Ректорът на Медицинския в София плащал на жена си и дъщерите си, сключил договори и със сестра си

https://www.24chasa.bg/novini/article/5785055 Ректорът на Медицинския в София плащал на жена си и дъщерите си, сключил договори и със сестра си Ректорът на Медицинския в София плащал на жена си и дъщерите си, сключил договори и със сестра си www.24chasa.bg
Проф. Ваньо Митев

Трима чуждестранни студенти получавали по 100 000 лв. годишно да рекламират университета зад граница 

Бившият ректор на Медицинския университет (МУ) в София проф. Ваньо Митев, чиято брутната работна заплата е била 8937 лв., е плащал тлъсти хонорари на себе си, съпругата си и двете си дъщери. Трите жени са получавали възнаграждения от висшето училище по граждански договори.

Това съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по повод започналото разследване в Софийската градска прокуратура срещу Митев за

злоупотреби и

безстопанственост

От началото на 2016 г. до 15 април, когато напуска ректорския пост, Митев е прибрал 63 500 лв. от хонорари. Между 62 000 и 65 000 лв. по граждански договори са получили и бившият главен секретар на МУ и ексглавният счетоводител.

Митев е сключвал контракти и със сестра си, но разследващите отказаха повече подробности.

От прокуратурата съобщиха още, че от одитния доклад на образователното министерство за последните две години ставало ясно как бившият ректор

незаконно

съборил

студентски

стол №8

“Установено е, че този имот представлява публична държавна собственост и процедурата по премахване следва да бъде извършена след решение на Министерския съвет (МС) за обявяване на имота от публична в частна държавна собственост. Без такова решение на МС и въпреки че областният управител на София е изразил становище в този смисъл, бившият ректор е предприел действия по разрушаването на студентския стол”, твърдят от обвинението.

Прокурор Арнаудова обяви, че на трима чуждестранни студенти били изплатени по 100 000 лв. годишно за реклама на учебното заведение зад граница. “Няма обаче никакви документи за развиваната дейност и не е ясно дали изобщо студентите са получили парите”, каза Арнаудова и уточни, че студентите живеели на един и същ адрес. Ползвали и един и същ телефонен номер.

Обвинителите ще разследват и защо над 80 хил. лв. са получили IT специалисти и юристи, въпреки че във вуза имало от същите професионалисти на щат.

Сключените договори от проф. Ваньо Митев за провеждане на обучение на чуждестранни центрове за предклинично обучение в Швейцария и Германия, както и по договор за образователен франчайз в Кипър, са незаконосъобразни.

Това става ясно от одитния доклад на министерството на образованието, който прави оценка за съответствието на дейността на МУ-София, с нормативните и вътрешните актове, правила, процедури и договори за периода 1 януари 2014 г. до 30 юни 2016 г.

Вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева обяви във вторник, че изпраща одита на прокуратурата, ДАНС и Агенцията за държавна финансова инспекция.

Липсва финансова обосновка на условията по сключените договори. Те не са регистрирани в деловодната програма на вуза, което не дава увереност за достоверността на предоставената информация по тях.

“Структурата и функциите на органите за управление на отделните основни и обслужващи звена и филиали на МУ – София, са подробно разписани в утвърдения през 2011 г. правилник за устройството и дейността на МУ – София. Функционирането и провеждането на обучение в т. нар. центрове за предклинично обучение в Киасо, Швейцария, и Кьолн, Германия, не фигурира никъде в него”, казват още одиторите.

По специалностите “Медицина” и “Дентална медицина” в степен “магистър” са

приемани

срещу заплащане

чужди студенти

без писмен

изпит по

биология и химия

Управленска отговорност за допуснатите нарушения носи проф. Ваньо Митев, пише още в одитния доклад.

Липсата на утвърдени правила и процедури относно приема и признаването на периоди на обучение на чуждестранни студенти, прехвърлени в МУ- София, от чуждестранни висши училища създавало възможност и увеличавало риска от приемане на студенти според документ с невярно съдържание.

От други висши училища у нас и от чужбина в Медицинския в София

са прехвърлени

73-ма чужденци

за учебната

2015/2016 г.

Проверката установила, че няма утвърдена процедура, която да регламентира проверка за легитимността на представените документи от чуждите студенти.

Както “24 часа” писа, общо 417 дни от управлението си акад. Митев е прекарал в 68 командировки (виж 2 факсимилета от командировъчните). Най-активно е работил през 2012 и 2013 г., когато е пътувал 52 и 77 дни от всички 250 работни дни.

Според одитния доклад за тези 417 дни зад граница са похарчени над 250 000 лв. за “надграждащо и обогатяващо капацитета, обучение на ректора и промоционални пътувания в чужбина с цел привличане на студенти”.

По повод одитния доклад на МОН сегашният ректор на МУ-София, проф. Вихра Миланова каза: “От официалното съобщение на МОН става ясно, че те възнамеряват да сезират прокуратурата, ДАНС и Агенцията за държавна финансова инспекция. По тази причина се въздържам от коментар по фактите от доклада. Очакваме компетентните институции да се произнесат и според техните решения ще предприемем нужните действия.”

Поръчах планови проверки на всички медицински университети, каза в сряда министърът на образованието Меглена Кунева. Два медицински вуза вече са проверени. Не толерирам каквото и да било нарушение на българския закон.

Кунева посочи, че екипът, който е правил одит, е абсолютно професионален и ще продължи да работи в сферите, свързани с работата на МОН. Друго, което ще направим за подобряване на управлението на висшите училища, е заедно със Съвета на ректорите да видим

дали не се

налага промяна

в Закона за

висшето

образование,

за да можем по добър начин да съчетаем академичната автономия с изразходването на публичен ресурс, посочи още министърът на образованието.

В сряда двама прокурори и трима следователи претърсваха до късно ректората на Медицинския университет.

Срещу Митев все още няма повдигнато обвинение, той не е и разпитан. Предстои показания да даде и целият ректорски състав на университета начело с настоящия им началник проф. Вихра Миланова. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

"Агрион" продава близо 28 хил. дка плодородна земя

Цените на имотите тръгват от 300 лв. за декар „Агрион“, лидер в управлението на поземлени активи, раздвижи сериозно пазара на земеделска земя в страната. Компанията обяви за продажба близо 5000 качествени и плодородни парцела на цени, започващи от 300 лв./дка. Пълна информация за големината и местоположението на парцелите,

Консулът ни в Чикаго: Близначките, намерени в дома на ужасите, са на сигурно място

Българският генерален консул в Чикаго Иван Анчев посети двете осиновени в САЩ българчета, които бяха изведени от семейството си и са под закрила на Департамента за децата и въпросите на семейството в щата Мисури. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР. Децата са в добро здравословно състояние и за тях се полагат специализирани социални и

Започва евтаназия на животните в седми свинекомплекс у нас

В Плевен и Пазарджик заседават областните епизоотични комисии. Изтече удълженият срок, в който в Плевенско можеха доброволно да заколят животните си. В Пазарджик обсъждат мерките срещу болестта. Започва евтаназията в още един - вече седми, свинекомплекс заразен от африканска чума по свинете. Вчера в русенското село Караманово беше потвърдена

Нено Димов: Пламналото сметище в Свищов и още 115 са затворени

Депото в Свищов, което се запали, и още 115 са затворени. Само 31 обаче, включително запалилото се, са подали документи за рекултивация, съобщи пред Би Ти Ви министърът на околната среда и водите Нено Димов. Бюджетът за засипването им с пръст и други дейности е 105 млн. лв, посочи Димов. В Свищов има и проект, но само 25% са подали документи.

Цял влак пътници, изоставени на релсите с деца и багаж

Цял влак пътници от София за Варна са били изоставени на релсите през нощта с багаж и деца край гара Юнак без възможност за алтернативен транспорт, разкри Нова телевизия по зрителски сигнал. Потърпевши разказват, че заради блъснат човек стотици хора са останали блокирани за часове без никаква информация.

Убитите край Негован вероятно са баща и дъщеря. Ключ от рено, куршум .22LR и дрехите им са основни улики

Мъжът е около 70-годишен, а тя - с 20 г. по-млада Застреляни са преди 2 месеца Намерили и двете зъбни протези на мъжа Баща и дъщеря са най-вероятно двамата убити край софийското с. Негован, научи “24 часа”. Мъжът е около 70-годишен, а жената - на около 50 г. Основните улики срещу убиеца им са проектил калибър

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

По-малко чакане за здраве – сестри и акушерки ще отварят кабинети

Ще слагат инжекции, превръзки, ще следят бременни и хронично болни Лекарските асистенти, медицинските сестри и акушерките вече ще могат да разкриват свои кабинети, в които да осъществяват здравни грижи, манипулации и други дейности. Промяната е разписана в Закона за лечебните заведения и бе публикувана за обществено обсъждане

Aфриканска чума има в още един свинекомплекс до Русе

Африканска чума по свинете е установена в още един свинекомплекс в Русенско. Фермата се намира в село Караманово, община Ценово, и е с капацитет 4500 животни, съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ в крайдунавския град д-р Георги Дяков, цитиран от БТА. Той обясни, че резултатите от пробите били излезли в края на

15-годишна българка изчезна в Германия, издирва се

15-годишно момиче от български произход е изчезнало мистериозно в Германия. Майката на Йелиз Хасан се обърна със зов за помощ: "Скъпи приятели и колеги казвам се Гюрхан Хасан. Изкам да ви помоля за помощ. Дъщерями е в неизвестност предполага се че е отвлечена взела си е задграничния паспорт. Моля да ми помогнете ако някой я срещне или я види моля

Пожарникарите потушиха големия огън в Искърското дефиле

Потушен е големият пожар в Искърското дефиле, информира БНТ. Пламъците се разгоряха вчера между софийските села Реброво, Владо Тричков и Луково. Сутринта огънят се разрасна за кратко, но пожарникарите бързо го овладяха. Днес успокоението на хората в Реброво беше примесено със спомени за вчера. Около 110 човека са били тук през изминалото денонощие

Белите братя посрещнаха Слънчевата нова година край Бъбрека за 90-и път (Снимки)

Стотици последователи на Учителя Петър Дънов от страната и чужбина и тази година се събраха, за да посрещнат Слънчевата нова година в Рила планина на платото край Бъбрека – едно от Седемте рилски езера. Това е най-голямата и важна дата в календара на дъновистите. Днес се навършват 90 години от датата

Версия: Проститутка е скочила от високия блок във Враца

Появи се първа версия за трагедията, която стана привечер във Враца, пишпе BulNews. Младата жена скочи от висок блок до НАП в областния център. Тялото паднало върху монтанска хонда, собственост на военен от същия блок. По неофициална информация загинала жена е от Видин. Съседи разказват, че работела като проститутка и живеела в блока заедно със

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber