531 достойни българи - многото лица на доброто

https://www.24chasa.bg/novini/article/6091639 531 достойни българи - многото лица на доброто 531 достойни българи - многото лица на доброто www.24chasa.bg
Светломира Ковачева получава златен ритон през 2004 г.

Невероятни истории за героизъм,
достойнство и честност разказахме
от 2003 г., 15-ата церемония предстои

Премиерът Симеон Сакскобургготски награди през декември 2004 г. археолога Георги Китов за откритията му на тракийски гробници.
Премиерът Симеон Сакскобургготски награди през декември 2004 г. археолога Георги Китов за откритията му на тракийски гробници.

В понеделник предстои 15-ото юбилейно издание на инициативата “Достойните българи на годината”. На официална церемония ще отличим хора, проявили човещина, състрадание, благородство, героизъм.

“Бистришките баби” бяха наградени от премиера Сергей Станишев през 2005 г.
“Бистришките баби” бяха наградени от премиера Сергей Станишев през 2005 г.

Всичко започна през 2003 г. с идеята да показваме с помощта на читателите обикновени хора, направили необикновени постъпки. Досега през годините разказахме вдъхновяващите истории за 531 такива българи и ги отличихме. Доброто в България има много лица!

Бойко Борисов връчи голямата награда на Мария Стоилова през 2016 г.
Бойко Борисов връчи голямата награда на Мария Стоилова през 2016 г.

Обикновени хора, направили добро, спасявали живот, дарявали радост, са героите ни за 15 години.

Медалът “Достоен българин”
Медалът “Достоен българин”

- Влизали в огън и вода, за да спасяват,

Проф. Николай Петров бе награден за спасяването на ранени при атентата в Сарафово.
Проф. Николай Петров бе награден за спасяването на ранени при атентата в Сарафово.

- безкористно подкрепяли болни, сираци, възрастни,

Димитър Бербатов награди достойни българи през 2016 г.
Димитър Бербатов награди достойни българи през 2016 г.

- строили чешми и параклиси,

Операторът Григор Кумитски спаси момиче в бурното море през лятото на 2015 г., но самият той загина. Миглена Димова, неговата спътница, и синът им Матю получават специалната награда на читателите за Григор Кумитски.
Операторът Григор Кумитски спаси момиче в бурното море през лятото на 2015 г., но самият той загина. Миглена Димова, неговата спътница, и синът им Матю получават специалната награда на читателите за Григор Кумитски.

- проявявали голям талант и професионализъм, но и забелязвали чуждия талант и шедро му давали шанс,

- проявявали изключителна сила на характера за справедливи каузи...

На 28 декември 2004 г. на първата тържествена церемония наградихме 55 достойни българи. Голямата награда бе за Светломира Димитрова-Ковачева. Тя и съпругът ѝ Румен Ковачев получиха копие на ритон от Панагюрското златно съкровище за това, че докато направиха кампания за лечението на малкия си болен син, събраха средства и за други тежко болни деца.

Сред наградените бяха и алпинистите, покорили Еверест - Николай Петков, Дойчин Боянов, Петко Тотев, Христо Христов, писателят Антон Дончев, Валя Балканска, археолозите Георги Китов и Николай Овчаров, актьорът Тодор Колев, спортистите Ивет Лалова, Йордан Йовчев и Стефка Костадинова.

На 28 декември 2005 г. наградихме 48 добротворци. Голямата награда взе Ивайло Чолаков, спасявал хора от горящ автобус.

Най-честното звание получиха отец Иван от Нови хан, отец Атанас Аролски, Боян Петров - за покоряването на връх в Хималаите, лекарите проф. Радослав Гайдарски и проф. Драган Бобев, Иво Папазов-Ибряма и “Бистришките баби”.

През 2006 г. уникалната класация премина под знака на общото ни желание да бъдат освободени петте медицински сестри от Либия, които получиха смъртни присъди там.

Тогава на церемонията в “Шератон” в края на декември пет стола на първия ред в залата останаха празни, символично отредени за Снежана, Валя, Кристияна, Валентина и Нася - сестрите от Либия. Голямата награда бе за Атанас Генчев и Ивелин Иванов, които първи се хвърлиха да спасяват хора от автобус след катастрофа при Бяла. Общо 65 души получиха почетните грамоти. Сред тях и легендите на сцената Стоянка Мутафова и Георги Калоянчев, проф. Григор Григоров и Владимир Цветков, реставратори на Боянската църква, 10-годишният Руслан Летейски, спасил изоставено бебе, преводачката Мариана Хил.

Броени дни по-късно - на 2 януари 2007 г., в “24 часа” дойде британският евродепутат Джефри ван Орден, който получи приза “Достоен българин” за защитата му на 3-и и 4-и реактор на АЕЦ “Козлодуй” и за подкрепата му за медсестрите.

Евродепутатът от Великобритания повлече крак за още европейски награди в българската класация.

На церемония в “24 часа” на 16 септември 2007 г. пристигнаха петте български медицински сестри, наскоро освободени с помощта на Сесилия Саркози и еврокомисаря Бенита Фереро-Валднер. В редакцията дойдоха и д-р Здравко Георгиев и Ашраф ал Хаджудж. Всички те получиха грамоти за достоен българин. Златен ритон изпратихме и на Сесилия Саркози, тогава съпруга на френския президент Никола Саркози, за активната ѝ помощ в спасяването на българските медици в Либия.

В края на 2007 г., на 17 декември, наградихме още 42-ма достойни българи. Голямата награда получи морякът Станко Михалев за спасяването на 154 души от кораба “Експлорър”.

На 19 януари 2009 г. 25 души бяха отличени за добри дела през 2008 г. Голямата награда взе Владимир Тодоров, председател на Асоциацията на пострадалите от катастрофи.

Още 33-ма си тръгнаха с почетно звание.

На 4 март 2010 г. наградите връчи премиерът Бойко Борисов. Голямата награда бе за полицая Димитър Димитров, спасил две жени при катастрофата с автобус на Бакаджика.

На 8 април 2011 г. голямата награда за 2010 г. получи Антоанета Иванова от тел. 112, която спаси живота на жена, станала жертва на имотна измама. Втората голяма награда бе за Гергана и Соломон Паси за идеята им за единно зарядно устройство.

Още един спасител взе голяма награда - на 12 март 2012 г. премиерът Борисов връчи златен ритон на 21-годишния Христо Кънчев от Ловеч, спасил момичета от удавяне.

През април 2013 г. почетохме добротворците за 2012 г. Посмъртно голямата награда бе за Петър Тодоров и Христо Стефанов от София, които с цената на живота си спасиха момче и момиче край Синеморец. Специална награда получи и Марио Тихомиров от Белоградчик, който спаси 8-годишния Мишо, пропаднал в скална цепнатина.

На 8 май 2014 г. големите отличия бяха за дядо Добри и Иванка Петрова, майка на загиналия в Кербала рейнджър Антон Петров. Наградите им връчи премиерът Пламен Орешарски.

На следващата година - на 11 май 2015-а, голямата награда връчи премиерът Бойко Борисов, който се ръкува и с всеки един от 35-те носители на званието “Достоен българин”.

Свилена Дечева, вокалната педагожка на Крисия Тодорова, стана носител на голямата награда на инициативата на “24 часа”.

Носители на наградата са още: Крисия Тодорова, Хасан Игнатов и Ибрахим Игнатов за големия успех на Евровизия.

Специална колективна награда получиха и българските доброволци. През 2014 и в началото на 2015 г. много българи пострадаха от природни бедствия. Отличени бяха и някои от доброволците: певицата Тони Димитрова, Филип Николов и Мирослав Иванов от Варна, Юсеин Мехмед от Черноочене, съпрузите д-р Ферхад Ахмед и д-р Филиз Абидин, лекари от спешната помощ в Кърджали и Десислав Наков от Враца.

Награда получи и Красимир Калайджиев, който в снежното бедствие през март 2015 г. участва в операция за спасяването на семейство, престояло 17 часа в автомобил в снега. Калайджиев пътува 4 часа в снега, за да стигне до тях.

Красимир Андреев от с. Нова махала, Старозагорско, също бе сред отличените - с каруца и коня си Абърдийн той евакуира свои съселяни при наводнението там през декември 2014 г.

В 14-ото издание на инициативата на 22 март 2016 г. специална награда на читателите на “24 часа” беше връчена посмъртно на оператора Григор Кумитски, който загина, спасявайки жена в морето.

Голямата награда бе за 15-годишната Мария Стоилова, която единствена се притече на помощ, когато в Стара Загора мъж припадна зад волана по време на движение и си глътна езика. С храбростта си тя върна към живота колабиралия мъж.

Един от най-известните български футболисти Димитър Бербатов уважи церемонията, за да връчи наградите на Георги Божиков от Пловдив, който влезе в горяща барака и спаси човек, както и на Ангел Стефанов, полицай от Плевен, който спаси давеща се жена.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Ваксинация у нас от средата на февруари, първо за лекари, полицаи и учители (Инфографика)

Ваксинация у нас от средата на февруари, първо за лекари, полицаи и учители (Инфографика)

България ще прилага поне два типа препарати Официален план още няма, но водещите лекари чертаят сценарии Ваксинацията срещу COVID-19 в България ще започне в средата на февруари. Основният въпрос в Европейския съюз е коя ваксина ще бъде одобрена първа и от кой тип ще е тя. България със сигурност няма да ползва само един от продуктите

Опашки от хора се извиват пред администрациите, за да извадят смъртен акт на близките си. Затова в столицата увеличават служителите.

Пускат бърза процедура за смъртни актове

Скок на погребенията в София и Пловдив Съобщенията за смърт да се предават в общината незабавно от лекаря, установил смъртта, ако роднините на починалия са поставени под карантина. Тази промяна в здравния закон, която трябва да облекчи издаването на смъртни актове на починали от COVID, предлагат депутати от ГЕРБ и “Обединени патриоти”

Преди да обяви исканите по-строги мерки на извънреден брифинг в Министерския съвет, здравният министър проф. Костадин Ангелов ги представи пред премиера Бойко Борисов. На срещата присъстваха и шефовете на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски, на “Пирогов” проф. Асен Балтов и на “Александровска” проф. Борис Богов и на главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Искат заведения и молове затворени, учениците вкъщи до Коледа (Видео, обзор)

Костадин Ангелов настоява за частичен локдаун, в сряда министрите решават кои мерки да приемат Всички ученици да минат на онлайн обучение от този петък до Коледа. Дотогава да се преустановят присъствените занятия и в детските градини и яслите, както и в университетите, където няма да има и стажове и практики

77-годишна жена почина, докато търси лекарска помощ

77-годишна жена почина, докато търси лекарска помощ

77-годишна жена от Ботевград с кардиологични проблеми и 3 байпаса е починала, докато с близките й търсят лекарска помощ. Случаят е от събота през нощта. Тогава състоянието на жената се влошава, почувствала се зле, а дишането й било затруднено, разказа пред Bulgaria On Air синът й. Семейството извикало Бърза помощ и първоначално жената била

Проф. Eмил Митрополитски. Снимка Фейсбук

Почина солистът на Музикалния театър проф. Eмил Митрополитски

Угасна поредна голяма музикална звезда на България - артист-солистът на Музикалния театър проф. Eмил Митрополитски. Тъжната вест съобщиха от Държавен Музикален и Балетен Център - София на Фейсбук страницата си. "Днес ни напусна Eмил Митрополитски - артист-солист на Музикалния театър. На неговата сцена от 1994 година насам той е изиграл над 45 роли

Борисов и членовете на Министерския съвет ще обсъдят всяка от предложените мерки на правителственото заседание в сряда. Снимка: Фейсбук

Кабинетът обсъжда в сряда предложените мерки сектор по сектор (Видео)

Министерският съвет ще вземе решение по предложените от Националния оперативен щаб (НОЩ) мерки за справяне с коронавируса на следващото си заседание, съобщиха от правителствената пресслужба. Представените от НОЩ мерки днес ще бъдат обсъдени сектор по сектор по време на заседанието на кабинета, след което ще бъде взето конкретно решение за

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

СНИМКА: Pixabay

Лекарският съюз: Ограничителните мерки да влязат в сила в най-кратък срок

Ние българските лекари, подкрепяме напълно обявените от здравния министър - проф. Костадин Ангелов нови ограничителни мерки и очакваме тяхното приемане в пълния им вид възможно най-бързо. Това се посочва в позиция на Управителния съвет на Българския лекарски съюз /БЛС/, получена в БТА. Преустановяването на работата на заведенията, дискотеките

СНИМКА: Министерство на отбраната

И военните влязоха с битката с COVID-19

Те са командировани в болници в София, Варна, Пловдив, Плевен и Сливен Специализирани екипи от 38-ми батальон за ядрена, химическа и биологична защита и екология, Единния център за начална подготовка и Центърa за подготовка на специалисти от състава на Сухопътните войски оказват помощ на медиците от военните болници в страната в битката срещу

На ГКПП „Промахон“ проверяват с бързи тестове  шофьорите на камиони

На ГКПП „Промахон“ проверяват с бързи тестове шофьорите на камиони

От 14.30 часа днес на ГКПП „Промахон“ гръцките гранични власти започнаха проверки с бързи тестове за COVID-19 на всички влизащи в Гърция шофьори на товарни автомобили. Всеки камион ще изчаква около 15 минути на пункта до излизане на резултата. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.  Допълнително шофьорите на товарни автомобили са предупреждавани

Вижте състоянието и ограниченията по пътищата в страната

Вижте състоянието и ограниченията по пътищата в страната

І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -4° до +15°С. Времето над страната е предимно ясно на места с разкъсана облачност. Слаб вятър духа в областите: Варна, Добрич, Смолян и Шумен. Пътните настилки са предимно сухи, по усойните и планински райони частично заледени или заснежени, обработени и проходими при зимни условия. ІІ

Вижте избрани оживели карикатури на Ивайло Нинов

Вижте избрани оживели карикатури на Ивайло Нинов

Вижте избрани оживели карикатури на Ивайло

Д-р Симидчиев Кадър: btv

Симидчиев: И болните са много, и здравната ни система изнемогва

Здравната ни система е поставена под огромен стрес Строгите мерки са наложителни до идването на ваксината Стигнахме до тук, защото не бяхме достатъчно сплотени като общност, каза пулмологът Здравната ни система е поставена наистина под сериозно напрежение. Там, където работя аз, всички легла са пълни

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber