Ден на “24 часа” в Пловдив: Южна България до 2020 г. (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5756569 Ден на “24 часа” в Пловдив: Южна България до 2020 г. (Обзор) Ден на “24 часа” в Пловдив: Южна България до 2020 г. (Обзор) www.24chasa.bg
Кметът на София Йорданка Фандъкова и министърът на земеделието Десислава Танева разглеждат фермерския пазар в София, организиран от “Български фермер”.

Министри и предприемачи заедно на бизнес форум 

Фермерски пазар

Изложба с емблематичните първи страници на любимия вестник за 25-годишнината му

Как ще се развива Южна България до 2020 г., какви са големите инвестиционни проекти в региона и кои сектори имат най-голям потенциал. Тези теми събират в понеделник в Пловдив министри и бизнес на форума “Региони в растеж”, организиран от в. “24 часа”.

Срещаме за пореден път правителството с бизнеса. В Пловдив ще са министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, министърът на културата Вежди Рашидов, изпълнителният директор на Държавен фонд Земеделие Румен Порожанов, а техен домакин е кметът на Пловдив Иван Тотев. И понеже фокусът ще е върху развитието на Южния централен район на България, на форума ще говорят и кметове от областите Пловдив, Хасково, Пазарджик, Смолян и Кърджали. Очакваме от тях да представят плановете си за развитие на градовете. Сериозен интерес има и от местния бизнес - малък или по-голям. Предприемачите могат да задават въпроси на министрите и кметовете, но и да им подскажат какво още трябва, за да има условия за повече растеж. Участие вече са заявили представители на “Тракия икономическа зона”, “Макском”, ВМЗ, КЦМ, “Пловдивски панаир” и представители на земеделския бизнес от региона.

Форумът се организира с подкрепата СИБанк - основен партньор на кампанията “Региони в растеж”, и с помощта на бензиностанции “Газпром”. “Региони в растеж”- Пловдив е шестият бизнесфорум от кампанията на в. “24 часа”. Досега при препълнени зали и огромен интерес бяха проведени такива във Варна, Бургас, Враца, Велико Търново и Русе.

 296,5 млн. лв. за 16 града по “Региони в растеж до 2020 г.

296,5 млн. лв. по оперативна програма „Региони в растеж” може да влязат за развитието на 16 града в Южен централен район в периода 2014-2020 г.

Инвестициите са по т. нар. две приоритетни оси - “Устойчиво и интегрирано градско развитие” и за “Подкрепа на енергийната ефективност”, уточняват от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Пловдив, Хасково, Пазарджик, Кърджали, Смолян, Асеновград, Димитровград, Велинград, Карлово, Панагюрище могат да подобрят енергийната си ефективност в сграден фонд, да модернизират градската среда и икономическите зони, да инвестират в общинска образователна, социална и културна инфраструктура и градски транспорт. За тези 10 общини финансовият ресурс за подкрепа чрез безвъзмездна финансова помощ е за 259, 2 млн. лв.

Предвидените средства за инвестиции в целевите 6 града - Пещера, Свиленград, Златоград, Девин, Крумовград, Ивайловград, са за 37,3 млн. лв.

Освен за градско развитие и за енергийна ефективност общините в Южен централен район може да кандидатстват и за програми за регионален туризъм, регионална образователна и социална инфраструктура.

Как са  разпределени средствата по градове?

За Пловдив са предвидени 80,8 млн.лв., за Пазарджик - 26 млн. лв., за Хасково - 27 млн. лв., за Кърджали -21 млн. лв., за Димитровград - 17,7 млн. лв., за Смолян - 20,9 млн. лв., за Велинград - 16 млн. лв., за Карлово - 15,6 млн. лв., за Панагюрище - 14,9 млн. лв., за Асеновград- 19,3 млн. лв., за Златоград- 5 млн. лв., за Девин - 5 млн. лв., за Свиленград - 8,1 млн. лв., за Пещера - 10,7 млн. лв., за Крумовград- 4,4 млн. лв., за Ивайловград - 4,1 млн. лв.

Чисти храни от производители на площад "Централен"

Шотчета от козе мляко от “Халалица” с мед от “Апи арт” и орехи, хапки от франзела с квас от пекарна “Дон Батон” с овчи кашкавал от ферма “Златно руно”- с. Брестник, и домашна куртовска лютеница от “Злато моме”. Това са само част от вкуснотиите, които ще могат да опитат посетителите на големия фермерски пазар в деня на “24 часа” в Пловдив.

Пазарът ще е на 12 септември от 10 до 18 часа на площад „Централен”. Той е организиран от в. „Български фермер” с подкрепата на Българската банка за развитие и съдействието на Община Пловдив и фермерски организации от региона и страната. Ще го открият изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие” Румен Порожанов и кметът на Пловдив Иван Тотев.

Видео: Български фермер

Как се приготвят вкусни ястия с чисти продукти от местните ферми и стопанства, демонстрира пловдивският кулинар шеф Росен Чакъров. Ще има и много други безплатни дегустации. Ферма “Под Балкана” от с. Васил Левски, Карловско предлага биволско сирене и мляко. “Козле” изкушава с кози продукти. Ще има овче и краве сирене от ферма “Угърчин” - по традиционна българска рецепта с вкус като едно време. С млечни продукти собствено производство се представят членове на организация “Фермерско мляко” от гр. Раковски. Биопроизводителите предлагат в Пловдив пресни плодове и зеленчуци, билки, билкови екстракти, пирински чай, биосокове, биовина и други вкуснотии. От „Дивата ферма” посетителите ще разберат какъв всъщност е вкусът на истинското телешко, при това био. На пазара ще има много истински мед: билков, манов, акациев и продукти от пчелини „Якофови”, “Попови” и „Апи арт”. Сладко и сок от арония от Светльо Коев, сладка и квас от Цветана Цанева. Големият пазар в Пловдив е третият след Бургас и София - част от инициативата на „Български фермер” за свързване на малките местни ферми и производители с потребителите. В Пловдив ще са над 30 производители - членове на Българска асоциация “Биопродукти”, фермери, подкрепени от фондация “Биоселена”, редовни участници във фермерския пазар в града на “Хранкооп - Пловдив” и организации на млекопроизводители и зеленчукопроизводители от региона. 

Видео: Български фермер

ПО ТЕМАТА: 

Чисти храни и свежи плодове и зеленчуци на фермерския пазар в Пловдив (видео)

Навалица на фермерския пазар в Пловдив, народът лудна по чисти храни

Иван Тотев: Нашите предизвикателства вече са образованието и квалицираната работна ръка (видео, снимки)

Рашидов: Парите за Пловдив - Европейска столица на културата закъсняват (Видео)

Лиляна Павлова: 300 милиона лева преобразяват Южна България

Румен Порожанов: Не ползвайте комисионери за европроектите

В Пловдив искат областните управители да се избират (обновена)

СИБанк раздава кредити с ниски лихви

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Инвеститор ще вложи 10 млн. лева в завод за машиностроене край Пловдив

Министърът на икономиката Емил Караниколов връчи сертификат за инвестиция клас А по реда на Закона за насърчаване на инвестициите /ЗНИ/ на чуждестранна компанията, която ще инвестира 10 млн. лева в завод за машиностроене край Пловдив, съобщиха от ведомството. Средствата са за придобиване на нови дълготрайни материални и нематериални активи.

С данък от туризма финансират международната регата "Тол Шипс" във Варна

Варна ще бъде домакин на международната регата "Тол Шипс" за четвърти път тази есен. На заседание на комисията по туризъм, съветниците приеха 500 000 лв. от туристическия данък да бъдат отделени за провеждането на регатата. Още толкова пари ще бъдат дадени за организацията на международния музикален фестивал. 4,5 млн.

Карлос Гон подаде оставка като председател на "Рено"

Задържаният от японската прокуратура Карлос Гон е подал оставка от председателския пост във френския автомобилен концерн "Рено", заяви френският министър на финансите Брюно льо Мер, цитиран от Ройтерс. "Настъпи време да се изберат нови ръководители, които да подготвят бъдещето на "Рено" и обединението с "Нисан", сподели още Льо Мер,

През 2018 г. Китай е направил рекордно високи социални разходи

Бюджетните разходи за социални дейности в Китай са се увеличили рекордно, като в същото време има и ръст на приходите в хазната, сочат официални данни от тази сряда. През изминалата година правителството е похарчило за социални дейности 22,1 трилиона юана (3,3 трилиона долара), което представлява ръст от 8,7% на годишна база,

“Хигия” на борсата в средата на февруари, ще дава дивиденти

Първата частна болница пуска 1,3 млн. акции, емисионната цена е 5 лева за бройка От средата на февруари се очаква акции на болница “Хигия” да бъдат пуснати за търговия на фондовата борса у нас. Очакваната дата за публикуване на съобщението за начало на публичното предлагане е около 6 февруари. Началната дата за записване на акциите е първият

Кристалина Георгиева: България да обърне внимание на инвестициите

"2019 година няма да е толкова добра, колкото предходната. Растежът е стабилен 2,9%, но е по-малък отколкото прогнозирахме преди 6 месеца", заяви шефът на Световната банка Кристалина Георгиева от Давос, специално за Нова телевизия. Според нея най-големият проблем е напрежението между Китай и САЩ. "Вече има признани на финансов стрес.

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Бизнес

Маргаритов: Вече има възможности за колективни обезщетения на потребители

Няколко права са добавени за потребителите - те ще бъдат информирани дали търговецът срещу тях е професионалист, дали е търговско лице. Новата сделка включва и възможности за колективни обезщетения на потребителите, когато те са придобили вреди от т.нар. ситуации на масова вреда. Това каза в сутрешния блок на БНТ Димитър Маргаритов,

Исканията за пари по автозастраховка с 50% ръст, стигат почти 1 млрд. лева

Изплатените обезщетения през 2018 година по “Гражданска отговорност” са 612 млн. лева, което е със 100 млн. повече от 2017 г. Претенциите, подадени към застрахователните компании по задължителната застраховка “Гражданска отговорност” за 2018 г., доближават 1 млрд. лв. Това показват данните на Комисията за финансов надзор към 31 декември 2018 г.

Минерална вода и в “Надежда”, ще строят обществен басейн

Обществен минерален басейн зад 15-о училище в “Надежда” може да изгради Столичната община. Това е една от идеите по проект за зелен здравословен коридор по програма “Хоризонт 2020” на ЕС. София си партнира с Порто и Нант, участват 28 международни институции. Столицата получава 1,2 млн. евро за проекти в сферите на енергията, водата,

Чумата по овце и свине у нас била овладяна (Обзор)

Чумата по овцете и свинете е овладяна, но страната ни остава със статут на инфектирана заради съществуващо огнище в гр. Болярово, където стопани не позволяват да умъртвят животните им. Това заяви в сряда изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните Дамян Илиев. Според агенцията не би се стигнало дотук,

416 кг боклук хвърля всеки българин на година

416 кг боклук е изхвърлил средно всеки българин през 2017 г. Това показват данни на Евростат, публикувани в сряда. Количеството се е увеличило с 12 кг в сравнение с 2016 г., когато е било 404 кг. Но за три години има чувствително намаление. Според данните на Евростат през 2014 г. битовите отпадъци на глава от населението са били 442 кг.

АПИ публикува договора за изграждането на АМ "Хемус"

На интернет страницата на Агенцията "Пътна инфраструктура" /АПИ/ е публикуван договорът за изграждането на 134-ти км от АМ "Хемус" с "Автомагистрали" ЕАД, съобщиха от агенцията. На интернет страницата на агенцията в "Профил на купувача" е публикуван договорът за изграждането на 134-ти км от автомагистрала "Хемус" в участъка от пътен възел "Боаза"

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber