Ректорът на Медицинския в София плащал на жена си и дъщерите си, сключил договори и със сестра си

https://www.24chasa.bg/novini/article/5785055 Ректорът на Медицинския в София плащал на жена си и дъщерите си, сключил договори и със сестра си Ректорът на Медицинския в София плащал на жена си и дъщерите си, сключил договори и със сестра си www.24chasa.bg
Проф. Ваньо Митев
Проф. Ваньо Митев

Трима чуждестранни студенти получавали по 100 000 лв. годишно да рекламират университета зад граница 

Бившият ректор на Медицинския университет (МУ) в София проф. Ваньо Митев, чиято брутната работна заплата е била 8937 лв., е плащал тлъсти хонорари на себе си, съпругата си и двете си дъщери. Трите жени са получавали възнаграждения от висшето училище по граждански договори.

Това съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по повод започналото разследване в Софийската градска прокуратура срещу Митев за

злоупотреби и

безстопанственост

От началото на 2016 г. до 15 април, когато напуска ректорския пост, Митев е прибрал 63 500 лв. от хонорари. Между 62 000 и 65 000 лв. по граждански договори са получили и бившият главен секретар на МУ и ексглавният счетоводител.

Митев е сключвал контракти и със сестра си, но разследващите отказаха повече подробности.

От прокуратурата съобщиха още, че от одитния доклад на образователното министерство за последните две години ставало ясно как бившият ректор

незаконно

съборил

студентски

стол №8

“Установено е, че този имот представлява публична държавна собственост и процедурата по премахване следва да бъде извършена след решение на Министерския съвет (МС) за обявяване на имота от публична в частна държавна собственост. Без такова решение на МС и въпреки че областният управител на София е изразил становище в този смисъл, бившият ректор е предприел действия по разрушаването на студентския стол”, твърдят от обвинението.

Прокурор Арнаудова обяви, че на трима чуждестранни студенти били изплатени по 100 000 лв. годишно за реклама на учебното заведение зад граница. “Няма обаче никакви документи за развиваната дейност и не е ясно дали изобщо студентите са получили парите”, каза Арнаудова и уточни, че студентите живеели на един и същ адрес. Ползвали и един и същ телефонен номер.

Обвинителите ще разследват и защо над 80 хил. лв. са получили IT специалисти и юристи, въпреки че във вуза имало от същите професионалисти на щат.

Сключените договори от проф. Ваньо Митев за провеждане на обучение на чуждестранни центрове за предклинично обучение в Швейцария и Германия, както и по договор за образователен франчайз в Кипър, са незаконосъобразни.

Това става ясно от одитния доклад на министерството на образованието, който прави оценка за съответствието на дейността на МУ-София, с нормативните и вътрешните актове, правила, процедури и договори за периода 1 януари 2014 г. до 30 юни 2016 г.

Вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева обяви във вторник, че изпраща одита на прокуратурата, ДАНС и Агенцията за държавна финансова инспекция.

Липсва финансова обосновка на условията по сключените договори. Те не са регистрирани в деловодната програма на вуза, което не дава увереност за достоверността на предоставената информация по тях.

“Структурата и функциите на органите за управление на отделните основни и обслужващи звена и филиали на МУ – София, са подробно разписани в утвърдения през 2011 г. правилник за устройството и дейността на МУ – София. Функционирането и провеждането на обучение в т. нар. центрове за предклинично обучение в Киасо, Швейцария, и Кьолн, Германия, не фигурира никъде в него”, казват още одиторите.

По специалностите “Медицина” и “Дентална медицина” в степен “магистър” са

приемани

срещу заплащане

чужди студенти

без писмен

изпит по

биология и химия

Управленска отговорност за допуснатите нарушения носи проф. Ваньо Митев, пише още в одитния доклад.

Липсата на утвърдени правила и процедури относно приема и признаването на периоди на обучение на чуждестранни студенти, прехвърлени в МУ- София, от чуждестранни висши училища създавало възможност и увеличавало риска от приемане на студенти според документ с невярно съдържание.

От други висши училища у нас и от чужбина в Медицинския в София

са прехвърлени

73-ма чужденци

за учебната

2015/2016 г.

Проверката установила, че няма утвърдена процедура, която да регламентира проверка за легитимността на представените документи от чуждите студенти.

Както “24 часа” писа, общо 417 дни от управлението си акад. Митев е прекарал в 68 командировки (виж 2 факсимилета от командировъчните). Най-активно е работил през 2012 и 2013 г., когато е пътувал 52 и 77 дни от всички 250 работни дни.

Според одитния доклад за тези 417 дни зад граница са похарчени над 250 000 лв. за “надграждащо и обогатяващо капацитета, обучение на ректора и промоционални пътувания в чужбина с цел привличане на студенти”.

По повод одитния доклад на МОН сегашният ректор на МУ-София, проф. Вихра Миланова каза: “От официалното съобщение на МОН става ясно, че те възнамеряват да сезират прокуратурата, ДАНС и Агенцията за държавна финансова инспекция. По тази причина се въздържам от коментар по фактите от доклада. Очакваме компетентните институции да се произнесат и според техните решения ще предприемем нужните действия.”

Поръчах планови проверки на всички медицински университети, каза в сряда министърът на образованието Меглена Кунева. Два медицински вуза вече са проверени. Не толерирам каквото и да било нарушение на българския закон.

Кунева посочи, че екипът, който е правил одит, е абсолютно професионален и ще продължи да работи в сферите, свързани с работата на МОН. Друго, което ще направим за подобряване на управлението на висшите училища, е заедно със Съвета на ректорите да видим

дали не се

налага промяна

в Закона за

висшето

образование,

за да можем по добър начин да съчетаем академичната автономия с изразходването на публичен ресурс, посочи още министърът на образованието.

В сряда двама прокурори и трима следователи претърсваха до късно ректората на Медицинския университет.

Срещу Митев все още няма повдигнато обвинение, той не е и разпитан. Предстои показания да даде и целият ректорски състав на университета начело с настоящия им началник проф. Вихра Миланова. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Миглена Тачева представи резултатите по проектите.

18 591 магистрати и разследващи обучени от НИП за 3 години

Те преминали курсове в рамките на два проекта по програма "Добро управление" 18 592 магистрати, служители на разследващите органи и други представители на професионалната общност са обучени в рамките на инициативите на Националния институт на правосъдието (НИП), финансирани по оперативна програма „Добро управление“ през изминалите три години

Томислав Дончев Снимки: Авторката

Томислав Дончев: Голяма бъркотия се получи с партийните субсидии

"Голяма бъркотия се получи с партийните субсидии". Така коментира във Велико Търново вицепремиерът Томислав Дончев гласуваните от парламента в четвъртък вечерта 8 лв. за глас на партиите за 2020 г.. "Трябва да се направи анализ на текстове и процедури, дали има шанс това да бъде поправено, но позицията ни няма промяна"

Идеята за национална карта на висшето образование ще се обсъжда на второ четене в парламента.

Описват университетите в карта

Документът ще е готов 1 година след поправките в закона Да се направи национална карта на висшето образование като инструмент, който да определи профилната и териториалната структура, да намери сечението между обществения интерес и предлагането на висше образование. Това се предвижда с предложените от Министерския съвет промени в Закона за висшето

Данаил Кирилов и Джок Полфрийман обсъждат проблемите в затворите

Данаил Кирилов и Джок Полфрийман обсъждат проблемите в затворите

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов прие днес австралийския гражданин Джок Полфрийман, в качеството му на представител на Българското затворническо сдружение за рехабилитация. Срещата се състоя в Министерството на правосъдието дни след като правосъдният министър покани Полфрийман на разговор по проблемите в затворите

Търсете новия брой на "168 часа"

Търсете новия брой на "168 часа"

В новия брой на "168 часа" четете: Истории с Ламбо - как Данаилов преодоляваше с водка страха от самолети и как даде кредитната си карта на класа 4-те фатални гафа на Бисер Петков Милиони за детската болница изхарчени за джендърската стратегия Драмата на алпиниста Аврам Аврамов, обвинен за смъртта на Христо Проданов Банкерката, източила 1,2 млн

Павел Шопов Снимка: Архив

Атака: Не пускат репортерите ни в парламента

Нашите репортери не могат да зададат въпроси. Това се случва след дебат за свободата на словото. Ако това се беше случило с други репортерки, всички телевизии щяха да се застъпят за нея, каза депутатът от Атака Павел Шопов в НС. Последните два дни в парламента се разрази скандал с репортерка на тв Алфа Атака и депутатът от НФСБ Петър Петров

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

СНИМКА: Ройтерс

Мигранти в Босна топят сняг, за да пият вода

Мигрантите в лагера Вучак край Бихач продължават да отказват храна и огрев, имаше и нападения срещу полицията с надеждата, че бойкотът ще доведе до решение на тяхната ситуация, съобщава босненският вестник Аваз с оценката, че ситуацията в лагера е напрежната и никога не е била по-лоша. Стана това, от които всички се опасяваха - хуманитарна криза с

Йордан Цонев СНИМКА: Архив

Цонев: Премиерът е губещият от субсидия по 8 лв., думата му бе потъпкана

Вчерашният ден има един губещ и това е премиерът. Те стъпкаха неговата дума. Той обеща многократно и през лятото го изпълни, че субсидията ще бъде 1 лв. Така зам.-шефът на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев коментира пред медиите вчерашното решение на депутатите субсидията за партиите да стане 8 лв. вместо 1 лв

Министър Каракачанов: Бази на НАТО у нас няма да има (Обновена)

Министър Каракачанов: Бази на НАТО у нас няма да има (Обновена)

"Не става въпрос за никаква база, това е проект на НАТО, в НАТО бази няма. Американска база няма да има, просто във Вашингтон Тръмп подкрепи желанието на България, този морски център да бъде на територията на Пункта за базиране във Варна. Това е един център, който събира, анализира и предоставя информация

Снимка: Pixabay

Близо 20 наши университета искат в европейските университетски мрежи

Близо 20 български училища вече се подготвят да кандидатстват за включване в европейските университетски мрежи, след като Европейската комисия публикува втора покана за подаване на проектни предложения по инициативата "Европейски университети". Предвижда се през следващата година бюджетът за свързването на висши училища да бъде увеличен до 120

Кадър: NOVA

Георги Пройнов е изгоненият от Москва български дипломат

Георги Пройнов е изгоненият от Кремъл дипломат от посолството ни в Москва. Той е съветник в служба "Търговско-икономически връзки", съобщава NOVA. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов коментира експулсирането на българския дипломат. „В дипломацията има реципрочност. Това се очакваше. Тази нощ той е напуснал територията на Русия

Стоянка Мутафова

Нинова: Напусна ни една от най-ярките личности, творец с мисия и човеколюбие

"Напусна ни една от най-ярките личности, творец с мисия и човеколюбие - Стоянка Мутафова. С таланта си тя направи съпричастни с изкуството няколко поколения българи. След нея остава емоцията и любовта, които ни дари с всяка своя поява на сцената и на екрана. Поклон пред паметта й". Това сподели председателят на НС на БСП Корнелия Нинова на своята

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber