Румен Радев към депутатите: Имате още една седмица (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6005361 Румен Радев към депутатите: Имате още една седмица (обзор) Румен Радев към депутатите: Имате още една седмица (обзор) www.24chasa.bg
Румен Радев полага президентската си клетва пред станалите на крака народни представители

Новата президентска двойка се закле пред Библията и кръста

Президентските приоритети:

* Бързо, независимо и справедливо правосъдие

* Гражданите искат личности в парламента

* Бедността на хиляди българи е упрек към всички

* Външната политика да се формулира у нас и да се отстоява навън, а не обратното

* Членството в НАТО и ЕС е стратегически избор, който
не се поставя под въпрос

Първата президентска реч на Румен Радев бе белязана от негова непремерена реплика към депутатите - “Имате още една седмица”, която предизвика бурна реакция в пленарната зала.

Към края на програмната президентска реч откъм десните банки се чу силен тропот. Така депутати реагираха при думите на президента:

“Моето кредо е

малко думи, но

резултатни

действия”

Преди това пък имаше подвиквания по повод някои леки лапсуси на Радев, както и други шумове, накарали шефката на парламента Цецка Цачева да направи забележка.

В отговор Радев напомни на народните представители, че скоро ще ги разпуска. Реформаторът Гроздан Караджов демонстративно напусна залата с думите, че президентът е трябвало поне веднъж да си прочете речта предварително, защото така демонстрирал неуважение към парламента. Последваха го Валери Симеонов - съпредседател на Патриотичния фронт, и други депутати от ГЕРБ и ДСБ.

“Приспа ни!”, обяви Симеонов пред журналисти. “Чух обстоен преглед на международното положение. За миг се върнах във времето на “Работническо дело”, каза още Симеонов пред “24 часа”. “Една седмица или един ден, това е българският парламент”, допълни Симеонов. Накрая изрази надежда, че “новият президент ще слезе на земята”.

Около половин час говори пред Народното събрание новият държавен глава. Съдебната реформа, въпросите за бедността и неравенството и въвеждането на мажоритарния елемент в изборната система - това очерта като свои основни приоритети Румен Радев.

Той пристигна в парламента заедно с вицето си Илияна Йотова. Президентът бе придружен от първата дама Десислава Радева, Йотова - от съпруга си проф. Андрей Йотов, сестра си и сина си (виж на 5-а стр.).

“Заклевам се в името на Република България да спазвам конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа”, произнесоха последователно Румен Радев и Илияна Йотова. След това целунаха Библията и кръста и получиха благословията на българския патриарх Неофит.

От балкона церемонията наблюдаваха и президентът Росен Плевнелиев и вицето му Маргарита Попова, както и техните предшественици Петър Стоянов и Георги Първанов. На мястото си в пленарната зала бе целият Министерски съвет, начело с премиера Бойко Борисова, а сред гостите на балкона - и кметът на София Йорданка Фандъкова, висши магистрати, дипломати.

“Правосъдието е бавно, общественият авторитет на съдебната власт е нисък, шири се усещане за безнаказаност”, заяви президентът Радев в програмното си слово.

Той изведе като основен акцент чувството за несправедливост, превърнало се в

основен мотив

за масовата

емиграция на

българи

По думите му несправедливостта се вижда навред - в драматичната пропаст между бедни и богати, в контраста между столицата и селата, в окаяното състояние на българския Северозапад, в чувството за социална обреченост, в безнаказаната корупция и злоупотребата с власт.

Според Радев съдебната реформа трябва да е приоритет на следващото Народно събрание, за да се постигне “бързо, справедливо и независимо правосъдие”.

Но само промяната в структурата на съдебната власт не решава проблемите в правораздаването, посочи Радев. Той препоръча комплексен подход - както усъвършенстване на процесуалните закони и осигуряване на необходимия брой магистрати, така и “повишена отговорност в системата с решителни антикорупционни мерки”.

Радев настоя и че трябва да се отговори на очакванията на хората след проведения референдум. “Българите искат личности в парламента и намаляване на партийните субсидии”, подчерта той. Направи обаче уговорката, че поправката в Изборния кодекс трябва да е такава, че

да не създаде

повече

проблеми,

отколкото може

да реши

Да повиши индивидуалната отговорност на народните представители пред избирателите. Да предложи на гражданите избор между личности, но да не остави стотици хиляди българи без политическо представителство.

Той подкрепя орязването на партийните субсидии, но предупреди, че лишени от разумно финансиране партиите може да станат по-зависими от лобисти и външни фактори.

Като проблеми пред обществото Радев изреди демографската криза, ниската избирателна активност, качеството на образованието - наличието на повече места в нашите вузове, отколкото кандидати за тях.

“Появиха се

бизнеспартии,

лабораторни

политически

проекти, чуждопоклоннически формации.

Радев, който до август м.г. беше командир на ВСС, определи сигурността на страната като приоритетна задача. Той открои наличието на сериозни проблеми в контрола и координацията между институциите, като наблегна на хроничния недостиг при финансирането на основни дейности.

С нескрито задоволство Радев заяви, че “след дълго протакане най-сетне можем да се похвалим с приети инвестиционни проекти и гарантирано финансиране за превъоръжаването на част от Българската армия”. Той увери, че ще следи отблизо действията на отговорните институции в този сложен процес, защото от избора на новото въоръжение ще зависят отбранителните ни способности за десетилетия напред.

Гражданският контрол над армията не трябва да преминава в гражданско управление, предупреди още новият главнокомандващ.

Членството ни в ЕС и НАТО е стратегически избор, който не трябва да бъде поставян под въпрос, категоричен бе Румен Радев, който многократно бе подозиран от опонентите си, че би могъл да промени външнополитическата ориентация на страната. Обединена Европа трябва да бъде съхранена на всяка цена, противното би означавало “непростима загуба на историческо време”, заяви Радев.

Изтъкна обаче, че българската външна политика трябва да се формулира у нас и отстоява навън, а не обратното.

Тази политика трябва да е отворена към света и

да печели

приятели и

партньори, а не

да създава

врагове,

препрати той към отношенията с Москва и тезите на предшественика му Росен Плевнелиев. Студената война е термин от миналото, отсече още Радев. Изрази надежди, че изборът на Тръмп за президент на САЩ ще спомогне за подобряване на отношенията с Русия.

Пожелание!

Борисов: Нека служебното му правителство изпълни нещата, които заяви в

програмната си реч

Едно е да четеш неща, които искаш да бъдат направени - то всички ги искаме, а трето и четвърто да се направят, каза премиерът

Рядък шанс има президентът Радев, че му се дава възможност да има служебно правителство и това, което прочете, до няколко месеца може да е факт.

Това заяви премиерът в оставка Бойко Борисов след клетвата и първата реч на новия президент. Разказа, че е честитил на Румен Радев и на вицепрезидента Илияна Йотова.

“Дето се вика, едната седмица важи и за тях, и за нас. Едно е да имаш програмна декларация, едно е да четеш неща, които искаш да бъдат направени - то всички ги искаме, а трето и четвърто да се направят”, обясни Борисов и така коментира и породилата напрежение в залата реплика на Радев към депутатите, че им остава още една седмица. Така че

след няколко месеца

може да отчетем

свършеното,

заключи Борисов. По-рано, на влизане в сградата на Народното събрание, той обяви пред журналисти, че пожелава на Радев да бъде изпратен с аплодисменти след 5 г.

“Демокрацията е това - хората избират и тези, които избират, ги водят. Към днешния ден мога само да му пожелая успех. Много неща искаме да се случват, те не се случват - стават бавно, но такъв е животът”, коментира още Борисов в кулоарите.

“Всички партии - хубави, лоши, едните са приятели, другите не, едни го харесват, други са се борили срещу него, трябва да са равни. Параметрите на държавата са максимално добри. След няколко месеца ще ги видим как са, след една година също. Хората отново ще могат да си направят изводи”, каза Борисов.

Той заяви, че за ГЕРБ е безразлично кога ще са изборите, макар че предпочитали повече 2 април, но както Радев преценял.

Борисов специално акцентира, че на клетвата на новия президент в парламента бе цялото правителство, всички министри му пожелаха успех. “Държахме се максимално европейски и демократично. Ако има същия подход от другата страна, това ще бъде само добро за държавата”, добави Борисов.

Много по-критичен обаче бе заместникът му в ГЕРБ и шеф на парламентарната група Цветан Цветанов. Не е нормално един президент, който обявява в речта си, че ще е обединител на нацията и президент на всички български граждани, да се обърне към парламента с “остава ви една седмица”, коментира той.

“България е парламентарна република и той трябва да се отнася с нeoбходимото уважение към институцията парламент, както всички ние, народните представители, се отнасяме с уважение към президентската институция и за нас няма абсолютно никакво значение кой е президентът на страната, от коя политическа формация е избран и предложен, а важно е да изпитваме уважение и респект от президентската институция и заедно между институциите в България да има интегритет”, каза Цветанов.

Той отчете, че вълнението и притеснението в такъв момент са огромни, но това не извинявало Радев за изпуснатата реплика.

“Един президент трябва

да знае, че винаги може

да бъде провокиран,

но трябва да запази своята идентичност, да се ръководи винаги от интересите на страната и винаги да разчита на всички български институции”, каза още Цветанов. (24часа)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Еленко Божков. Кадър Нова нюз

Еленко Божков: Мораториумът е неудачна крачка

снимка facebook/Violina Kodeva

Ето коя е булката от церемонията на Радев

"168 часа": Българин влезе в легендарния спецотряд SWAT

"168 часа": Българин влезе в легендарния спецотряд SWAT

Доц. Ангел Кунчев. Кадър Нова тв

Ситуацията с COVID-19 щяла да се нормализира след края на февруари

„Пирогов” Снимка Архив

В "Пирогов" спешно се нуждаят от кръв

снимка pixabay

Хванаха четвърт тон метамфетамини в Истанбул

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber