НА ЖИВО: Пленарно заседание на депутатите от 49-ото НС

Видео Подкаст image/svg+xml

Ахмед и Смаил спасяват 200 души от горящ хотел

Заедно с читателите си “24 часа” избира достойните българи на годината

Достойните българи на годината” е една от най-ярките и вдъхновяващи инициативи на “24 часа”. Нейното 15-о поредно издание предстои.
За четвърта поредна година кампанията е подкрепена от “Мтел”.
В началото на 2017 г. в. “24 часа” се обърна към своите читатели да предложат или подкрепят някоя от номинациите ни за достойните българи.
От 2003 г. вестникът всяка година отличава хора с големи сърца, спасявали човешки животи, помагали безкористно на хора в нужда, проявили храброст или щедрост, направили добро, без някой да ги е молил, дарявали радост. Тук ви представяме историите, които кореспондентите ни описаха, на българи, предложени за изданието на инициативата през 2017 г.

От няколко месеца 25-годишният Смаил е на гурбет в Германия, Ахмед пък отново е на работа в Слънчев бряг и се подготвя за новия сезон

В нощта на 7 юли 2016 г. в хотел “Искър” в Слънчев бряг избухва пожар.

33-годишният работник по поддръжката Ахмед Саид от бургаското с. Изворище взима пожарогасител и хуква да гаси по аварийните стълби. Стига до седмия етаж и започва да разбива вратите на хотелските стаи и да извежда туристите, сред които руснаци, поляци и много майки с деца.

Заедно с полицаи от РПУ-Несебър, и управителя на хотела Христо Чапкънов Ахмед и портиерът Смаил Хасан евакуират близо 200 човека.

От няколко месеца 25-годишният Смаил от с. Гълъбец е на гурбет в Германия. Ахмед пък отново е на работа в Слънчев бряг и се готви за сезона.

Двамата никога

няма да забравят

нощта на

7 юли 2016 г.,

когато съдбата ги изправя пред неочакваното изпитание. Ахмед си спомня всеки детайл, макар вече чувството на преживения ужас да избледнява.

“Беше като в екшън филм - всички викаха и бягаха. В онзи момент даже не си помислих за страха, трябваше да спасим хората, хотелът беше пълен. Едва на следващия ден започнах да разсъждавам какво е можело да ми се случи”, казва младият мъж.

14-етажната сграда пламва в малките часове на нощта, като огнищата са на 3 различни места. Ахмед е нощна смяна, когато в стаята му се обажда 25-годишният портиер Смаил Хасан - първи разбрал, че нещо се случва, тъй като вижда на пожарното табло индикация за авария на IX етаж.

Качва се с асансьора дотам, но отваряйки вратата, вижда, че целият коридор е задимен. Пробва да слезе обратно с асансьора, но той отказва и 25-годишният Смаил хуква към аварийното стълбище.

“Там вече се бяха събрали хора. Помогнах им, изчаках всички и тогава слязох и аз”, спомня си Смаил, който за първо лято работел в хотела.

За разлика от него 33-годишният Ахмед от години е част от персонала на “Искър”, познат и опитен кадър е.

Когато разбира,

че на горните

етажи нещо гори,

Ахмед хуква

по стълбите

Стигайки до III етаж, видял, че там също гори. Имало много дим, било тъмно, тъй като токът спрял. 33-годишният работник успява сам да потуши огнището на III етаж и продължава нагоре.

“На седмия етаж всичко беше в пламъци и дим. Взех шланга на един от стенните пожарогасители и започнах да гася. На помощ ми се притекоха две момчета, които не познавам, не бяха от персонала.

В този момент се разгоря още повече, вече не се издържаше от пушеци, пламъци и жега. Все пак успяхме да угасим огнището. В това време пожарникарите вече бяха дошли и гасяха на деветия етаж”, разказва Ахмед.

С риск за живота си той започва да разбива вратите на хотелските стаи и да извежда туристите по аварийните стълби. Отваря поне 15 стаи и вади майки с деца, които пищят. Най-многобройни били поляците и руснаците.

Заедно с полицаи от управлението в Несебър Ахмед и Смаил евакуират близо 200 човека от подпаленото хотелско крило. В спасителната акция редом с хората си участва и управителят на хотела Христо Чапкънов.

След намесата на пожарната, която пристига за броени минути, Ахмед и Смаил проверяват една по една всички стаи на 14-те етажа за забравени или припаднали хора.

Hе пропускат

и по-закътани

места из

сградата, както

и покрива на

ресторанта

След огнения инцидент 25-годишният портиер не крие уплахата си и казва, че подобно нещо не е виждал през живота си.

Нито той, нито Ахмед смята, че са направили нещо голямо, но в очите на двамата си синове Ахмед е истински герой.

Смелият мъж е баща на Хюсен и Беркай, на 10 и на 15 г.

От няколко години семейството на Ахмед разчита предимно на сезонната работа. Красивата му съпруга Хава е камериерка в хотелски комплекс в Свети Влас.

Къщата на семейството в Изворище е доста популярна - тя е единствената с романтична беседка на покрива.

Оттам се разкрива впечатляваща гледка - цялото село е като на длан. Това е любимото място на 33-годишния смелчага, който обича да прекарва свободното си време на покрива.

Ахмед е завършил СПТУ по машиностроене и корабостроене, но малко е работил по специалността си.

“В днешните времена човек не може да подбира работата - каквото има, това работи”, казва Ахмед. Децата му учат в училището в съседното с. Банево.

     

Автор на статията

Тони Щилиянова Тони Щилиянова


Споделете статията

Четете още