството разработва приложение, което да ползват гражданите, ако се стигне до по-строги мерки и забрана за излизане без декларация

Бойко Борисов

Борисов се чу с шейха на Абу Даби заради COVID-19

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с престолонаследника на емирство Абу Даби и заместник-върховен главнокомандващ въоръжените сили на Обединените арабски емирства шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян. Това съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет. Двамата лидери обсъдиха ситуацията с разпространението на COVID-19 и

Бойко Борисов. Кадър Фейсбук/Господари на ефира

Борисов: Заем ще ни трябва, когато тръгне да се вдига икономиката

Бюджетът има резерв 5-7 млрд. лв., но заем може да ни потрябва, когато след месец или три сегашната ситуация свърши и ще са нужни пари, за да се вдигне икономиката. Това обясни премиерът Бойко Борисов в интервю за фейсбук страницата на "Господари на ефира". Заедно с него говориха и вицепремиерът Томислав Дончев и шефът на оперативния щаб Венцислав

Маноил Манев

Депутатът Маноил Манев осигурява безплатна храна за старозагорските полицаи

Полицаите от Стара Загора, които ежедневно съпровождат тежкотоварните автомобили по т.нар. „зелен коридор“ от днес получават безплатна храна, осигурена им от депутата от ГЕРБ Маноил Манев, който над 10 години е работил в системата на МВР и е член на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред

Кирил Ананиев Кадър: БНТ

Ананиев: В най-скоро време ще доставим маски, 2 млн. - идната седмица от Китай

Правителството и Националният щаб сме убедени, че въвеждането на носене на маска на обществени места е ефективна марка срещу разпространяването на коронавируса в страната. Срещаме се с хора, които могат да изглеждат здрави, но ако са носители, да заразят много хора. Ние следваме примера на редица страни

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber